Ευρωκοινοβούλιο - Άρση ασυλίας Λαγού: Στην επιτροπή νομικών θεμάτων διαβιβάζεται το ελληνικό αίτημα

Ευρωκοινοβούλιο - Άρση ασυλίας Λαγού: Στην επιτροπή νομικών θεμάτων διαβιβάζεται το ελληνικό αίτημα

Ποια είναι η διαδικασία άρσης ή μη της ασυλίας ενός ευρωβουλευτή

giannis_lagos
Στην επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαβίβασε και επισήμως το αίτημα άρσης της ασυλίας του Ιωάννη Λαγού ο πρόεδρος Νταβίντ Σασόλι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι αρμόδιες αρχές της Ελλάδος απηύθυναν μήνυμα άρσης βουλευτικής ασυλίας κυρίου Ιωάννη Λαγού για να εκτελεστεί η απόφαση του εφετείου Αθηνών σύμφωνα με την οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Tο αιτημα διαβιβάζεται στην επιτροπή νομικών θεμάτων που είναι αρμόδια».

Η διαδικασία άρσης ή μη της ασυλίας ενός ευρωβουλευτή

Σε περίπτωση που οι αρμόδιες εθνικές αρχές ζητήσουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άρση της ασυλίας ευρωβουλευτή ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, στην προκειμένη ο κ. Νταβίντ Σασόλι, ανακοινώνει στην ολομέλεια ότι το Κοινοβούλιο έλαβε την αίτηση και την παραπέμπει στην αρμόδια επιτροπή, δηλαδή στην επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) του ΕΚ.

Η επιτροπή μπορεί να ζητήσει οποιαδήποτε πληροφορία ή επεξήγηση κρίνει απαραίτητη. Ο ενδιαφερόμενος βουλευτής πρέπει να έχει την ευκαιρία να εκφράσει την άποψή του και μπορεί να προσκομίσει έγγραφα ή άλλα γραπτά στοιχεία που θεωρεί χρήσιμα.

Κεκλεισμένων των θυρών, η επιτροπή εγκρίνει έκθεση που συνιστά στο Κοινοβούλιο ως σώμα να εγκρίνει ή να απορρίψει την αίτηση, δηλαδή να άρει ή να διατηρήσει την ασυλία του ενδιαφερόμενου ευρωβουλευτή. Κατά την πρώτη σύνοδο της ολομέλειας μετά την απόφαση της επιτροπής, το Κοινοβούλιο αποφασίζει επί του θέματος με απλή πλειοψηφία. Μετά την ψηφοφορία, ο πρόεδρος του ΕΚ ανακοινώνει αμέσως την απόφαση του Κοινοβουλίου στον ενδιαφερόμενο ευρωβουλευτή και στις αρμόδιες αρχές του σχετικού κράτους μέλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εντολή των ευρωβουλευτών είναι εθνική εντολή και δεν μπορεί να αφαιρεθεί από οποιαδήποτε άλλη αρχή. Επιπλέον, η άρση της ασυλίας δεν συνιστά ετυμηγορία για την ενοχή ή όχι του ευρωβουλευτή. Μέσω αυτής δίνεται απλώς η δυνατότητα στις δικαστικές αρχές των κρατών - μελών της ΕΕ να προβούν στις ανάλογες ενέργειες, όπως τη διεξαγωγή έρευνας ή δίκης. Καθώς οι ευρωβουλευτές εκλέγονται σύμφωνα με την εθνική εκλογική νομοθεσία, εάν ένας ευρωβουλευτής κριθεί ένοχος για ποινικό αδίκημα που συνεπάγεται έκπτωση από το αξίωμα, εναπόκειται στις αρχές του κράτους μέλους να ενημερώσουν το Κοινοβούλιο σχετικά.

Ειδήσεις σήμερα: 

Τι μπορούμε και τι όχι να αγοράζουμε από σήμερα στα σούπερ μάρκετ

Εισηγήσεις για καθολικό lockdown στη Θεσσαλονίκη: Κλείνουν όλα τα σχολεία, απαγόρευση κυκλοφορίας
 
Η περιπέτεια ενός μοντέλου στο Tinder: Παραήταν όμορφη για να την αντέξουν...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης