LIVE

Κορωνοϊός

Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών: Αυξήθηκαν κατά 124% εν μία νυκτί με στόχο τα κονδύλια των ΕΣΠΑ

kentra_paidion

Δίνουν δώρα ποδήλατα και μαθήματα ζούμπα για να προσελκύσουν πελάτες - «Διευρύναμε το πρόγραμμα και παρά τις δύσκολες συνθήκες εξετάζουμε την περαιτέρω λελογισμένη αύξηση της χρηματοδότησης» τονίζει η Δόμνα Μιχαηλίδου

Ένταση και αλαλούμ επικρατεί στο χώρο των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών όπου οι δομές διπλασιάστηκαν εν μία νυκτί προκειμένου οι επιχειρηματίες να επωφεληθούν από τα κονδύλια των ΕΣΠΑ.

Φορείς των βρεφονηπιακών σταθμών εκφράζουν φόβους ότι τα κονδύλια θα καταργηθούν αν δε μπει μια τάξη στο χώρο ενώ ανήσυχοι εμφανίζονται οι γονείς με χαμηλά εισοδήματα που προσπαθούν να αξιοποιήσουν τα voucher του υπουργείου εργασίας για να τοποθετήσουν τα παιδιά τους στις δομές.

Πάντως η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου δηλώνει ότι τα κονδύλια ήδη αυξήθηκαν και μάλιστα σε μια χρονιά ύφεσης και ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες εξετάζεται η περαιτέρω διεύρυνση του προγράμματος σε λελογισμένα δημοσιονομικά πλαίσια.

Ας δούμε όμως ποια είναι η αιτία του απερίγραπτου αλαλούμ. Όπως συμβαίνει ουκ ολίγες φορές στην Ελλάδα κάποιος επιτήδειος ψιθύρισε το «παρασύνθημα» πως από το ΕΣΠΑ μοιράζονται αφειδώς κονδύλια για τη δημιουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ( ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ ( για παιδιά με ειδικές ανάγκες). Οι αετονύχηδες επιχειρηματίες έσπευσαν να στήσουν νέα κέντρα ενώ πολλοί για να μην καθυστερούν μετέτρεψαν τα ήδη υπάρχοντα κέντρα άθλησης, χορού κλπ σε ΚΔΑΠ.

Αυτή είναι η αιτία αλλά και η απάντηση σε όποιον καλοπροαίρετο αναρωτιέται πως είναι δυνατόν να υπερδιπλασιάστηκαν τα ΚΔΑΠ σε μια χρονιά ύφεσης που βάλλεται από την κρίση του κορωνοϊού; Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η αύξηση σε διαθέσιμες ιδιωτικές δομές ήταν από το 2019 στο 2020 της τάξης του 124% (1043 δομές το 2020, έναντι 465 το 2019) ενώ τα αντίστοιχα νούμερα για τις δημοτικές αφορούν σε αύξηση 63% (690 δομές το 2020, έναντι 424 το 2019). Παράλληλα, η συνολική αύξηση των διαθέσιμων θέσεων λαμβάνοντας υπόψη και την αύξηση της δυναμικότητας στις υπάρχουσες δομές αγγίζει το 111%. Αντιστοίχως οι δομές των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ αυξήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο κατά 88% στον ιδιωτικό τομέα (107 το 2020 έναντι 57 το 2019) και 18,6% στους Δήμους (89 το 2020 έναντι 75 το 2019)

Εξαιτίας των αύξησης των προσφερόμενων θέσεων στις δομές αυξήθηκαν και τα voucher από 67.520 πέρυσι σε 110.830 φέτος.

Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ όμως δεν είναι απεριόριστα, κάτι που δεν γνώριζαν οι επενδυτές και οι σύμβουλοί τους οι οποίοι τώρα ζητούν να ανοίξει περαιτέρω το πρόγραμμα και να διανεμηθούν περισσότερα voucher χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας περιορισμός προϋπολογισμού.

Υπογραμμίζεται ότι για να καλυφθεί η υπερβάλλουσα ζήτηση δεδομένου του ύψους του voucher σε 1.330€ ετησίως (140 ευρώ το μήνα) , απαιτούνται 67.626.510€ επιπλέον.

Εύλογο ήταν κάποια στιγμή, να «κλειδώσει» το πρόγραμμα για τα ΚΔΑΠ λόγω των αυξημένων αιτήσεων με αποτέλεσμα να προκαλούνται στρεβλώσεις και διαμαρτυρίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μητέρα με δύο παιδιά, κατάφερε χωρίς πρόβλημα να τοποθετήσει το πρώτο παιδί στο βρεφονηπιακό παιδί ενώ η αίτηση για την τοποθέτηση του δεύτερου παιδιού στα ΚΔΑΠ απορρίφθηκε αν και η οικογένεια πληρούσε τα εισοδηματικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα κατά την φετινή περίοδο καλύφθηκαν όλες οι αιτήσεις (εξαντλώντας το σύνολο του budget) για βρεφονηπιακούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς ολοκληρωμένης φροντίδας και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ενώ για τα ΚΔΑΠ χρειάστηκε να μπει σε εφαρμογή σύστημα μοριοδότησης καθότι οι αιτήσεις ήταν 40.000 περισσότερες από την περσινή χρονιά (αύξηση 64%).

Από την άλλη πλευρά η αύξηση των ΚΔΑΠ δημιούργησε έντονο ανταγωνισμό με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να χρησιμοποιούν νέους τρόπους προσέλκυσης των παιδιών, όπως δώρα, συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες κα.

Πάντως η Δομή που πλειοδότησε στις προσφορές, σύμφωνα με τις καταγγελίες και το εξώδικο που έχουμε στα χέρια μας είναι το ΚΔΑΠ της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. Σερρών που χαρίζει ποδήλατα, δωρεάν μαθήματα ζούμπα και συμμετοχή στο αθλητικό τμήμα του Πανσερραϊκού. Και όλα αυτά με την αιγίδα του δημάρχου της πόλης.
Από τεσσάρων ετών τα παιδιά στο νηπιαγωγείο

Συγκεκριμένα, το ΚΔΑΠ Σερρών διαφημίζει ότι :

-Κάθε παιδί που θα εγγραφεί στη δομή θα λάβει ως δώρο ένα ποδήλατο, το οποίο μάλιστα γίνεται με απόφαση του Δημάρχου Σερρών κ. Αλεξάνδρου Χρυσάφη.

-Κάθε ωφελούμενη μητέρα, που θα προτιμήσει να εγγράψει το παιδί της στα ΚΔΑΠ της Κ.Ε.ΔΗ.Σ., θα μπορεί να συμμετέχει ΔΩΡΕΑΝ σε όποιο τμήμα γυμναστικής της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. επιλέξει (αεροβική, γυμναστική, ζούμπα, γιόγκα, πιλάτες κλπ).

-Οσοι ωφελούμενοι επιλέξουν τα ΚΔΑΠ της Κ.Ε.ΔΗ.Σ., τα παιδιά τους θα μπορούν να συμμετέχουν και πάλι ΔΩΡΕΑΝ, σε οποιοδήποτε τμήμα της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. επιλέξουν (Μπαλέτο, Φιλαρμονική, δράσεις στο εικαστικό εργαστήρι της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. ΄΄αρτιο΄΄ κλπ).

- Για όσους ωφελούμενους επιλέξουν τα ΚΔΑΠ της Κ.Ε.ΔΗ.Σ., τα παιδιά τους θα μπορούν να συμμετέχουν και πάλι ΔΩΡΕΑΝ, σε οποιοδήποτε αθλητικό τμήμα, από αυτά, που συντηρεί ο Μ.Γ.Σ. ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ.

Στο εξώδικο που έστειλε ο σύλλογος ιδιοκτητών και διευθυνόντων ΚΔΑΠ ΚΑΙ ΚΔΑΠ ΜΕΑ « Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ», με έδρα τη Θεσσαλονίκη γίνεται λόγος για αθέμιτο ανταγωνισμό και απαιτείται η απόσυρση των παράνομων προσφορών. Μάλιστα ο φορέας καλείται να απαντήσει αν το ποδήλατο θα το πληρώσει ο δήμαρχος με δικά του έξοδα αφού το όνομά του επικαλείται το ΚΔΑΠ Σερρών.

Παράλληλα, κύκλοι των ΚΔΑΠ άφησαν αιχμές για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι μερίδας υπευθύνων των δομών με γονείς οι οποίοι θα μπορούσαν να γράψουν με το αζημίωτο τα παιδιά τους στις δομές για να καταβληθούν τα χρήματα του voucher χωρίς να συμμετέχουν τα παιδιά στο πρόγραμμα.

Φορείς των βρεφονηπιακών σταθμών διαμαρτύρονται τονίζοντας ότι ενώ αποτελούν το βασικό κορμό της προσχολικής αγωγής καταγράφοντας αυξημένες δαπάνες λαμβάνουν για κάθε παιδί voucher ύψους 164 ευρώ, τα ΚΔΑΠ με πολύ λιγότερες υπηρεσίες λαμβάνουν voucher 140 ευρώ.

Επιπλέον ανησυχούν ότι με το αλαλούμ που έχει επικρατήσει υπάρχει κίνδυνος τα κονδύλια να κοπούν και ζητούν επανασχεδιασμό του προγράμματος και εξονυχιστικούς ελέγχους ώστε να περιοριστεί ο ασύστολος αριθμός των ΚΔΑΠ.

Η αρμόδια υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου ήδη προωθεί νέο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ΚΔΑΠ το οποίο θα εξασφαλίσει την ποιοτικότερη παροχή των υπηρεσιών δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά σε συνδυασμό πάντα με τη βέλτιστη κρατική εποπτεία των φορέων.

Κατά τη φετινή περίοδο 2020-2021 θα τεθούν σε εφαρμογή δύο προγράμματα κουπονιών (vouchers) συνολικής αξίας 279.000.000 € για βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ προς ωφελούμενες μητέρες με σκοπό τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών προσχολικής ηλικίας (βρεφονηπιακοί) και σχολικής ηλικίας κατά τις απογευματινές ώρες (ΚΔΑΠ).

Μάλιστα , σε μια περίοδο μεγάλης ύφεσης, η κυβέρνηση κατάφερε όχι μόνο να διατηρήσει με την άριστη συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης το πρόγραμμα «εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» στο ίδιο ύψος χρηματοδότησης με πέρυσι αλλά και να εξασφαλίσει την πρόσβαση στην προσχολική αγωγή για επιπλέον 15.000 παιδιά δημιουργώντας με ιδίους πόρους το λεγόμενο «παράλληλο» πρόγραμμα αξίας 30.000.000€. Δηλαδή συνολικά διανεμήθηκαν περίπου 150.000 vouchers σε άνεργες και εργαζόμενες μητέρες του ιδιωτικού τομέα για τοποθέτηση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ ενώ για πρώτη φορά κατέστησαν δικαιούχοι και οι μητέρες δημόσιοι υπάλληλοι με αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια.

Ειδικότερα, όπως εξηγούν κύκλοι του υπουργείου εργασίας ,το πρόγραμμα είναι ίδιο με πέρυσι και οι μικρές αλλαγές στον αριθμό των vouchers οφείλονται:

(α) στο ότι μοιράστηκαν περισσότερα «ακριβά» voucher για ΚΔΑΠ-ΜΕΑ (αύξηση 65%) τα οποία έχουν πενταπλάσιο κόστος από ότι το voucher για τα ΚΔΑΠ

(β) στο ότι γίνεται απόλυτα σεβαστός ο οικονομικός περιορισμός του προϋπολογισμού του προγράμματος.

Η υπερβάλλουσα ζήτηση για voucher που αφορούν ΚΔΑΠ, λόγω της ραγδαίας αύξησης των ιδιωτικών και δημοτικών δομών και των διαθέσιμων θέσεων:

(α) δεν μπορούσε να είχε προβλεφθεί, και

(β) δεν μπορεί να καλυφθεί χωρίς σημαντική αύξηση (24%) στον προϋπολογισμό του προγράμματος.

Ειδήσεις σήμερα:

TUI και Jet2 ακυρώνουν τα ταξιδιωτικά πακέτα από Βρετανία προς Κρήτη, Ζάκυνθο, Σαντορίνη και Μύκονο


Έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στις δομές Ελαιώνα, Σχιστού και Μαλακάσας

Γιατί ο «άτακτος Μπόρις» επαναφέρει το «άτακτο Brexit»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης