Σακελλαροπούλου: Στους τόπους των θυσιών για την ελευθερία της Κύπρου η ΠτΔ

Σακελλαροπούλου: Στους τόπους των θυσιών για την ελευθερία της Κύπρου η ΠτΔ

«Με βαθιά συγκίνηση τιμάμε σήμερα τους ανδρείους που έπεσαν για την ελευθερία της Κύπρου» τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο μήνυμά της

sakellaropoulou_5
Με επισκέψεις στα Φυλακισμένα Μνήματα, την Πράσινη Γραμμή και τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας συνεχίζεται η δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη Κύπρο.

Σε δήλωσή της, κατά την επίσκεψη της στα Φυλακισμένα Μνήματα η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε πως "με βαθιά συγκίνηση τιμάμε σήμερα τους ανδρείους που έπεσαν για την ελευθερία της Κύπρου. Ελάχιστο χρέος στη μνήμη τους είναι να αγωνιστούμε με ακλόνητη πίστη και επιμονή για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της Κύπρου".

Τα Φυλακισμένα Μνήματα βρίσκονται στον χώρο των Κεντρικών Φυλακών. Εκεί έχουν ενταφιαστεί ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 που δολοφονήθηκαν και εκτελέστηκαν δια απαγχονισμού από τους Βρετανούς. Δίπλα ακριβώς από τους τάφους βρίσκονται τα κελιά των μελλοθανάτων και η αίθουσα της αγχόνης όπου γινόντουσαν οι εκτελέσεις. Ο τελευταίος απαγχονισθείς ήταν ο 18χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης, στον οποίο αρνήθηκε Χάρη η Βασίλισσα Ελισάβετ.
sakellaropoulou_4

Στα Φυλακισμένα Μνήματα την κ. Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε η Κύπρια Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Έμιλυ Γιολίτη. Στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές και έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Ακολούθως τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, έγινε κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Στη συνέχεια έγινε περιήγησή της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και της αντιπροσωπείας που την συνοδεύει στον χώρο.
sakellaropoulou_3
Κλείσιμο

Μετά τα Φυλακισμένα Μνήματα, η κ. Σακελλαροπούλου και η συνοδεία της μετέβησαν στον Τύμβο Μακεδονίτισσας όπου η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έτυχε υποδοχής από τον Υπουργό Άμυνας, Χαράλαμπο Πετρίδη. Στη συνέχεια έγινε σύντομη ενημέρωση για τον χώρο τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν εκεί κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Ακολούθησαν κατάθεση στεφάνου από την κ. Σακελλαροπούλου και ανάκρουση του εθνικού ύμνου, και τηρήθηκε μονόλεπτος σιγή.
sakellaropoulou_2

Έπειτα η κ. Σακελλαροπούλου και η αντιπροσωπεία, με τη συνοδεία του Υπουργού Άμυνας και άλλων αξιωματούχων, επισκέφθηκαν το ομοίωμα του αεροσκάφους "ΝΟΡΑΤΛΑΣ" που τοποθετήθηκε στον χώρο ως ελάχιστος φόρος τιμής στους Ελλαδίτες καταδρομείς που έπεσαν από φίλια πυρά τον Ιούλιο του 1974.
sakellaropoulou_1

Ειδήσεις σήμερα: 

Βίντεο: Η αυτοψία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις πληγείσες περιοχές της Καρδίτσας

Βίντεο-σοκ με πυροβολισμό 39χρονου στη μέση του δρόμου στη Νικόπολη Θεσσαλονίκης

Πώς θα ξεχωρίσεις αν έχεις Covid-19, κρυολόγημα ή γρίπη - Οδηγός συμπτωμάτων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης