LIVE

Κορωνοϊός

Νέα μέτρα για τον Covid-19 - Πότε και πώς θα λειτουργήσουν σχολεία

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
covid19-sxoleia-arthro

Ολες οι προτάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας - Τι προβλέπουν τα νέα μέτρα για τους οίκους ευγηρίας - Τι ισχύει για χώρους εστίασης και διασκέδασης - Πού επεκτείνονται τα τοπικά περιοριστικά μέτρα - Τι θα γίνει με τη χρήση της μάσκας

Mε ρεκόρ κρουσμάτων μας αποχαιρετά ο Αύγουστος προϊδεάζοντάς μας για το απαιτητικό φθινόπωρο που ακολουθεί και τη δύσκολη διαδρομή που έχει να βαδίσει η χώρα μας. Από την «ομαλότητα» του διμήνου Ιούνιος - Ιούλιος, που η επιδημία της νόσου COVID-19 παρουσίασε σημάδια εκτόνωσης και προσέφερε ανακούφιση στην ελληνική κοινωνία, ήρθε ο Αύγουστος για να αλλοιώσει το καλό προηγούμενο αποτέλεσμα. Από τα 1.045 κρούσματα του Ιουλίου, ο Αύγουστος αναμένεται να κλείσει με ρεκόρ κρουσμάτων, καθώς έως και την Κυριακή είχαν καταγραφεί 5.571 νέα κρούσματα και είχε τριπλασιαστεί ο αριθμός των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Οι ειδικοί είχαν εκτιμήσει ότι η απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου θα οδηγούσε σε πάνω από 400 κρούσματα ημερησίως το δεύτερο 15ήμερο του μήνα. Ευτυχώς το σενάριο δεν επιβεβαιώθηκε, καθώς τα ημερήσια κρούσματα κυμαίνονται σταθερά κάτω από 300, με μέσο όρο 200 κρουσμάτων/ημέρα.

«Αν και ο Αύγουστος ομολογουμένως, αποτέλεσε έναν απρόβλεπτο μήνα, στο κλείσιμό του παρατηρούμε μια σχετική επιπέδωση της καμπύλης λόγω των τοπικών περιοριστικών μέτρων που ετέθησαν εγκαίρως σε εφαρμογή στις περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο», λέει μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Νικόλαος Σύψας, καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό.

Επιστροφή στα θρανία

Το τέλος των θερινών διακοπών, η επιστροφή των παραθεριστών στις μόνιμες κατοικίες και το άνοιγμα της εκπαίδευσης είναι οι μεταβλητές που θα εξετάσουν οι ειδικοί προκειμένου να αποφασίσουν για το τι μέλλει γενέσθαι τους φθινοπωρινούς μήνες. «Τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της τελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου αλλά και αυτά της πρώτης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι συνέβη την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου και τι πρόκειται να συμβεί παρακάτω», εξηγεί ο κ. Σύψας.

Η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα παίξει καθοριστικό ρόλο και στην απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που τελικά θα μετατεθεί για τις 14 Σεπτεμβρίου και όχι στις 7/9, όπως είχε αρχικώς ανακοινωθεί. Λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές την Τρίτη από τα υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος.

«Για να ανοίξουν τα σχολεία θα πρέπει να έχουν επιστρέψει οι οικογένειες στις μόνιμες κατοικίες τους όσο το δυνατόν νωρίτερα. Να μείνουν τα παιδιά, αλλά και οι γονείς σε αυτοπεριορισμό για επτά ημέρες, μακριά από τους παππούδες και κάθε άλλη ευπαθή ομάδα του πληθυσμού, όπως συμβουλεύουμε όλους όσοι επιστρέφουν από διακοπές και έπειτα να λειτουργήσουν οι σχολικές δομές με ασφάλεια», σημειώνει ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ στο «ΘΕΜΑ».

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν ετάχθη υπέρ του κλιμακωτού ανοίγματος των σχολείων, δηλαδή να ανοίξουν σε πρώτη φάση τα Δημοτικά και αργότερα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, αλλά σίγουρα θα λάβει υπόψη της κατά τόπους χαρακτηριστικά της επιδημίας για να προβεί σε τροποποιήσεις του μοτίβου λειτουργίας των σχολείων. Δηλαδή, δεν αποκλείεται σε περιοχές με υψηλό φορτίο του κορωνοϊού τα σχολεία να ανοίξουν σταδιακά και όχι όλα ταυτόχρονα.

Σε ό,τι αφορά το σενάριο της λειτουργίας των σχολείων σε πρωινή και απογευματινή βάρδια, έχει απορριφθεί από το υπουργείο Παιδείας, λόγω κόστους (εκτιμώμενο ημερήσιο κόστος 10 εκατ. ευρώ) αλλά και λόγω του προβλήματος που θα δημιουργούσε σε πολλούς εργαζόμενους γονείς. Ετσι, ενώ προτάσσεται η δημιουργία επαρκών αποστάσεων μεταξύ των μαθητών μέσα στην αίθουσα, δεν αποδεικνύεται επιστημονικά ότι θα προσφέρει κάποιο όφελος η δημιουργία περισσότερων τμημάτων. Το αντίθετο μάλιστα, τα επιδημιολογικά μοντέλα δείχνουν ότι όσο περισσότερες εν δυνάμει εστίες δημιουργούμε τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού.

Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι μαθητές και διδάσκοντες θα επιστρέψουν στα σχολεία συνοδεία αντισηπτικών και φορώντας υποχρεωτικά μάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους, ενώ στους εξωτερικούς η χρήση της θα γίνεται μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Στα διαλείμματα, που θα γίνονται πλέον ανά ομάδες και όχι όλες οι τάξεις ταυτόχρονα, καθώς και στο μάθημα της γυμναστικής, δεν προβλέπεται η χρήση της μάσκας.

Υποχρεωτική θα είναι η μάσκα για τους εκπαιδευτικούς και για οδηγούς, συνοδούς, μαθητές μέσα στα σχολικά λεωφορεία, καθώς και κατά την περίοδο προσαρμογής των προνηπίων από τον συνοδό/γονέα του παιδιού. Ειδικές οδηγίες για τη χρήση της μάσκας θα εκδώσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους.

Προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες θα είναι και η λειτουργία των σχολικών κυλικείων ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Για παράδειγμα, οι μαθητές θα παραγγέλνουν το πρωί πριν από την έναρξη του μαθήματος τι θέλουν να φάνε στο διάλειμμα, ενώ θα γίνει και ισχυρή σύσταση για χρήση παγουριού ή ατομικού μπουκαλιού με νερό.

Για τους μαθητές που αρνούνται να φορέσουν μάσκα εν ώρα μαθήματος προβλέπεται η απομάκρυνσή τους από την αίθουσα. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει τονίσει ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική «άρα δεν υπάρχει κανένα ζητούμενο κάποιος να έρθει στο σχολείο χωρίς μάσκα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία έχει αποφανθεί ότι η μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε όλα τα παιδιά άνω των 2 ετών. Η χρήση της δεν εμποδίζει την αναπνοή ούτε επηρεάζει την οξυγόνωση, αφού τα υλικά κατασκευής (π.χ. βαμβακερό ή λινό ύφασμα) επιτρέπουν τη δίοδο του αέρα και του οξυγόνου. Η μάσκα δεν επηρεάζει τη λειτουργία και την ανάπτυξη του πνεύμονα, ούτε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ δεν αποσπά την προσοχή των παιδιών από το μάθημα.

Τι θα γίνει με τα πανεπιστήμια

«Η ηλικιακή ομάδα των 20-30 ετών που απαρτίζει τον πληθυσμό των φοιτούντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, είναι αυτή τη στιγμή η “ατμομηχανή” της επιδημίας. Είναι αυτοί που έχουν συμβάλει στη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα και στην αύξηση του αριθμού των μεγαλύτερων ηλικιακά νοσούντων», υπενθυμίζει ο κ. Σύψας.

Αυτή ακριβώς η παράμετρος είναι που οδήγησε και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να συστήσει για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οι διαλέξεις και τα μαθήματα έως και 50 ατόμων να γίνονται διά ζώσης, ενώ οι υπόλοιπες εξ αποστάσεως. Υπενθυμίζεται ότι,η εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα γίνει όπως και τον Ιούνιο, δηλαδή με το κάθε πανεπιστήμιο να επιλέγει τον τρόπο εξέτασης των μαθημάτων - διά ζώσης ή εξ αποστάσεως.

Oι οίκοι ευγηρίας

Για την καλύτερη προστασία των ηλικιωμένων, που από την αρχή της επιδημίας είναι αυτοί που κατά πλειοψηφία χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και τείνουν να χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές της COVID-19, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου παρουσίασε την Παρασκευή νέα δέσμη μέτρων για τη βέλτιστη λειτουργία των οίκων ευγηρίας. 

Νέα τοπικά μέτρα

Την Παρασκευή, επίσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα στις περιφερειακές ενότητες Ζακύνθου και Λέσβου βάσει των πρόσφατων επιδημιολογικών δεδομένων.

Ειδικότερα, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αποφασίστηκαν στις Π.Ε. Ζακύνθου και Λέσβου:

■ Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ.
■ Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
■ Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
■ Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 π.μ. της επομένης στις συγκεκριμένες περιοχές.
Σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων παραμένουν τα Χανιά, η Χαλκιδική, η Μύκονος, η Πάρος και η Αντίπαρος. Ενώ στην Π.Ε. Ημαθίας ισχύει:
■ Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 π.μ.
■ Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Σε καθεστώς επιδημιολογικά επιβαρυμένης περιοχής βρίσκονται οι Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και Αττικής, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας, Πιερίας και οι δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Ρόδου και Κω.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 17 ημέρες, από το Σάββατο 29/8 και ώρα 06:00 π.μ. έως την Τρίτη 15/9 και ώρα 06:00 π.μ.

Τι θα γίνει με την εστίαση

Το άνοιγμα των σχολείων και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που θα πραγματοποιήσει ο ΕΟΔΥ στις εκπαιδευτικές δομές, αλλά και τα περιοριστικά μέτρα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές θα καθορίσουν και τι μέλλει γενέσθαι με τους χώρους εστίασης και τα κέντρα διασκέδασης το υπόλοιπο φθινόπωρο.

«Αν παρατηρηθεί συρροή κρουσμάτων, τότε θα συστήσουμε την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων σε χώρους εστίασης και διασκέδασης και πάλι σε τοπικό επίπεδο. Δεν πρόκειται να πάμε σε οριζόντιο lockdown, όπως αυτό του πρώτου κύματος της επιδημίας», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Σύψας και διευκρινίζει ότι ένα «γενικευμένο lockdown στην εστίαση και γενικότερα στα εμπορικά καταστήματα θα αποφασιζόταν μόνο εάν ήταν ο έσχατος τρόπος για να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία. Θα κλείναμε πρώτα όλα τα άλλα για να προστατεύσουμε τα σχολεία και να συνεχίσουν να λειτουργούν με ασφάλεια».

Τι θα γίνει με τις μάσκες

Το επιδημιολογικό φορτίο του πρώτου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου θα κρίνει τι θα γίνει με τη χρήση της μάσκας. «Υπάρχει μια ισχυρή σύσταση, επί του παρόντος για τη χρήση της μάσκας, όπου επικρατεί συνωστισμός, ακόμα και όταν πρόκειται για ανοιχτούς χώρους, και όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις», υπενθυμίζει το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για το κοινό σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις με εξυπηρέτηση κοινού, χώρους λατρείας, σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, μέσα μαζικής μεταφοράς και ταξί, νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα, εμπορικά καταστήματα, φαρμακεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και γυμναστήρια, ανελκυστήρες και κάθε άλλο εσωτερικό χώρο.

Ειδήσεις σήμερα:

Μυκήνες: Μάχη με τη φωτιά ακόμα και μέσα στον αρχαιολογικό χώρο - Ποια τμήματα έχουν πληγεί

Επιστολή στον Χαρδαλιά από φορείς της Χαλκιδικής: «Ενοχοποιούμαστε» για τα κρούσματα της Θεσσαλονίκης

Βίντεο της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό: Μοιραζόμαστε αναμνήσεις, όχι τον ιό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (50)

mix

Κυρα Μαιρη Μας εχεις ζαλισει ασχολησου και με κατι αλλο

ΑΙΑΝΤΑΣ

οι περισσότερες τάξεις δεν συνεισφέρουν σε μείωση του κινδύνου. Μάλιστα. Μόνο στην Ελλάδα ισχύει αυτό, έχουμε ειδικά γονίδια...Οι άλλες χώρες που μειώνουν τον αριθμό μαθητών ανά τάξη είναι κουτόφραγκοι...

Κατάλαβα καλά ΠΘ;

Μάσκες στα γυμναστήρια οι πελάτες; Σε προηγούμενα άρθρα γράψατε όχι μάσκες οι πελάτες σε εστιατόρια και γυμναστήρια.Αν είναι λάθος ας το διορθώσει ο αρθρογράφος,μας ενδιαφέρει άμεσα,ευχαριστώ.

322

Τα συγκεκριμένα μέτρα καταστολής των ελευθεριών μας είναι αντισυνταγματικά και σε καμία περίπτωση δε δικαιολογούνται από την επικινδυνότητα της υποτιθέμενης πανδημίας. Απαιτούμε το σεβασμό των δικαιωμάτων μας τα οποία κανείς Σκόδρας και κανείς Σκορδαλιάς δεν μπορεί να περιορίζει. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει διάκριση εξουσιών. Οι δικαστές σφυρίζουν αδιάφορα.

VAGANEMOS

Κατά τα άλλα θα άνοιγαν πιο γρήγορα τα σχολεία για κάλυψη κενών και αναπλήρωση μαθημάτων, παραμύθια της Χαλιμάς ότι να ναι

Μόσιαλος,Δερμιτζάκης...Υπάρχουν για το Πρώτο Θέμα αυτοί;

Αλλά τι λέω.Εδώ έχετε σταματήσει ν'αναφέρετε τον Τσιόδρα. Μόνο τους 3 τηλελοιμωξιολόγους-κυβερνητικά πιόνια.

dion

Για να ανοίξουν τα σχολεία θα πρέπει να έχουν επιστρέψει οι οικογένειες στις μόνιμες κατοικίες τους όσο το δυνατόν νωρίτερα. Να μείνουν τα παιδιά, αλλά και οι γονείς σε αυτοπεριορισμό για επτά ημέρες, μακριά από τους παππούδες.Αφου πιασαμε δουλειά και τα σχολεία είναι κλειστά που θα μείνουν τα παιδιά ρε σπιρτα?

Μεγαλη βλακεια το ανοιγμα στις 14-9

Στο μεγαλυτερο μερος της Ελλαδας δεν υπαρχουν πολλα κρουσματα. Να ανοιξουν 7-9. Σε Αθηνα-Σαλλονικη και καποια αλλα μερη ας ανοιξουν και αργοτερα και ας πανε παρα πισω το καλοκαιρι. Τι νοημα εχουν τα τοπικα Lockdown με οριζόντια μετρα για ολη την Ελλαδα? Αν ειναι ετσι γιατι δεν εγινε Lockdown και στο Μεσολλόγι που εχει 0 κρουσματα? Η λογική αυτή ειναι ανάντια στον εαυτό της και θα φέρει χειρότερα αποτελεσματα γιατι αυτοαναιρείται.

μια ερωτησουλα..

ποιος θα μου υπογραψει απο το σχολειο μιας και η μασκα ειναι υποχρεωτική οτι το παιδι δεν θα παθει ψυχολογικα, κριση πανικου και οτιδηποτε αλλο απο την χρηση μασκας για εξη ωρες?και δευτερον..οι δασκαλοι -καθαριστριες και λοιποι ασχολουμενοι στον χωρο του σχολειου δεν θα πρεπει να κανουν covid-test πριν μπουν στις ταξεις?

Μην το πας σχολειο

αν ειναι να παθει ψυχολογικα απο μια μασκα.

Κούλα

Σιγά ρε κοπελιά που θα πάθει κρίση πανικού το παιδί από τη μάσκα...που θα τη φοράνε υποχρεωτικά όλα τα παιδάκια και όχι μόνο το δικό σου παιδί.

!!!

M' αυτό το σκεπτικο θα πρεπει να κανουν ολοι τεστ...δεν κινδυνευουν να κολλησουν μονο τα παιδια αλλα και οι εκπαιδευτικοι και οι καθαριστριες

Pizzadoros

1.Δεν έκανες μια ερωτησούλα άλλα δύο. 2.Το έξι δε γράφεται με ήτα 3.Αν εσύ έχεις παιδί, εγώ είμαι ο Πάπας

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

Να υποθέσω ότι ανήκεις και εσύ σε αυτούς που πιστεύουν ότι θα μας ''τσιπάρουν'' με το εμβόλιο, ε;

@ μια ερωτησούλα

Αυτές είναι δύο ερωτησούλες

Κανείς

δεν θα σου υπογράψει, αφήστε κατά μέρος τα ψυχολογικά και τις κρίσεις πανικού, μη μεταφέρετε στα παιδιά τις δικές σας φοβίες και προβλήματα.

μια απαντησουλα (εκπαιδευτικός)

και ποιος θα πληρωσει το τεστ για το διδακτικο προσωπικό και τους επιστάτες???? εγώ πάντως που πήρα στον ΕΟΔΥ μετά από έμεση επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα μου ειπαν χαρακτηριστικά "δεν προβλέπετε κυρία μου να κάνετε τεστ σε κάποιο νοσοκομείο - μόνο ιδιωτικά αν θέλετε 120-130€" Οταν κάλεσα το υπουργείο παιδείας μου είπαν πως πρέπει να ακολουθήσω τις οδηγίες του ΕΟΔΥ

Λυκούργος

ξεσκέπασες τον Μπιλ Γκέιτς... εσένα ήθελε να τσιπάρει από τότε που ίδρυσε την μάικροσοφτ..

Ψεκασμένη Μανούλα

Πολύ ευαίσθητος είναι ο πρίγκιπας διάδοχος. Σιγά μη πάθει ψυχικό τραύμα το μανάρι μου!

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

Έχετε δει τι καημός γίνεται στα μπαρ και καφε; Οι ελεγκτικοι μηχανισμοί (δημοτικες και μη αστυνομιες) έφτασαν το πέταγμα του χαρταετου σε εξαιρετικά επαγγελματικα επίπεδα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης