Ο ισπανικός παγετός στην Ελλάδα - Αλλάζει ο καιρός, με πτώση θερμοκρασίας, χιόνια και βροχές

Ο ισπανικός παγετός στην Ελλάδα - Αλλάζει ο καιρός, με πτώση θερμοκρασίας, χιόνια και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για αύριο -  Έρχεται χειμώνας μετά τα 26άρια - Πολικές θερμοκρασίες με χιόνια ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας

xionia233
Άστατος αναμένεται να είναι αύριο, Δευτέρα 11/01, ο καιρός. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, πιθανώς τοπικά ισχυρές στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται αραιές νεφώσεις. Από την Τρίτη, ωστόσο, το σκηνικό του καιρού θα αρχίσει να αλλάζει, καθώς ο χιονιάς που έπληξε την Ισπανία και ιδιαίτερα τη Μαδρίτη, αναμένεται να επηρεάσει και την περιοχή μας, με πτώση θερμοκρασίας, χιόνια ακόμη και στα πεδινά και βροχές.

Για τη Δευτέρα ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, στα πελάγη τοπικά 7 και στο Αιγαίο έως 8 μποφόρ.

1001_DustMap


Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για αύριο

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Κλείσιμο
Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στιγμιοτυπο_2021-01-10__8_47_29_μμ


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία στα ανατολικά νότιοι 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες και τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στιγμιοτυπο_2021-01-10__8_48_46_μμ


ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.
ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου και στη βόρεια Κρήτη η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς υψηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές με πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως στα βόρεια.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΣΑΜΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές, με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Έρχεται χειμώνας μετά τα 26άρια - Πολικές θερμοκρασίες με χιόνια ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας

Ραγδαία μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες.

Αιτία για αυτή την ραγδαία αλλαγή που περιμένουμε στον καιρό από Τρίτη με Τετάρτη και μετά είναι η σύγκρουση αερίων μαζών με διαφορετικά θερμοϋγρομετρικά χαρακτηριστικά, δηλαδή διαφορετική υγρασία και θερμοκρασία.

Πολικές αέριες μάζες από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη αναμένεται να συγκρουστούν με τις πολύ θερμές αέριες μάζες που έχουν φτάσει στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και κατ' επέκταση και στη χώρα μας από τις ακτές της βόρειας Αφρικής.

Αυτή η βίαιη σύγκρουση θα οδηγήσει σε διαδοχικές κυκλονογεννέσεις (δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών) στην κεντρική Μεσόγειο σε συνδυασμό και με άντληση θερμότητας και υγρασίας από τα εκεί θαλάσσια ύδατα και τα οποία βαρομετρικά χαμηλά θα κατευθυνθούν προς τη χώρα μας.

Μεγάλες πιθανότητες υπάρχουν να δούμε τα χιόνια να φτάνουν και στην Αττική προς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν να ντύνονται στα λευκά περιοχές υψομετρικά μέχρι και τα υπερβόρεια - βόρεια προάστια. Δεν θα αποτελούσε όμως έκπληξη αν βλέπαμε τα χιόνια να φτάνανε μέχρι και το κέντρο της πόλης μιας και τα πρώτα στοιχεία θέλουν την πολική αέρια μάζα να φτάνει με αρκετά μεγάλη δυναμική.

Πολύ υψηλές για την εποχή θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες το διήμερο Κυριακής 10/01 και Δευτέρας 11/01 στα κεντρικά και νότια τμήματα, ως αποτέλεσμα των θερμών αέριων μαζών πάνω από τη χώρα μας. Όμως, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, από την Τρίτη 12/01 οι θερμές αέριες μάζες θα υποχωρήσουν και τη θέση τους θα πάρουν ψυχρές αέριες μάζες προερχόμενες από την Κεντρική Ευρώπη.





Από τους  28°C σε συνθήκες ολικού παγετού

Εντυπωσιακή αναμένεται να είναι η πτώση της θερμοκρασίας που θα συνοδεύσει αυτή την μεταβολή του καιρού. Οι θερμοκρασίες που προβλέπονται σαν ελάχιστες στο τέλος της νέας εβδομάδας είναι χαμηλές. Είναι πολύ πιθανό να δούμε τον υδράργυρο στα βόρεια τμήματα να κατρακυλά ακόμη και κάτω από τους -8 με -10 βαθμούς κελσίου με συνθήκες ολικού παγετού κατά τόπους που σημαίνει ότι ορισμένες περιοχές θα «μπουν στην κατάψυξη» με τον υδράργυρο να μην ανεβαίνει πάνω από το μηδέν όλο το 24ωρο.

Έρχονται ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια, ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα


Οι διαδοχικές κακοκαιρίες που αναμένουμε από Τρίτη και μετά θα φέρουν ισχυρές βροχές, καταιγίδες αλλά και πολλά χιόνια ακόμη και σε πεδινές περιοχές.  Καθώς οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές, σε πολλές περιπτώσεις αυτές θα εκδηλώνονται με τη μορφή χιονοπτώσεων - χιονοκαταιγίδων ικανές να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΟΝΗ ΣΤΟ ΚΡΥΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ Ραγδαία μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας τις...

Posted by Klearhos Marousakis on Sunday, January 10, 2021


«Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χιόνια θα φτάσουν μέχρι και την Κρήτη ενώ και η Θεσσαλονίκη είναι πιθανό θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον "λευκό" επισκέπτη. Όλα θα εξαρτηθούν από τις θέσεις που θα λάβουν τα βαρομετρικά συστήματα και αυτό θα το βλέπουμε μέρα με τη μέρα οπότε και θα πρέπει να παρακολουθείτε τα δελτία καιρού καθημερινά και τα οποία θα εμπλουτίζονται με συνεχώς πιο "φρέσκα" δεδομένα», υπογραμμίζει στην πρόγνωσή του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Ο καιρός σήμερα

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας. Η υψηλότερη θερμοκρασία πανελλαδικά καταγράφηκε στο μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr στην περιοχή Κολυμπάρι Χανίων, όπου το θερμόμετρο έφθασε τους 28,3 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο οι μέγιστες θερμοκρασίες άγγιξαν τους 27 βαθμούς.

Σημαντική ήταν διαφορά που παρουσίασαν την Κυριακή οι μέγιστες θερμοκρασίες μεταξύ βορρά και νότου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr στους Μεταξάδες Έβρου κατέγραψε μέγιστη θερμοκρασία 5,6 βαθμούς, την ίδια ώρα της υψηλότερης μέγιστης θερμοκρασίας στο Κολυμπάρι (28,3), δηλαδή μια διαφορά σχεδόν 23 βαθμών.

Παράλληλα, οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ήσαν ιδιαίτερα αυξημένες, με το σταθμό μέτρησης σωματιδίων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr στη Μεθώνη Μεσσηνίας, να καταγράφει την τιμή των 124 μgr/m3 το Σάββατο 9/1 στις 21:00.


Ειδήσεις σήμερα: 

ΗΠΑ: Αύριο στη Βουλή των Αντιπροσώπων το κατηγορητήριο για την παραπομπή Τραμπ

Lockdown: Τα «κρούσματα των εορτών» θα κρίνουν τη διάρκεια των αυστηρών μέτρων

Εμβολιασμοί: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα των ραντεβού για τους άνω των 85 - Αναλυτικά η διαδικασία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης