LIVE

Κορωνοϊός

Η Ακρόπολη στέλνει το φως της σε όλο τον κόσμο

Ακροπολη

Με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού ο ιερός βράχος φωταγωγείται με τη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση σε μια δυναμική γιορτή που θα μεταδοθεί σε live streaming  -Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

H Ακρόπολη φωτισμένη και σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια στέλνει το δικό της μήνυμα σε όλο τον πλανήτη: για πρώτη φορά ο φωτισμός θα επιτρέψει να διακριθούν τα μνημεία του Ιερού Βράχου από τα τείχη, αλλά και μεταξύ τους.

Ο Βράχος, τα Τείχη, ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο, το Θέατρο του Διονύσου, η Στοά του Ευμένους, το Διονυσιακό Ιερό. Η μελέτη του φωτισμού περιλαμβάνει πέντε ακόμα μνημεία, τα οποία φωτίζονται για πρώτη φορά: Το μνημείο του Θρασύλλου, τους Χορηγικούς Κίονες, το Ασκληπιείο και τα σπήλαια του Απόλλωνος και της Αγλαύρου / Κλεψύδρα, καθώς και το Ιερό της Αφροδίτης.
Ακροπολη

Σε μια μεγαλοπρεπή γιορτή, που λόγω μέτρων απαγορεύει το συνωστισμό και την παρουσία κόσμου ενώ επιτρέπει τη διαδικτυακή μετάδοση, η Ακρόπολη θα αποκαλυφθεί στην ολότητά της παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και του Προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου.
Το Φως στην Ακρόπολη αλλάζει

Η συμβολική γιορτή θα λάβει χώρα, σήμερα Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά έργων που πραγματοποιούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με στόχο τη συνολική αναβάθμιση των υποδομών και των παρεχομένων υπηρεσιών της Ακρόπολης με δωρεά και υλοποίηση από το Ίδρυμα Ωνάση. Ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης θα παρουσιαστεί ζωντανά, σε live streaming, το οποίο θα είναι διαθέσιμο από τον ιστότοπο digitalculture.gov.gr του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, από το κανάλι YouTube του Ιδρύματος Ωνάση και σε απευθείας μετάδοση από την ΕΤ1.
Ερεχθειο_2

Με την υπογραφή της Ελευθερίας Ντεκώ και του Ιδρύματος Ωνάση

Πίσω από τον φωτισμό κρύβεται ένα κορυφαίο όνομα, βραβευμένο με Emmy, γνωστό και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, της Ελευθερίας Ντεκώ, η οποία φρόντισε να γνωστοποιήσει το γεγονός κάποιες μέρες πριν γράφοντας στο λογαριασμό της στα social media «1/9/2020 πανσέληνος στην Ακρόπολη. Πρώτη μέρα που φωτίσαμε τον Παρθενώνα με όλους του τους προβολείς χαιρετώντας την Σελήνη!
Ερεχθειο

Αφιερωμένο στην θέα Αθηνά που… γιορτάζει σήμερα!”. Σήμερα, όπως είναι φυσικό, δεν μπορεί να κρύψει τη χαρά της λέγοντας πως χαίρεται που «τον Ιανουάριο του 2020 το Ίδρυμα Ωνάση μας επέλεξε ανάμεσα από άλλα έγκριτα γραφεία φωτισμού και μας ανέθεσε τον φωτισμό της Ακρόπολης και των μνημείων. Στήριξε την ιδέα μας και μας εμπιστεύτηκε απόλυτα. Το ΥΠΠΟΑ και το ΚΑΣ επικρότησαν την πρόταση του νέου φωτισμού που τους παρουσιάσαμε μετά από εντατική εργασία, δειγματισμούς και μελέτη 2 μηνών. Μετά και την ομόφωνη έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, μπήκαμε στη φάση της υλοποίησης, μαζί με την πανδημία να εμποδίζει την ταχύτητα της υλοποίησης. Ωστόσο οι συνεργάτες μου κι εγώ δεν σταματήσαμε ούτε μια μέρα. Τα πρωινά γίνονταν οι μελέτες, το βράδυ δειγματισμοί. Σχεδιασμός σε δισδιάστατα και τρισδιάστατα μοντέλα, φωτομετρίες, υπολογισμοί και ξανά δειγματισμοί για να πετύχουμε αυτόν τον φωτισμό που θα έκανε τον Παρθενώνα και τα άλλα μνημεία στον ιερό βράχο να λάμπουν όπως τους αξίζει στο κέντρο της πόλης μας. Να εκπέμπουν το φως του πολιτισμού της χώρας μας ολόγυρα και παντού. Ολοκληρώνοντας αυτό το έργο νιώθω ότι ξαναβαπτίστηκα. Ήταν το πραγματικό μου βάπτισμα στον πολιτισμό της χώρας μας».

Και όντως η Αθήνα θα γιορτάσει ένα μεγάλο γεγονός, μια φωταγώγηση, μεταφέροντας ένα αισιόδοξο μήνυμα στις ζοφερές μέρες που περνάει η πόλη λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, τα οποία αναγκαστικά μετέτρεψαν τις νύχτες των κατοίκων σε ατομική, πια, υπόθεση. Τώρα όμως το φως απλώνεται ξανά στην πόλη ολοκληρώνοντας ένα δημιουργικό ταξίδι που κράτησε εννιά μήνες: ήταν, ωστόσο, πριν από έναν χρόνο, όταν σε συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της υπουργού Λίνας Μενδώνη, με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Παπαδημητρίου και τη διευθύντρια Πολιτισμού Αφροδίτη Παναγιωτάκου, επισφραγίστηκε η χορηγία του Ιδρύματος προκειμένου να προχωρήσει το εγχείρημα του φωτισμού αλλά και της εγκατάστασης του ανελκυστήρα πλαγιάς. Αξίζει να σημειωθεί πως ο φωτισμός του χρυσού-κίτρινου καταφέρνει να χαμηλώσει εσωτερικά για τον Παρθενώνα και το Ερέχθειο προκειμένου να αναδειχθούν τα αρχιτεκτονικά μέλη ενώ αυξάνει η ένταση του εξωτερικού φωτισμού (ψυχρό λευκό). Αντίστοιχα φωτίζονται τα Προπύλαια και οι Καρυάτιδες. Σημαντικό είναι ότι η μελέτη δεν περιορίστηκε μόνο στο αισθητικό μέρος αλλά φροντίζει να αναβαθμίσει τις υφιστάμενες υποδομές για τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρονικής εγκατάστασης και του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου των φωτιστικών σωμάτων. Τα μάρμαρα φαίνονται έτσι σε όλη τους τη λεπτομέρεια, την ομορφιά-το ανάγλυφο της διακόσμησης κάθε μνημείου αναδεικνύεται μοναδικά. Όπως επισημαίνει, χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, «Για εμάς στο Ίδρυμα Ωνάση ήταν εκπλήρωση οφειλής να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση της Πολιτείας να συνδράμουμε στον ανασχεδιασμό του φωτισμού της Ακρόπολης των Αθηνών, φωτίζοντας την άυλη πεμπτουσία της ιστορίας. Η αλήθεια της Δημοκρατίας και η αξία των ανθρώπινων δικαιωμάτων έπρεπε να φωτιστούν συμβολικά. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, χρειάζεται να ξαναδούμε ως πολίτες του κόσμου τον Παρθενώνα, πιο φωτεινό, πιο ευδιάκριτο και πιο παρηγορητικό από ποτέ. Στη σκοτεινή συγκυρία που αντιμετωπίζουμε, στην πανδημική κρίση που απειλεί να μας εγκλωβίσει, το φως μοιάζει να είναι ο ισχυρότερος συμβολισμός».
Ναος_Αθηνας_Νικης

Για την ακρίβεια ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση των ηλεκτρικών πινάκων, των υφιστάμενων λαμπτήρων (τύπου HID) με 609 (40% λιγότερους σε σχέση με πριν) φωτιστικούς προβολείς νέας τεχνολογίας και υψηλής χρωματικής απόδοσης, τύπου LED, με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία των εγκαταστάσεων για περισσότερα από 20 χρόνια. Τα νέα φωτιστικά σώματα έχουν ελάχιστο κόστος συντήρησης. Εξοικονομούν περισσότερο από 65% στην κατανάλωση ενέργειας, ενώ είναι αυτόνομα ρυθμιζόμενα σε όλα τα επίπεδα προσφέροντας σημαντική ευελιξία στην δημιουργία διαφορετικών σεναρίων φωτισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι βελτιώθηκαν οι οδεύσεις των καλωδιώσεων στα μνημεία και κατ’ επέκταση της αισθητικής του χώρου.Ο φωτισμός του Ιερού βράχου ήταν και από τις βασικές προτεραιότητες της Υπουργού Πολιτισμού: «Κύριο μέλημα από την ανάληψη των καθηκόντων μας στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ήταν η αναβάθμιση των υποδομών και των παρεχομένων υπηρεσιών στην Ακρόπολη των Αθηνών. Η εικόνα της Ακρόπολης, του κορυφαίου μνημείου μας, αντικατοπτρίζει και εκπέμπει την εικόνα της χώρας. Αγαθή τύχη θέλησε τον στόχο μας αυτό να υιοθετήσει το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο προσφέρθηκε ευγενώς να αναλάβει τη σημαντική χορηγία μιας σειράς έργων. Τα σημαντικότερα είναι ο φωτισμός του Ιερού Βράχου και των μνημείων της Ακρόπολης, καθώς και η κατασκευή και εγκατάσταση του ανελκυστήρα πλαγιάς, ενός πρωτοποριακού και εξαιρετικά σύνθετου έργου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα στον αρχαιολογικό χώρο με απόλυτη ασφάλεια, όχι μόνον για ΑμεΑ, αλλά για όλους όσους έχουν δυσκολίες στην προσέγγιση της Ακρόπολης και των μνημείων της. Εν μέσω της πανδημίας είναι πολύ σημαντικό η Αθήνα να μπορεί να προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες της, αλλά και απανταχού στον πλανήτη, μια νέα, αναβαθμισμένη εικόνα του Ιερού Βράχου. Με τον νέο φωτισμό επιτυγχάνεται η ανάδειξη του Βράχου, των Τειχών, του Παρθενώνα και των άλλων μνημείων, αλλά και του περιβάλλοντος χώρου τους. Τονίζεται η τρίτη διάσταση μέσω της διαφοροποίησης των εντάσεων και της απόχρωσης, ενώ τα νέα φωτιστικά σώματα είναι φιλικά προς το περιβάλλον προσφέροντας σημαντική οικονομία στην ενέργεια. Είμαι ευτυχής που η σύμπραξη του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να προσφέρει στην πατρίδα μας σε σύντομο χρόνο πρότυπα και καινοτόμα έργα, που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας».
Παρθενωνας


Ίνφο: Το live streaming την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου στις 20:00 εδώ:  digitalculture.gov.gr 
Ψηφιακό Κανάλι Ιδρύματος Ωνάση
Απευθείας μετάδοση από την ΕΤ1
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Μίζερα σχόλια

από μίζερους ανθρώπους.

Κυριάκος προμουσας

Και ο καημένος ο κόσμος στα χωριά τις Καρδίτσας δεν έχει φως τι κριμα

Νεοδημοκράτης

Για τα σόου και τις εκδηλώσεις είστε στην πρώτη γραμμή. ΟΜΩΣ Μόνο θλίψη και αγανάκτηση προκαλεί η κατάσταση των Μυκηνών μετά τις φωτιές. Η μικρή υπουργός μίλησε για χρωματικές αλλοιώσεις. Ντροπή. Η υποτίμηση της νοημοσύνης μας αντανακλά την αξία που αυτή θεωρεί ότι έχουν αυτά τα μοναδικά μνημεία. Κ Μητσοτάκη να τη χαίρεστε. Όπως λέει και ο λαός «ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται». ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ

Πεζοδρομιάκιας

ΑΠΟΡΙΑ: πως γίνετε η Ακρόπολη να στέλνει το φως το φως της σε όλο τον κόσμο και εμείς να ζούμε στο σκοτάδι;

Μάσκες μη ξεχάσουν να βάλουν

οι μιΚούληδες και η πρόεδρος... να βάλουν και στο φωτισμό μάσκες, γιατί μπορεί ο ιός να μεταδίδεται και με τα ...φωτόνια!

Φώφη Μαγκούτα , Βάθης , Αθήνα

Οι υπερασπιστές της Αθηνάς υφίστανται σαμποτάζ στην περιοχή της Αφροδίτης , τη Βάθης !

Giannis V

Είμαστε ευτυχής που η σύμπραξη του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να προσφέρει στην πατρίδα μας σε σύντομο χρόνο πρότυπα και καινοτόμα έργα.

Eτσι γίνετε εδώ και πενήντα χρόνια στο

εξωτερικό όπως ξέρεις k Giannis v! Στην Ελλάδα της αναξιοκρατίας και της αριστερής μιζέριας αυτο ήταν αδιανόητο αλλά σιγά σιγά τα πράγματα αλάζουν !!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης