Κακοκαιρία Ιανός - Σε Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία επελαύνει ο κυκλώνας

Κακοκαιρία Ιανός - Σε Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία επελαύνει ο κυκλώνας

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκη Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθος - Σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία - Έπεσε γέφυρα στον Αλμυρό - Σταμάτησε η κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο του Βόλου  -  Εγκλωβίστηκαν δύο κτηνοτρόφοι στη Νέα Αγχίαλο 

ianos-almyros543
Συνεχίζει την καταστροφική του πορεία ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές στο πέρασμά του. Αυτή την ώρα το καιρικό φαινόμενο «σαρώνει» Στερεά Ελλάδα και  Θεσσαλία με δυνατούς ανέμους και μεγάλους όγκους βροχής. Πριν από λίγο Γενική Γραμματεία Πολιτικής προστασίας κύρηξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης  Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο και  σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία όπου το πέρασμα του «Ιανού» ήταν καταστροφικό.


Έπεσε γέφυρα στον Αλμυρό - Σταμάτησε η κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο


Κόπηκε στα δύο η παλαιά Εθνική Οδός στον Αλμυρό – Τα ορμητικά νερά παρέσυραν γέφυρα

gefiravolos


Σοβαρά είναι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στο οδικό δίκτυο του Βόλου ο «Ιανός» αφού κόπηκε στα δύο η παλαιά Εθνική Οδός. Η έντονη βροχόπτωση στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού τις τελευταίες ώρες είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλος όγκος νερού να παρασύρει την παλιά γέφυρα αμέσως μετά το Αϊδίνι προς τον Αλμυρό.


 Εγκλωβίστηκαν δύο κτηνοτρόφοι στη Νέα Αγχίαλο


Τα κυριότερα προβλήματα σημειώθηκαν στη Νέα Αγχίαλο, όπου ο όγκος του νερού ήταν μεγάλος και είχε αποτέλεσμα να κόψει δρόμους και να μεταφέρει μεγάλο όγκο φερτών υλών.

Κλείσιμο
Επίσης λόγω της βροχής πλημμύρισε υπόγειο και έγινε απάντληση υδάτων νωρίτερα το μεσημέρι.





Ακόμη, στην περιοχή Δημητριάς Ν. Αγχιάλου δύο κτηνοτρόφοι που βρίσκονται σε ύψωμα με τα πρόβατά τους, δεν μπορούν να φύγουν από το σημείο, λόγω της λάσπης και πριν λίγη ώρα κάλεσαν την Πυροσβεστική για να τους βοηθήσει.


Σφοδρή επέλαση και στην Καρδίτσα - Κατέρρευσε η γέφυρα «Μπαλάνου» στο Μουζάκι


Καταστροφική αποδείχθηκε η επέλαση του κυκλώνα Ιανού και στην Καρδίτσα. Εξαιτίας του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας, κατέρρευσε η γέφυρα «Μπαλάνου» στο Μουζάκι.



Κατέρρευσε η γέφυρα "Μπαλάνου" στο Μουζάκι Καρδίτσας


Ο Ιανός «χτύπησε» την Καρδίτσα λίγα λεπτά μετά τις 17:00, το απόγευμα της Παρασκευής, οδηγώντας στην κατάρρευση τη γέφυρας, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα KarditsaLive.Net.


karditsa12



Μία γέφυρα με ιστορία περίπου 70 και πλέον ετών, αποκόπτει πλήρως την κοινότητα Πευκοφύτου του Δήμου Μουζακίου από τον δήμο Μουζακίου και όλη την Ανατολική Αργιθέα από την πρόσβαση προς την πόλη του Μουζακίου.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας χτυπήθηκαν τα νησιά του Ιονίου, ενώ το φαινόμενο συνεχίζει την πορεία του με θυελλώδεις ανέμους και μεγάλες ποσότητες βροχής προς την ενδοχώρα. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων της ΕΜΥ, έντονα φαινόμενα θα σημειώνονται στη χώρα μέχρι και την Κυριακή.


Σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων σε εργοτάξιο

Τέσσερις εργαζόμενοι στο έργο του αυτοκινητόδρομου Ε65, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport έχουν εγκλωβιστεί στο εργοτάξιο που υποστηρίζει την υπό κατασκευή δίδυμη σήραγγα στη Φιώτιδα. 

ergotaxio23


Το ευτύχημα είναι ότι δεν εγκλωβίστηκαν στο κομμάτι της σήραγγας που έχει πάρει νερά. Για τον απεγκλωβισμό τους έχει σημάνει συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και την 7η ΕΜΑΚ, ενώ στο διάβα τους διέσωσαν οδηγό που είχε εγκλωβιστεί στην πλημμυρισμένη οδό μετά της γέφυρα της Στίρφακας.

Να σημειώσουμε ότι λίγο πριν τις 5:30’ το απόγευμα της Παρασκευής η Αστυνομία έδωσε τη διακοπή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στον Ε65 από τον κόμβο του Αγίου Στεφάνου έως την 34η χ/θ λόγω έντονης βροχόπτωσης και ύπαρξης μεγάλου όγκου νερού στο οδόστρωμα.




Φθιώτιδα - Απεγλώβίστηκαν ανθρωποι από σπίτια και αυτοκίνητα

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα ο κυκλώνας «Ιανός» χτύπησε τις δυτικές περιοχές της Λαμίας στα όρια με το Δήμο Μακρακώμης και το δρόμο Λαμίας - Καρπενησίου.

Η Πυροσβεστική επιχείρησε σε διάφορα σημεία για απεγκλωβισμό ανθρώπων που παγιδεύτηκαν στο δρόμο ή τα σπίτια τους εξαιτίας των πλημμυρισμένων δρόμων.

FFFTHIO1



Συγκεκριμένα δεκάδες ήταν οι κλήσεις στο «199» για απεγκλωβισμό ανθρώπων από τα σπίτια τους στην αρχή του Λιανοκλαδίου, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και πολίτες με κινητικά προβλήματα. Ένας εξ αυτών με μέριμνα του ΕΚΑΒ θα διακομιστεί στο Νοσοκομείο Λαμίας, καθώς το σπίτι του πλημμύρισε και διεσώθη από τους πυροσβέστες. Άλλοι πάλι θα μεταφερθούν στο Δημαρχείο Λαμίας αφού το σπίτι τους πλημμύρισε.

FFFTHIO2


Επιπλέον δεκάδες εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητα επί της Εθνικής Οδού Λαμίας - Καρπενησίου, η κυκλοφορία στην οποία έχει διακοπεί από τις 14:50’ στη διασταύρωση με τα Λουτρά Υπάτης. Οχήματα έμειναν στο δρόμο εγκλωβισμένα από τα νερά τόσο στον δρόμο από Λουτρά Υπάτης προς το εθνικό δίκτυο (είναι κλειστός και ο δρόμος από Μεξιάτες), όσο και επί της εθνικής οδού.


Χείμαρρος παρέσυρε άτομο και τον έσωσε  χειριστής μηχανήματος


Η παλαιά εθνική οδός Λαμίας - Καρπενησίου έγινε  ποτάμι με πολλούς ανθρώπους να εγκλωβίζονται σε αυτοκίνητα, καθώς επίσης και σε επαρχιακούς δρόμους της περιοχής Λιανοκλαδίου και προς τα Λουτρά Υπάτης.

Μέσα στο χωριό Ζηλευτό πλημμύρισαν σπίτια, ενώ τα ορμητικά νερά παρέσυραν άνθρωπο, ο οποίος σώθηκε χάρη στην ψυχραιμία του χειριστή μηχανήματος που κατάφερε να τον συγκρατήσει βάζοντας μπροστά τον κουβά από την μπουλντόζα, που βλέπετε στη φωτογραφία.

Στο Ζηλευτό επίσης ένα τζιπάκι παρασύρθηκε και σφηνώθηκε κάτω από μια γέφυρα, ενώ τα νερά έχουν μπει σε πολλές αυλές και σπίτια.

Πυροσβέστες στα Λουτρά της Υπάτης έβγαλαν αγκαλιά τους μαθητές από σχολείο

Σε χείμαρροι μετατράπηκαν από την δυνατή νεροποντή οι δρόμοι στα με αποτέλεσμα να κληθεί Πυροσβεστικό κλιμάκιο προκειμένου να απομακρύνει με ασφάλεια τους μικρούς μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού, από το σχολείο τους.


mathites1

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, πυροσβέστες σηκώνουν αγκαλιά τους μικρούς μαθητές και τους βγάζουν από το σχολείο προκειμένου να τους μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο.


Σάρωσε Ιθάκη, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο

Τα νησιά του νοτίου Ιονίου - Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη - έχουν υποστεί μέχρι στιγμής τις σημαντικότερες ζημιές από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ιανός» το οποίο σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί αρκετές περιοχές της επικράτειας μέχρι την Κυριακή.

ionio1

ionio2



Οι βρoχές και οι ισχυροί άνεμοι έχουν προκαλέσει καταστροφές και μεγάλα προβλήματα και στα τρία νησιά με σκάφη να βυθίζονται, δρόμους να κλείνουν, σπίτια να έχουν ζημιές. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά που μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 οι άνεμοι στην Κεφαλονιά έφτασαν και τα 10 μποφόρ



Πολιτική Προστασία: Σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία - Κήρυξη Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης 

Για την άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων που ήδη πλήττουν μεγάλο μέρος της χώρας μας (Μεσογειακός Κυκλώνας Ιανός), με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας οι παρακάτω Περιφερειακές Ενότητες: Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία, από 18-09-2020 έως και 19-09-2020, λόγω σχετικής προειδοποίησης για τις περιοχές αυτές.

Επιπλέον, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ιθάκης και Ζακύνθου, εκτός από την Κοινότητα Νυφίου του Δήμου Αργοστολίου και την Δημοτική Ενότητα Πυλάρου του Δήμου Σάμης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 17-09-2020 στις παραπάνω περιοχές.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 17 Μαρτίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η Κοινότητα Νυφίου του Δήμου Αργοστολίου και η Δημοτική Ενότητα Πυλάρου του Δήμου Σάμης είναι ήδη κηρυγμένες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω καταστροφών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις) που εκδηλώθηκαν στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2019 στις παραπάνω περιοχές και θα βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση έως 05-10-2020 και 06-10-2020 αντίστοιχα.

Νέο έκτακτο δελτίο - Μέχρι την Κυριακή τα έντονα φαινόμενα 

Συνεχίζεται με ολοένα και αυξανόμενη ένταση η επέλαση του κυκλώνα Ιανός στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας χτυπήθηκαν τα νησιά του Ιονίου, ενώ το φαινόμενο συνεχίζει την πορεία του με θυελλώδεις ανέμους και μεγάλες ποσότητες βροχής προς την ενδοχώρα. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων της ΕΜΥ, έντονα φαινόμενα θα σημειώνονται στη χώρα μέχρι και την Κυριακή.

Ειδικότερα, το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της 16ης Σεπτεμβρίου 2020 με αριθμό 4 επικαιροποιείται με βάση τα νεότερα στοιχεία ως εξής:

1. Την Παρασκευή (18-09-2020) ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από πολύ θυελλώδεις ανέμους θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου - από την Λευκάδα και νοτιότερα - την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα - κυρίως την κεντρική - και την Εύβοια. Στα νησιά του Ιονίου τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση προς το βράδυ. Στην Αττική οι βροχές και οι καταιγίδες θα ενταθούν το βράδυ και θα διατηρηθούν με μεγάλες εντάσεις κατά διαστήματα μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου. Στην περιοχή της Εύβοιας έντονα φαινόμενα θα έχουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας προς το Σάββατο.

2. Το Σάββατο (19-09-2020) θα συνεχίζει να επηρεάζεται το νότιο Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η ανατολική Στερεά, ενώ ανάλογα φαινόμενα θα σημειωθούν στις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο και την ανατολική Στερεά και από το βράδυ στη βόρεια Πελοπόννησο.

3. Την Κυριακή (20-09-2020) έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν, μέχρι νωρίς το πρωί τη νότια Πελοπόννησο και μέχρι το απόγευμα την Κρήτη.



ΓΓ Πολιτικής Προστασίας: Ζητά από τους πολίτες να είναι προσεκτικοί

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
- Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.










almiros
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης