LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη - Ο ρόλος των φοιτητών στην αύξηση των κρουσμάτων

thessaloniki

Στο επίπεδο συναγερμού 2 βρίσκεται ο νομός

Ένα βήμα πριν από το επίπεδο συναγερμού τρία-«πορτοκαλί» - βρίσκεται η Θεσσαλονίκη μετά την συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Ήδη, την ανησυχία του για την κατάσταση τόσο στην πόλη, όσο και στο νομό της Θεσσαλονίκης εξέφρασε νωρίτερα σήμερα το πρωί ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στη σύσκεψη που είχε το πρωί της Δευτέρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλους ειδικούς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως εκτιμάται, δύο είναι οι βασικές παράμετροι που άλλαξαν την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, για την οποία προ ημερών, οι ειδικοί έλεγαν ότι είχε καταφέρει να τιθασσεύσει τη διασπορά του κορωνοϊού, αντίθετα με την Αθήνα. Η πρώτη παράμετρος είναι ότι δεν γίνονταν αρκετά τεστ, με δεδομένο ότι στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχουν σημαντικές εστίες, στις οποίες είχε πέσει το βάρος των ελέγχων και της ιχνηλάτησης. Η δεύτερη σημαντική παράμετρος είναι η επιστροφή στην πόλη των χιλιάδων φοιτητών: Η περιφέρεια έχει περίπου 150.000 ενεργό φοιτητικό πληθυσμό, εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος ζει και σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη. Η τοπική οικονομία όπως έλεγαν χαρακτηριστικά παράγοντες της Θεσσαλονίκης «δεν αντέχει» την απώλεια των φοιτητών, τους οποίους επιδιώκει πάσει θυσία να κρατήσει στην πόλη. Ωστόσο, οι περίπου 120.000 φοιτητές συναθροίζονται στα ίδια στέκια, βρίσκονται στα ίδια σημεία και είναι δύσκολος ο μη συγχρωτισμός τους. Επιπλέον, οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές έχουν επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη σχεδόν από ολόκληρη τη χώρα και από περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά και δύσκολη ιχνηλάτηση.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας στην πρωινή σύσκεψη, με βάση τα στοιχεία, εκτός από την εκτίμηση για την εξέλιξη της πανδημίας στις περιοχές που ήδη βρίσκονται στη ζώνη αυξημένης επιτήρησης, διαπιστώθηκε ότι αρχίζουν και παρατηρούνται κάποιες αυξητικές τάσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, που τώρα βρίσκεται στο επίπεδο συναγερμού 2, αυτό της επιτήρησης.

Γι΄αυτό το λόγο λίγο  σε λίγη ώρα ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα προκειμένου να συζητηθεί η εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων. Στη σύσκεψη αναμένεται να γίνει πλήρης εκτίμηση της κατάστασης, ενώ εισήγηση για τα μέτρα και την εφαρμογή τους αναμένεται να γίνει από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. 

Καράογλου: Πρέπει να αποφύγουμε τοπικό lockdown - Τεράστιες οι συνέπειες στην τοπική οικονομία 

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Καράογλου, όπως μεταδίδει το grtimes.gr, δεν έκρυψε την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και για τις εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες. Όπως είπε ο ίδιος, οι εικόνες που προβλήθηκαν έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ήταν σε μικρότερο βαθμό από τις διαστάσεις που το εμφάνισαν, αποτελούν σίγουρα πρόβλημα, όπως, επίσης και οι εικόνες που καταγράφηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους ή σε άλλα σημεία.

«Θα πρέπει όλοι μας να σεβαστούμε τη δημόσια υγεία που είναι το υπέρτατο αγαθό, να τηρούμε τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης, να φοράμε τη μάσκα όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να πειθαρχούμε από μόνοι μας και να επιβάλουμε τον απαραίτητο αυτοπεριορισμό για να αντιμετωπίσουμε τη πανδημία του κορωνοϊού», ανέφερε ο κ. Καράογλου.

«Θέλω να πιστεύω ότι αν κάνουμε αυτά που πρέπει θα αποφύγουμε ένα τοπικό lockdown, το οποίο θα έχει τεράστιες συνέπειες στην τοπική οικονομία», είπε στη συνέχεια, προσθέτοντας, πως είναι γνωστό ότι όπου επιβάλλεται «προφανώς υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, όπως για παράδειγμα στην Κοζάνη, στη Βόρειο Ελλάδα».

Όπως είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας «η επιδημιολογική εικόνα σε ορισμένες γειτονιές της Αττικής, αλλά και στις Περιφερειακές Ενότητες της Καστοριάς, των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στο πορτοκαλί. Και αυτό επισημαίνει με τον πιο έντονο τρόπο ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Αντιθέτως, απαιτείται απ’ όλους πιστή τήρηση των μέτρων που εισηγούνται οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία».
stoixeia2
stoixeia
Η Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης βρίσκεται και πάλι έπειτα από απουσία αρκετών εβδομάδων στο προσκήνιο, καθώς καταγράφει σταθερά  μέσα στον Οκτώβριο διψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού. Τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη έχουν ξεπεράσει τα 315. Τουλάχιστον 280 άνθρωποι βρίσκονται σε απομόνωση και 34 σε νοσοκομεία.

Την δύσκολη κατάσταση επιβεβαιώνουν τα στοιχεία από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών όπου τις τελευταίες ώρες έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 24 κρούσματα κορωνοϊού.

Όπως είπε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης τα κρούσματα στον δήμο του δεν περιορίζονται σε σχολεία και γυμναστήρια, αλλά υπάρχει διασπορά της νόσου σε πολιτιστικά κέντρα, ΚΔΑΠ και δημοτικές υπηρεσίες, ενώ εκτιμάται ότι ένας μεγάλος αριθμός δεν έχει γνωστοποιηθεί στον δήμο, καθώς δεν υπάρχει υποχρέωση των σχολικών και άλλων δομών να ενημερώνουν άμεσα την τοπική αυτοδιοίκηση.

Επιπρόσθετα, ο κ. Δανιηλίδης επισήμανε ακόμη ένα ανησυχητικό στοιχείο που πρέπει να θέσει όλη την κοινωνία σε «συναγερμό»: Στον δήμο Νεάπολης -Συκεών «καταρρίπτεται ο μύθος ότι ο κορωνοϊός πλήττει τις μεγάλες ηλικίες», καθώς θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν 6χρονοι μαθητές, ενώ έχουν μολυνθεί και νεαροί αθλητές, ανάμεσά τους και πρωταθλητές αθλημάτων πολεμικών τεχνών.

Η ανακοίνωση για τη σημερινή σύσκεψη έχει ως εξής:

Τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα εξετάστηκαν σήμερα στην τακτική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πορεία της πανδημίας.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην εισήγησή του παρουσίασε τα στοιχεία με τους αριθμούς των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων καθώς και με τα στατιστικά για την εικόνα μετάδοσης του ιού σε κάθε περιοχή. Με βάση αυτά τα στοιχεία, εκτός από την εκτίμηση για την εξέλιξη της πανδημίας στις περιοχές που ήδη βρίσκονται στη ζώνη αυξημένης επιτήρησης, διαπιστώθηκε ότι αρχίζουν και παρατηρούνται κάποιες αυξητικές τάσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Γι΄αυτό το λόγο το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα προκειμένου να συζητηθεί η εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, o Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η Υφυπουργός αρμόδια για Θέματα Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων, Κίμων Δρακόπουλος.

Ειδήσεις σήμερα:

Οικογένεια Κουλουβάτου: Η ανείπωτη τραγωδία μιας αστικής φαμίλιας

Λόρα Ντι Κάρλο: Η γυναίκα που άλλαξε την παγκόσμια βιομηχανία σεξουαλικών βοηθημάτων

«Κορωνοπάρτι» με καυτές χορεύτριες στο κέντρο της Αθήνας - Δείτε βίντεο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Στελάρας

Σας κάνουν βιολογικό πόλεμο οι κνίτες διοργανώντας κορώνα-πάρτυ στα πανεπιστήμια, και εσείς στην κυβέρνηση κοιμάστε.

Δεν υπάρχουν φοιτητές φέτος.

Ακόμα και μεταπτυχιακά προγράμματα με 15 άτομα όλα και όλα γίνονται από το zoom. Κάποια εργαστήρια για πρωτοετείς κυρίως γίνονται μόνο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΚΥΡΙΟΙ Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΝΙΚΗ Κ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΟΠΟΥ ΠΕΛΑΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΝΙΚΗΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΟΥΝ Κ ΑΥΤΟΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΜΕ ΜΕ ΜΕΙΛ 10 ΦΟΡΕΣ Κ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΟΔΥ Κ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΘΕΣΝΙΚΗΣ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΚΩΦΕΥΣΑΝ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ

λαικες αγορες σημερα

Σήμερα στις λαικη που περασα 2 φορές, οι πωλητές φορούσαν μάσκα κάτω απο το στόμα , μερικοί δεν φορούσαν καθόλου και κάποιοι λίγοι φορούσαν κανονικά , οι αγοραστές φορούσαν στην πλειοψηφία σωστά την μάσκα , κάποιοι λίγοι δεν την φορούσαν. Όταν πέρασε η αστυνομία όλοι συμμορφώθηκαν.

235

Να θυσιάσουν δηλαδή τα παιδιά τα καλύτερα τους χρόνια, τα φοιτητικά, για να πετύχουν οι λοιμωξιολόγοι το μαξιμαλιστικό τους στόχο που δεν είναι άλλος, ας μη γελιώμαστε, από την εξαφάνιση όλων των ιώσεων μέσω των ΜΟΝΙΜΩΝ μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ως εδώ!!

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΑΝΟΗΤΟ ΣΧΟΛΙΟ .. Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ Ή ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.. ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ...

Απάτη = Tsipras

Στην Θεσσαλονίκη επέστρεψαν οι νέοι ασυμπτωματικοί γεμάτοι κορονοϊό απο τα μπιτσόμπαρα και τις καλοκαιρινές συναθροίσεις στα Γυμναστήρια όπου δεν φοράει κανείς μάσκα και είναι ο πλέον κατάλληλος χώρος για την μετάδοση της πανδημίας! Η Κυβέρνηση κάνει σαν μην υπάτρχουν γυμναστήρια που μεταδίδεται ο ιός 100% στους ευρισκόμενους στον ίδιο χώρο που όλου φυσάνε ξεφυσ'άνε και τα σταγονίδια είναι ορατα δια γυμνού οφθαλμού ώς νέφος!

Νικος

Γράφεις ανακρίβειες. Στα γυμναστήρια, με σωστή τήρηση των μέτρων (δηλ. αποστάσεις αθλούμενων 2μ, συγκεκριμένο μέγιστο αριθμό ατόμων, σωστό εξαερισμό, όχι κεντρικό κλιματισμό που ανακυκλώνει τον αέρα κλπ), ακόμα και με την εφίδρωση, ο κίνδυνος να κολλήσεις είναι πολύ μικρότερος απ'ο,τι στα μπαρ, πάρτυ και συνωστισμούς στις πλατείες, όπου κυριολεκτικά ο ένας ειναι δίπλα ή πάνω στον άλλον, μιλάνε δυνατά για να ακουστούν - από απόσταση εκατοστών, και αγκαλιάζονται.

Ο φασισμός πρώτα εφαρμόζεται σε λίγους μετά σε όλους

Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε, τόσο καλύτερα (ή λιγότερο κακά) για μας.

Φραγή στο στοίχημα οτι μετά την Αθήνα θα έκλειναν τη Θεσσαλονίκη

Κι ας διασύρεται ακόμα μία φορά ο μεσσίας Τσιόδρας, που έλεγε οτι "στη Θεσσαλονίκη έβαλαν μυαλό".

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης