Κρούσματα κορωνοϊού: Τετραπλάσιο το ιικό φορτίο στη Δυτική Αττική

Κρούσματα κορωνοϊού: Τετραπλάσιο το ιικό φορτίο στη Δυτική Αττική

Απρόβλεπτη η πορεία του κορωνοϊού, επισημαίνουν οι ειδικοί

meth_ar1
Στη μέγγενη του κορωνοϊού παραμένει η χώρα, με τα ημερήσια κρούσματα της επιδημίας να παραμένουν σε τετραψήφιους αριθμούς και να υποχωρούν δραματικά αργά, την ίδια στιγμή που η πίεση στα νοσοκομεία, όπου νοσηλεύονται ακόμη περίπου 3.000 ασθενείς, διατηρείται υψηλή.

Επιπλέον, το ιικό φορτίο σε κάποιες περιοχές υπερβαίνει το όριο φτάνοντας σε επίπεδα "κόκκινου" συναγερμού, αποδεικνύοντας την απρόβλεπτη πορεία του κορωνοϊού, την ευκολία με την οποία αναζωπυρώνεται μια εστία, την ανάγκη για συνεχή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας αλλά και για την επιτήρηση από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Η Δυτική Αττική αποτελεί μια περίπτωση εξαιρετικά επιβαρυμένης περιοχής, η οποία βρισκόταν στο μικροσκόπιο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών προ 10ημέρου και είχαν γίνει επανειλημμένως προειδοποιήσεις και συσκέψεις με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, πριν ανακοινωθούν τελικά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα χθες από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.
Νίκος Χαρδαλιάς Έκτακτη Ανακοίνωση 17.12.20


Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 1.155 νέα κρούσματα, με τα μισά περίπου εξ αυτών να είναι σε Αττική και Θεσσαλονίκη, 254 και 237 αντίστοιχα. Κρρούσματα καταγράφηκαν και σε άλλες 41 περιφερειακές ενότητες της χώρας, με τις περισσότερο επιβαρυμένες να εντοπίζονται στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία.

Τετραπλάσιο το ιικό φορτίο στη Δυτική Αττική

Κλείσιμο
Τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για τους τομείς /περιοχές του λεκανοπεδίου δικαιολογούν απολύτως την κινητοποίηση των αρμοδίων για τη Δυτική Αττική.

Με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται ανά 100,000 πληθυσμού, η επίπτωση στη συγκεκριμένη περιοχή και στους δήμους Ελευσίνας, Μάνδρας, Ασπρόπυργου, είναι πολύ μεγάλη, και σε τεράστια απόσταση από εκείνη στην υπόλοιπη Αττική.

Συγκεκριμένα, ο κεντρικός τομέας, ο δυτικός τομέας και η Ανατολική Αττική βρίσκονται περίπου στο ίδιο επίπεδο, καταγράφοντας αντίστοιχα 6,5 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, 6,7 και 6 κρούσματα, αντίστοιχα. Ωστόσο, στη Δυτική Αττική ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού είναι τετραπλάσιος από τον μέσο όρο των προαναφερθεισών περιοχών! Καταγράφονται 30,6 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Και η διαφορά γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν συγκριθούν τα αντίστοιχα κρούσματα της δυτικής Αττικής με εκείνα του βορείου τομέα (4 ανά 100.000 πληθυσμου) και του Νοτίου που είναι 3,4 κρούσματα, τα λιγότερα όλης της Αττικής.

Με υψηλό αριθμό κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό τους εμφανίζονται στον επιδημιολογικό χάρτη η Καρδίτσα (46,6 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), το Κιλκίς (42,2 κρούσματα), η Μαγνησία (34,2), η Κοζάνη (31,2), οι Σέρρες (28,3), η Πιερία (28,4), η Ξάνθη (23,3), η Ημαθία (26), ο Έβρρος, τα Γρεβενά και η Δράμα (20,3).

Η εικόνα στα νοσοκομεία

Το περασμένο 24ωρο στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονταν 2.989 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 - υποχώρησαν κάτω από 3.000 έπειτα από αρκετές εβδομάδες πίεσης στο ΕΣΥ και βρέθηκαν στα επίπεδα που ήταν γύρω στις 11 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι άλλοι 108 ασθενείς παραμένουν νοσηλευόμενοι στο ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης ΑΡΩΓΗ στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των επιτάξειων που είχαν γίνει από το υπουργείο Υγείας για να αποσυμφορηθούν οι δημόσιες δομές τον περασμένο μήνα - αν συνυπολογιστούν αλλάζει ο αριθμός των ασθενών, αλλά ευτυχώς όχι δραματικά.

Από τους 2.989 που νοσηλεύονται στο ΕΣΥ, οι 741 βρίσκονται σε μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, κα.). Οι 542 εξ αυτών είναι διασωληνωμένοι, με τους 251 να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ της Μακεδονίας και της Θράκης.

Ο σκληρός δείκτης των διασωληνωμένων καταγράφει πολύ μικρή υποχώρηση, με τους ειδικούς να κοιτούν με αγωνία τον συγκεκριμένο αριθμό για τη θεραπεία των ασθενών, την αποσυμπίεση των ΜΕΘ, την ύφεση της επιδημίας. Δεν περιμένουν ωστόσο μεγάλη αλλαγή πριν από την αρχή του Ιανουαρίου και πάντοτε υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν τα μέτρα και το lockdown και δεν θα τεθεί εκτός ελέγχου η κατάσταση.

Χθες εισήχθησαν στα νοσοκομεία άλλοι 237 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, με το 1/4 αυτών να κάνουν εισαγωγή στα νοσοκομεία της Αττικής.

Άλλοι 85 ασθενεις κατέληξαν χθες ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 3.948. Η πλειονότητα των θυμάτων της επιδημίας καταγράφηκε τον τελευταίο ενάμισι μήνα. Τον Νοέμβριο κατέληξαν 1.015 άνθρωποι και άλλοι 1.542 έχουν καταλήξει μέχρι τώρα από την αρχή του Δεκεμβρίου.

Το νέο σποτ για τον κορωνοϊό
Γιάννης Αντετοκούνμπο για κορωνοϊό: Τώρα πρέπει να παίξουμε άμυνα. Κάνουμε ό,τι χρειάζεται & νικάμε




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης