LIVE

Κορωνοϊός

Προς παράταση καραντίνας και «σιωπηρά» Χριστούγεννα λόγω πανδημίας

maskes-0

Δεν έχει μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο ειδικά στη βόρειο Ελλάδα τονίζει ο Νίκος Χαρδαλιάς - Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα για τις τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά στην τύχη του lockdown - Tα σχολεία θα δουν πρώτα το «πράσινο φως» και στη συνέχεια το λιανεμπόριο

Πολύ μακριά από την αρχική πρόβλεψη για άρση των περιορισμών στις 30 Νοεμβρίου οδεύει η χώρα, καθώς τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση κάθε άλλο παρά ταχεία αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου καταγράφουν σε όλη σχεδόν την επικράτεια.

«Δεν έχει μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο» ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, παραδέχτηκε χθες και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πορείας του κορονοϊού στη χώρα, όπως και ότι το ενδεχόμενο άρσης του γενικού απαγορευτικού συνιστά συνάρτηση αυτής της κατάστασης.

«Η άρση των lockdown απασχολεί τους πάντες. Με βάση τα δεδομένα της επόμενης εβδομάδας, θα έχουμε πιο σαφή στοιχεία για το τι θα γίνει. Σταδιακά και προσεκτικά, με απόλυτο σεβασμό στην επιδημιολογική κατάσταση, θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για άρση του lockdown. Η πρόθεση είναι να πάμε σε σταδιακή άρση. Σε κάθε περίπτωση όλα θα αξιολογηθούν την επόμενη εβδομάδα. Ας μην κάνουμε πίσω όμως στην τήρηση των μέτρων» εξήγησε χθες το απόγευμα ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη είχαν ανοίξει από νωρίς το πρωί -και για πρώτη φορά τόσο κατηγορηματικά- παράθυρο επέκτασης της καραντίνας λόγω του υψηλού αριθμού των νέων κρουσμάτων και κυρίως των διασωληνωμένων που προστίθενται στο δημόσιο σύστημα υγείας σε ημερήσια βάση.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης εκτίμησε χθες ότι «η ανταπόκριση στα μέτρα δεν έχει αποδώσει ακόμη σε σχέση με τη μείωση των κρουσμάτων, οπότε θα είναι εύλογο να αξιολογήσουμε εκ νέου τα δεδομένα όταν έλθει η ώρα», προσδιορίζοντας την επόμενη εβδομάδα ως το χρονικό σημείο, οπότε «θα γίνουν εκτεταμένες αναλύσεις των δεδομένων». Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γεραπετρίτης γνωστοποίησε πως «είναι δύσκολο να ανοίξουμε το σύνολο της αγοράς και της κοινωνίας από την 30η Νοεμβρίου» προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «η προδιάθεσή μας είναι, με τους αναγκαίους όρους, με περιορισμούς, με προφυλάξεις, με όλα τα μέτρα που θα συστήσουν οι επιδημιολόγοι, να ανοίξουμε τα Χριστούγεννα, ίσως πιο κοντά προς την περίοδο των Χριστουγέννων παρά άμεσα».

Κοιτώντας το ημερολόγιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας υποστήριξε χθες με τη σειρά του ότι η «1η Δεκέμβρη δεν είναι ρεαλιστικός στόχος»  και ξεκαθάρισε από κυβερνητικής πλευράς ότι «ποτέ  δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας εντός του Δεκεμβρίου», φάσεις τις οποίες κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα.

Συμπλέοντας με τους συναδέλφους του, «είναι πολύ λάθος να έχουμε στο μυαλό μας και να μετράμε αντίστροφα σε σχέση με τις ημέρες των Χριστουγέννων. Θέλω να θυμίσω στους συμπολίτες μας ότι το Πάσχα το κάναμε όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας» υποστήριξε χθες και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, προσγειώνοντας όσους διατηρούσαν τυχόν προσδοκίες για πατροπαράδοτο εορτασμό των Χριστουγέννων.

Στον προγραμματισμό του Μεγάρου Μαξίμου, «τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν» διευκρίνισε χθες ο κ. Γεραπετρίτης, για να ακολουθήσουν το λιανικό εμπόριο και τελικά η εστίαση, μια ανάσα -από ό,τι φαίνεται- πριν τα Χριστούγεννα. Ακόμη, όμως, και η επανεκκίνηση σε μια μερική κανονικότητα, ειδικά για τις ημέρες των γιορτών, δεν θα επιτρέπει διασκεδάσεις του παρελθόντος, αλλά άνοιγμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μόνο με καθήμενους, δηλαδή 4 άτομα το μέγιστο ανά τραπέζι, με τη λήψη αποστάσεων μεταξύ των τραπεζιών και χωρίς τους ήχους της μουσικής, οι οποίοι θα μπορούσαν να παρασύρουν τους θαμώνες σε μακράς διαρκείας γλέντι, κάτι που φαίνεται να «ξορκίζουν» οι ειδικοί.

«Προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε όλη την Ελλάδα» περιέγραψε, άλλωστε, χθες η λοιμωξιολόγος, Βάνα Παπαευαγγέλου, αποτυπώνοντας την έντονη αγωνία των επιστημόνων για την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα, αδιαφορώντας για το αν κοντεύουν Χριστούγεννα, μπροστά στο διακύβευμα της σωτηρίας ανθρώπινων ζωών.

 Με βάση την επιδημιολογική, αυτή εικόνα της χώρας, είναι εμφανές ότι το lockdown θα επεκταθεί προέβλεψε χθες και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι «η επιτροπή εισηγείται, και εμείς αποφασίζουμε» αναφορικά με τις αιτιάσεις περί καθυστέρησης της λήψης ειδικών μέτρων για τη Βόρεια Ελλάδα.

 Παράταση και κάτι περισσότερο

Την ίδια ώρα, παρά το καθαρό μήνυμα που εκπέμπεται από το κυβερνητικό κέντρο για παράταση της καραντίνας, ακόμη και η λήψη της σχετικής απόφασης δεν φαίνεται να ικανοποιεί πλήρως τους λοιμωξιολόγους.

Στον αντίποδα, να γίνουμε… Ουχάν ζήτησε χθες δημόσια ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, επισημαίνοντας ότι «η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Περιμέναμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξει μια μείωση, ωστόσο τα κρούσματα επιμένουν». Με αυτά τα ιικά δεδομένα, «χρειάζεται αυστηρότερο lockdown, όμοιο με εκείνο που εφαρμόσθηκε στην Κίνα» δήλωσε ο κ. Βατόπουλος, συνεχίζοντας πως πρέπει «να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή. Ένα lockdown τύπου Γουχάν, για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού». Μάλιστα, ο Καθηγητής υπέδειξε ως λύση το γεγονός πως στην Ουχάν κάθε πολίτης έβγαινε από το σπίτι του μια φορά την εβδομάδα για προμήθεια τροφίμων, συστήνοντας παράλληλα να επιτρέπεται η έξοδος ενός ατόμου και για μία ώρα ανά τρεις ημέρες, για την εξασφάλιση των απαραίτητων αγαθών.

Σχεδόν επιβεβλημένη χαρακτήρισε από πλευράς του την παράταση της καραντίνας κατά μία τουλάχιστον εβδομάδα, μιλώντας στον Θέμα 104,6 ο Καθηγητής Γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι η άρση των μέτρων θα γίνει αφού σταθεροποιηθούν οι αριθμοί των κρουσμάτων, δηλαδή φτάσουν περίπου στα 500.

Επιπλέον, επισημαίνοντας ότι «θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση» του αριθμού των νέων κρουσμάτων σε ημερήσια βάση, η Βάνα Παπαευαγγέλου εκτίμησε ότι «υπάρχει μια τάση σταθεροποίησης, αλλά η χώρα παραμένει σε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Αν και το lockdown φαίνεται να αποδίδει, χρειάζεται να επιμείνουμε στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας», μνημονεύοντας και την προσπάθεια που καταβάλλεται τις τελευταίες ώρες να εντοπιστεί μέσω τεστ ο ακριβής αριθμός των ασυμπτωματικών στη χώρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (157)

wooolfos

Εμένα η άποψή μου είναι να κλείσουν όλα και να μείνουν ανοιχτά μόνο τα μαγαζιά που πουλάνε tshirts!!!

Σφάλμα

Κανονικά θα έπρεπε να σε ενδιαφέρουν τα μαγαζιά που πουλάνε ζουρλομανδύες...

Όλοι τους σπουδαγμένοι....

Στην χειραγώγηση μάζας! Μεγάλος ο ψυχολογικός πόλεμος που δεχόμαστε ως προς την διαπραγμάτευση της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ μας....Στο τέλος πολλοί εξ'ημών (ειδικά οι μοναχικοί..) θα παρακαλάμε για ένα γρήγορο ..."φευγιό"..!

Πράγματι!!

Οι πλείστες εκ των κυβερνήσεων σε οργανωμένο σχέδιο για να εξολοθρεύσουν τους μοναχικούς ανθρώπους....με τη συναίνεση της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας, εκτός βεβαίως του Dr. Πετράκου και 2-3 λαμπρών εξαιρέσεων! Αίσχος και αποτροπιασμός....

dave

Φυσικά ποντάρουν στην εξόντωση και την καταστροφή της μεσαίας τάξης και των ελεύθερων επαγγελματιών και μάλιστα με τρόπο εξόφθαλμο. Πρέπει να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας κατά το Σύνταγμα που τόσο το υποτιμούν οι ψηφιακοί ναζιστές που κυβερνούν. Στην πολιτική αυτό που μετράει είναι η έκθεση του πολίτη στα κοινά και το θάρρος του ελεύθερου λόγου του - κάτι που δεν μπορούμε να το περιμένουμε από τσανάκια του Μ. Γκέιτς και μαριονέτες των Γερμανών... Κοντολογίς δεν πρέπει να ξεχνάμε το τέλος του Χίτλερ, του Τσαουσέσκου, του Μουσολίνι και άλλων δικτατόρων και να παίρνουμε το παράδειγμα μέσα από την ιστορία.

Με

Ένα κρούσμα ανά πολυκατοικία , ήπια συμπτωματικό ή και ασυμπτωματικό , είναι αδύνατο να περιορισθεί ο ιός ( σκεφτείτε σκάλες , ανσασερ κ.αλ.) γιατί πρακτικά έχει ήδη σχεδόν μπει σε κάθε οικογένεια. Άρα και το κινέζικο λοκνταουν δεν πρόκειται να βοηθήσει.

Γιάννης

Λάθος κάνεις, θα βοηθούσε και πολύ μάλιστα. Θα ήταν όμως φριχτό για την ψυχολογία μας.

Alaniαris

Μόνο? Γιατί μας το χαλάτε τώρα? Και εμείς λέγαμε μετά την Πασχαλιά θα ξεμυτισουμε πάλι...

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΑΛΒΑΝΙΑ

Γινεται χαμος στην διπλανη χωρα και ερχονται προς τα εδω. Οσους ελεγχους και να κανουμε θα ξεφυγουν νοσουντες. Κλειστε τα ΤΩΡΑ.

Το εμποριο κινειται ηλεκτρονικα μια χαρα

Οι ΙΥ γραφειων μια χαρα επισης μονο η αχρηστη εστιαση κλειστα. Μακαρι να συνεχισει καραντινα

Matrix

Πια πανδημια ρε ηλιθιοι τρομοκρατητε τον κοσμο για αλλους λογους ....στην Γη υπαρχουν σχεδον 8 δισ. ανθρωποι ...αυτοι που πεθαναν απο τον υποτιθεμενο ιο ειναι λιγοτεροι απο 2 εκατομυρια ...που ειναι η πανδημια??????

axinos

Εντάξει, να συνεχιστεί το lockdown, αλλά τι θα γίνει με τους ελεύθερους επαγγελματίες που αγνόησε επιδεικτικά η κυβέρνηση, με τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τα μικρά και τα μεσαία μαγαζιά; Ανήγγειλε το πάγωμα των φορολογικών και ασφαλιστικών πληρωμών, λεφτά τα οποία δεν τα χαρίζει και θα τα πάρει ένα μήνα μετά, αλλά τα έβαλε μέσα στο κόστος των μέτρων. Δουλευόμαστε; Από πότε λεφτά που θα τα πάρει μετά από ένα μήνα, από ανθρώπους που δεν βγάζουν μια σε αυτό το διάστημα του lockdown, θεωρείται σαν κόστος τους κράτους; Αλλά μετά θα θέλει να τα πάρει από εργαζόμενους και μικρούς επιχειρηματίες που έχει στεγνώσει η τσέπη τους. Από την άλλη ο Μητσοτάκης καμάρωνε που τσίμπησε το πακέτο των 37 δις. Αυτό το πακέτο τι ακριβώς χρησιμεύει όταν τα χρήματα που δίνει το κράτος για στήριξη είναι εντυπωσιακά λιγότερα από αυτά που έδωσε στο πρώτο lockdown;

Εκτός από τους...

Μοναχικούς ανθρώπους που η ψυχολογία και μόνον του αναγκαστικού εγκλεισμού θα τους ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΕΙ....σειρά παίρνουν οι διάφοροι κλάδοι της εστίασης (πλην των take away που θησαυρίζουν...) που πρέπει κι αυτοί να ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΟΥΝ....βάσει των σχεδίων της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης...

Ν

Ρε πρωθυπουργε οι κινεζοι διεσπειραν τον ιό τι μας τιμωρεις λες και φταίμε εμείς. Μας κουνας και το δαχτυλο εκλεγμενε απο τους ηλιθιους.

ΚοτζάΝαστας

Από ούσα είναι ο ιός

dj.

πληρώνουμε τα fake news και όλους τους ανεγκέφαλους που δεν είχαν καταλάβει πόσο σοβαρό πρόβλημα είναι. τις 2 τελευταίες βδομάδες φαίνεται να έχει μειωθεί κάπως η έξαρση της βλακειας αλλά το κακό έχει γίνει

πόσο μαλ είσαι...

Ηλίθιε κοίτα την ψευτοκονσόλα σου και άφησε την πολιτική σε αυτούς που διαβάζουν. Την δικτατορία δεν θα την ονομάσω εγώ λύτρωση όπως εσύ, ημιπαράφρονα, βλάκα!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης