LIVE

Κορωνοϊός

Κεραμέως: Αυτές είναι οι αλλαγές στην Επαγγελματική Εκπαίδευση - Τι είπε για την επαναλειτουργία των σχολείων

kerameos

Χωρίς οριζόντια βάση η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια - Μέσα στο Νοέμβριο οι αιτήσεις συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις - Ποιες είναι οι αλλαγές στην επαγγελματική εκπαίδευση που θα φέρει νέο νομοσχέδιο

Αλλαγές στην επαγγελματική εκπαίδευση έρχονται με νομοσχέδιο που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με το οποίο ιδρύονται και Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια. Επίσης, η υπουργός ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις θα γίνουν μέσα στον Νοέμβριο. Τα επόμενα νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας αφορούν στα μέτρα για την ασφάλεια των Πανεπιστημίων, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών δομών και το νέο νόμο – πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η κυρία Κεραμέως τόνισε για το ζήτημα της επαναλειτουργίας των σχολείων: «Ο,τι έχει να κάνει με τις δομές εκπαίδευσης και την επαναλειτουργία τους παρακολουθείται καθημερινά από την επιτροπή των ειδικών. Αναμένουμε τις εισηγήσεις τους και την απόφαση του πρωθυπουργού». 

Η υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και οι φετινοί μαθητές της Γ' Λυκείου, που παρακολουθούν μαθήματα δια ζώσης αλλά και εξ αποστάσεως, να αντιμετωπιστούν με κάποια προσαρμογή, αν αυτό προκύψει από εισηγήσεις του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Η υπουργός δήλωσε επιφυλακτική για οριζόντια βάση σε ό,τι αφορά στο θέμα του βαθμού για την είσοδο στα Πανεπιστήμια, επαναλαμβάνοντας ότι προσανατολίζονται στην βάση σε μάθημα που θα ζητεί η κάθε σχολή.

Η υπουργός αναφέρθηκε στο μεγάλο εγχείρημα για καθολική συμμετοχή όλων των σχολείων στις τάξεις της τηλεκπαίδευσης. Δίνοντας στοιχεία είπε ότι 1,6 εκατ. μέλη είναι συνδεδεμένα με την τηλεκπαίδευση. Κατά μέσο όρο η κάθε τάξη κάνει μάθημα 40 λεπτών είπε η υπουργός, επισημαίνοντας ότι υπήρξαν και τεχνικά προβλήματα και ενδεχομένως να υπάρξουν και νέα, τα οποία λύθηκαν.

Όπως είπε η κ. Κεραμέως, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η οποία έγινε παράλληλα με την τηλεκπαίδευση μαθητών, είμαστε από τις λίγες χώρες με καθολική εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Σε ό,τι αφορά σε κάποια ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, τα οποία λειτουργούν πρωινές ώρες με βάση εγκύκλιο, δίνεται η δυνατότητα για λόγους διευρυμένου ωραρίου, να κάνουν μάθημα πρωινές ώρες.

Επίσης, εντός Νοεμβρίου θα γίνουν οι αιτήσεις-δηλώσεις για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις από τους υποψηφίους. Ο ένας λόγος είναι τα μέτρα για τον κορωνοϊό και οι συνεχείς τροποποιήσεις και ο δεύτερος είναι ο προγραμαμτισμός που απαιτείται, καθώς θα διδαχθούν μαθήματα που εξετάζονται στις Πανελλαδικές αλλά δεν διδάσκονταν, όπως Ισπανικά και μουσική.

Όλες οι αλλαγές στην Επαγγελματική Εκπαίδευση

Το νέο νομοσχέδιο στοχεύει στη συνολική αναδιάρθρωση και αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης (ΕΕΚ) και Δια Βίου Μάθησης (ΔΒΜ) και εντός της ημέρας θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Όπως είπε η υπουργός «Κεντρική στόχευση της μεταρρύθμισης είναι η ΕΕΚ, από λύση ανάγκης για τους λίγους ή τους πιο αδύναμους, να καταστεί συνειδητή επιλογή για τους πολλούς και εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής, προσφέροντας στους νέους μας εναλλακτικές, ουσιαστικές επιλογές και ποιοτικές θέσεις εργασίας».

Και τόνισε: Τα προβλήματα αυτά, τα οποία το προτεινόμενο νομοσχέδιο στοχεύει να διορθώσει, αφορούν ιδίως σε: (α) αλληλοεπικαλύψεις μεταξύ δομών και εκπαιδευτικών διαδρομών, (β) απουσία δομών μετα-γυμνασιακού επιπέδου, (γ) ύπαρξη παρωχημένων ειδικοτήτων και οδηγών κατάρτισης, (δ) ανεπαρκής διασύνδεση με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, μεταξύ άλλων λόγω της απουσίας συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στο σχεδιασμό της ΕΕΚ και της ανορθολογικής επιλογής ειδικοτήτων και εκπαιδευτών, (ε) έλλειψη αξιοπιστίας στην πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων, καθώς και (στ) αρρυθμίες στην οργάνωση της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (Κ.Δ.Β.Μ.) που επιτείνει το χάσμα δεξιοτήτων.

Κεντρική στόχευση της μεταρρύθμισης είναι η ΕΕΚ, από λύση ανάγκης για τους λίγους ή τους πιο αδύναμους, να καταστεί συνειδητή επιλογή για τους πολλούς και εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής, προσφέροντας στους νέους μας εναλλακτικές, ουσιαστικές επιλογές και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Επίσης, καθιερώνεται Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Σ.Ε.Ε.Κ.), το οποίο αναπτύσσεται στα επίπεδα 3, 4 και 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, κατ’ αντιστοιχία με εκείνα του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Η θεσμοθέτηση Εθνικού Πλαισίου Προσόντων:

Επίπεδο 3: Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης (Ε.Σ.Κ.) και Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας (ΕΠΑ.Σ.) του Ο.Α.Ε.Δ.

Επίπεδο 4: Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) και τα Λύκεια των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων Λυκείων (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ.)

Επίπεδο 5: Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) και το Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ.

Ο σχεδιασμός, ο συντονισμός, η εποπτεία και η αξιολόγηση των πολιτικών, δράσεων και προγραμμάτων στην ΕΕΚ και ΔΒΜ οργανώνεται πλέον συνεκτικά στη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Ε.Ε.Κ. & Δ.Β.Μ.).

Επίσης, ιδρύονται Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια, ύστερα από εισήγηση των Σ.Σ.Π.Α.Ε.. Οι μαθητές (απόφοιτοι Γυμνασίου) εισάγονται στα Πρότυπα ΕΠΑ.Λ. με βάση το βαθμό του Απολυτηρίου. Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη, ξεκινούν να λειτουργούν Γραφεία Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (Γ.Ε.Α.Σ.) στα ΙΕΚ και άλλες δομές επαγγελματικής κατάρτισης, με κύριες αρμοδιότητες τη συμβουλευτική υποστήριξη των καταρτιζομένων και αποφοίτων, την οργάνωση, εποπτεία και παρακολούθηση της Μαθητείας και Πρακτικής Άσκησης των καταρτιζομένων, την παρακολούθηση της ένταξης των αποφοίτων των Ι.Ε.Κ. στην αγορά εργασίας’. Ιδρύονται πειραματικά και θεματικά ΙΕΚ, με νέες ειδικότητες βάσει των αναγκών της αγοράς.

Συμπληρωματικά με τις προαναφερόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, έχει ήδη ολοκληρωθεί η σύνταξη και πιστοποίηση 20 νέων Οδηγών Κατάρτισης των ΙΕΚ, σύμφωνα με σύγχρονη πρότυπη μεθοδολογία. Εντός ενός έτους, θα ολοκληρωθεί και η σύνταξη νέων Οδηγών Κατάρτισης για όλες τις προσφερόμενες ειδικότητες. Περαιτέρω, έχει ήδη δημιουργηθεί νέο Μητρώο Εκπαιδευτών Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης με έμφαση στην εργασιακή εμπειρία των εκπαιδευτών.

Ειδήσεις σήμερα:

Πέτσας: Κρατική στήριξη 120 εκατ. ευρώ στην Aegean - Δικαίωμα προαίρεσης για αγορά μετοχών από Δημόσιο

Σύμβουλος Ερντογάν: «Θα αποκτήσουμε 'σκύλους' που θα μας φτιάξουν πυρηνικούς πυραύλους»

Pfizer: Σε δυο με τρεις εβδομάδες η ετυμηγορία του FDA για το εμβόλιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (14)

ΠΟΠΗ

ΑΥΤΗΝ ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΟΝΝΕΔ ΤΗΝ ΕΙΧΑΜΕ ΓΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑ Κ ΚΑΦΕΔΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΚΟΒΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΗΣ Κ ΤΩΡΑ ΕΓΙΝΕ ΥΠΟΥΡΓΙΝΑ ΤΟΥ ......

EVANS

Μια απο τα ιδια ρε γαμωτο...παλι με της αλλαγες τους,οδηγουν τους μαθητες στα ιδιωτικα πανεπιστημια,θα βαλουν δυσκολα θεματα ,θα μειωσουν τους επιτυχοντες και για σας!!!

Ημίμετρα ημιμετρα

Και το μπαλάκι στον πρωθυπουργό... σε λίγο θα παίρνει τον Κυριακο και για τα στοιχειώδη.

Ίσως και να τον παίρνει

για τα στοιχειώδη...εσύ τι ξέρεις;

Νάνος

Είναι η ποιο "κατάλληλη στιγμή" να "ανακοινώνει" "μεταρρυθμίσεις" ... Της πλάκας-κάθε χρόνο "νέο σύστημα". Άνευ λεφτά-"μεταρρυθμίσεις ". Η πληβείοι τώρα κοιτάνε αλλού άλλωστε- από την πίσω πόρτα-ότι γουστάρουμε θα εισάγουμε. Η χώρα χρειάζεται νέο κοινωνικό σύστημα, ΝΈΑ δικαιοσύνη (από το μηδέν δομημένη), νέο οικονομικό μοντέλο, ρήξη με τα πολιτικά τζάκια και τους ανίκανους "Πινόκιο" της πολιτικής (της "ανάπλασης", σιντριβανιών, πεζοδρομίων και της ζαρντινιέρας")- αυτοί θα μας ταΐζουν με τα επόμενα αποτυχημένα αγγλο-σαξονικά τα(ο)ξικά "μοντέλα". Εύγε...δώστε κάτι και στο μισθοδικείο - περιμένουν οι Κύριοι τις "ωριμάνσεις" τους. 2.500-4.000Ε/ μήνα δεν τους φτάνουν για άνετη ζωή.

Γάϊος

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα webex έχει πολλά προβλήματα. Είχαν τον χρόνο απ'το καλοκαίρι να αναζητήσουν εκεί στο Υπουργείο Παιδείας καλύτερες λύσεις ή και εναλλακτικές πλατφόρμες ώστε να μην κρασάρει το σύστημα. Επίσης υπάρχει θέμα και με τις ταχύτητες internet, ας ανοίξουν δωρεάν κι αυτοί οι έρμοι οι ψηφιακοί πάροχοι το vdsl τις μέρες και ώρες της τηλεκπαίδευσης! Όλο να παίρνουν είναι και μάλιστα οι χρεώσεις τους είναι πανάκριβες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Και τέλος, ας εισηγηθεί κάποιος στον Υπουργό Οικονομικών να μειώσει τον ΦΠΑ στους ηλεκ. υπολογιστές ώστε να μπορέσουν κι οι φτωχοί να αγοράσουν ένα λάπτοπ στα παιδιά τους..

Που ζεις?

...Ελλαδα φυσικα.

Κεραμέως

Δηλαδή η υπουργός έβγαλε ΦΕΚ με την έναρξη των αιτήσεων τη Παρασκευή, ουσιαστικά τα ΜΜΕ τώρα ξεκινάνε να το ανακοινώνουν, στα σχολεία δεν γνωρίζουν τίποτα απολύτως και τη Δευτέρα στις 30-11-2020 λήγει η προθεσμία. Δεν είμαι σίγουρος για τις προσθέσεις της....

EP

Σε άλλο κόσμο ζούμε μερικοί. Η κα Υπουργός αναφέρεται σε νέα ημερομηνία Αιτήσεων εξετάσεων Πανελλαδικών, αν δείτε το ΦΕΚ υπεγράφη 20.11.20 με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης 30.11.20. Τα ΦΕΚ ανακοινώθηκαν απο όλα τα ΜΜΕ καθόλη την διάρκεια του Σαββατοκύριακου και ως σήμερα Δευτέρα, πλήν της συνεντεύξεως της κας δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα στην ιστοσελιδα του Υπουργείου πόσο μάλλον σταλεί στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Αυτή την αλλαγή της Παιδείας θέλουμε? διότι θυμίζει μια απο τα ίδια... Προβολή και κούφιες υποσχέσεις. Επίσημη Καταχώρηση καμία αλλά απο συζήτηση και δημόσιες εμφανίσεις μπόλικες.

Ανοίξτε

τα σχολεια!!!!

ΜΠΑ...

ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΗ...

Mania

Σε ποιον πλανήτη ζουν ορισμένοι? Ο,τι να `ναι...

Λογικος

.....και μετα αν εσυ και το συναφι σου θελουν ΜΕΘ? Θα την παρεις απο καποιον που την αξιζει? Εμ, ετσι ειναι ολοι: μαγκες, ωσπου να σφιξουν τα γαλατα. Τα σχολεια πρεπει να μεινουν κλειστα παση θυσια ως τις γιορτες γιατι οι βλακες ενηλικες γονεις δε προσεχουν. Οταν ανοιξουν τΑ ΣΧΟΛΕΙΑ θα δοθει το μηνυμα της χαλαρωσης και η διασπορα θα γινει παλι τεραστια. Και μετα τη Θεσσαλονικη θα ελθει η σειρα της Αθηνας να μην εχει ΜΕΘ. Και οι νεκρτοι θα γινουν δεκαδες χιλιαδες.

κλείστε

τις πολλές ώρες συνεχόμενες τηλεκπαίδευσης στα παιδιά του δημοτικού,στο μισό οπωσδήποτε!!!...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης