Αεροδιακομιδής ασθενών: Σε νοσοκομεία της Αθήνας οι τρεις ασθενείς

Αεροδιακομιδής ασθενών: Σε νοσοκομεία της Αθήνας οι τρεις ασθενείς

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες - Το στρατιωτικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Αθήνα στις 17:20 με  τρεις ασθενείς που ταξίδευσαν σε ειδικές κάψουλες  – Μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία «Αττικό», «Σωτηρία» και «Ευαγγελισμός» - Γιατί κρίθηκε αναγκαία η αεροδιακομιδή

diakomidi342
Περισσότερο από επτά ώρες κράτησε το ταξίδι προς την ελπίδα για τρεις διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό που μεταφέρθηκαν με C-130 από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης Καβάλας στην Ελευσίνα. Από εκεί, οι τρεις άνθρωποι που ταξίδευαν συνοδεία γιατρών και διασωστών μέσα σε ειδικές κάψουλες με ασθενοφόρα μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται πλέον σε κλίνες εντατικής θεραπείας.

Στις 17:20 προσγειώθηκε στην Ελευσίνα το C-130 που μετέφερε τρεις ασθενείς με κορωνοϊό από την Καβάλα. Οι τρεις ασθενείς μεταφέρθηκανστα νοσοκομεία «Αττικόν» «Σωτηρία» και «Ευαγγελισμός». Και οι τρεις  νοσηλεύονταν αρχικά στο νοσοκομείο της Δράμας και κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά τους. Αρχικά μπήκαν σε μονάδες αυξημένης φροντίδας στην Καβάλα και από εκεί ταξίδεψαν για την Αθήνα.


Το C-130 έφυγε στις 10 το πρωί με τρεις διασώστες και τρεις γιατρούς του τμήματος αεροδιακομιδων του ΕΚΑΒ για να παραλάβουν τους ασθενείς μέσα σε ειδικές κάψουλες. Την επιχείρηση αεροδιακομιδής συντόνισε ο πρόεδρος του ΈΚΑΒ κ. Νίκος Παπαευσταθίου και ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών του Κέντρου, κ. Πύρρος Δημήτρης.

Άφιξη C130 με ασθενείς με κορωνοϊό (1)



Άφιξη C130 με ασθενείς με κορωνοϊό (2)
Κλείσιμο

Αυτή ήταν η  πρώτη αεροδιακομιδή στην ηπειρωτική χώρα και κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της επιδημίας. Η αεροδιακομιδή κρίθηκε αναγκαία, επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα. Αλλωστε, λόγω της τεράστιας πίεσης που υφίσταται το ΕΣΥ τις τελευταίες εβδομάδες, ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας προβλέπει να αντιμετωπίζεται η χώρα ως ενιαία υγειονομική περιφέρεια- αυτό σημαίνει πρακτικά ότι χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις  οι ασθενείς διακομίζονται όπου υπάρχει διαθέσιμη κλίνη.  Οι τρεις ασθενείς από τη Δράμα  ηλικίας 75 και 76 ετών  βρίσκονταν στο δρόμο για τα νοσοκομεία της Αθήνας για περισσότερο από επτά ώρες.

 Οι διακομιδές του προηγούμενου διαστήματος, ιδίως του καλοκαιριού, θεωρούνταν δεδομένες και αναμενόμενες, διότι οι νησιωτικές περιοχές δεν διέθεταν τις απαραίτητες υποδομές για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό.

To χρονικό της επιχείρησης

Την  Τετάρτη 25 Νοεμβρίου στις 19:50 εκδηλώθηκε αίτημα, από το ΓΝ Δράμας προς το γραφείο Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, σχετικά με την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης αεροδιακομιδής τριών βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 (άνδρες ηλικίας 76, 76 και 73 ετών), οι οποίοι - λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης τους - θα έπρεπε να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Το ειδικευμένο Ιατρικό Προσωπικό του Γραφείου Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, αξιολογώντας τις συνθήκες και τα δεδομένα των τριών ασθενών, προέβη στον διυπηρεσιακό συντονισμό της Πολεμικής Αεροπορίας (αίτημα για διαθεσιμότητα αεροσκάφους), του Αεροδρομίου Καβάλας «Μ.Αλέξανδρος», του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ Καβάλας και του Τομέα του ΕΚΑΒ Δράμας, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ασφαλής διακομιδή των συγκεκριμένων ασθενών σε κλίνες ΜΕΘ Covid-19 σε Νοσοκομεία της Αθήνας.

Τη Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020, στις 9:15, ομάδα τριών Ιπτάμενων Ιατρών ΕΚΑΒ και τεσσάρων Ιπτάμενων Διασωστών του ΕΚΑΒ με τον ανάλογο ειδικό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για την αεροδιακομίδη ασθενών με Covid-19 (φορητοί θάλαμοι αρνητικής πίεσης κ.α.), απογειώθηκε με αεροσκάφος C-130 της ΠΑ από την 112 Π.Μ (Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Ελευσίνας) με προορισμό το Αεροδρόμιο της Καβάλας «Μ.Αλέξανδρος». Παράλληλα, από το συντονιστικό κέντρο του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ Καβάλας ενεργοποιήθηκε ένα έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο για τη βέλτιστη και ασφαλή διακομιδή των τριών βαρέως πασχόντων ασθενών, με ξεχωριστά ασθενοφόρα, από το ΓΝ Δράμας προς το ΓΝ Καβάλας και στη συνέχεια προς το Αεροδρόμιο της Καβάλας «Μ.Αλέξανδρος».
Στις 10:25 το C-130 της ΠΑ, με τους Ιπτάμενους Ιατρούς και Διασώστες του ΕΚΑΒ, αφίχθη στο αεροδρόμιο της Καβάλας «Μ.Αλέξανδρος». Η ολοκλήρωση των διαδικασιών πραγματοποίησης της αεροδιακομιδής με τη τήρηση όλων των απαιτούμενων πρωτοκόλλων υγειονομικής ασφάλειας (διασωληνώσεις εντός των φορητών θαλάμων αρνητικής πίεσης, διακομιδής από το ΓΝ Καβάλας προς το αεροδρόμιο κλπ), ολοκληρώθηκαν στις 15:30. Κατόπιν αυτών, τo αεροσκάφος της ΠΑ απογειώθηκε με προορισμό την 112 Π.Μ (Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Ελευσίνας) στις 16:10.

Η άφιξη του αεροσκάφους της ΠΑ, στην 112 Π.Μ (Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Ελευσίνας) πραγματοποιήθηκε στις 17:06. Από εκεί οι τρεις βαρέως πάσχοντες ασθενείς διακομίσθηκαν με διαφορετικά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, και εντός των φορητών θαλάμων αρνητικής πίεσης, προς το Γ.Ν.Α. «ο Ευαγγελισμός» (ώρα άφιξης 18:05), το Γ.Ν.Ν.Θ. Αθηνών «η Σωτηρία» (ώρα άφιξης 18:20) και το Π.Γ.Ν. «Αττικόν» (ώρα άφιξης 18:30) αντίστοιχα, όπου και εισήχθησαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τραγική η κατάσταση στη Δράμα


«Η Βόρεια Ελλάδα πεθαίνει, η Δράμα πεθαίνει, χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας», το δραματικό μήνυμα της νεφρολόγου, προέδρου Νοσοκομειακών Ιατρών Δράμας, Νίτσας Κιόρτεβε, για την τραγική κατάσταση στο νοσοκομείο της πόλης.

«Περνάμε έναν μαύρο Νοέμβρη», τόνισε η κ. Κιόρτεβε, στην εκπομπή Live News του Mega.

«Μιλάμε για μεγάλο αριθμό κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό μας, ένας πληθυσμός 100 χιλιάδων κατοίκων, μιλάμε για αθρώα προσέλευση στο νοσοκομείο. 140 ασθενείς νοσηλεύονται στις κλινικές, 12 είναι στη ΜΕΘ διασωληνωμένοι και δύο ακόμα ασθενείς διασωληνωμένοι, δεν έχουν κρεβάτι, δεν ξέρουμε πού να τους μεταφέρουμε», τόνισε.

«Αυτό το πράγμα δεν έχει τέλος. Αυτή την στιγμή άλλοι δύο ασθενείς βρίσκονται στον χώρο του χειρουργείου διασωληνωμένοι και ψάχνουμε κρεβάτια», πρόσθεσε.


Η κ. Κιόρτεβε που νόσησε και η ίδια από κορωνοϊό κάνει λόγο για 80 νοσηλευτές - διοικητικούς και 25 ιατρούς που είναι στα σπίτια τους και νοσούν, σημειώνοντας πως το νοσοκομείο είναι χρόνια υποστελεχωμένο.


diakomidi__2_
diakomidi__1_




Ειδήσεις σήμερα:

Μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων: Συζητάμε για άνοιγμα σχολείων στη νότια Ελλάδα

Σε νέα δοκιμή του εμβολίου της πιθανόν να προχωρήσει η AstraZeneca

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει με 631 ψήφους την Τουρκία για τα Βαρώσια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης