LIVE

Κορωνοϊός

Πώς κόλλησαν κορωνοϊό οι ιεράρχες στην Ιερά Σύνοδο που ζήτησε ανοικτές Εκκλησίες

5165815

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης - Τα δύο πιθανά σενάρια, τα κρούσματα, το τραπέζι  στο Συνοδικό Μέγαρο, η εορτή  των Ταξιαρχών και η καραντίνα του Αρχιεπισκόπου

Ένα τραπέζι στο Συνοδικό Μέγαρο που οργανώθηκε την περασμένη Παρασκευή από  Συνοδικό Ιεράρχη, με τη λήξη των τριήμερων εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου  εργασιών και  με αφορμή την εορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, είχε ως συνέπεια  να σημάνει συναγερμός για διασπορά κορωνοιού και να οδηγηθούν σε απομόνωση όλοι οι Ιεράρχες  μεταξύ των οποίων και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου που αποσύρθηκε σε εθελούσια καραντίνα στο ησυχαστήριο  του στη Ζάλτσα.

Μία άλλη εκδοχή που συζητείται στους κόλπους της 12μελούς Συνόδου είναι να κόλλησαν από  υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΙΣ που είναι θετικός,  δεν παραβρέθηκε στο γεύμα στην Μονή Πετράκη, αλλά ήταν παρών  στις τριήμερες εργασίες της Συνόδου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες  βρέθηκαν τέσσερα κρούσματα, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αργά το βράδυ της Παρασκευής ιερέας που εργάζεται στη Σύνοδο, διαγνώστηκε θετικός και  μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Η υπόθεση  που αποκαλύφθηκε από  διαρροές  έχει  πολύ μεγάλο παρασκήνιο και διαδραματίστηκε στο περιθώριο των Συνοδικών εργασιών και της αποστολής επιστολής του Αρχιεπισκόπου και των μελών της ΔΙΣ προς των πρωθυπουργό  Κ. Μητσοτάκη που  ζητούν να μην κλείσουν οι Εκκλησίες τα Χριστούγεννα.

Όπως υποστηρίζει η Εκκλησία  μέσω της επιστολής της ΔΙΣ, δεν θα ανεχθεί κλειστούς Ναούς. Για το θέμα της επιστολής  προς  την κυβέρνηση  έκανε λόγο  ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ  σε διαδικτυακή ομιλία  μέσω του λογαριασμού της Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας  στο facebook. Με την αποστολή της εν λόγω επιστολής, σύμφωνα με πληροφορίες συντάχθηκαν οι Μητροπολίτες Βέροιας και Ξάνθης. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες φαίνεται συμβούλευσε τους Ιεράρχες  να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και το τι συμβαίνει γύρω τους.

«Να ξέρετε ότι η Ιερα Σύνοδος απέστειλε επιστολή προς τους αρμοδίους, που λέμε ότι δεν θα ανεχτούμε την περίοδο των Χριστουγέννων να μείνουν οι ναοί κλειστοί» είπε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, λέγοντας ότι «η Εκκλησία έχει πλέον την γνώση και την εμπειρία να διαχειρίζεται την πανδημία. Όχι επειδή θέλουμε να κάνουμε αντίπραξη ή από κόντρα. Η Εκκλησία απέκτησε την εμπειρία να διαχειριστεί αυτή την μεγάλη κρίση της πανδημίας. Η Εκκλησία και αποστάσεις τηρεί, και αερίζεται και ξέρει πως να οικονομεί τους ανθρώπους μέσα στο χώρο».

Αναφορικά με το κλείσιμο των ναών για δεύτερη φορά, ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας τόνισε ότι «η Εκκλησία δεν μάχεται την Επιστήμη, είναι σύμμαχος με την Επιστήμη», πρόσθεσε  ότι «η Εκκλησία δεν έσκυψε το κεφάλι, ούτε έχει ηττοπάθεια. Η Εκκλησία κατ’ άκραν οικονομία και σεβόμενη το μεγάλο δώρο που λέγεται ανθρώπινη ζωή, δέχθηκε το κλείσιμο των εκκλησιών. Άκουσε την γνώμη των ειδικών και κατάλαβε ότι η πανδημία έχει μια πάρα πολύ σοβαρή εξέλιξη και επειδή σέβεται την ανθρώπινη ζωή, συμβάλλει αποφεύγοντας τις συναθροίσεις».

ARXIEPISKOPoS_2
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε καραντίνα παρακολουθεί τις ανανοινώσεις του πρωθυπουργού


Κοιμήθηκε την Κυριακή ο Μητροπολίτης Λαγκαδά

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα, Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020 ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης. Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά είναι ένας από τους 45 ασθενείς με covid-19 που κατέληξαν στα νοσοκομεία όλη της χώρας από χθες το απόγευμα και έως τις πρωινές ώρες σήμερα. Οι περισσότεροι έχουν καταλήξει στα νοσοκομεία της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Χθες ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει ότι το σύνολο των θυμάτων ήταν 1.035, στα οποία προστίθενται πλέον και οι σαράντα πέντε άνθρωποι που κατέληξαν μετά τις ανακοινώσεις.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά κατέληξε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης και είχε υποκείμενα νοσήματα.
Ηταν από τους ιεράρχες που τηρούσαν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, ήταν όμως και μεταξύ εκείνων που είχαν πάρει μέρος στη Δοξολογία του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, στις 26 Οκτωβρίου. Μετά τη Δοξολογία που είχε ξεσηκωθεί σάλος από το γεγονός ότι οι περισσότεροι ιεράρχες είχαν εμφανισθεί χωρίς μάσκα και χωρίς να τηρούν τις αναγκαίες αποστάσεις, είχε γίνει γνωστό ότι νόσησε από κορωνοϊο ο Μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος.


Το κλείσιμο των Ναών

Κλειστοί θα παραμείνουν οι ναοί καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown σύμφωνα με όσα προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε, για τα μέτρα που ισχύουν  σε όλους τους χώρους λατρείας. Ουσιαστικά στους ναούς θα εισέρχονται μόνο οι κληρικοί και τα απαραίτητα πρόσωπα για να τελούνται οι κεκλεισμένων θυρών ακολουθίες, ενώ οι μόνες στιγμές κατά τις οποίες θα επιτρέπεται είσοδος πιστών στους ναούς (μέχρι 9 άτομα) είναι στις κηδείες.

Παρόλα αυτά οι λειτουργίες και οι εορτασμοί στους Ιερούς ναούς το προηγούμενο διάστημα έδειξαν ως συνέπεια τη διασπορά  του ιού μεταξύ Ιεραρχών κληρικών και πιστών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα  του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη που επικαλέστηκε στη Βουλή ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις, για τοις οποίες παραδέχθηκε ότι  έκανε  λάθος που δεν τις είχε απαγορεύσει, συνέβαλαν στην υπερμετάδοση του ιού στην  πόλη της Θεσσαλονίκης. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «η κυβέρνηση  δεν πήρε νωρίτερα μέτρα στη Θεσσαλονίκη, εισακούγοντας ουσιαστικά το αίτημα των τοπικών αρχών και της εκκλησίας να πραγματοποιηθούν κανονικά οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του πολυούχου  της συμπρωτεύουσας».

Το γεύμα των Συνοδικών

Μετά τις τριήμερες εργασίες της ΔΙΣ την περασμένη εβδομάδα, ακολούθησε και γεύμα,  στον 1ο όροφο της Μονής Πετράκη, σε αίθουσα που διαμορφώθηκε πρόσφατα για εκδηλώσεις, παρουσία Ιεραρχών και λαϊκών, και υπαλλήλων εταιρίας catering ,  όπου πιθανολογείται να  έγινε η διασπορά του ιού. Οι εργασίες της Συνόδου έληξαν πριν από έξι ημέρες. Όπως ξεκαθαρίζεται δεν έγινε κάποια κοινή  λειτουργία, κατά  τη διάρκεια των τριών ημερών των συνεδριάσεων της ΔΙΣ , οπότε η μετάδοση του ιού πιθανότατα να έγινε στο  γεύμα.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι  μετά την επιβεβαίωση τουλάχιστον ενός  κρούσματος από Μητροπολίτη Ιλιου μεταξύ των μελών της ΔΙΣ , κάποιοι από τους 12 Ιεράρχες που πήραν μέρος στη Σύνοδο δηλώνουν αρνητικοί στον κορωνοιό.  Συγκεκριμένα πρόκειται για τον Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονα και Αρτης  Καλλίνικο που έλαβαν αρνητικά αποτελέσματα από τα τεστ.  Ο Μητροπολίτης Αρτης Καλλίνικος ανάρτησε στη ιστοσελίδα της Μητρόπολης το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ αναγράφοντας:  «Η Ιερά Μητρόπολις Άρτης, εξ αφορμής πληροφοριών, για επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού, μεταξύ των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία συνεδρίασε στις 4 έως 6 Νοεμβρίου 2020  και στο πλαίσιο της ποιμαντικής και ατομικής ευθύνης, για αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού και για πρόληψη έκθεσης συνανθρώπων σε κίνδυνο ασθενείας, ανακοινώνει, ότι, την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, ο οποίος τυγχάνει μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 164ης Συνοδικής Περιόδου (2020-2021), καθώς και ο οδηγός του κ. Νικόλαος Ψυχογιός, ο οποίος μεταφέρει στην Αθήνα τον Σεβασμιώτατο, για τα Συνοδικά του καθήκοντα, υπεβλήθησαν αυτοβούλως και οι δύο, σε τεστ ανίχνευσης κορονοϊού και ευρέθησαν αρνητικοί».


5165733


Επιβεβαίωση ότι Συνοδικός Ιεράρχης είναι θετικός

 Ο κ. Ιερώνυμος,  και τα μέλη της Συνόδου υποβλήθηκαν σε  rapid test  και μοριακά τεστ τα οποία έδειξαν, ότι ο Αρχιεπίσκοπος είναι αρνητικός  και  ότι μόνο ένας ιεράρχης είναι θετικός  και για το λόγο αυτό,  έλεγαν πηγές από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών τήρησαν προληπτικά όλα τα μέτρα. Ακολούθησε πάντως απολύμανση στο Συνοδικό Μέγαρο, μετά τις πληροφορίες για κρούσματα κορωνοιού. Θυμίζουμε ότι Μητροπολίτης Ιερισσού  Θεόκλητος βγήκε  από το νοσοκομείο, ενώ ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων παραμένει  σε καραντίνα στο σπίτι του με ήπια συμπτώματα ενώ και ο επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος είναι οι ιερείς που είναι ήδη γνωστό ότι νοσούν με κορονοϊό.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου,  Μητροπολίτης ιλίου Αθηναγόρας 4, 5 και 6 Νοεμβρίου συνεδρίασε η Ιερά Σύνοδος. «Ενημερωθήκαμε ότι υπήρχε κρούσμα και κάναμε τεστ εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο όλοι οι συμμετέχοντες. «Εγώ είμαι αρνητικός» ανέφερε ο εκπρόσωπος . Όσον αφορά την συζήτηση που έχει δημιουργηθεί για τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ο οποίος δεν έχει διευκρινιστεί ο ίδιος τόνισε ότι δεν μπορεί να αναφέρει ποιος είναι ο ιεράρχης που εντοπίστηκες θετικός. «Αυτό μπορεί να το ανακοινώσει μόνο ο ίδιος» ανέφερε. 

Προστασία δικαιωμάτων ζητούν οι κληρικοί

Την ίδια ώρα ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ ) σε επιστολή του προς τον Ιερώνυμο καλεί τον Αρχιεπίσκοπο «Να διεκδικήσει από την Πολιτεία,  ισονομία και προστασία των δικαιωμάτων των πιστών».  «Εάν η Εκκλησία δεν είναι απλώς μια συνέλευση όπου συνωστίζονται θρησκευόμενοι άνθρωποι για να ικανοποιήσουν ορισμένες θρησκευτικές ανάγκες, αλλά είναι η ψυχή του κόσμου που ζωοποιεί και συνέχει την κοινωνία, όπως μας λέγει η προς Διόγνητον επιστολή, τότε είναι εξάπαντος απαράδεκτη η απόφαση της πρόσφατης ΚΥΑ που ορίζει τον τρόπο λειτουργίας των Ιερών Ναών όπου επιτρέπονται οι ιερές ακολουθίες άνευ όμως της φυσικής παρουσίας των πιστών για το διάστημα από 7 - 30 Νοεμβρίου 2020» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο ΙΣΚΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (76)

Τεο-Μοναχο

Εγώ πιστεύω στην δύναμη και την χάρη του Χριστού. Εδω καταράστηκε και ξέρανε μια ... συκιά , βουάου. Αρα όλα τα μπορεί.

Παναγιώτης

Εγώ πιστεύω στο roudup

revolver

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ. Μιλάμε για πανωλεθρία της εκκλησίας και των ψεκασμένων χριστιανών. Το χασατε το παιχνίδι με τις βλακείες σας περι θείας μετάληψης οτι δεν κολλάει. Μωρε κολλάει και παρακολλάει. Σωρηδον αρρωσταίνουν οι παπάδες. Αυτα βλέπει ο κοσμος και φευγει απο το μαντρί. Η Επιστήμη και ο ορθός λόγος νικάνε. Περαστικά στον Αναστασιο. Η επιστήμη πιθανον να τον γιατρεψει. Ο Θεός του δε

Απλά λόγια

Με τη βοήθεια του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, διαρκώς κοινωνώ, και μέσα στην πρώτη καραντίνα και μετά και τώρα στη δεύτερη. Δεν λέω ότι είμαι άξιος, αλλά δεν μπορώ να ζήσω χωρίς τη θεία Κοινωνία. Και από το περιβάλλον μου επίσης αρκετοί. Ουδείς ασθένησε. Ουδείς. Ο προπάππους ήταν κληρικός και κοινωνούσε ανθρώπους σε τελικό στάδιο φυματίωσης, που "έβραζε" εκείνο τον καιρό. Και ουδέποτε έπαθε τίποτα, αν και φυσικά κατέλυε όλο το περιεχόμενο του Αγίου Ποτηρίου. Ούτε κανείς από τα τέσσερα παιδιά του. Τα παραπάνω τα καταθέτω ως μαρτυρία για κάθε καλόπιστο. Κατά τα άλλα, ΟΛΟΙ ΜΑΣ θα συναντήσουμε κάποια στιγμή τον Χριστό. ΟΛΟΙ, είναι αναπόφευκτο, είναι το μόνο βέβαιο που θα μας συμβεί. Θα σωθεί όποιος του έχει μοιάσει, έστω και στο ελάχιστο....

αθανασια

Ποιοί όλοι μας; Εγω δεν θα τον συναντήσω τον Χριστο γιατι δεν πιστευω στα παραμύθια

jim

Μεσαίωνας.....

εσύ πάντως...

σίγουρα δεν έχεις σωτηρία καμία ... άν ήξερες έστω και τα ελάχιστα, θα γνώριζες οτι πάντα οι ιερείς δεν κοινωνούν γριές, γέρους και αρρώστους πρώτα. Όσο δε για τους ετοιμοθάντους, τι κατάλυε? Παραμύια μας λες? αυτούς δεν τους κοινωνούν με τα κανονικά σύνεργα, ο παππάς συνήθως φυλάει μερικά ψίχουλα για λίγο κρασάκι για τέτοιες περιπτώσεις, δεν κυκλοφορεί απο σπίτι σε σπίτι με το δικσοπότηρο κλπ. Κόψτε επιτέλους την ανοησία !

θεσπρωτος

Αἰσθητή ἠ απουσία τής Μαρίας Μ.

Εδώ κολλάνε άλλα κι άλλα...

Είναι που έχουν κάτι "περίεργες" συνήθειες...

Πτέραρχος

Την καλύτερη δουλεία κάνουν οι Καθολικοί! Όστια και πάλι όστια, που και αυτό έχει σταματήσει τώρα με τον Corona!

Akis Isa

Όχι Πτεραρχε, δεν σταμάτησε, δίνεται από απόσταση στο χέρι μας σε Εκκλησίες που μπαίνουν με μάσκα λίγοι.

Μητροπολίτης Βλαγκαδά

ΑΡΙΣΤΕΡΑ και Εκκλησία ειναι οι δυο πιο καθυστερημένες εταιρίες της χωρας, οι υπαναπτυκτοι αριστεροι με τις πορείες τους και οι σκοταδιστες παπαδες με τις λιτανείες τους. Παπαδαριο και αριστεροί, ο πάτος της χωρας

Χάρυ Πέτερ

Απαράδεκτη η γλώσσα σου, όπως και η θέση σου. Μπορείς να αναφέρεις τι θεωρείς κορυφαίο και πρωτοπόρο στον τόπο αυτό χωρίς να προσβάλλεις; Γιατί η Εκκλησία έχει ιδρύματα και δομές που δεν έχει ούτε ο κρατικός μηχανισμός ούτε η ιδιωτική πρωτοβουλία.

τα

ο ιος θερίζει κι αυτοι εγραψαν την κοινωνια στα παλια τους τα παπουτσια κι εκαναν τραπεζωματα?

Θανος

Κ ξαφνικα σε ενα αντιχριστιανικο αρθρο βγηκαν ολοι οι αλβανοι, αριστεροι κ αντιχριστοι να μιλησουν!

όπως τα λες

έτσι είναι, δυστυχώς. Και το ΠΘ που είναι συστρατευμένο με την κυβερνητική γραμμή, και ταγμένο φανερά κατά της ορθοδοξίας, δεν περίμενα να γράψει κάτι καλύτερο. Δεν πειράζει, αυτοί τη δουλειά τους, εμείς τι δική μας.

00

Πηγαιντε να γλειψετε 50 ατομα το ιδιο κουταλακι ζωακια

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης