LIVE

Κορωνοϊός

«Πένθιμες καμπάνες» για τις κλειστές εκκλησίες - Οι ιερείς καλούν την κυβέρνηση να το... ξανασκεφτεί

ek2

Έπεσαν πρόστιμα σε εκκλησία στο Κορωπί - Μόνο τα Χριστούγεννα και τα Φώτα θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες - Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος (ΘΕΜΑ 104,6): Ανέφικτα τα μέτρα για το άνοιγμα των ναών

Στα «χαρακώματα» βρίσκονται Ιεράρχες που αρνούνται να δεχτούν την απόφαση της κυβέρνησης για άνοιγμα των Εκκλησιών μόνο ανήμερα τα Χριστούγεννα και τα Φώτα και ανοίγουν ένας ένας τις Εκκλησίες, ενώ έχουν αρχίσει τα πρόστιμα, όπως σε εκκλησία στο Κορωπί, όπου ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος απειλεί ότι θα πληρωθούν τα πρόστιμα από τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί από τους πιστούς και προορίζονται για τους φτωχούς.

Την ίδια ώρα ακούγονται και απόψεις όπως αυτή του Μητροπολίτη Κερκύρας Νεκτάριου: «Η πανδημία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να μην κοινωνούμε» ή όπως αυτή του Μητροπολίτη Ιερισσού Θεόκλητου, ο οποίος νόσησε από κορωνοϊό και έκανε λόγο για απόφαση που προσβάλλει την Εκκλησία διερωτώμενος αν «είναι δυνατόν να μην αγιασθούν τα νερά» αναφερόμενος στη μη πραγματοποίηση του Αγιασμού των υδάτων.

Και ενώ η επίσημη Εκκλησία όπως εκφράζεται από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο περιμένει μία βελτιωμένη πρόταση από την κυβέρνηση γιατί δεν είναι ικανοποιημένη από την ανακοίνωση των μέτρων που αφήνουν ουσιαστικά κλειστούς τους Ναούς για τις γιορτές με εξαίρεση την ημέρα των Χριστουγέννων και των Φώτων πολλοί Ιεράρχες βρίσκονται στα κάγκελα. και έτοιμοι να χτυπήσουν καμπάνες πένθιμα να καταγγείλουν τη κυβέρνηση ή και να παραβιάσουν την απόφαση, λειτουργώντας τους ναούς με μέτρα προστασίας και αριθμός πιστών ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα των ναών.

Με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή Διαρκή Ιερά Σύνοδο συνεχόμενες είναι οι συζητήσεις και οι διεργασίες Ιεραρχών. Υπάρχουν και ψυχραιμότεροι Ιεράρχες που αναμένουν μία «βελτιωμένη πρόταση» από την κυβέρνηση θεωρώντας ότι «υπάρχει ακόμα χρόνος για αλλαγή απόφασης». Δεν είναι λίγοι και αυτοί που χαρακτηρίζουν ως «δώρο άδωρο» την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν οι ναοί ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο ανήμερα και με λίγους πιστούς. Όπως λένε είναι δύσκολο να γίνει επιλογή των πιστών, στη συνέχεια παρακολούθηση να μην μπει κανείς άλλος, ή κλείσιμο της πόρτας του ναού. «Καλύτερα να παραμείνει η κατάσταση ως έχει λένε κάποιοι Ιεράρχες, δηλαδή να κάνουν οι ιερείς μόνοι τους τις λειτουργίες με κλειστές πόρτες. Το μέτρο δύσκολα εφαρμόζεται» λένε χαρακτηριστικά ιερείς. Αύριο Τρίτη θα συνεδριάσει εκτάκτως και η Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης.

Επίθεση της Μητρόπολης Μεσογαίας στην κυβέρνηση για πρόστιμο 1.500 ευρώ σε ναό του Κορωπίου

Σε υψηλούς τόνους κινείται ανακοίνωση της Μητρόπολης Μεσογαίας για πρόστιμο ύψους 1500 ευρώ στον ναό και 300 ευρώ στη νεωκόρο που επέβαλλε η Αστυνομία σε ναό στο Κορωπί , που άνοιξε «για μία χούφτα ανθρώπους» , όπως λέει χαρακτηριστικά η Μητρόπολη. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στον χώρο της Εκκλησίας, είναι ότι η Μητρόπολη λέει ότι ο ιερέας και οι Επίτροποι συνελήφθησαν εκτός του ναού και καταγγέλλει την κυβέρνηση για ασεβή μέτρα προς την Εκκλησίας. Η Αστυνομία, όπως λέει η Μητρόπολη πήγε στον ναό ύστερα από καταγγελία πολίτη. Δηλώνει μάλιστα ότι «τυχόν επιβαλλόμενα πρόστιμα εξαιτίας των αμαρτωλών νομοθετικών μέτρων, θα επιβαρύνουν αποκλειστικά τα Φιλόπτωχα Ταμεία και το Ταμείο Στήριξης Πτωχών».

Στην ανακοίνωση τονίζεται: «Δεν κατανοούμε καθόλου τον παραλογισμό με τον οποίο η Κυβέρνηση επιβάλλει ασύνετα, εξωφρενικά, αντιλαϊκά και εντελώς ασεβή και απαξιωτικά για τον άνθρωπο και την Εκκλησία μέτρα». Η Μητρόπολη λέει ότι «το πρόστιμο έπρεπε να επιβληθεί σε αυτόν που έκανε την απαράδεκτη καταγγελία, χωρίς κανένα απολύτως έννομο συμφέρον, χωρίς κανέναν κίνδυνο της δημόσιας υγείας, μόνο από αντιεκκλησιαστική εμπάθεια, την οποία δυστυχώς νομιμοποιεί το Κράτος. Οι τέτοιου τύπου τύποι αποτελούν την απειλή της κοινωνίας και όχι οι απλοί πιστοί, που στρέφονται προς τον Θεό, σαν το έσχατο αποκούμπι τους, μάλιστα μέσα σε τόσο δύσκολες μέρες».

Και καταλήγει: «Δηλώνουμε ότι προς το παρόν οι ναοί μας θα εξακολουθούν να λειτουργούν σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας της υγείας που ισχύουν παντού και με απόλυτο σεβασμό στη λογική και στην κοινωνία, τα δε τυχόν επιβαλλόμενα πρόστι­μα εξαιτίας των αμαρτωλών νομοθετικών μέτρων, θα επιβαρύνουν αποκλειστικά τα Φιλόπτωχα Ταμεία και το Ταμείο Στήριξης Πτωχών και Απόρων της Μητροπόλεώς μας. Ό,τι μαζέψαμε από τους εκκλησιαζό­μενους πιστούς για τους φτωχούς, τώρα πρέπει να το δώσουμε σε πρόστιμα. Καιρός εκτός από τους πιστούς να τιμωρηθούν και οι φτωχοί... Εκεί φτάσαμε. Προτρέπουμε δε αυτόν που κατήγγειλε ως ποινικό αδίκημα την ευλάβεια των αγνών πιστών, που κανέναν δεν ενόχλησαν, να καταβάλει, αν όχι όλο έστω κάποιο ποσό στον λογαριασμό της Μητροπόλεως για τους φτωχούς, μήπως και του συγχωρέσει ο Θεός καμιά αμαρτία!».
ekklisia_main123

Μητροπολίτης Χαλκίδος: «Χάθηκε το μέτρο»

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος, Χρυσόστομος τα λέει ότι “μάλλον χάθηκε το μέτρο, το οποίο εξασφαλίζει την κοινωνική ισορροπία και συμβαδίζει με την ελευθερία”. Για να τονίσει ότι “στην πραγματικότητα δεν φαίνεται να άλλαξε κάτι για τις εκκλησίες τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια, αφού ο αριθμός των πιστών που επιτρέπεται να εκκλησιασθούν τις δύο αυτές ημέρες μόνο και όχι τις άλλες του εορταστικού Δωδεκαημέρου είναι εννέα και καλύπτεται αποκλειστικά και μόνο από τους Ιερείς και το προσωπικό εκάστου Ιερού Ναού”, κάνοντας λόγο για μια αναγγελία άνευ αντικειμένου.

Δημητριάδος: «Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές»

“Θα περιμένουμε την απόφαση της Δ.Ι.Σ., γιατί μόνο αυτή μας δεσμεύει, ουσιαστικώς και εκκλησιαστικώς”, σχολίασε στο TRT ο Mητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος. “Ζητήσαμε το μέτρο, τη χρυσή τομή. Οι αποφάσεις, αν ισχύσουν όπως ανακοινώθηκαν, δεν συνιστούν μέτρο και χρυσή τομή”, σημείωσε ο κ. Ιγνάτιος, “άρα, θα περιμένουμε τις αποφάσεις της Δ.Ι.Σ. και ανάλογα θα πράξουμε”, και υπογράμμισε ότι “ξέρουμε να χειριστούμε τα πράγματα. Το έχουμε ξανακάνει και νομίζω ότι θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα, γιατί έτσι πρέπει, με απόλυτη, βεβαίως, ασφάλεια για τους ανθρώπους”.

Μητροπολίτης Λάρισας: «Ελπίζουμε να ανατραπεί η απόφαση ώστε να μην το εκλάβουμε ως τιμωρία»

Απαράδεκτη και προκλητική χαρακτήρισε ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος, την απόφαση της Κυβέρνησης να επιτρέψει την παρουσία μόνο εννέα ατόμων στους ναούς κατά την ημέρα των Χριστουγέννων και των Θεοφανίων λέγοντας: «Ελπίζουμε να ανατραπεί η απόφαση ώστε να μην το εκλάβουμε ως τιμωρία». Ο Μητροπολίτης Λαρίσης ανακοίνωσε ότι αν η Κυβέρνηση επιμείνει στο μετρό των εννέα ατόμων ανήμερα τα Χριστούγεννα και των Θεοφανίων, οι ναοί στην πόλη της Λάρισας με δική του απόφαση για λόγους δικαιοσύνης θα λειτουργήσουν αναγκαστικά χωρίς την παρουσία πιστών και θα ανοίξουν αμέσως μετά για να κοινωνήσει ο κόσμος, αφού όπως ανέφερε “δεν μπορούμε να τσακωθούμε με τους πιστούς στις πόρτες των Εκκλησιών ποιός θα μπει και ποιός θα βγει”, συμπληρώνοντας πως “δεν χρωστάνε τίποτα οι ιερείς, οι ψάλτες και οι επίτροποι να κάθονται να κάνουν τους τροχονόμους. Δεν επιτρέπεται ο ιερέας να εγκαταλείπει το θυσιαστήριο και να τρέχει στις πόρτες για να κάνει τον χωροφύλακα και να ρυθμίζει την σειρά προτεραιότητας”.

Μητροπολίτης Καλαβρύτων: «Ο άνθρωπος έχει και πνευματικές ανάγκες, οι οποίες δεν πρέπει να παραθεωρούνται»

«Ανατρεπτικές» χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για τη λειτουργία των ναών τα Χριστούγεννα ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων, Ιερώνυμος και τόνισε πως “οδηγούν σε κλίμα διχασμού με κίνδυνο να πληγεί ανεπανόρθωτα η ενότητα και η σύμπνοια του λαού μας, που είναι το πρώτο ζητούμενο αυτές τις κρίσιμες μέρες”. Ο κ. Ιερώνυμος, είπε ότι “ο άνθρωπος έχει και πνευματικές ανάγκες, οι οποίες δεν πρέπει να παραθεωρούνται. Οι κρατικοί φορείς φαίνεται να αγνοούν τον λόγο του Κυρίου, πως δεν μπορεί μόνο με ψωμί να ζήσει ο άνθρωπος”.

Μητροπολίτης Σερρών: «Η Εκκλησία δεν είναι κοσμικό ίδρυμα στο οποίο το κάθε κράτος μπορεί να φέρεται με αυτό τον τρόπο»

“Ασφαλώς και νουν έχουμε και προφυλασσόμεθα και εμείς και προφυλάσσουμε και τους αδελφούς μας”, σημείωσε ο Μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος και πρόσθεσε: “αλλ’ όμως αρνούμεθα να δεχθούμε τη λογική αυτού του κόσμου ότι η Εκκλησία είναι ένα κοσμικό ίδρυμα στο οποίο το Κράτος και το κάθε κράτος μπορεί να φέρεται με αυτό τον τρόπο”.

Μητροπολίτης Κερκύρας: «H πανδημία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να μην κοινωνούμε»

O Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος, κατά τη διάρκεια της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα, ισχυρίστηκε ότι η πανδημία του κορωνοϊού χρησιμοποιείται ως πρόσχημα, για να μην κοινωνούμε.

O Μητροπολίτης Κερκύρας που έχει κάνει λόγο για Εκκλησία «υπό διωγμόν», είπε: «Όμως εμείς έχουμε μπροστά μας τον Άγιο Σπυρίδωνα τον οποίο παρακαλούμε για όλη την οικουμένη, αυτήν που πλήττεται από αντίθεες δυνάμεις. Για να τονίσει:: «Στοχοποιείται η Εκκλησία».

Μητροπολίτης Πατρών: «Ως Εκκλησία ζητήσαμε το αυτονόητο για τα Χριστούγεννα»

Ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος τόνισε: «Ως εκκλησία ζητήσαμε το λογικό κι αυτονόητο για την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά η απάντηση της Πολιτείας ελύπησε βαθύτατα κι απογοήτευσε τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό, ενώ εφόρτισε περισσότερο το ψυχικά βεβαρυμένο κλίμα, το οποίο επικρατεί στην κοινωνία, ένεκα των δύσκολων συνθηκών της παρούσης περιόδου».

Ειδήσεις σήμερα: 

Αλβανία: Πέμπτη ημέρα επεισοδίων για τον θάνατο του Κλόντιαν- Δείτε βίντεο

Βέτο Τραμπ στο νομοσχέδιο με τις κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400

Απίστευτες εικόνες συνωστισμού σε κηδεία Ρομά στον Βόλο  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (110)

Ο Καθένας

Νέος θρίαμβος της αστυνομίας. Εισέβαλαν σε εκκλησία και συνέλαβαν ένα παπά και τρεις 85χρονους ταραξίες!

Η Κατάρα!

Η Κατάρα προς την συκιά είναι η κορυφαία στιγμη της χριστιανικής διδασκαλίας. Είναι η διδαχή του Χριστού με το πανανθρώπινο και υψιπετές νόημα. Η Κατάρα προς στην συκιά συμπυκνώνει όλες τις αρετές, τις οποίες πρέπει να ακολουθεί στην ζωή του ο σκεπτόμενος και αγωνιζόμενος χριστιανός. Έγεινα χριστιανός απο το υπέροχο νοήμα της κατάρας προς την συκιά. Κλαίω ... απο τα γέλια.

P.S

- Τα τζαμιά πως μένουν ανοιχτά. Να κλείσουν όπως οι εκκλησίες. - Οι Μουσουλμάνοι δεν τρώνε χοιρινό. Οι Χριστιανοί να κάνουν το ίδιο. - ...

κοινος νους

στα γεματα αεροπλανα της TUI,στα πλοια των εφοπλισταδων-αφεντικων και στα λεωφορεια δεν κολλαει...

βλακειες!

12 αποστολοι καθενας με τον πονο του! τα παγκαρια των εκκλησιων θελουν να γεμισουν! οποιος θελει να προσευχηθει προσευχεται και απο το σπιτι του!

καθρεφτίσου λίγο

που θα μας πεις και πώς θα προσευχηθούμε! Το Ισλάμ είναι εδώ κι εσύ αποχαυνώθηκες μπροστά στην τηλεόραση! Θα σε σφάξουν σε λίγο! Οποία ανοησία!!!

άλλο

το ένα κι άλλο το άλλο. Η εκκλησία εμπεριέχει μυστήρια που δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθούν στον χώρο ενός σπιτιού. Απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό.

ένας

Ανεξαρτήτως των θρησκευτικών πεποιθήσεων του καθενός , και μόνο που πολλοί δέχεστε να σας αντιμετωπίζουν ως αβουλες σάρκες που οι "νομοθέτες" αποφασίζουν το σημαντικό και αναγκαίο για εσάς , φτάνει για την απόδειξη του επιπέδου της αντίληψης που έχετε περί της ελευθερίας και της δημοκρατίας που εσείς σε κάθε άλλη περίπτωση επικαλείστε .

ένας χριστιανός

έχεις δίκιο και εγγαλώ τους αδερφούς σε ανυπακοή στους νόμους αυτούς τους ρατσιστικούς!

test iq

Θεία κοινωνία με click-away. Κλείνεις ραντεβού, στέλνεις ηλεκτρονικά τον οβολό σου για το κερί και το φιλόπτωχο και σε περιμένει ο παπάς στην πόρτα να σε κοινωνήσει. Όλα εγώ ρε;

Πλάκα-πλάκα,

είναι μια λύση (με πάσα επιφύλαξη)

λογικο

τόσο καιρό που πεθαίνει κόσμος δεν βαριέσαι οι καμπάνες πένθιμα. τώρα που χάνουν λεφτά βαράνε πένθιμα. απλή λαϊκή χριστιανική λογινη

δε...

σκέφτονται όλοι όπως εσύ... φτωχοπρόδρομε!

Τα σχόλια

κατά των παπάδων και της πίστης μας είναι φανερό ότι γίνονται από υπερασπιστές και σκοταδιστές του Ισλάμ!

Παλι δεν πηρες τα ψυχοφαρμακα σου!

.....

Δεν τα βλέπουν όλοι αυτά

δυστυχώς φίλε μου...

Επικαλούμαι όλους

τους νοήμονες ανθρώπους κι ας είναι και άθεοι. Εδώ υπάρχει προπαγάνδα κατά της πίστης μας και υπέρ του Ισλάμ! Δε δείχνουν ότι τα τζαμιά είναι ανοιχτά! Ας αφήσουμε την προπαγάνδα για τον διαβόητο ιο! Καταστροφή της οικονομίας και παραπλάνηση της κοινής γνώμης!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης