Κορωνοϊός: Όσα πρέπει να ξέρετε για το ρεβεγιόν: Ξεκίνησε η απαγόρευση κυκλοφορίας - Τα μέτρα που ισχύουν

Κορωνοϊός: Όσα πρέπει να ξέρετε για το ρεβεγιόν: Ξεκίνησε η απαγόρευση κυκλοφορίας - Τα μέτρα που ισχύουν

Όλα τα μέτρα που ισχύουν για το ρεβεγιόν - Τα εννιά άτομα, η απαγόρευση κυκλοφορίας και οι έλεγχοι - Πώς θα μετακινούμαστε τις μέρες των Χριστουγέννων

syntagma-xristoygenna-arthro
Ίσως οι στολισμένοι δρόμοι και η κίνηση των τελευταίων ημερών να θύμισαν λίγο Χριστούγεννα, ωστόσο τίποτα άλλο δεν θα θυμίζει τον τρόπο εορτασμού της πιο... οικογενειακής γιορτης του χρόνου. Και αυτό, διότι ο κορωνοϊός που μπήκε στις ζωές μας περίπου έναν χρόνο πριν, ήρθε και άλλαξε σχεδόν όλα όσα ξέραμε.

Από τις 10 το βράδυ ξεκίνησε η απαγόρευση κυκλοφορίας. Τα βασικά χαρακτηριστικά των φετινών Ρεβεγιόν στη χώρα μας είναι:

- Τα εννέα άτομα από δύο οικογένειες στο εορταστικό τραπέζι

- Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί

- Τα παιδιά δεν θα βγουν για κάλαντα

- Όσοι μεταβούν σε φιλικό σπίτι για Ρεβεγιόν, θα μετακινηθούν στέλνοντας sms με κωδικό 6, ενώ θα στείλουν και sms κατά την επιστροφή, η οποία δεν μπορεί να γίνει μετά τις 10 το βράδυ.

Πολυκοσμία, όπως τρίτο κύμα

Για να τηρηθούν τα μέτρα, περίπου 5.000 αστυνομικοί θα επιτηρούν τα περιοριστικά μέτρα τόσο σήμερα, παραμονή, όσο και αύριο, ανήμερα Χριστούγεννα λόγω και της αυστηροποίησης των ελέγχων για τυχόν παραβάσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Στην εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση συνδράμουν ακόμη τόσο επίγεια, όσο και εναέρια μέσα (drones). Με έκδηλη, μάλιστα, την αγωνία μετά τις εικόνες έντονης κίνησης στους δρόμους χθες το απόγευμα στα μεγάλα αστικά κέντρα, το ενδεχόμενο να κλείσουν κεντρικές οδικές αρτηρίες τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας άφησε χθες ανοιχτό ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος. «Οπότε η αστυνομία θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις μετακινήσεις μετά τις 22.00 το βράδυ και δεν αποκλείεται να προχωρήσουμε και σε διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες ώστε να ελεγχθούν όλοι αυτοί που μετακινούνται εκείνες τις ώρες. Όπου διαπιστωθούν παραβάσεις, θα επιβληθεί πρόστιμο 300 ευρώ» δήλωσε ο κ. Χρονόπουλος και υπέδειξε ως κρίσιμα σημεία, στα οποία έχουν στηθεί μπλόκα ελέγχου:

· διόδια

· κομβικά σημεία στο οδικό δίκτυο,

· εισόδους-εξόδους των πόλεων,

· υπεραστικά λεωφορεία και ΚΤΕΛ, πλατείες

· και οπουδήποτε μπορεί να δημιουργηθεί συγχρωτισμός.


Υπό αυτό το πρίσμα, από τις 22:00 το βράδυ μέχρι και τις 5 το πρωί και για όλες τις εορταστικές μέρες δε θα κυκλοφορεί κανείς στους δρόμους παρά μόνο τα ασθενοφόρα, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. «Δε θα υπάρχει ψυχή στους δρόμους» ξεκαθάρισε ο κ. Χρυσοχοϊδης υπογραμμίζοντας πως είμαστε στην κόψη του ξυραφιού και αν χαλαρώσουμε θα υπάρξει καταστροφή. «Τα Χριστούγεννα εφαρμόστε τα μέτρα για να κάνουμε τις άσχημες μέρες να μείνουν πίσω μας... Γυρίστε σπίτι πριν βραδιάσει, μείνετε σπίτι, το βράδυ μην κυκλοφορείτε» ανέφερε σχετικά στο εορταστικό του μήνυμα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, προειδοποιώντας πως «γιορτές με πολυκοσμία τα Χριστούγεννα θα φέρουν σε 15 μέρες νέο κύμα πανδημίας, θα γεμίσουν πάλι τις εντατικές. Θα φέρουν παράταση των περιοριστικών μέτρων που μας κρατούν αιχμάλωτους».

Σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων (24 Δεκεμβρίου):

· δεν θα επιτραπούν οι έξοδοι των παιδιών, για να ψάλλουν κάλαντα.

· δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

· Όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε ρεβεγιόν φιλικής οικογένειας, πρέπει να στείλουν sms τόσο κατά την μετάβαση, με τη χρήση του κωδικού 6 (σωματική άσκηση), όσο και κατά την επιστροφή, η οποία δεν θα πρέπει να καταγραφεί μετά τις 10 το βράδυ.

Αύριο, ανήμερα Χριστούγεννα (25 Δεκεμβρίου):

· το ρεβεγιόν μεταφέρεται το μεσημέρι αντί των βραδινών ωρών

· στο τραπέζι του ρεβεγιόν μπορούν να παρακαθίσουν μέχρι 9 άτομα και από 2 μόνο οικογένειες, με ισχυρή σύσταση τα άτομα αυτά να είναι τα ίδια και στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, δημιουργώντας μια κλειστή, κοινωνική, φούσκα.

· συστήνεται να απουσιάζουν από το ρεβεγιόν άτομα μεγάλης ηλικίας.

· Η χρήση της μάσκας εξακολουθεί να παραμένει υποχρεωτική παντού.

· Υποχρεωτική είναι και η τήρηση κανόνων υγιεινής και συνίσταται να υπάρχει πολύ καλός αερισμός του χώρου ή να βρισκόμαστε σε ανοιχτούς χώρους.

Κρατήσεις… στις εκκλησίες

Εξίσου πρωτόγνωρος θα είναι φέτος και ο εκκλησιασμός το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, για τον οποίο ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνεται κατόπιν σχετικής υπόδειξης για τον σκοπό της μετακίνησης και με φειδώ, καθώς είναι αυστηρά περιορισμένος ο επιτρεπόμενος αριθμός. Εντούτοις, όσοι πιστοί έχουν ήδη φροντίσει να εξασφαλίσουν μια θέση -από τις αριθμημένες- στις τελετουργίες, θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τα ειδικά μέτρα, σύμφωνα με τα οποία επιτρέπονται:

· Λειτουργίες, παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα, μόνο την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα (25 Δεκεμβρίου, 1η και 6η Ιανουαρίου).

· Αναλογία ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση μέσα στον ναό.

· Χωρητικότητα: 25 άτομα για ενοριακούς ναούς, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα

· υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στον χώρο λατρείας.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κατέληξε 28χρονος με κορωνοϊό και χωρίς υποκείμενα νοσήματα στην Πάτρα

Οκτώ φοιτητές 20-26 ετών οι δράστες της επίθεσης στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ

Αγία Παρασκευή: Ξυλοκόπησαν ανήλικο για 5 ευρώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης