LIVE

Κορωνοϊός

Συμβούλιο της Επικρατείας: Υποχρεωτικά τα εμβόλια για τους μαθητές

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Το ΣτΕ τάσσεται υπέρ της διαγραφής από τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, όταν οι γονείς αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά - Η απόφαση «αντανακλά» και στο αναμενόμενο εμβόλιο για την COVID-19

Η συνταγματική δημόσιου σκοπού υποχρέωση του κράτους να λαμβάνει μέριμνα για τη δημόσια υγεία επιτρέπει να διαγράφονται από τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία τα παιδιά όταν οι γονείς αρνούνται να τα εμβολιάσουν, έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας με μια επίκαιρη απόφασή του, εν όψει του αναμενόμενου εμβολίου για το COVID-19, που πιθανά να αντιδράσουν οι αρνητές της πανδημίας.

Η απόφαση αυτή της αυξημένης σύνθεσης Δ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου σηματοδοτεί τις θέσεις του δικαστηρίου για μια ενδεχόμενη άρνηση γονέων μαθητών των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, να εμβολιάσουν τα παιδία τους, γενικά αλλά και με το αναμενόμενο πολυπόθητο εμβολίο για τον κορωνοϊό.

Δήμος της Ανατολικής Μακεδονίας, ο οποίος μάλιστα έχει πληγεί από την πανδημία, τον περασμένο Δεκέμβριο έστειλε προς τους γονείς των παιδιών των Δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών υπόμνηση για τον εμβολιασμό, επισημαίνοντας ότι «οφείλουν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα εμβολιασμών των παιδιών τους». Μάλιστα, στην τελευταία σύσταση προς τους γονείς υπογραμμιζόταν ότι πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός, έτσι ώστε, «να διασφαλίσουμε την πρόληψη της δημόσιας υγείας των παιδιών σε επίπεδο κοινότητας».

Παρά τις υπομνήσεις, κάποιοι γονείς δεν συμμορφώθηκαν. Κατόπιν αυτού, το Δημοτικό Συμβούλιο το περασμένο Ιανουάριο έλαβε απόφαση να διαγράψει τέσσερα ανεμβολιάστα νήπια από ισάριθμους παιδικούς σταθμούς. Η διαγραφή των ανηλίκων έγινε καθώς «οι γονείς αυτών δεν συμμορφώθηκαν στις επανειλημμένες υποδείξεις της παιδιάτρου των παιδικών σταθμών και δεν προτίθενται να ξεκινήσουν το πρόγραμμα των εμβολιασμών».

Ένας εκ των τεσσάρων γονέων, η κόρη του οποίου διαγράφηκε από τον παιδικό σταθμό, προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθεί η από 14.1.2020 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Οι γονείς υποστήριξαν ότι το παιδί τους «τιμωρείται», επειδή δεν έχει δεχθεί κάποια εκ των πολλών εμβολίων και «τυγχάνει διαφορετικής μεταχείρισης από τα συνομήλικα παιδιά και συμμαθητές της, χωρίς να υφίσταται λόγος, ενώ περιορίζεται ουσιωδώς η συμμετοχή της στην κοινωνική ζωή εν γένει, καθώς ο παιδικός σταθμός αποτελεί σημείο κοινωνικοποίησης και ανάπτυξης της προσωπικότητας των νηπίων και επιβάλλεται σε βάρος της ένα επαχθές μέτρο, το οποίο δεν είναι αναγκαίο, αφού το παιδί είναι υγιές, δεν συντρέχει περίπτωση πανδημίας και τα υπόλοιπα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα στον παιδικό σταθμό έχουν λάβει τα προβλεπόμενα εμβόλια».

Ακόμη, ισχυρίστηκαν ότι «ο εμβολιασμός δεν δύναται να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, αλλά αποτελεί μόνον συνιστώμενη ιατρική πράξη», πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Υγείας, δεν μπορεί «να εγγυηθεί ότι η χορήγηση ορισμένου εμβολίου δεν θα επιφέρει σοβαρή παρενέργεια στον εμβολιαζόμενο» ή ακόμα και θάνατο.

Προέβαλλαν, ότι η αποβολή της κόρης τους, παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας, αναλογικότητας, του κοινωνικού κράτους δικαίου, της ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, της συμμετοχής στην κοινωνική ζωή της χώρας, όπως παραβιάζει και τις διατάξεις της ΕΣΔΑ, «περί ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, του δικαιώματος σεβασμού της προσωπικής και της οικογενειακής ζωής, της ελευθερίας σκέψης και συνείδησης και της ελευθερίας έκφρασης».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι το κοριτσάκι στην βεβαίωση υγείας που υπέγραφε παιδίατρος, στην ένδειξη «πλήρως εμβολιασμένο» αναγράφεται «ΟΧΙ» και σημειώνεται ότι «προς το παρόν σταμάτησε ο εμβολιασμός». Στην δε κάρτα υγείας του νηπίου ανέφερε ότι είναι «ανεμβολίαστη».

Σύμφωνα με γνωμάτευση του παιδιάτρου, το κοριτσάκι έπρεπε να ολοκληρώσει την τέταρτη δόση εμβολιασμών για κοκκύτη, πολυομμετίδα, πνευμονιόκοκκο, κ.λπ., ενώ δεν έχει λάβει καμία δόση από τα εμβόλια μηνιγγιτιδόκοκκου, ιλαράς- παρωτίτιδας - ερυθράς, ανεμοβλογιάς, ηπατίτιδας Α΄ και ροταϊού.

Το ΣτΕ (απόφαση 2387/2020) απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των γονέων και έκρινε νόμιμη την απόφαση του Δήμου για διαγραφή της ανήλικης από τον παιδικό σταθμό.

Κατ΄ αρχάς, επισημάνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, ότι «η μέριμνα για την δημόσια υγεία αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του κράτους, στο πλαίσιο της οποίας η Πολιτεία οφείλει, μεταξύ άλλων να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη της διάδοσης και την καταπολέμηση μεταδοτικών ασθενειών, οι οποίες συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία». Στα μέτρα αυτά «εντάσσεται και ο εμβολιασμός νηπίων και παιδιών, ο οποίος διενεργείται με σκοπό την προστασία της υγείας, συλλογικώς και ατομικώς, από τις ασθένειες».

Ο εμβολιασμός ναι μεν «συνιστά σοβαρή παρέμβαση στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και στην ιδιωτική ζωή του ατόμου και δη στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα αυτού, πλην όμως είναι συνταγματικώς ανεκτή», υπό τις προϋποθέσεις ότι προβλέπεται από τη νομοθεσία, δέχεται την άρνηση στις περιπτώσεις που αντενδείκνυται, κ.λπ.

Δεν παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές και ειδικά αυτή της ισότητας. Αντίθετα, «θα αντέκειτο στην αρχή της ισότητας η αξίωση προσώπου να μην εμβολιαστεί, επικαλούμενο ότι δεν διατρέχει ατομικό κίνδυνο, εφόσον διαβιώνει σε ασφαλές περιβάλλον οφειλόμενο στο γεγονός ότι τα άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντός του έχουν εμβολιαστεί».

Ούτε όμως, οι γονείς επικαλούνται ότι ο εμβολιασμός, «αντιτίθεται σε σοβαρές θρησκευτικές, φιλοσοφικές ή παιδαγωγικές πεποιθήσεις τους», καταλήγει το ΣτΕ.

Δείτε βίντεο: Συμβούλιο της Επικρατείας: Υποχρεωτικά τα εμβόλια για τους μαθητές
Συμβούλιο της Επικρατείας: Υποχρεωτικά τα εμβόλια για τους μαθητέςΕιδήσεις σήμερα: 

Επιχείρηση Πανάκεια στη Βρετανία: Η λίστα με τα 50 νοσοκομεία που θα διανεμηθεί το εμβόλιο της Pfizer

«Σαρώνει» τη Β. Ελλάδα το δεύτερο κύμα: Δεν πέφτουν τα κρούσματα

Επανένταξη στις 100-120 δόσεις της εφορίας - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (256)

Μέσος όρος

Αν αυτό που βλέπω εδω μέσα είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της ελληνικής κοινωνίας τότε απλά δεν υπάρχει σωτηρία. Αν πάλι είναι λόγω της πολιτικής του site για τα comments καλό θα ηταν να το κοιτάξει. Επειδή ειμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι συμβαίνει το 2ο παρακαλώ αλλάξτε το...

Αντε

Επιτέλους λίγη σοβαρότητα. Ελπίζω οι αρνητές να πάνε μέσα και να πεταχθεί το κλειδί . Αφού τους αφαιρεθεί με τη μια η επιμέλεια.

Αποφασιζομεν

Έτσι γίνεται στις Χουντες.

εγώ απλά γελάω

Γιατί θυμάμαι γονείς που κάνανε διαδηλώσεις επειδή δεν θέλανε προσφυγοπούλα στα σχολεία επειδή δεν είχαν κάνει εμβόλια. Η υποκρισία είναι το δεύτερο υποκοριστικό της δεξιάς.

Το εμβόλιο για covid

είπαμε δεν θα είναι υποχρεωτικό. Να ξέρετε επίσης ότι η χαμηλή παιδική θνησιμότητα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα εμβόλια που κάνουν τα παιδιά. Αλλιώς , παιδάκια θα πέθαιναν από αρρώστιες που έχουν σε εμάς εξαφανιστεί. Δείτε τι γίνεται στον τρίτο κόσμο. Όσο γι'αυτούς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους, τη γλυτώνουν γιατί εμβολιάζονται τα παιδιά των άλλων.

Τελικα το αυγο του φιδιου

Εκκολαπτεται στα ΣτΕ. Απο την εποχη του 1ου Μνημονιου. Ζουμε μερες εθνικοσοσιαλιστικης παρανοιας.

κα

Η απόφαση αφορά στα "υποχρεωτικά" εμβόλια στα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται τα anti-Covid εμβόλια. Βεβαίως, είναι διαφορετικό εάν μια αεροπορική εταιρεία ή μια επιχείρηση ζητήσει το εμβόλιο ως προϋπόθεση παροχής υπηρεσιών ή εργασίας.

Ετσι

Ξεκινούν από το μέλλον. ποιό είναι το μέλλον; τα σημερινα νήπια κ παιδιά έτσι ώστε σε 20 χρονια.... να είναι απολύτως υπο έλεγχο.

George Orwell

Διαβάστε και ένα βιβλίο μπας και πάρουν στροφές τα απαίδευτα κεφαλάκια σας. Π.χ. "1984-Ο Μεγάλος Αδερφός". Κάπως έτσι με light φασισμό ξεκίνησαν όλα να παίρνουν στροφή προς την απόλυτη δικτατορία. Τώρα είναι κάτι ψιλο-λογικό όπως τα παιδικά εμβόλια, έτσι όμως ετοιμάζεται το έδαφος για να είστε συνηθισμένοι στα επόμενα και να σας φανούν "μέτρια". Δεν κάνει σε κανένα εντύπωση αυτές οι υπερβολές που ξεστομίζει το ΣΤΕ;; Το ότι τόσες δεκαετίες είχαμε ανεμβολίαστους μετανάστες μεταξύ μας σε κάθε είδους κοινωνικής δομής; Τώρα ξαφνικά και ΕΝΤΕΛΩΣ τυχαία γίνονται όλα με πρόφαση την πανδημία ε; Πιστέψτε τις σαπίλες των ΜΜΕ και των Social, άλλωστε η κριτική σκέψη πέθανε. Θα γίνει παράνομη και αυτή.

Σκύλος

Ναι είχες εσύ κριτική σκέψη και στη κόψανε, που καίγεσαι γιατί δεν έγινε η παρέλαση, που χαίρεσαι για τον μεταξά που είπε το όχι, άσχετα αν δεν το είπε και ότι ήταν δικτάτορας, που νιώθεις υπερήφανος για το Βυζάντιο, άσχετα που είναι ρωμαϊκή ιστορία, όχι ελληνική και σου είναι παντελώς αδιάφορο τι γινόταν 1600 χρόνια στον ελλαδικό χώρο. Δεν είχες ποτέ κριτική σκέψη. Στην ευνουχισαν για να φτιάξουν εθνικό και θρησκευτικό κράτος.. Καληνύχτα μπατριώτη, άλλαξε πλευρό γιατί με τα ιατρικά θα πάρεις τον ιππόκαμπο στα χέρια. Μου θες και Όργουελ τρομάρα σου..

Αρθούρος

Όλοι μας γνωρίζουμε από την Έκτη Δημοτικού ότι υπάρχει ένας πυρήνας άρθρων στο Σύνταγμα που εγγυούνται τόσο τη μορφή του πολιτεύματός μας όσο και τη λαϊκή κυριαρχία που τη στηρίζει. Όμως γιά να εφαρμοστεί, χρειάζεται μία ελάχιστη συμφωνία μεταξύ των πολιτών του έτσι ώστε να λειτουργήσει η Δημοκρατία. Αυτό εκφράζεται και με το άρθρο 2 του Συντάγματος που λέει ότι: ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ-ΙΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΙ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ. Πολλοί βέβαια δεν καταλαβαίνουν τη σημασία του με αποτέλεσμα αυτό να έχει καταντήσει στην πράξη στη χώρα μας σε: "ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ-ΙΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ"! Επειδή είμαστε δικομανείς, εγωιστές και κουτοπόνηροι, ιδρύσαμε ως επείγοντα κι αναγκαίο θεσμό ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα το Συμβούλιο της Επικρατείας, παρακάμπτοντας τον Άρειο Πάγο που είχαμε από την αρχαιότητα. Επειδή όμως δε μας έφτανε αυτό, τώρα αμφισβητούμε και τις αποφάσεις του όταν δε συμβαδίζουν με τους φόβους και τις ιδεοληψίες μας και προσφεύγουμε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Γιατί; Γιατί λέμε ότι κινδυνεύουν τα δικαιώματά μας. Κι εγώ λέω ότι μ' αυτή τη συμπεριφορά μας, κινδυνεύει η ίδια η Δημοκρατία μας, αφού οι πολίτες της αρνούνται να συμφωνήσουν σ' αυτά τα λίγα που έχουν σχέση με την υγεία και τη ζωή(φαντάσου να τους λέγαμε να συμφωνήσουν σε πιό δύσκολα και πολύπλοκα θέματα) κι έτσι παρακάμπτουν τον τρίτο πυλώνα της Δημοκρατίας που είναι η Δικαιοσύνη και η δικαστική εξουσία. Η απάντηση λοιπόν στις αιτίες των συχνών οικονομικών καταστροφών (και της παρούσας)είναι ότι εμείς δε θέλουμε να κυβερνηθούμε, αλλά ότι ο καθένας θέλει να επιβάλει τις απόψεις του στον άλλο. Αλλά, αυτό δεν είναι Δημοκρατία.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης