Αυτοψία στα εγκαταλελειμμένα ακίνητα της Αθήνας: Κίνδυνος κατάρρευσης για εκατοντάδες κτήρια

Αυτοψία στα εγκαταλελειμμένα ακίνητα της Αθήνας: Κίνδυνος κατάρρευσης για εκατοντάδες κτήρια

Αυτοψία του protothema.gr στο κέντρο της Αθήνας: Εκατοντάδες ερειπωμένα, εγκαταλελειμμένα και ετοιμόρροπα ακίνητα μπροστά σε έναν ισχυρό σεισμό, κινδυνεύουν να καταρρεύσουν σα χάρτινοι πύργοι

eripio__5_
Ο φονικός σεισμός των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Σάμο πριν από τέσσερις ημέρες, ήρθε να μας θυμίσει για πολλοστή φορά την επικινδυνότητα των παλαιών κτιρίων. Τέτοιους είδους σπίτι αποτελούν «βόμβες», όπως τις χαρακτηρίζουν οι σεισμολόγοι, οι οποίες είναι έτοιμες να «εκραγούν» σε κάθε ισχυρό σεισμό. Μόνο στην Αθήνα, τα ερειπωμένα, εγκαταλελειμμένα και ετοιμόρροπα ακίνητα είναι εκατοντάδες και η πολιτεία θα πρέπει να λάβει σοβαρά μέτρα, ώστε σε έναν μελλοντικό ισχυρό σεισμό να μην θρηνήσουμε αθώα θύματα.

eripio__12_
eripio__13_
eripio__14_


Η αυτοψία του protothema.gr στο κέντρο της Αθήνας και οι εικόνες που τράβηξε ο φωτογράφος του prototheme.gr Παναγιώτης Κουφαλέξης, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Μεταξουργείο, Κεραμεικός, Πλάκα, Μοναστηράκι, αλλά και στην πολυσύχναστη οδό Καραγιώργης Σερβίας μπορεί κανείς να παρατηρήσει δεκάδες τέτοια ακίνητα, τα οποία μπροστά σε έναν ισχυρό σεισμό, θα καταρρεύσουν σα χάρτινοι πύργοι.

eripio__2_
eripio__3_


Κλείσιμο
Το πρόβλημα των συγκεκριμένων σπιτιών έχει αναδείξει πολλές φορές και ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, και ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας, αλλά και ο καθηγητής αντισεισμικής τεχνολογίας Παναγιώτης Καρύδης. Οι τρεις παραπάνω επιστήμονες από το 1999 και μετά τον φονικό σεισμό της Πάρνηθας κρούουν κώδωνα κινδύνου για τα ετοιμόρροπα σπίτια, χωρίς όμως ανταπόκριση.

eripio__9_
eripio__1_


Όπως είπε στο protothema.gr η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου Αθηναίων κυρία Όλγα Πλούμπη «είναι πάρα πολλά τα επικίνδυνα σπίτια. Πλάκα, Κεραμεικός, Μεταξουργείο συγκεντρώνουν την πλειοψηφία όλων αυτών των ιδιοκτησιών οι οποίες πρέπει άμεσα να κατεδαφιστούν γιατί αποτελούν μεγάλο κίνδυνο».

eripio__4_
eripio__5_
eripio__6_


Όπως εξήγησε η καυρια Πλούμπη, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών βρίσκουν εμπόδιο στην συντήρηση ή ανακατασκευή των ακινήτων αυτών το Υπουργείο Πολιτισμού, πολλά από τα οποία τα έχει χαρακτηρίσει διατηρητέα με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να αδυνατούν οικονομικά να ακολουθήσουν τις διαδικασίες της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού αφού είναι και χρονοβόρες και με μεγαλύτερο κόστος, απ’ότι αν το έφτιαχναν ή το κατεδάφιζαν μόνοι τους. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν τους ενημερώνει η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού ότι για να το φτιάξετε και να το διατηρήσετε θα πρέπει να πληρώσετε πολύ περισσότερα απ’ότι αν το έφτιαχναν ή αν το γκρέμιζαν, όπως θέλουν οι περισσότεροι, τότε το αφήνουν στη μοίρα τους με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή θα καταρρεύσει μόνο του. Όπως είχε γίνει στο Γκάζι αρχές του 2019 με ένα ακίνητο που κατάρρευσε μόνο του και ευτυχώς που δεν είχαμε θύματα».

eripio__7_
eripio__8_


Κατά τη θητεία του Γιώργου Καμίνι στον δημαρχιακό θώκο είχε γίνει μια καταγραφή αυτών των ακινήτων με κύριο αρμόδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και με τη συμμετοχή του Δήμου της Αθήνας. Αλλά αυτή η καταγραφή παραμένει σε κάποιο γραφείο ξεχασμένη του Υπουργείου. Ενώ ο Δήμος είχε προγραμματίσει να κάνει δέκα κατεδαφίσεις σε ετοιμόρροπα σπίτια, αλλά έγιναν πολύ λιγότερες. Τώρα εκτός από τις υπόλοιπες αναμένεται να πάρουν σειρά ακόμη δέκα κατεδαφίσεις παλιών και ετοιμόρροπων σπιτιών.

eripio__9_
eripio__10_
eripio__11_


Σύμφωνα με μελέτη του 2013 τα εγκαταλελειμμένα και ετοιμόρροπα σπίτια σε Αθήνα και Πειραιά αγγίζουν τα 1800. Από αυτά περίπου τα 200 έχουν χαρακτηριστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος ως διατηρητέα, ενώ διπλάσια, δηλαδή σχεδόν 400, είναι αυτά που έχει χαρακτηρίσει το υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέα.

Ειδήσεις σήμερα

Ξεκίνησε το πλήρες lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες - Κλειστά λιανεμπόριο και Λύκεια

Προβληματίζουν οι αριθμοί των διασωληνωμένων - Κρίσιμες οι επόμενες μέρες

Στο νοσοκομείο ο Μαραντόνα: Χρειάζεται βοήθεια, λέει ο γιατρός του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης