Κορωνοϊός: «Καζάνι» που σιγοβράζει η επιδημία στη χώρα μας - Ανησυχία για τις κλειστές δομές

Κορωνοϊός: «Καζάνι» που σιγοβράζει η επιδημία στη χώρα μας - Ανησυχία για τις κλειστές δομές

Υπό στενή παρακολούθηση οίκοι ευγηρίας και δομές φιλοξενίας μεταναστών - Στη δίνη του κυκλώνα η Αττική - Ανησυχία για τους... φθινοπωρινούς ιούς

meth01-mesa
Με καζάνι που σιγοβράζει θα μπορούσε να παρομοιάσει κανείς την επιδημία του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, καθώς τα ημερήσια κρούσματα συνεχίζουν να κυμαίνονται σε τριψήφια νούμερα, ενώ αυξάνεται από μέρα σε μέρα ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και συνεχώς ξεφυτρώνουν νέες εστίες σε κλειστές δομές.

Χθες Πέμπτη, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 241 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 210 εγχώρια και τα 31 εισαγόμενα. Η Αττική συνέχισε να κρατά τα σκήπτρα με 118 νέα κρούσματα και η Θεσσαλονίκη είχε μόλις 12.

Ο αριθμός των θανόντων ανήλθε στους 278, καθώς η 99χρονη που εξέπνευσε χθες στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης είχε μεν νοσηλευτεί ως κρούσμα COVID-19, προερχόμενη από τον οίκο ευγηρίας «Αγία Κυριακή», αλλά στο τελευταίο τεστ που της είχε γίνει είχε βρεθεί αρνητική. Έτσι δεν καταχωρήθηκε στον κατάλογο των θανόντων από κορωνοϊό καθώς ως αιτία θανάτου αναφέρθηκε η καρδιοαναπνευστική ανακοπή.

Τη μάχη για τη ζωή συνεχίζουν να δίνουν 47 συνάνθρωποί μας που νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων αναφοράς. Εξ αυτών οι 39 ειναι διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Δέκα (25.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη σε κλίνη ΜΕΘ νοσηλεύονταν 46 άτομα, εκ των οποίων 38 διασωληνωμένοι. Την Τρίτη σε κλίνη ΜΕΘ ήταν 43 ασθενείς και διασωληνωμένοι 37, ενώ τη Δευτέρα 41 άτομα νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ και εξ αυτών οι 34 ήταν διασωληνωμένοι.

Παράλληλα χθες έγιναν 55 νέες εισαγωγές επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19, ενώ την Τετάρτη είχαν γίνει 32, την Τρίτη 36 και τη Δευτέρα έγιναν 17. Οι περισσότερες νέες εισαγωγές έγιναν την Πέμπτη στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Παμμακάριστος» αφού εκεί διοχετεύθηκαν μεταξύ άλλων και τα 18 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν στον οίκο ευγηρίας Cantaurea στο Μαρούσι.

Στη δίνη του κυκλώνα COVID-19 η Αττική

Κλείσιμο
Δυστυχώς η Αττική τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει το επίκεντρο της επιδημίας στην Ελλάδα όχι μόνο λόγω των κλειστών δομών αλλά και της πληθυσμιακής υπεροχής της έναντι των άλλων αστικών περιοχών.

Από τη Θεσσαλονίκη, που τον Αύγουστο με τους οίκους ευγηρίας «Αγία Κυριακή» και «Εστία Παπαγεωργίου» όπου έχουν χάσει τη ζωή τους 22 και 1 ηλικιωμένοι αντίστοιχα, την τρέχουσα εβδομάδα στο Λεκανοπέδιο έχουν εντοπιστεί 3 εστίες κορωνοϊού σε κλειστές δομές.

Στο Μοσχάτο, ο οίκος ευγηρίας «Η Μεγαλόχαρη» έχει τεθεί σε καραντίνα μετά τον εντοπισμό 28χρονης νοσηλεύτριας θετικής στον νέο κορωνοϊό. Ευτυχώς δεν έχουν προκύψει κρούσματα μεταξύ των φιλοξενουμένων. Στο Μαρούσι, 18 κρούσματα εντοπίστηκαν στον οίκο ευγηρίας Cantaurea, ενώ χθες σε δομή φιλοξενίας αστέγων του Δήμου Αθηναίων εντοπίστηκε ένα θετικό κρούσμα. Σε καθεστώς επιτήρησης είναι και δομή ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών στον Βύρωνα με 30 κρούσματα (φιλοξενούμενοι και προσωπικό).

Χθες το βράδυ στη γειτονική Βοιωτία, στη δομή φιλοξενίας μεταναστών στα Οινόφυτα εντοπίστηκαν 2 θετικά κρούσματα και ετέθη σε καραντίνα ο χώρος. Παράλληλα, συνεχίζονται από χθες οι εκτεταμένοι έλεγχοι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, μετά τον εντοπισμό ενός θετικού κρούσματος σε 40χρονο Σομαλό.
test_main

Αδύναμος κρίκος οι ηλικιωμένοι

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν απτή απόδειξη ότι η διασπορά του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στην κοινότητα είναι πια μεγάλη, θέτοντας σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Στην προκειμένη περίπτωση οι ηλικιωμένοι, είτε διαβιούν στην κοινότητα είτε σε οίκους ευγηρίας λόγω των πολλών υποκείμενων νοσημάτων αποδεικνύονται ο «αδύναμος κρίκος» χάνοντας στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τη μάχη για τη ζωή.

Χθες Πέμπτη έχασαν τη ζωή τους 4 άτομα, όλοι ηλικιωμένοι: τρεις γυναίκες 94, 74 και 99 ετών, αντίστοιχα και ένας άνδρας 86 ετών. Όλοι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Ιχνηλάτηση και τεστ για να μην πιεστεί το σύστημα Υγείας

Οι επιστήμονες παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τον ρυθμό αύξησης των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία αναφοράς, με έμφαση στον αριθμό αυτών που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ. Από τις 203 κλίνες ΜΕΘ που είναι τώρα διαθέσιμες αποκλειστικά για COVID-19 είναι κατειλημμένες οι 47 και βρισκόμαστε μόλις στην πρώτη εβδομάδα του Φθινοπώρου.

Όσο περνάνε οι ημέρες και ο καιρός σταδιακά θα γίνεται φθινοπωρινός και θα κάνουν την εμφάνισή τους και άλλοι ιοί που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα αλλά και προς τα τέλη Νοεμβρίου η εποχική γρίπη, αναμένεται περαιτέρω αύξηση της ανάγκης για νοσοκομειακή φροντίδα.

Όπως έχει αναφερθεί από τους Λοιμωξιολόγους οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ ασκούν πίεση στις αντοχές του συστήματος Υγείας. Στην Ιταλία, ο ταχύς ρυθμός κάλυψης των απλών κλινών και των κλινών ΜΕΘ στο πρώτο κύμα της πανδημίας COVID-19 οδήγησαν σε κατάρρευση το σύστημα Υγείας οδηγώντας σε απώλεια χιλιάδων ασθενών.

Ευτυχώς η χώρα μας τόσο μέσω του εξαιρετικού συστήματος ιχνηλάτησης επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όσο και μέσω των διαρκώς αυξανόμενων δειγματοληπτικών ελέγχων σε κλειστές δομές, χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, νοσοκομεία αλλά και την κοινότητα, προσπαθεί να εντοπίσει έγκαιρα τους ασυμπτωματικούς και συμπτωματικούς φορείς.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι όσο ταχύτερα εντοπίζονται και απομονώνονται τα θετικά κρούσματα αλλά και οι στενές επαφές τους, τόσο περιορίζονται οι πιθανότητες υπερμετάδοσης, δηλαδή μετάδοσης του κορωνοϊού έξω από τον κύκλο που σχηματίζει κάθε κρούσμα και το στενό του περιβάλλον. Κι έτσι αποκλείεται και η περίπτωση ένας κύκλος μετάδοσης να συναντήσει έναν άλλον τέτοιο κύκλο και η διασπορά να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Σε αυτό συμβάλλουν καθοριστικά και τα τοπικά περιοριστικά μέτρα που είναι σε ισχύ μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου σε περισσότερες από 10 περιοχές της χώρας. Μάλιστα, σε κάποιες εξ αυτών έχουν αρχίσει να αποφέρουν καρπούς, όπως για παράδειγμα στις περιφέρειες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής όπου τις τελευταίες ημέρες τα νέα κρούσματα παρουσιάζουν σταθερά φθίνουσα πορεία. Αντιθέτως, τα μέτρα δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει ακόμα στη Λέσβο, την Κρήτη, τη Ζάκυνθο, την Ημαθία, την Πέλλα και την Πιερία, όπου το ιικό φορτίο παραμένει αυξημένο.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός - Μεξικό: 513 θάνατοι και σχεδόν 6.000 κρούσματα σε 24 ώρες

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος δεν προβλέπει shutdown του ομοσπονδιακού κράτους στα τέλη Σεπτεμβρίου

Φωτιά σε δασική έκταση στον Άγιο Βλάση Σοφικού στην Κορινθία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης