Κορωνοϊός - Κύπρος: Από τους πρώτους θα εμβολιαστεί ο Αναστασιάδης

Κορωνοϊός - Κύπρος: Από τους πρώτους θα εμβολιαστεί ο Αναστασιάδης

Εμβόλια για τον κορωνοϊό θα πάνε και στους Τουρκοκύπριους

covid_nikos_anastasiadis
Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα είναι ανάμεσα στους πρώτους, οι οποίοι θα εμβολιαστούν με το εμβόλιο κατά της COVID-19, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.

«O εμβολιασμός του Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει αμέσως μετά την άφιξη του εμβολίου στην Κύπρο, στα πλαίσια του πρώτου σταδίου του εμβολιασμού των πολιτών, όπως προνοεί τα πλάνο εμβολιασμού του Υπουργείου Υγείας», σημειώνει ο κ. Κούσιος σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυπριακής Προεδρίας.

Εμβόλια στο ψευδοκράτος

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ζητήσει να ενημερωθεί, μέσω της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία για τον αριθμό των εμβολίων για τον κορωνοϊό που θα χρειαστούν για εμβολιασμούς Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα.

Ο Ελληνοκύπριος συμπρόεδρος της Επιτροπής, Λεωνίδας Φυλακτού, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως βρίσκεται σε επαφή με το Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας για το θέμα του εμβολιασμού των Τουρκοκυπρίων. "Μου έχει ζητηθεί να ρωτήσω πόσος είναι ο κόσμος που θα εμβολιαστεί στα κατεχόμενα. Ζήτησα τα στοιχεία χθες σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον Τουρκοκύπριο συμπρόεδρο της Επιτροπής και αναμένω να μου τα δώσουν", ανέφερε.

Ο κ. Φυλακτού είπε ακόμη πως αναμένει ότι το Υπουργείο Υγείας θα του ζητήσει σύντομα να ενημερωθεί από την τουρκοκυπριακή πλευρά και για άλλα, πρακτικά κυρίως θέματα που αφορούν την χορήγηση των εμβολίων στους Τουρκοκύπριους.

Υπενθυμίζεται πως το Κυπριακό Υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει από τον Ιούλιο πως διαβίβασε στο πλαίσιο της κοινής διαπραγμάτευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, την ανάγκη για προμήθεια 1,2 εκ εμβολίων για την Κύπρο, και πως στην ποσότητα αυτή περιλήφθηκαν και οι Τουρκοκύπριοι.

Εξάλλου, μιλώντας χθες βράδυ σε άλλη τηλεοπτική εκπομπή, ο λεγόμενος «υπουργός υγείας» του ψευδοκράτους ανακοίνωσε ότι ο προγραμματισμός για τον εμβολιασμό στην τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ολοκληρωθεί και σε πρώτο στάδιο θα εμβολιαστούν 52.000 άτομα. Μιλώντας για τα εμβόλια που θα προμηθευτούν από την «νότια Κύπρο» - όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία - είπε ότι τα πρώτα θα μπορούσαν να έρθουν στα τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου

Το ψευδοκράτος «έχει 30% δικαίωμα στα εμβόλια που θα έρθουν από την Ευρώπη μέσω της ‘νότιας Κύπρου’. Αναμένεται να έρθουν περίπου 300-400.000 εμβόλια», ανέφερε ο κ. Πιλλί μιλώντας για το ψευδοκράτος. Δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός, πρόσθεσε λέγοντας ότι πρόκειται για εμβόλια της γερμανικής BioNTech και της Pfizer.

Υπάρχουν, συνέχισε, ήδη δύο αποθήκες που μπορούν να φυλάξουν περίπου 30.000 από τα εμβόλια της Pfizer που έχουν την τεχνολογία RNA και πρέπει να φυλαχθούν στους -70 βαθμούς, ενώ έχουν βγει σε προσφορές για άλλες δύο αποθήκες, διπλάσιες σε χώρο, για να μπορέσουν να διατηρηθούν εκεί άλλες 300.000 εμβόλια και σε μία εβδομάδα θα έχουν τους χώρους αυτούς.

Πρώτα, συνέχισε, θα εμβολιαστούν οι επαγγελματίες υγείας και μετά άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, άνω των 65 ετών, με χρόνιες παθήσεις και άλλες ομάδες.

Ειδήσεις σήμερα:

Σκληρό «lockdown» στη Δυτική Αττική - Όλα τα μέτρα - «Πυρετός» για τα εμβόλια

Forbes: Τα οφέλη της Ελλάδας από την αμυντική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τα δέκα συστατικά που περιέχει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό - Όχι, δεν περιέχει... τσιπάκι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης