Καρδίτσα: Ακόμα μετράει τις... πληγές από το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού»

Καρδίτσα: Ακόμα μετράει τις... πληγές από το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού»

Η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική, η Δημοτική αρχή αλλά και οι πολίτες καταβάλουν τεράστια προσπάθεια για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, να καθαρίσουν από τις λάσπες τα σπίτια και τους δρόμους, ενώ αποκλεισμένα παραμένουν ακόμα αρκετά χωριά από το Δήμο Μουζακίου 

5148852
Τέσσερις ημέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Ιανός» και η Καρδίτσα συνεχίζει να μετράει τις…πληγές της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την αυτοψία που έκανε στην περιοχή να δεσμεύεται ότι όσοι έχουν πληγεί «θα αποζημιωθούν» και αυτό «θα γίνει με πολύ γρήγορες διαδικασίες». Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τα συναρμόδια υπουργεία ότι «δεν θα δείξω καμία κατανόηση σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Ο κόσμος σήμερα είναι δικαιολογημένα στενοχωρημένος και θυμωμένος, το καταλαβαίνω απόλυτα. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο».

Αν και η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική, η Δημοτική αρχή αλλά και οι πολίτες καταβάλουν τεράστια προσπάθεια για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, να καθαρίσουν από τις λάσπες τα σπίτια και τους δρόμους αποκλεισμένα παραμένουν ακόμα αρκετά χωριά από το Δήμο Μουζακίου.

5150669


Εκτός από την Οξυά που χθες ελικόπτερο μετέφερε όσους κατοίκους το επιθυμούσαν και τροφοδότησε με νερό και τροφή όσους αποφάσισαν να παραμείνουν αποκλεισμένα είναι σύμφωνα με το karditsalivenet τα χωρία Πευκόφυτο, Ελληνόκαστρο, Αμυγδαλή, Κρυοπηγή, Ανθοχώρι και όλοι οι συνοικισμοί της Οξυάς, από το Δήμο Αργιθέας το Βλάσι, το Λεοντίτο και το Μεσοβούνι, το Κουτσοπάπουλο Καστανιάς του Δήμου Καρδίτσας και από Δήμο Λίμνης Πλαστήρα Καρβασαράς, Καρίτσα - Μέγα Ρέμα - Λόγκα, και το Ορειβατικό Καταφύγιο Καραμανώλη στη Νεράιδα.

5150939
Κλείσιμο


Παράλληλα θα συνεχιστούν και σήμερα οι εργασίες για την αποκατάσταση των γεφυρών Πεζούλας και Φυλακτής που έχουν υποστεί καθίζηση, αλλά και επαρχιακών οδών που έχουν κλείσει είτε λόγω κατολισθήσεων, είτε υπερχειλίσεων υδάτων.

5150867


Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία που αφορά την καταγραφή των ζημιών τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στις υποδομές του Δήμου Σοφάδων.
Επιπλέον ζημίες έχει υποστεί και το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας, με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού να βρίσκεται από την Κυριακή σε συνεχή επαφή με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων. Η κ. Λίνα Μενδώνη την Παρασκευή το πρωί, συνοδευόμενη από κλιμάκιο με όλους τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, θα κάνει αυτοψία στο Μουσείο. Εν τω μεταξύ, έδωσε εντολή να αγοραστούν κοντέινερς, ώστε να αδειάσει ο υπόγειος χώρος του Μουσείου, για να μπορέσουν να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες.


«Δεν μπορώ να εγκαταλείψω τους ηλικιωμένους γονείς μου» δηλώνει κάτοικος στο protothema.gr

Aποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους δηλώνουν στο protothema.gr κάτοικοι του χωριού Οξυά Καρδίτσας παραμένοντας εγκλωβισμένοι στο αγαπημένο τους χωριό.

Παρόλο που ελικόπτερο της πυροσβεστικής πέταξε από το Μουζάκι στην Οξυά απεγκλωβίζοντας με επιτυχία ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας και μια έγκυο μητέρα και το 1,5 έτους παιδί της, υπάρχουν αρκετοί κάτοικοι του χωριού έχοντας πλέον τρόφιμα και νερό παραμένουν στα σπίτια τους, τα οποία όμως είναι δίχως ηλεκτρικό ρεύμα.

Ένας από αυτούς είναι ο νεαρός Χρήστος Τόλιας,ο οποίος μιλώντας στο protothema.gr εξηγεί τον λόγο που δεν εγκαταλείπει όπως και πολλοί άλλοι συγχωριανοί του, την Οξυά.

5151111


Ο Χρήστος είναι ο ξάδερφος της Ελένης, της εγκύου που χρειάστηκε να εγκαταλείψει το χωριό λόγω της προχωρημένης της εγκυμοσύνης αλλά για τον Χρήστο δεν ήταν εύκολο να μπει στο ελικόπτερο της πυροσβεστικής αφήνοντας τους ηλικιωμένους γονείς του στο χωριό, οι οποίοι αρνούνται να εγκαταλείψουν το σπίτι τους.
«Δεν είναι εύκολο να εγκαταλείψω το σπίτι μου, τα ζώα μου όσα επέζησαν από την κακοκαιρία γιατί τα περισσότερα είναι θαμμένα μέσα στις λάσπες. Δεν μπορώ να αφήσω τους ηλικιωμένους γονείς μου, οι οποίοι χρειάζονται φροντίδα αυτή τη στιγμή και εγώ να μπω σε ένα ελικόπτερο και να φύγω μακριά τους.
Εγώ μεταφέρω τα νερά και τα φαγητά στο σπίτι, που μας έστειλε το ελικόπτερο της πυροσβεστικής, για να μπορέσουν να φάνε οι γονείς μου αλλά και οι ηλικιωμένες θείες μου.

Όλοι αυτοί περιμένουν από εμένα να τους βοηθήσω αυτή τη στιγμή. Ηλεκτρικό ρεύμα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο χωριό και το βράδυ χωρίς φώτα είναι επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους του χωριού» λέει στο protothema.gr και ενώ η μπαταρία από το κινητό του τηλέφωνο τελειώνει γιατί ρεύμα στο χωριό δεν υπάρχει, αυτός συνεχίζει:
«Εγώ δούλευα χρόνια στην Αθήνα και τα παράτησα για να έρθω στο χωριό, κοντά στους γονείς μου που με έχουν ανάγκη. Εδώ είναι οι περιουσίες μας και το βιος μας και δεν μπορούμε να τα εγκαταλείψουμε όλα αυτή τη στιγμή.

Κι εγώ θέλω να πάω στη δουλειά μου που βρίσκεται στο Μουζάκι αλλά μετά από μια τέτοια καταστροφή δεν μπορώ να φύγω από την Οξυά. Σαφώς και έπρεπε να φύγουν οι άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά οι υπόλοιποι δεν μπορούμε να αφήσουμε τα σπίτια μας» λέει στο protothema.gr o Xρήστος Τόλιας.


5151114



Ανακουφισμένοι από τη διάσωσή τους είναι πάντως όσοι έφυγαν από το χωριό.

Η Ελένη Τόλια, η έγκυος μητέρα και το 1,5 έτους παιδί της ήταν ανάμεσα στους πέντε ανθρώπους της επιτυχημένης επιχείρησης απεγκλωβισμού από το χωριό Οξυά. Αν και η ίδια έφυγε από το χωριό , η αγωνία της για τους συγγενείς της και τους συγχωριανούς της που άφησε πίσω της είναι μεγάλη αλλά όπως η ίδια είπε
«εμείς είμαστε μαθημένοι σε τέτοιες κακοκαιρίες και δεν φοβήθηκα ούτε στιγμή».

Οξυά


Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς χάρη στους λεπτούς χειρισμούς που έκαναν οι χειριστές των δύο ελικοπτέρων που επιστρατεύτηκαν καθώς το ένα προσγειώθηκε σε ένα μικρό κομμάτι δρόμου και το δεύτερο αιωρήθηκε για αρκετή ώρα μέχρι να επιβιβαστούν σε αυτό τα μέλη της δεύτερης ομάδας που διασώθηκε.
«Φοβήθηκα πάρα πολύ, έκλαιγα. Φοβήθηκα για την κόρη μου. Δόξα τω Θεώ, η Πολιτεία έκανε τα πάντα, ήρθαν τα παιδιά και ευχαριστούμε πολύ», είπε η 62χρονη καρκινοπαθής.

Διάσωση Οξυά


Άκαρπες οι έρευνες για την 43χρονη αγνοούμενη

Στιγμές αγωνίας ζει η οικογένεια της Ευδοκίας Πλακιά,της φαρμακοποιού, η οποία αγνοείται από το βράδυ της Παρασκευής, όταν το αυτοκίνητό της παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού Πάμισου στο Μουζάκι Καρδίτσας, μετά το χτύπημα του «Ιανού».

Η μητέρα της 43χρονης, η κυρία Φωτεινή, μίλησε χτες στο protohema.gr και ευχαριστεί όλους όσοι συμμετέχουν στην επιχείρηση εντοπισμού της κόρης της.
«Θέλω να βρεθεί το παιδί μου γιατί αυτό που περνάω αυτή τη στιγμή είναι τραγικό. Ευχαριστώ όλες τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ και όλοι όσοι επιχειρούν αυτή τη στιγμή στην ανεύρεση του παιδιού μας και καταβάλουν φιλότιμες προσπάθειες με αίσθηση καθήκοντος και αυταπάρνησης και παρακαλούμε σεβόμενοι την τραγική θέση της οικογένειας που αναζητά απεγνωσμένα το παιδί της μέσα σε τόνους λάσπης, κορμούς δέντρων και άλλων φερτών υλικών να σταματήσουν τα ανεύθυνα σενάρια γιατί μερικοί προσπαθούν να στοχοποιήσουν την κόρη μου, ότι έφταιγε.

Εδώ άνοιξε ο δρόμος, άνοιξε η γη και την κατάπιε. Δεν είχαμε τηλέφωνα, δεν είχαμε ρεύμα, δεν είχαμε τίποτα. Παρακαλώ πολύ όλοι να συνδράμουμε στην ανεύρεσή της με κάθε μέσο γιατί κάθε στιγμή είναι πολύτιμη για εμάς» λέει στο protothema.gr η μητέρα της αγνοούμενης Ευδοκίας.

5148816

Ο αδερφός και ο ξάδερφός της, μαζί με τους άνδρες της ΕΜΑΚ και της πυροσβεστικής βοηθούν στην προσπάθεια που γίνεται για τον εντοπισμό της γυναίκας. Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας δεν έχουν κάποιο καλό νέο, όμως δεν χάνουν την ελπίδα τους.

Η κατάσταση στην Καρδίτσα  

Την ίδια η κατάσταση στην Καρδίτσα παραμένει κρίσιμη. Σπίτια έχουν καταρρεύσει, γέφυρες έχουν γκρεμιστεί, χιλιάδες στρέμματα καλυμμένα από τόνους νερού, επιχειρήσεις κατεστραμμένες, σπίτια πλημμυρισμένα και ζώα πνιγμένα.

Ο νομός Καρδίτσας μετρά εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα τις πληγές του, μετά το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας «Ιανός». Στο κέντρο της θεσσαλικής πόλης, καταστήματα και σπίτια, κυρίως υπόγεια, ημιυπόγεια και ισόγεια είναι πλημμυρισμένα. Η πλειονότητα των δρόμων μέσα στον αστικό ιστό χάθηκε κάτω από το νερό.
Πολλά χωριά έχουν μετατραπεί σε απέραντες λίμνες λάσπης με τους κατοίκους ανήμπορους να βλέπουν τις περιουσίες τους να έχουν χαθεί.

5150936


Χάθηκαν οι κόποι μιας ζωής και στα Φάρσαλα. Όπως λένε οι κτηνοτρόφοι βρήκαν τα ζώα τους θαμμένα μέσα στη λάσπη και κάποια άλλα τα παρέσυρε ο χείμαρρος. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση σε όλα τα βουνά των Αγράφων, έχει καταστραφεί το οδικό δίκτυο και αυτό χειροτερεύει την κατάσταση. Στην πλειονότητά τους οι κάτοικοι είναι ηλικιωμένοι και χρειάζονται βοήθεια.

5148853

Ειδήσεις σήμερα:

ΗΠΑ: Το αεροσκάφος που μετέφερε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς επέστρεψε εσπευσμένα στο Νιου Χάμσιρ (βίντεο)

O άγνωστος πόλεμος με την Τουρκία - Πώς οι Τούρκοι δεν βρήκαν ποτέ τα ελληνικά υποβρύχια

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον κλείνει τις παμπ από τις 10 το βράδυ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης