Χατζηδάκης: Οκτώ δράσεις για τη μείωση των αποβλήτων και την προώθηση της ανακύκλωσης

Χατζηδάκης: Οκτώ δράσεις για τη μείωση των αποβλήτων και την προώθηση της ανακύκλωσης

Δείτε αναλυτικά τις οκτώ δράσει του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 Χατζηδάκης: Οκτώ δράσεις για τη μείωση των αποβλήτων και την προώθηση της ανακύκλωσης
«Τους τελευταίους 15 μήνες καταστρώσαμε και εφαρμόζουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική για να αντιμετωπίσουμε χρόνια προβλήματα και να εφαρμόσουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισης αποβλήτων», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας οκτώ μεγάλες δράσεις του ΥΠΕΝ, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (21-29 Νοεμβρίου).

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός: «Κλείνουμε σταδιακά παράνομες χωματερές. Δημοπρατούμε πολλές καινούριες μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Προωθούμε τον “καφέ” κάδο για τα τρόφιμα. Αποσύρουμε τα πλαστικά μιας χρήσης. Θέσαμε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση που θέτει τις βάσεις για χωριστή συλλογή σε 4 ρεύματα (γυαλί, χαρτί, μέταλλο, πλαστικό), αλλά για την εφαρμογή της αρχής “πληρώνω όσο πετάω”, επιβραβεύοντας έτσι στην πράξη όσους ανακυκλώνουν».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, πρόκειται «για μια νέα περιβαλλοντική πολιτική που είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία στην Ελλάδα».

Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζει το ΥΠΕΝ, μεταξύ των άλλων, έγιναν τα ακόλουθα:

1. Αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα με τα απορρίμματα σε Κέρκυρα, Αίγιο, Λευκάδα, Χάλκη και Δυτική Μάνη τα οποία και συνέβαλαν στην αρνητική προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό. Παράλληλα έκλεισαν 5 παράνομες χωματερές και οριστικοποιείται η αποκατάσταση ή η απαλοιφή του προστίμου άλλων 8 παράνομων χωματερών (αναμένεται σχετική έγκριση της ΕΕ). Τα πρόστιμα που πληρώνει η χώρα στην ΕΕ από παράνομες χωματερές μειώθηκαν αντίστοιχα.

2. Κατασκευάζονται 4 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ): Ηλεία μέσω ΣΔΙΤ, Θήβα, Αμάρι ( Ρέθυμνο), Αλεξανδρούπολη. Ξεμπλόκαρε και ξεκινάει άμεσα η κατασκευή 3 Μονάδων στην Πελοπόννησο μέσω ΣΔΙΤ. Δημοπρατήθηκαν 8 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων σε Ζάκυνθο, Λευκάδα, Ναύπακτο, Χερσόνησο, Τρίκαλα, 'Αρτα, Ιεράπετρα και Σητεία. Tις αμέσως επόμενες μέρες και τους επόμενους μήνες θα δημοπρατηθούν μια σειρά από μονάδες διαχείρισης αποβλήτων σε όλη την Ελλάδα.

3. Εντάχθηκαν νέα έργα ύψους 229 εκατ. ευρώ και αναμένεται η ένταξη νέων έργων της τάξης των 200 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

4. Αδειοδοτήθηκαν προσωρινά 25 Σταθμοί Μεταφόρτωσης Αποβλήτων στην Αττική και λύθηκε ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι δήμοι. Έτσι μειώθηκαν σημαντικά τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων προς τους ΧΥΤΑ, μειώνοντας ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της διαχείρισης των αποβλήτων, ενώ θα ακολουθήσουν νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να λυθεί το πρόβλημα και σε άλλους δήμους της χώρας.

5. Προωθούνται πιλοτικά προγράμματα για τους δήμους της χώρας ώστε να προμηθευτούν εξοπλισμό και να ερευνήσουν τους βέλτιστους τρόπους εφαρμογής του Πληρώνω όσο Πετάω - Κερδίζω όσο Διαχωρίζω.

6. Καταρτίστηκε το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, εκσυγχρονισμένο και προσανατολισμένο στην αύξηση της ανακύκλωσης και τη μείωση της ταφής των αποβλήτων μέχρι το 2030. Μεταξύ άλλων προβλέπει ότι:

- Εισάγεται νέο ρεύμα αποβλήτων -καφέ κάδος- για τη χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων (απόβλητα κουζίνας και κήπου), με πλήρη κάλυψη έως το 2022.

- Αναπτύσσονται όλες οι απαραίτητες υποδομές στη χώρα, καλύπτοντας ένα κενό δεκαετιών. Ειδικότερα μέχρι το 2030: 43 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και 43 - 46 Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ).

- Παύει η ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων με το κλείσιμο όλων των παράνομων χωματερών έως το 2022.

7. Νομοθετήθηκε το πλαίσιο για μία «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης» με σκοπό η αγορά και οι πολίτες να μπορούν να προσαρμοστούν ομαλά στα νέα δεδομένα που έρχονται από 3 Ιουλίου του 2021.

8. Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την προώθηση της ανακύκλωσης. Μεταξύ άλλων προβλέπει ότι:

- Τα απόβλητα συσκευασιών θα συλλέγονται πλέον χωριστά (πλαστικό, χαρτί, μέταλλο, γυαλί).

- Δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να πληρώνουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη εφόσον παράγουν λιγότερα απόβλητα ή/και ανακυκλώνουν περισσότερο (εισάγεται, δηλαδή, η ευρωπαϊκή αρχή «πληρώνω όσο πετάω»).

- Εκσυγχρονίζεται το τέλος ταφής για τους δήμους που «θάβουν» απόβλητα. Επεκτείνεται και καθίσταται εφαρμόσιμο για τα απόβλητα. Αντιθέτων οι δήμοι που δεν «θάβουν» απόβλητα, θα αποζημιώνονται.

Κλείσιμο
- Όλα τα νέα κτίρια και όλοι οι δημόσιοι και κοινόχρηστοι χώροι θα διαθέτουν χώρο συλλογής αποβλήτων για 4 χωριστά ρεύματα.

- Μεταφέρονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται από την ΕΕ στους δήμους και τις επιχειρήσεις που τα προκαλούν, απαλλάσσοντας από το σχετικό βάρος τους φορολογούμενους.

Απ' την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος τόνισε: «Αλλάζουμε την καθημερινότητά μας στη διαχείριση των αποβλήτων, δημιουργούμε λιγότερα απόβλητα, που τα διαχειριζόμαστε περιβαλλοντικά σωστά».

Ειδήσεις σήμερα: 

Απεργία ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ: Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΕ – Τι θα γίνει με τις συγκεντρώσεις των υγειονομικών

Πιθανόν να βγει και σήμερα από το νοσοκομείο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Η βαρυποινίτισσα που παραθέτει... σεμινάρια Ποινικού Δικαίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης