LIVE

Κορωνοϊός

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Τι εισηγήθηκαν οι ειδικοί για την Αττική, σήμερα οι αποφάσεις

maskes-kosmos01-mesa

Έρχονται μέτρα για συναυλίες, μπαρ, λαϊκές αγορές, γάμους, βαφτίσεις - Να έχουν ισχύ για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ζήτησαν τα μέλη της επιτροπης του υπ. Υγείας - Το 1/3 από τα 5.000 κρούσματα στην Αττική καταγράφηκαν μέσα στον Σεπτέμβριο - Βατόπουλος (ΘΕΜΑ 104,6): Γιατί κάναμε αυτές τις εισηγήσεις

Μια τεράστια επιχείρηση για την αναχαίτιση του κορωνοϊού στην Αττική θα ξεκινήσει τις επόμενες ώρες. Η μεγάλη κυκλοφορία του επικίνδυνου ιού στο λεκανοπέδιο, η διασπορά των συνεχώς αυξανόμενων κρουσμάτων σε πολλές περιοχές, ο ταχύς ρυθμός νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και η δραματική αύξηση των διασωληνωμένων τις προηγούμενες ημέρες δεν αφήνουν ουσιαστικά περιθώριο στις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές.

Η μελανή επιδημιολογική εικόνα της Αττικής ενεργοποιεί νέο πλέγμα μέτρων, εκτός από αυτά που έχουν τεθεί σε ισχύ από τον περασμένο μήνα, οπότε η Περιφέρεια Αττικής χαρακτηρίστηκε επιβαρυμένη περιοχή.

Οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, έπειτα από μια μαραθώνια τηλεδιάσκεψη χθες το απόγευμα, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να εξετάσουν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και τυχόν νέα μέτρα με βάση τη «διάγνωση», απέστειλαν στο Μέγαρο Μαξίμου την εισήγησή τους.

Η κατάσταση σε ό,τι αφορά την Αττική κρίθηκε σοβαρή και έγιναν εισηγήσεις για μέτρα στο πεδίο της ψυχαγωγίας και της εστίασης, στις λαϊκές αγορές, στο ωράριο των καταστημάτων, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τέλος στη χρήση μάσκας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους ειδικούς και για την τήρηση των μέτρων που ισχύουν ή θα ισχύσουν καθώς και στην ανάγκη ελέγχου όσων ενεργοποιούνται από τους αρμόδιους μηχανισμούς. Μάλιστα, οι ειδικοί έπειτα από μακρά συζήτηση κατέληξαν στην πρόταση τα μέτρα να λαμβάνονται οριζόντια στο λεκανοπέδιο, και όχι σε επίπεδο δήμων ή δημοτικών διαμερισμάτων, προκειμένου να λειτουργήσουν και να έχουν αποτέλεσμα. Κι αυτό καθώς σταθμίστηκε η μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού αλλά και οι μετακινήσεις των κατοίκων ανάμεσα στους δήμους.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση και θα ανακοινωθούν πιθανότατα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης για τον κορωνοιό.

Το επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής

H Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο της επιδημίας από τις αρχές της, στην Ελλάδα, γεγονός που εξηγείται καθώς στο λεκανοπέδιο κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας. Μάλιστα, από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά η κυκλοφορία του κορωνοϊού αυξήθηκε όπως και ο ρυθμός επιστροφής των εκδρομέων από την υπόλοιπη χώρα προς την Αττική.

Από την αρχή της επιδημίας στο λεκανοπέδιο έχουν καταγραφεί περίπου 5.000 κρούσματα κορωνοϊού, ωστόσο το 1/3 αυτών έχουν καταγραφεί μέσα στις δύο εβδομάδες του Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι χθες στην Αττική καταγράφηκαν 1.417 κρούσματα, με τα 125 να είναι διαπιστωμένο ότι σχετίζονται με συρροές.

Μάλιστα, τις 7 από τις 14 προηγούμενες ημέρες ο ημερήσιος απολογισμός κρουσμάτων στην Αττική ήταν τριψήφιος αριθμός, με τον αριθμό θλιβερό ρεκόρ της μέχρι τώρα περιόδου του Σεπτεμβρίου να τον κατοχυρώνει η 11η Σεπτεμβρίου, με 158 κρούσματα.

Η μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοιού στην Αττική αποτυπώνεται πλέον και στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία αναφοράς που γίνονται με αμείωτο ρυθμό.
Συνολικά το τελευταίο 24ωρο νοσηλεύονται σε απλές κλινικές και σε Μονάδες Covid-19 περισσοτεροι απο 500 άνθρωποι, 349 στις κλινικές και 162 στις Μονάδες. Από τους 162 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη, οι 64 είναι διασωληνωμένοι.

Μολις μια εβδομάδα νωρίτερα οι νοσηλευόμενοι ήταν 415 και απο αυτούς οι διασωληνωμένοι ήταν 44. Την 1η Σεπτεμβρίου οι ασθενεις ήταν 318 και οι διασωληνωμένοι 37. Καταγράφεται αύξηση κατά 100 ασθενείς κάθε εβδομάδα στα νοσοκομεία, ενω στους διασωληνωμένους η αύξηση είναι ακομη πιο δυναμική, κατά 7 ασθενείς την πρώτη εβδομάδα του μήνα και κατά 20 τη δεύτερη. Μέσα σε μια εβδομάδα δηλαδή ο αριθμός των διασωληνωμένων σχεδόν τριπλασιάστηκε!

Ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών βρίσκεται στο Σωτηρία, νοσοκομείο που μαζί με τον Ευαγγελισμό σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος στη νοσηλεία των ασθενών με λοίμωξη Covid-19.

Ποια μέτρα εισηγήθηκαν οι επιστήμονες

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο πλέγμα μέτρων που εισηγήθηκαν οι ειδικοί αφορά το πεδίο της εστίασης και της ψυχαγωγίας, και με χρονική διάρκεια σε πρώτη φάση δύο εβδομάδων καθώς θα επαναξιολογηθούν μετά το πέρας των 15 ημερών που θα ισχύσουν.

Προτάθηκε η αναστολή υπαίθριων θεαμάτων, συναυλιών και παρεμφερών πολιτιστικών-ψυχαγωγικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους, καθώς και η αναστολή λειτουργίας κέντρων διασκέδασης με ζωντανή μουσική, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι η αναστολή λειτουργίας χώρων ή εκδηλώσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε υπερμεταδόσεις κορωνοϊού μπορεί να βάλει φρένο στην εκτός ελέγχου πορεία του ιού. Υπενθυμίζεται ότι τέτοιες εκδηλώσεις έχουν θεωρηθεί υπεύθυνες από την αρχή του καλοκαιριού για την υπέρ-μετάδοση του ιού καθώς ένας θετικός στον κορωνοιό μπορεί να μεταδώσει σε δεκάδες άλλους γύρω του.

Προς την ίδια κατεύθυνςη και για την αποτροπή του συγχρωτισμού προτάθηκε η αναστολή της λειτουργίας των χώρων με ζωντανή μουσική, πχ είτε μπαρ είτε μπουζούκια. Στην ελαχιστοποίηση του συγχρωτισμού στοχεύει και ο περιορισμός των ατόμων που θα μπορούν να παρευρίσκονται σε ένα μυστήριο ή σε μια κοινωνική εκδηλωση που το ακολουθεί, όπως πάρτι γάμου. Από 50 άτομα που επιτρέπεται σήμερα θα μπορούν να παρευρίσκονται λιγότερο από τα μισά, για την ακρίβεια 20 άτομα.

Τέλος, περιοριστικά μέτρα εισηγήθηκαν οι ειδικοί και για τα καταστήματα εστίασης και τις καφετέριες ώστε να επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα ανά τραπέζι ή 6 εφόσον πρόκειται για συγγενείς α΄ βαθμού. Αυτό ισχύει σημερα στη Λέσβο, τη Ζάκυνθο, τη Μύκονο, τη Χαλκιδική, τα Χανιά και το Ηράκλειο Κρήτης και είχε εφαρμοστεί πρώτα στον Πόρο τον περασμένο Ιούλιο.

Στοχευμένη φαίνεται να ειναι και η πρόταση των ειδικών για τους περιορισμούς στις λαϊκές αγορές, για τις οποίες σύμφωνα με τις πληροφορίες, εισηγήθηκαν να πραγματοποιούνται για τις επόμενες δύο εβδομάδες με το 50% των παραγωγών.

Στην αναχαίτιση της επιδημίας θεωρείται ότι θα συμβάλει και η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς με 50% πληρότητα επιβατών. Στον ίδιο στόχο θα οδηγήσει σύμφωνα με τους ειδικούς και ο επαναπροσδιορισμός ωραρίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων, ώστε να μην συμπίπτει το άνοιγμα και το κλείσιμό τους - να ανοίγουν, π.χ., πιο νωρίς τα σούπερ μάρκετ κατά μια ώρα και μια ώρα πιο αργά τα άλλα εμπορικά καταστήματα, ώστε να απλώνεται η κίνηση των εργαζομένων και των πελατών.

Οσον αφορά στη χρήση της μάσκας, κατά πληροφορίες, προτάθηκε ισχυρή σύσταση για χρήση της και σε εξωτερικούς χώρους, εκεί όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Ειδήσεις σήμερα:

Μπάιντεν κατά Τραμπ: Είναι πυρομανής του κλίματος - Στο τέλος θα... δροσίσει, λέει για τις πυρκαγιές ο Αμερικανός πρόεδρος!

Βίντεο: Ποδοσφαιριστής του Αμβούργου πλακώθηκε με οπαδό στο ξύλο την ημέρα της επιστροφής των φιλάθλων στις εξέδρες

«Φαντάσματα»: Η ταινία-«κόλαφος» για την Τουρκία του Ερντογάν που βραβεύτηκε στη Μόστρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (67)

Βρασιδας

Ολο μετρα μετρα εισηγουνται οι ειδικοι αλλα για να μετρησουν τις μασκες των μικρων παιδιων δεν ηταν ικανοι και τις εκαναν για κυκλωπες

Κριτική σκέψη

Ο κορωνοϊός έκανε τον υποχόνδριο κοινωνικά καταξιωμένο. Ο υποχόνδριος με τον κορωνοϊό βγήκε από το τρυπάκι του και την παθολογία του την έκανε πολιτικώς ορθή συμπεριφορά....

Παριανός

Διακοπάρες δε θέλατε Αθηναίοι; Δε μπορούσατε να κάτσετε έναν Αύγουστο μέσα ή να πάτε με αυτοκίνητο μια εκδρομή στη χερσαία Ελλάδα. Θέλατε νησάκι, beach bar και μπαράκια σαν να μη τρέχει τίποτα. Μας φάγατε τα συκώτια όλο τον Αύγουστο στο νησί. Και να πεις ότι κάνατε κατανάλωση, μόνο τα σκουπίδια μας αφήσατε. Αραχτοί με μια μπύρα στην καφετέρια και τα παιδιά σας να τρέχουν ως τα ξημερώματα το ένα πάνω απ'το άλλο. Ο ένας προσπαθούσε να δείξει ότι είναι πιο πλούσιος απο τον άλλο, ενώ όλοι ξέρουμε ότι οι μισοί χρωστάτε και της Μιχαλούς και ότι δε θα ανοίγει η πόρτα απο τους λογαριασμούς στον γυρισμό. Καλό χειμώνα Αθηναίοι, καλά να περάσετε.

Μακεδών

Πολύ χύμα την αφήσατε την Αττική και έχει γίνει κορονομάνα ναούμ....

Πόπη

29 αρχηγοί κρατών δίνουν συγχαρητήρια στον Κούλη και στην κυβέρνησή του διότι κράτησε τον ιό μακριά. Ο επίτιμος πατέρας του γιατί δεν μπόρεσε να κρατήσει τον υιό του μακριά από την πολιτική;

.

Αυτό ήταν προσπάθεια για χιούμορ;

Σακίλ

Υπάρχουν και σπίτια που δεν έχουν ευπαθείς ομάδες.Υπάρχουν και δρόμοι(σπάνιο ελαφρώς στις μέρες μας),που δεν κινούνται ξένοι.Υπάρχουν κι αυτοί που προσαρμόζονται στα μέτρα,που είναι οι περισσότεροι, όμως δεν φτάνουν για να βοηθήσουν στην λύση του προβλήματος...

Ως εδω!!!

ο χαμος γινεται μεσα στα μπαρ και στε καποιες καφετεριες. κανενα μετρο δεν.εφαρμοζουν οι ανεγκεφαλοι ιδιοκτητες σε πολλες περιοχες της Αθηνας. δημιουργηστε τηλεφωνο καταγγελιων περιοριστε τους περισσοτερο.

Ρουφ

Ρουφ ρουφ

η μασκα

στη φωτο διασπείρει τον κορονοιο!!!ειναι λαθος

ΟΜΩΣ

Aν ήμουν κυβέρνηση θα τώρα με όλες τις αντιδράσεις , θα τα άφηνα όλα free, να αρχίσουν να πεθαίνουν οι γεροί και γριές και μετά να με κατηγορούσαν ,...... θα ήταν ότι πιο περίεργο θα είχε συμβεί,//// Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, βασικά υπάρχουν όταν θα είσαι αντιπολιτευση ......σχίζεις μνημόνια,πετάς τις μάσκες, λυνεις για πλακά το μεταναστευτικο

Σακίλ

Με τις ισχυρές συστάσεις ο Έλληνας γίνεται πιο ανίσχυρος.Ίσως και αλλού σε όλο τον κόσμο,αν υιοθετούν το ίδιο.Αυτή είναι η νοοτροπία μας.Έτσι αποδεικνύεται τόσο καιρό καθημερινά .Ή παίρνονται σοβαρά μέτρα καθημερινής όμως ισχύος ή μην μιλάμε καλύτερα για πιο ισχυρές μονάδες μέτρησης ιδεών...

tolis tolis

Ρε φίλε συγγνώμη,ποια σοβαρά μέτρα?Όταν βγαίνουν οι υποτίθεται ειδικοί που καλός ή κακός με στοιχεία ανήκουν κομματικά στην νδ ,Δευτέρα σου λένε έτσι,Τρίτη γιουβέτσι,Τετάρτη άλλο,Πέμπτη κάτι άλλο,Παρασκευή τπτ απ όσα σου έλεγαν τις υπόλοιπες μέρες,Σάββατο μια από τα ίδια,Κυριακή ύφεση,Δευτέρα πάμε πάλι από την αρχή, δλδ εσύ αυτούς τους πέρνεις στα σοβαρά?Εσύ το παιδί σου η εσένα θα το σε εμπιστευόταν σ αυτούς τους γιατρούς?βγαίνουν νε τις μάσκες σαν τα καρναβάλια όταν πριν 3 μήνες έλεγαν ότι η μάσκα δεν προσφέρει τπτ?,είχαν τον που παράδειγμα και με βάση τον που έκλεισαν τα πάντα και τώρα που ο που λέει όχι μάσκες κάτω των 12 ετών βγαίνει ο συψας που τα έχει πάρει χοντρά και λέει ο που απλά εκφέρει γνώμη αλλά έχουμε και εμείς φωνή? Ο συψας και ο πουστρακ ο Τσίπρας από το 17 ελεγαν ότι θα έχουμε πανδημία με ρι ρο 20,από που το ήξεραν?βγαίνουν λένε α μέχρι τέλος της χρονιάς ο ιός θα είναι εδώ, υπάρχει αρρώστια γρίπης που δίνει ραντεβού ποτέ και μέχρι πότε θα ισχύσει? Και αυτούς δεν τους έχει κάνει ο κόσμος μαύρους από το ξύλο,στο λένε ξεκάθαρα ότι ρε μαλακά έλληναρα σε δουλεύουμε,λέμε ότι θέλουμε και εσύ θα εφαρμόζεις ,τι είπε ο συψας?α οι λαθρο δεν κινδυνεύουν από τον ιό γιατί είναι νέοι,ενώ οι Έλληνες νέοι κινδυνεύουν και τον μεταδίδουν κιόλας, και κάτι ακόμη ο φάουτσι που τον ε ουν οι αμερικανοί να συντονίζει την φάση του κορονοιο, που πολλοί γιατροί τον κατηγορούν σαν κολλητό του γκειτσ,είναι ο ίδιος που ήταν πίσω από τις (έρευνες)για το ειτζ,βγάλε συμπερασμα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης