Με μηνύματα για την Τουρκία η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου

Με μηνύματα για την Τουρκία η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου

Για εθνική ενότητα έκανε λόγο από το υποβρύχιο «Κατσώνης», ο  Κυριάκος Μητσοτάκης  -Συγκίνησε ο πιλότος της ομάδας Ζευς

kyriakos
Η χθεσινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, αν και δεν έμοιαζε με καμία άλλη ημέρα εορτασμού, αφήνει για την επόμενη ημέρα πολλές συγκινητικές στιγμές και διδάγματα από το μήνυμα της εθνικής γιορτής.

28η Οκτωβρίου Χανιά επίσκεψη στο Λάμπρος Κατσώνης

Ηχηρό μήνυμα εθνικής ενότητα έστειλε από τη Σούδα και το υποβρύχιο «Κατσώνης», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο μήνυμά του, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι «απολύτως σίγουρος ότι με αίσθημα ενότητας, υψηλής ατομικής αλλά και κοινωνικής ευθύνης και συλλογικότητας, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτή την κρίση και να βγούμε και πάλι νικητές».

Ο φετινός εορτασμός έγινε χωρίς τις καθιερωμένες μαθητικές παρελάσεις που δίνουν τον δικό τους χρώμα, λόγω της έξαρσης του κορωνοιού και της διασποράς του ιού στην κοινότητα που πολλαπλασιάζεται με εκρηκτικούς ρυθμούς. Οι ειδικοί εκτίμησαν ότι η ακύρωση των παρελάσεων ήταν επιβεβλημένη, λόγω του συνωστισμού που παρατηρείται στις παρελάσεις, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφευχθεί.

Λόγω της πανδημίας 80 χρόνια μετά την 28η Οκτωβρίου του 1940, ο φετινός εορτασμός της επετείου του έπους του 1940, είχε άλλο τόνο καθώς, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών , εκτός από τη μη πραγματοποίηση των παρελάσεων, όσες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν ήταν με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων. Θες, Για το λόγο αυτό έγινε με λίγα άτομα κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη καθώς και διελεύσεις αεροσκαφών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Αντί για εικόνες με μαθητές με τις χαρακτηριστικές μπλε και άσπρες στολές να παρελαύνουν και τους γονείς που έχουν κατακλύσει τους γύρω δρόμους να χειροκροτούν, είχαμε άδειους δρόμους. Είδαμε όμως εικόνες όπως αυτές στο Καστελλόριζο όπου οι κάτοικοι ύψωσαν την πιο μεγάλη ελληνική σημαία. Συγκίνηση προκάλεσαν τα λόγια του Έλληνα πιλότου F16 της ομάδας «Ζευς».

Κλείσιμο
Μήνυμα του Πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, για την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου

«Είναι μια γιορτή η σημερινή κάτω από δυσμενείς, δύσκολες συνθήκες, αλλά είναι υποχρέωση μας, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, να κάνουμε το καθήκον μας», είπε χθες, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος μετά την επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό ναό Αθηνών.

Στη σκιά της πανδημίας έγινε σε κάθε σχολείο με την απαραίτητη χρήση μάσκας και όλα τα μέτρα προστασίας για την τήρηση αποστάσεων, η παράδοση της σημαίας από τον διευθυντή στον σημαιοφόρο, ανά τάξη και τους παραστάτες που θα εκπροσωπήσουν τα σχολεία στη σημερινή δοξολογία, και κατάθεση στεφάνων.

«Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 έχει ιδιαίτερη αξία για τη χώρα μας, υπενθυμίζοντας την αντίσταση της πατρίδας μας ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό και τους αγώνες των λαών για τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η ματαίωση των παρελάσεων, ουδόλως απαξιώνει και μειώνει τις οφειλόμενες τιμές στους αγωνιστές, ήρωες της Εποποιίας του 1940. Ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής, καλούμε όλες τις κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες, τους δήμους και τους πολίτες, να αναρτήσουν την ελληνική σημαία στα καταστήματα των υπηρεσιών τους και τις οικίες τους, αντίστοιχα», τονίζει το υπουργείο Εσωτερικών στην εγκύκλιο που εξέδωσε. Ο σημαιοστολισμός ήταν γενικός και τριήμερος από την 8η πρωινή ώρα της 26ης Οκτωβρίου μέχρι και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου, ενώ για την πόλη της Θεσσαλονίκης τετραήμερος από την 25η Οκτωβρίου. Ακόμη, το βράδυ της 27ης και 28ης Οκτωβρίου, χωριά και πόλεις φωταγωγήθηκαν.

Ειδήσεις σήμερα: 

Συναγερμός στο Λιμενικό: Επιχείρηση διάσωσης ακυβέρνητου σκάφους στα Χανιά

Σκίτσα του Μωάμεθ: Έκκληση για «αμοιβαίο σεβασμό» από τον ΟΗΕ

Ρεκόρ κρουσμάτων τους τελευταίους δυο μήνες κατέγραψε η Κίνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης