Καιρός - Μεσογειακός κυκλώνας: Έρχονται βροχές και καταιγίδες - Δείτε νέους χάρτες

Καιρός: Έρχονται βροχές και καταιγίδες, αλλά δύσκολα θα δούμε κυκλώνα - Προειδοποίηση για έντονα φαινόμενα - Πέντε κυκλώνες έχουν σκεπάσει τον Ατλαντικό, φαινόμενο ιστορικό

mesogeiakos_kiklonas_ellada
Ο καιρός αλλάζει απότομα από την Πέμπτη με έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως ισχυρές βροχές και καταιγίδες να κάνουν την εμφάνισή τους στη χώρα. Η πρώτη φθινοπωρινή μεταβολή του καιρού πλησιάζει, την ίδια ώρα που οι μετεωρολόγοι παρακολουθούν το ενδεχόμενο σχηματισμού ενός Μεσογειακού κυκλώνα στη χώρα.

Για πιθανό σχηματισμό «μεσογειακού κυκλώνα» στην Κεντρική Μεσόγειο έκανε λόγο στην πρόγνωσή του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης σχετικά με τον καιρό τις επόμενες ημέρες.

Στον Μεσογειακό Κυκλώνα που δείχνει να σχηματίζεται αναφέρθηκε και ο Σάκης Αρναούτογλου, που τονίζει πως θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι και τα ξημερώματα της Πέμπτης για να μάθουμε την ακριβή μορφή και τροχιά που θα πάρει το όποιο φαινόμενο.


Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, καθώς και άλλα διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα, η ατμοσφαιρική διαταραχή στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κινηθεί προς τη χώρα μας, μεταφέροντας υγρές και ασταθείς αέριες μάζες. Ως αποτέλεσμα θα πρέπει να περιμένουμε την πρώτη φθινοπωρινή μεταβολή του καιρού από την Πέμπτη 17/09 με βροχές και τοπικές καταιγίδες.

kairos_kakokairia_mesogeiakos_kiklonas
Δορυφορική εικόνα του Ευρωπαϊκού μετεωρολογικού δορυφόρου “Meteosat-11” της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για την Εκμετάλλευση των Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT) στις 11:55. τοπική ώρα, επεξεργασμένη από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr. Με κόκκινες αποχρώσεις οι κορυφές των νεφών με θερμοκρασίες κάτω από -50 βαθμούς Κελσίου
Όπως επισημαίνεται από το meteo.gr, λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν προγνωστικά οι μεταβατικές εποχές και λόγω της παρούσας θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής (που βρίσκεται πάνω από θάλασσα), δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει αλλά ούτε και η δυναμική που θα παρουσιάσει. Σε ορισμένα προγνωστικά μοντέλα διαφαίνεται ο σχηματισμός ενός ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού με αρκετά έντονα φαινόμενα στη χώρα μας και κυρίως στα νότια τμήματά της. Υπαρκτή είναι η πιθανότητα σχηματισμού Μεσογειακού Κυκλώνα (διεθνώς γνωστά βαρομετρικά χαμηλά ως medicanes από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes) με κίνηση προς τη χώρας μας, χωρίς ωστόσο ακόμα αυτό να αποτελεί το πιθανότερο σενάριο.

Medicane: Τι είναι ο μεσογειακός κυκλώνας που «απειλεί» την Ελλάδα

Κλείσιμο
Το Medicane είναι ουσιαστικά μία τροπική καταιγίδα και χαρακτηρίζεται από έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. Οι μεσογειακοί κυκλώνες, διεθνώς γνωστοί ως Medicanes (από τις λέξεις Mediterranean και hurricanes) είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο που συμβαίνει μία έως δύο φορές το χρόνο. Έχουν πολλά κοινά με τους τροπικούς κυκλώνες, καθώς θυελλώδεις άνεμοι στροβιλίζονται γύρω από ένα «μάτι», συνοδευόμενοι από καταρρακτώδεις βροχές. Το φαινόμενο αν και μοιάζει με τυφώνα αμερικανικού τύπου, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με αυτόν τον ορισμό, αφού τα νερά της Μεσογείου δεν επιτρέπουν το σχηματισμό τέτοιων φαινομένων. 

Πέντε κυκλώνες έχουν «σκεπάσει» τον Ατλαντικό

Για δεύτερη φορά στην ιστορία συνυπάρχουν πέντε τροπικοί κυκλώνες πάνω από τον Ατλαντικό,  προκαλώντας ανησυχία.

Πρόκειται για τον τυφώνα, Paulette, τον τυφώνα Sally , την τροπική καταιγίδα Teddy και Vicky, καθώς και την τροπική ύφεση Rene. Ο τυφώνας Paulette έφτασε στις Βερμούδες το βράδυ της Δευτέρας και παρά το γεγονός ότι απομακρύνεται οι συνθήκες εξακολουθούν να επηρεάζουν το νησί, με τους ανέμους και τις καταιγίδες να κρατούν και για τις επόμενες ώρες. Σύμφωνα με το NHC, ο τυφώνας θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα 111 μίλια / ώρα.
mesogeiakos_kiklonas_atladikos

Ειδήσεις σήμερα: 

Ξεκίνησαν οι καταλήψεις στα σχολεία για τη μάσκα - Οι μαθητές κλείδωσαν έξω τους καθηγητές

Εποχικό βοήθημα ΟΑΕΔ: Από σήμερα η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων

Επιδόματα - ΟΠΕΚΑ: Ποια καταβάλλονται στις 30 Σεπτεμβρίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης