LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Lockdown μέχρι τα... κάλαντα εισηγούνται οι ειδικοί

29

Καραντίνα έως τις 21 Δεκεμβρίου και... Χριστούγεννα μόνοι μας, «άντε ενδεχομένως με μια οικογένεια ακόμα», όπως είπε από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας οι αποφάσεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων

Απομακρύνεται μέρα με τη μέρα το ενδεχόμενο εορτασμού των Χριστουγέννων με τον πατροπαράδοτο τρόπο, καθώς εντείνονται οι εκκλήσεις των λοιμωξιολόγων για αυστηρή τήρηση των μέτρων και παράταση του αυτοπεριορισμού των πολιτών μέχρι τα… κάλαντα.

Υπό το φόβο της ραγδαίας επιδείνωσης του επιδημιολογικού φορτίου λόγω των χριστουγεννιάτικων αγορών, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στις μονάδες του ΕΣΥ που δέχονται αφόρητη πίεση παρά τις τρεις εβδομάδες καραντίνας αισίως, οι εισηγήσεις των ειδικών βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της χαλάρωσης των μέτρων, προτείνοντας παράταση 2-3 εβδομάδων στο υφιστάμενο lockdown.

14 Δεκεμβρίου και βλέπουμε…

Υπενθυμίζοντας από πλευράς του ότι «το lockdown έγινε οριζόντια για να μη μεταφερθεί το κλίμα της Θεσσαλονίκης και στις άλλες πόλεις», ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της επέκτασης των περιοριστικών μέτρων, με το σκεπτικό ότι «το κακό δεν είναι μόνο ότι έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά ότι έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα. Είναι πάνω από 20.000 διαγνωσμένα, ενώ μη διαγνωσμένα υπολογίζονται γύρω στα 100.000».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Γώγος γνωστοποίησε ότι τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην εορταστική κανονικότητα, αλλά εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί πριν τις 14 Δεκεμβρίου.

Ακόμη πιο μακριά τοποθέτησε την αφετηρία της επαναφοράς στην καθημερινότητα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μεταφέροντας την όποια συζήτηση στις τελευταίες σελίδες στο ημερολόγιο του μήνα Δεκέμβρη. Διευκρινίζοντας ότι αποτελεί προσωπική του άποψη, ο κ. Σύψας ζήτησε η παράταση του lockdown να διαρκέσει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου (δημιουργώντας εφεδρείες στο ΕΣΥ), αν και θεωρεί ως πιο ιδανική ημερομηνία λήξης του την 14η Δεκεμβρίου.

Ανεξαιρέτως της τελικής ημερομηνίας που θα επιλεγεί από το Μέγαρο Μαξίμου κατόπιν των εισηγήσεων των επιστημόνων, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας ξεκαθάρισε πως φέτος θα κυλήσουν εντελώς διαφορετικά οι γιορτές, καθώς «Χριστούγεννα μόνοι μας, καμία οικογένεια γύρω μας» ήταν το μήνυμα που απέστειλε ο κ. Σύψας, καταλήγοντας ότι «δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα». Δεδομένου, μάλιστα, του αριθμού των κρουσμάτων, «δεν μπορούμε να κάνουμε καν προβλέψεις, κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου» επισήμανε ο καθηγητής.

Δύο οικογένειες το μάξιμουμ

Παρότι οι τελικές αποφάσεις για το πότε ακριβώς θα σημάνει λήξη του lockdown θα παρθούν από το Μέγαρο Μαξίμου το αργότερο μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, η ιδιαιτερότητα των φετινών Χριστουγέννων θα πρέπει να εμπεδωθεί γρήγορα από τους πολίτες, καθώς οι όροι εορτασμού θα είναι πολύ διαφορετικοί σε σχέση με το παρελθόν. «Θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος. Πολύ - πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειες μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε ενδεχομένως μία οικογένεια ακόμα» ανέφερε σχετικά χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της περιοδείας του σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας στη Θεσσαλονίκη.

Αν και στην εξίσωση της πανδημίας περισσεύουν οι άγνωστοι, ο πρωθυπουργός εξήγησε χθες πώς «ξέρουμε ότι θα έχουμε ακόμη μία με δύο εβδομάδες πολύ δύσκολες μπροστά μας, αλλά ξέρουμε επίσης ότι όταν με το καλό αρχίσουμε να βγαίνουμε από το καθεστώς των αυστηρών περιορισμών, ότι πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Διότι, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν το κάναμε το καλοκαίρι» τόνισε ο πρωθυπουργός, προσδιορίζοντας εμμέσως το διάστημα της επιστροφής από την καραντίνα σε δύο εβδομάδες.

Την ίδια προσδοκία επανόδου στην κανονικότητα δεν φαίνονται να μοιράζονται, ωστόσο, οι τοπικές Αρχές της Θεσσαλονίκης, όπως φάνηκε στη διάρκεια της συνάντησής τους χθες με τον πρωθυπουργό. Αμφότεροι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας ζήτησαν από τον κ. Μητσοτάκη να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Ζέρβας: Κατά της άρσης του lockdown

«Θεωρώ ότι με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη οποιαδήποτε σκέψη για άρση του lockdown. Δεν θα ζητήσω ποτέ ως Δήμαρχος αυτής της πόλης να μπούμε σε μια οποιαδήποτε κανονικότητα, αν δεν είναι εξασφαλισμένες η υγεία των κατοίκων και η επόμενη ημέρα της πόλης. Άρα οποιοδήποτε άνοιγμα αφορά το λιανεμπόριο, την εστίαση θα έχει να κάνει με πολύ καλύτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά» δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε ότι «είναι δεδομένο το τρίτο κύμα της πανδημίας -η αναζωπύρωση όπως λένε οι γιατροί- άρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για τον φόβο να έχουμε εικόνες Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο ή και τον Ιανουάριο. Για τον λόγο αυτό είμαι προσωπικά κατά του ανοίγματος των σχολείων. Είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να ισχύσει μέχρι τα Χριστούγεννα».

Επιπλέον, ο κ. Ζέρβας πρότεινε την τοποθέτηση ενός Εντεταλμένου Συμβούλου της Πολιτικής Προστασίας, «ο οποίος θα συντονίζει το τόσο δύσκολο έργο που έχει αυτή τη στιγμή η πόλη μας, η Κεντρική Μακεδονία, η Βόρεια Ελλάδα», καθώς η αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων εξελίσσεται σταθερά, αλλά αργά.

Αναφερόμενος στις αιτίες που οδήγησαν τη Θεσσαλονίκη στη δύσκολη, αυτή κατάσταση, μιλώντας στο Θέμα 104,6, ο Υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, επισήμανε πως «χαλαρώσουμε μηδενός εξαιρουμένου. Άρχισαν τα φοιτητικά πάρτι, τα πάρτι στα Λαδάδικα, οι πανηγυρισμοί των φιλάθλων, οπαδών, διάφορα happenings, τα οποία κορύφωσαν το πρόβλημα», ενώ κρίσιμο για την εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων αποδείχθηκε το τριήμερο 26-28 Οκτωβρίου, καθώς «πήγαν όλοι οι θεσσαλονικείς εκδρομή είτε στη Χαλκιδική είτε στους γειτονικούς νομούς είτε πιο κάτω στο Πήλιο με αποτέλεσμα να διασπείρουν τον κορωνοϊό και σε άλλες περιοχές» σημείωσε ο κ. Καράογλου.

Με αυτά τα δεδομένα, να προλάβει νέες τοπικές εστίες αναζωπύρωσης του ιού επιχειρεί η κυβέρνηση, περιορίζοντας την έξαρση της πανδημίας στα γεωγραφικά όρια της Θεσσαλονίκης, όπου η κατάσταση πέρασε εκτός ελέγχου πολύ γρήγορα. Με πρώτο στόχο θρησκευτικές γιορτές και ιστορικές επετείους, όπου θα μπορούσε να εκδηλωθεί συνωστισμός, στην Πάτρα μετέβη χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης (αμέσως μετά τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες) συντονίζοντας τις ενέργειες των τοπικών Αρχών ενόψει της γιορτής του πολιούχου, Άγιου Ανδρέα, μεθαύριο.

Σε σύσκεψη των τοπικών φορέων, παρουσία του Μητροπολίτη Αχαϊας, κ.κ. Χρυσόστομου, ο κ. Χρυσοχοϊδης ευχαρίστησε εκ μέρους της κυβέρνησης τον Μητροπολίτη για τη στάση του, καθώς «συμβάλλατε κι εσείς σημαντικά στο να περιορίσουμε τον κορωνοϊό. Οι τελευταίες σας δηλώσεις με αφορμή την εορτή του Αγίου Ανδρέα είναι πολύ σημαντικές. Θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς γιατί η συμβολή σας είναι τόσο καθοριστική», τόνισε ο υπουργός. Στο πλαίσιο αυτό, «βγαίνω από τη συνάντηση, συγκινημένος και αισιόδοξος. Συγκινημένος από την προσωπικότητα, την κατανόηση και την βαθιά ψυχική δύναμη του Δεσπότη, αισιόδοξος πως όλα μπορούν να πάνε καλύτερα όταν η Πάτρα έχει ένα τέτοιο πνευματικό ηγέτη» σημείωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, καταλήγοντας ότι «είναι σημαντική η στήριξη της Εκκλησίας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (144)

Mia

Στο μεταξυ τι γινεται με την ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ; Δεν θα επρεπε να ισχυουν οτι και για τους αλλους εργαζομενους; Αν ο φορεας που τους δεχτηκε δουλευει με καποιους ρυθμους (ποσοστα ή μερες) δεν θα επρεπε και οι φοιτητες που εχουν τελειωσει απο τον Μαρτιο π.χ. ολες τις υποχρεωσεις τους και εγιναν δεκτοι το φθινοπωρο (αφου χαθηκε η ανοιξη με το πρωτο lockdown) να μπορεσουν να πανε στις θεσεις τους ωστε να παρουν πτυχιο εστω με 9μηνη καθυστερηση;;;; Προς τι συντηρειται για τους τελειοφοιτους (δεν χρωστουν μαθηματα/εργαστηρια/πτυχιακη) η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ, αρα και η αποκτηση πτυχιου; Αφου ηδη καλουνται να ειναι εργαζομενοι, επρεπε να εχουν τα ιδια δικαιωματα. Αν ο φορεας υποδοχης δουλευει πρεπει και τα παιδια αυτα να εργαζονται.

ΒΑΛΙΑΝΟΣ ΝΙΚΟΣ

Το αν πεθάνει από αλλα αιτια ο κοσμος δεν φαίνεται να σας νοιάζει έτσι δεν είναι?

Μακάρι!

Ας μην είσασταν τριτοκοσμικοί κατσαπλιάδες, να προσέχατε, να φοράγατε μάσκες και να μην μαζεύεστε μπουλούκια! Ζώα! Μακάρι να εννοούν τα κάλαντα των Φώτων και όχι των Χριστουγέννων.

Dr.

Το lockdown άρχισε και τώρα παρατείνεται επ' αόριστον, προκειμένου να κρύψει κάτω από το χαλί τα λάθη της κυβέρνησης, που οδήγησαν στην αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων. Η ίδια κυβέρνηση, καταστρέφει παράλληλα την ψυχολογία του κόσμου, αφού δεν επιτρέπει να εμφανιστεί ο,τιδήποτε Χριστουγεννιάτικο στα σούπερ μάρκετ, μήπως και την κάνουν ''ντα'' οι συνδικαλιστές. Περιμένω να δω ποια θα είναι η επόμενη ηλίθια ιδέα που θα μας επιβάλλουν.

περί ειδικών τσογλανο-ιατρών

Τέτοιους "ειδικούς" τους περιφρονεί η ελληνική κοινωνία που πλέον οι ίδιοι τους την κατέστρεψαν ελέω φαρμακευτικών εταιριών... Όταν η "επιστήμη" καταστρέφει τους πολίτες και τον κοινωνικό ιστό εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα... Όταν, επίσης, καταλύεται το Σύνταγμα δεν έχουν το δικαίωμα να αναφέρονται στην υγεία των πολιτών αφού τα μέτρα της πρόστυχης αυτής κυβέρνησης είναι απείρως πιο βλαπτικά από τον κορονοιό...

γιωργος !

πιστευω μπορει να κανω και λαθοσ και συνχωρεστε οτι αυτο θα κουραση τον κοσμο και θα ξεσηκωθει και θα φατε μαυρο στο ψηφο καθωσ αυτοσ ειναι ο διακαεις ποθοσ σασ αλλα λογω τησ ομπρελασ που εχετε απο τα μεσα ενημερωσησ νιωθεται ασφαλης ..........νομιζω οτι αυτο ειναι ενα σχεδιο για να εξοντωθει ο κοσμοσ και το εχουν καπιοι φτιαξει οπωσ και το εβμολιο και εσεισ και καλα κανεται ακολουθειτα αλλα προκαλει γελιο το οτι ολα τα δημοσια προσωπα εχουν κορωνοιο υελοσ παντων να δουμε ποιοσ στο τελος θα πληρωσει αυτα τα εξοδα που εχει ο κοσμος ...καθως εσεισ θα εισαστε βολεμενοοι με τισ συνταξεις σασ και λοιπα ! πολυ σπανια καποιοσ να θελει το δημοσιο συμφερον ολοι πανε για την κουταλα και τι κερδιζουν τιποτα αφου καποια στιγμη η αρρωστεια και ο θανατος ερχεταιιι

Όσο εσείς κόβετε σχόλια

Οι κυβερνητικοί κερδάνε.

444

Αρση ολων των μετρωνΤΩΡΑ...αρκετα με την γελοια καραντινα

Ελένη

Οι περιοχές που έχουν πρόβλημα ΒΕΒΑΙΩΣ να συνεχίσουν το lockdown, οι υπόλοιπες όμως τι φταίνε; Ειδικά τα σχολεία της δευτεροβάθμιας όπου δεν υπάρχει συνωστισμός γονέων έξω από αυτά! Τον Μάιο εκείνα άνοιξαν πρώτα κι υπήρξε επιτυχία! Τώρα η επιτροπή λέει ν'ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά, αλλά αυτό δεν έχει αποδεδειγμένη επιτυχία!

Επιβεβλημενη η παραταση εως 21/12

Τα καταστηματα πρεπει να ανοιξουν 10 ημερες απο 21 εως 31/12 και μετα Ιανουαριου-Φεβρουαριο ξανα λοκνταουν ωστε απο Μαρτιο και με εμβολιασμενο ενα μερος του πληθυσμου να εχει μειωθει αισθητα η υπερμεταδοση ωστε να μην ξανακλεισει η οικονομια.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης