LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Σχολεία και Εκκλησία «δοκιμάζουν» την κυβέρνηση - Τα επόμενα βήματα

paidak

Τα Θεοφάνια αύριο και η επανεκκίνηση των σχολείων, οι πρώτες δοκιμασίες του νέου έτους για το Μέγαρο Μαξίμου - Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν, το μήνυμα στην Εκκλησία

Δεν ευθύνεται μόνο η πανδημία του κορωνοϊού για τις συνοπτικές διαδικασίες, με τις οποίες θα ορκιστεί σήμερα το νέο κυβερνητικό σχήμα, αφού η αυριανή γιορτή των Θεοφανίων, αλλά και η επανεκκίνηση των σχολείων -παραδοσιακά την επομένη του αγιασμού των υδάτων- συνθέτουν τις πρώτες δοκιμασίες του νέου έτους για το Μέγαρο Μαξίμου. Το αναβαπτισμένο υπουργικό συμβούλιο μπαίνει μονομιάς στα βαθιά, αφού κλήρος και επιστήμη κινούνται σε παράλληλες τροχιές λόγω του τελευταίου, δεκαήμερου lockdown, με το κυβερνητικό επιτελείο να αναζητά την χρυσή τομή, επιμένοντας παράλληλα στην ισότητα όλων απέναντι στον νόμο.

Η ανακοίνωση, άλλωστε, της νέας κυβέρνησης σχεδόν συνέπεσε χθες με τη συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, με αντικείμενο εργασίας την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, μην επιτρέποντας κανέναν εφησυχασμό στα κυβερνητικά κλιμάκια. Παρότι επί της αρχής αρκετά από τα μέλη της Επιτροπής είχαν αποτιμήσει ως «πολύ καλό» το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, η τελική τους εισήγηση απείχε παρασάγγας από την κυβερνητική στόχευση για οριζόντιο άνοιγμα των σχολικών μονάδων τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Στον αντίποδα, η Επιτροπή των ειδικών πρότεινε την επόμενη Δευτέρα να επαναλειτουργήσουν με διδασκαλία διά ζώσης:

· τα νηπιαγωγεία

· τα δημοτικά και

· τα σχολεία ειδικής αγωγής,

μεταθέτοντας για την επόμενη εβδομάδα (και έχοντας περισσότερα επιδημιολογικά δεδομένα) τις αποφάσεις για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Τα μαθήματα, ωστόσο, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου μέσω τηλεκπαίδευσης και τις επόμενες ημέρες θα γνωστοποιηθεί η έκταση της μείωσης της ύλης στις πανελλαδικές εξετάσεις, ανακουφίζοντας όσες και όσους φοιτούν στην Γ’ Λυκείου.

Στη δέσμη μέτρων που αποφασίστηκαν χθες, περιλαμβάνονται ακόμη μέτρα πρόληψης συνωστισμού και συναθροίσεων, δηλαδή:

· θα υπάρχει διαφορετική ώρα άφιξης και αναχώρησης για μικρούς μαθητές

· θα γίνεται χρήση όλων των διαθέσιμων εισόδων – εξόδων στα σχολικά κτίρια

· θα είναι εφικτή η δωρεάν εξέταση για κορονοϊό για τους εκπαιδευτικούς μέσω ειδικής πλατφόρμας,

· ενώ υποχρεωτικά παραμένουν η χρήση της μάσκας και των αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, αλλά και οι αρχικές μέριμνες για τα σχολικά κυλικεία και τα εργαστήρια.
sxoleia_maskes_main__1_

Σταδιακό, αντί για οριζόντιο άνοιγμα

Αποδεχόμενη την εισήγηση των ειδικών, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως δήλωσε πως «το σχολείο είναι το φυσικό περιβάλλον μαθητών και εκπαιδευτικών, και η δια ζώσης διδασκαλία είναι αναντικατάστατη», ενώ έκανε λόγο για σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, με πρώτο βήμα τα νηπιαγωγεία και δημοτικά, «δεδομένων και των ιδιαίτερων κοινωνικών και ψυχοσυναισθηματικών αναγκών των μικρών μας μαθητών».

Σκόπελος, όμως, για το υπουργείο αποτελεί η επιστροφή των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στις σχολικές αίθουσες, καθώς ως επικρατέστερο σενάριο φαντάζει να επανεκκινήσουν τα μαθήματα για τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων στις 18 Ιανουαρίου και ακολουθήσουν την επόμενη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου οι μαθητές των Γυμνασίων και των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου, χωρίς να αποκλείεται και η αντίστροφη σειρά. Υπέρ της πλήρους επιστροφής στις σχολικές αίθουσες στις 25 του μήνα είχαν ταχθεί ανοιχτά και κάποιοι από τους επιστήμονες, όπως ο Καθηγητής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Πάντως, η εκπαιδευτική διαδικασία για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης -και ιδίως των Λυκείων- θα συνοδευθεί από μαζικά rapid test, στα οποία θα υποβληθούν και οι εκπαιδευτικοί.

Dura lex, sed lex

Η συντηρητική στάση των ειδικών απέναντι στο άνοιγμα των σχολείων ήρθε με απόσταση ωρών από τη στιγμή που η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, σε έκτακτη συνεδρίασή της κήρυξε ανοιχτά «ανυπακοή» στους κανόνες του αυστηρού lockdown, «αλλάζοντας τα φώτα» στα ισχύοντα μέχρι την 11η Ιανουαρίου μέτρα. Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος κινείται επισήμως σε τροχιά σύγκρουσης με την Πολιτεία, λαμβάνοντας χθες απόφαση για ανοιχτούς ναούς τα Θεοφάνια, με περιοριστικά μέτρα ανάλογα αυτών που ίσχυσαν τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα, η ηγεσία της Ελλαδικής Εκκλησίας αποφάσισε ομόφωνα πως «δεν συναινεί στα νέα Κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών, εμμένει σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικώς με την Πολιτεία και εντέλλεται οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των Ιερών Ναών της Εορτής των Θεοφανείων», κλονίζοντας συθέμελα τις μέχρι σήμερα σχέσεις κυβέρνησης και ανώτατου κλήρου.

Την ισονομία επικαλέστηκε από πλευράς της η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν, «ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί», προκειμένου να στείλει ένα καθαρό μήνυμα στην ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας. Μάλιστα, στην κυβέρνηση εξακολουθούν να διατηρούν την ελπίδα ότι η Εκκλησία θα «αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε», υπενθυμίζοντας με νόημα «σε όλα τα στάδια της πανδημίας (σ.σ. η κυβέρνηση) βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των λειτουργιών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και την πίστη των ανθρώπων».

Ιερή αμηχανία

Σε μια ύστατη προσπάθεια, το Μέγαρο Μαξίμου προβάλλει την επαναλειτουργία των σχολείων ως την αιτία της ανατροπής των μέχρι πρότινος δεδομένων, ενώ επισημαίνει τη δυνατότητα -παρά το αυστηρό lockdown- της παρεμπίπτουσας ατομικής προσευχής των πιστών στους ναούς. Στον αντίποδα, «κόκκινη γραμμή» χαρακτήρισε την αυριανή γιορτή ο Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας. «Εννέα μήνες η εκκλησία συμμορφώθηκε πλήρως σε όλα τα μέτρα. Δέχθηκε να είναι εντελώς κλειστές οι εκκλησίες στην πρώτη καραντίνα. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη στροφή της κυβέρνησης. Όταν γίνεται μια συμφωνία από τα δύο μέρη, και κάποιο από τα δύο μέρη αποφασίζει να την αλλάξει, τουλάχιστον θα πρέπει να ενημερώσει το άλλο μέρος. Pacta sunt servanda. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ενώ κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων, «η Αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της κι εμείς τη δική μας» εξήγησε ο Σεβασμιώτατος Ιλίου, με την Εκκλησία έτοιμη να καταβάλει τα χρήματα των προστίμων. Εκτός από την πρωτόγνωρη αυτή, αυριανή συνθήκη, αμηχανία προβλέπεται να επικρατήσει σήμερα και στην ορκωμοσία των νέων υπουργών, καθώς της τελετής θα χοροστατήσει τελικά -κατά πληροφορίες- ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος, αντί του Επισκόπου Ωρεών, Φιλόθεου, συγκεντρώνοντας το πολιτικό και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.

Ειδήσεις σήμερα: 

Στο ΣτΕ προσφεύγει η Εκκλησία για τα Θεοφάνεια!

Υπουργείο Παιδείας: Στις 11 Ιανουαρίου ανοίγει η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - Ποια μέτρα θα ισχύσουν

Γεωργιάδης: Την Πέμπτη οι αποφάσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (43)

Επιστήμονας από τα Lidl

Σωστό πως το παιδί θα περάσει μια ίωση στο πόδι και δεν θα έχει πρόβλημα. Αλλά το παιδί συνήθως ζει στο σπίτι και με άλλους ανθρώπους (από μένα το μάθατε έτσι;). Με τι σκεπτικό να κλειστούν 25 παιδιά σε 40 τετραγωνικά με κλειστά παράθυρα και να μεταφερθεί όλο αυτό μετά στο σπίτι; ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ

Δυστυχώς

Η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Εκκλησία αποτελεί εμπαιγμό της Εκκλησίας και γι αυτό καλά κάνει η τελευταία και αντιδρά. Εάν υπήρχε χειροτέρευση της επιδημιολογικής εικόνας και αύξηση των κρουσμάτων θα δικαιολογείτο η στροφή της κυβέρνησης, η αυστηροποίηση των μέτρων και η απαγόρευση παρουσίας πιστών στην τέλεση της εορτής των Θεοφανείων. Από τη στιγμή όμως που παρουσιάζεται θετική επιδημιολογική εικόνα τέτοια που ανοίγουν και τα σχολεία, η κυβέρνηση εμπαίζει την Εκκλησία χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα το άνοιγμα των σχολείων για να διχάσει την κοινωνία. Λες και τα σχολεία θα ανοίξουν για μία ή δύο μέρες. Αρνείται η κυβέρνηση να βρεθούν 25 άνθρωποι σε έναν χώρο πολύ μεγάλης έκτασης όπως είναι οι ναοί για μία και μόνο μέρα όπου τελείται άπαξ μία από τις μεγαλύτερες δεσποτικές εορτές για να ανοίξουν λέει μικροί χώροι όπως είναι οι αίθουσες διδασκαλίας όπου θα συνωστίζονται χωρίς καθόλου αποστάσεις ανά 25 δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι για εβδομάδες. Πρόκειται για απέραντο παραλογισμό.

Αφού επέλεξες

να παραμείνει η πλεον αποτυχημένη υπουργός σου, φαντάζομαι πως θα διαχειριστείτε τα θέματα των σχολείων..... Λυπάμαι που σε ψήφισα, αλλά υπόσχομαι ότι ΔΕΝ θα ξαναγίνει....

Φίλιππος

Ο διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας, υπό κανονικές συνθήκες θα συνέφερε την Εκκλησία η οποία απαλλαγμένη από τον κρατισμό θα έδειχνε την πραγματική της δύναμη. Η πικρή αλήθεια όμως, είναι πως πρόκειται για μία κρατικοδίαιτη Α.Ε. με "λειτουργούς" Δ.Υ. που μειώνει και προσβάλει την κοσμοθεωρία του Χριστιανισμού. Βασίζεται σε ιδεοληπτικούς θεοσκοτωμένους οι οποίοι συγχέουν την πίστη με κωλοτούμπες μπροστά σε εικονίσματα και πιρουέτες μπροστά σε μανουάλια για τον λόγο αυτό βουλιάζει σαν "μαγαζί". Η άρρωστη προσκόλληση στην θρησκεία με τον τρόπο που υφίσταται είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που αναστέλλουν την ανάπτυξη, και το ίδιο ισχύει εν πολλοίς για τους φανατικούς καθολικούς της Μεσογείου και της Λατινικής Αμερικής. Εάν η Εκκλησία έχανε την πληρωμή των κληρικών από το Δημόσιο Ταμείο και συντηρείτο από τα μέλη της με συνδρομές, δωρεές και εισφορές όπως στην Ελβετία, εντός τριών μηνών οι κάδοι απορριμμάτων θα ήταν τίγκα στα ράσα.

Λέγαμε..

πως η προηγούμενη κυβέρνηση ήσαν άθεοι αλα αυτόι εδώ έιναι χειρότεροι...εντελώς αθεόφοβοι..τα βάλανε με την εκκλησία και το χριστεπώνυμο πλήρωμα..ουαί κ αλλοίμονο..!!

Σε λίγο

θα λέμε "Καρανίκας" και θα νιώθουμε νοσταλγία!!!! Εκεί μας έφτασε η Κεραμέως και η παρέα της!!!! Ουστ ρεεεε...

Γυμναστης με ελιες σε τηλεργασια στο χωριο

εντάξει ολα καλα αφου θα ανοίξουν μονο τα δημοτικά! για την ασφαλια μας! ποιος κατεβαίνει τωρα απο το χωριο με το τζάκι κ τις μασες μου..τσάμπα εβαλα το ίντερνετ?πάμε σερί να βγει ο χειμώνας στην φύση εως το έπασχα..μένουμε χωρίο!

ΜΕΙΩΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ

ΤΕΜΠΕΛΟΣΚΥΛΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ.

Ούτε να τρολάρεις

δεν ξέρεις ρε χαμένο κορμί....

Να ανοίξετε

και τις εκκλησίες!! ΤΩΡΑ!

Άν η απόφαση

για το άνοιγμα των σχολείων παιρνόταν την ερχόμενη βδομάδα που θα ήταν καταγραμμένα και τα κρούσματα λόγω εορτών, θα ήταν λογικό! Η πρεμούρα της εμμονικής και επικίνδυνης Κεραμέως, αλλά και η αποδοχή των απόψεών της από τον Κούλη, παρά το γεγονός της μη ομοφωνίας των λοιμωξιολόγων, συνιστά έναν ανεύθυνο χειρισμό ενός τόσο σοβαρού θέματος!! Άλλωστε, η Κεραμέως από την προηγούμενη άνοιξη ωρυόταν σαν παρανοϊκή για να ανοίξει τα σχολεία....

Επιστήμονας από τα Lidl

Σωστό πως το παιδί θα περάσει μια ίωση στο πόδι και δεν θα έχει πρόβλημα. Αλλά το παιδί συνήθως ζει στο σπίτι και με άλλους ανθρώπους (από μένα το μάθατε έτσι;). Με τι σκεπτικό να κλειστούν 25 παιδιά σε 40 τετραγωνικά με κλειστά παράθυρα και να μεταφερθεί όλο αυτό μετά στο σπίτι; ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης