Υπουργείο Υγείας Κύπρου: «Συγγνώμη λάθος» τα 17 κρούσματα στην πτήση από Μύκονο 

Υπουργείο Υγείας Κύπρου: «Συγγνώμη λάθος» τα 17 κρούσματα στην πτήση από Μύκονο 

Όσα άτομα έχουν και τη 2η φορά αρνητικό αποτέλεσμα, καθώς και οι στενές επαφές τους, θα αποδεσμευτούν από το πρωτόκολλο της υποχρεωτικής καραντίνας

ipourgeioigeiaskiprou
Επαναληπτική εργαστηριακή εξέταση στα 30 θετικά περιστατικά κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν στις 24 Αυγούστου, τα οποία προέρχονταν από πτήσεις, κατέδειξε ότι από 27 αποτελέσματα που βγήκαν μέχρι στιγμής, μόνο ένα άτομο είναι θετικό στον ιό, ενώ εκκρεμούν ακόμα τα αποτελέσματα για 3 άτομα.

Το Κυπριακό Υπουργείο Υγείας, το οποίο εκφράζει ειλικρινείς απολογίες στα επηρεαζόμενα άτομα για την αναστάτωση και την ταλαιπωρία, λέει ότι θορυβήθηκε εξαιτίας του μεγάλου αριθμού θετικών περιστατικών που εντοπίστηκαν σε μια μόνο μέρα από πτήσεις στο ίδιο αεροδρόμιο και με εισήγηση της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, τα 30 άτομα υποβλήθηκαν σε επαναληπτική εργαστηριακή εξέταση.

Σύμφωνα με τα 27 αποτελέσματα που έχουν μέχρι στιγμής, μόνο ένα άτομο είναι θετικό στον ιό. Εκκρεμούν ακόμα τα αποτελέσματα για 3 άτομα.

Παράλληλα, προγραμματίστηκε σήμερα 2ο επαναληπτικό τεστ για τα άτομα που εντοπίστηκαν αρνητικά στον ιό και όσοι εξ αυτών έχουν ξανά αρνητικό στον ιό αποτέλεσμα θα αποδεσμευτούν με τις επαφές τους από το πρωτόκολλο της υποχρεωτικής καραντίνας.

Μετά από διερεύνηση που έγινε από την Έφορο Κλινικών Εργαστηρίων εκ πρώτης όψεως διαφαίνεται ότι υπήρξε επιμόλυνση κατά την επεξεργασία των συγκεκριμένων δειγμάτων στο συμβεβλημένο Κλινικό Εργαστήρι, και το θέμα διερευνάται περαιτέρω για λήψη τελικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, σε ό,τι αφορά στα 30 περιστατικά COVID-19 που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020, και αφορούσαν πολίτες που έφτασαν στην Κύπρο από το εξωτερικό (Μύκονος – 17, Ολλανδία – 10, Αγγλία – 2, Κροατία – 1) και υποβλήθηκαν σε δειγματοληψία στο Αεροδρόμιο Πάφου, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι εξαιτίας του πολύ μεγάλου αριθμού κρουσμάτων που εντοπίστηκαν από μόνο τρεις πτήσεις που έφτασαν στο Αεροδρόμιο Πάφου την ίδια ημέρα, λόγω του έντονου προβληματισμού που προκλήθηκε και κατόπιν εισήγησης της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, διενεργήθηκε σε όλα τα άτομα επαναληπτική εργαστηριακή εξέταση.

Κλείσιμο
Παράλληλα, ενεργοποιήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα για τη διαχείριση των θετικών στον ιό ατόμων και των επαφών τους.

«Μέχρι αυτή την ώρα, ολοκληρώθηκε η επαναληπτική εργαστηριακή εξέταση για τα δείγματα 27 ατόμων, εκ των οποίων μόνο το ένα εντοπίστηκε θετικό στον ιό. Αναμένεται εντός της ημέρας το αποτέλεσμα της εργαστηριακής εξέτασης για τα άλλα τρία άτομα» αναφέρεται.

Παράλληλα, προστίθεται ότι μετά από διερεύνηση που έγινε από την Έφορο Κλινικών Εργαστηρίων εκ πρώτης όψεως διαφαίνεται ότι υπήρξε επιμόλυνση κατά την επεξεργασία των συγκεκριμένων δειγμάτων στο συμβεβλημένο Κλινικό Εργαστήρι, και το θέμα διερευνάται περαιτέρω για λήψη τελικών αποφάσεων.

Ως εκ τούτου, και λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω δεδομένα, τα άτομα που εντοπίστηκαν αρνητικά στον ιό στην επαναληπτική διαγνωστική εξέταση, υποβάλλονται εκ νέου σήμερα σε εργαστηριακή εξέταση.

Όσα άτομα έχουν και τη 2η φορά αρνητικό αποτέλεσμα, καθώς και οι στενές επαφές τους, θα αποδεσμευτούν από το πρωτόκολλο της υποχρεωτικής καραντίνας με οδηγίες της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης. Για το θετικό στον ιό άτομο και τις στενές του επαφές του εξακολουθεί να τηρείται η διαδικασία όπως προβλέπεται στο πρωτόκολλο.

Το Υπουργείο Υγείας εκφράζει ειλικρινείς απολογίες στα επηρεαζόμενα άτομα για την αναστάτωση και την ταλαιπωρία.

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε ανάρτηση του στα κοινωνικά του δίκτυα Facebook και Twitter, αναφέρει ότι «έντονο προβληματισμό μου προκάλεσε ο πολύ μεγάλος αριθμός των 30 κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα 24/8/2020 και τα οποία αφορούσαν πολίτες που έφτασαν στην Κύπρο από Μύκονο, Ολλανδία, Αγγλία και Κροατία».

«Ως εκ τούτου δόθηκαν άμεσα οδηγίες για επαναληπτική εργαστηριακή εξέταση. Μέχρι στιγμής από τα 27 άτομα μόνο ένα είναι θετικό στον ιό. Σύμφωνα με διερεύνηση που έγινε από την Έφορο Ιδιωτικών Κλινικών Εργαστηρίων εκ πρώτης όψεως διαφαίνεται ότι υπήρξε επιμόλυνση κατά την επεξεργασία των συγκεκριμένων δειγμάτων στο συμβεβλημένο Κλινικό Εργαστήρι, και το θέμα διερευνάται περαιτέρω για λήψη τελικών αποφάσεων. Ειλικρινείς απολογίες στα επηρεαζόμενα άτομα για την αναστάτωση και την ταλαιπωρία», καταλήγει.

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτοκίνητο παρέσυρε γυναίκα στη Λάρισα

Κεραμέως: Δεν θα συμμετέχουν στο μάθημα οι μαθητές που δεν φορούν μάσκα

Δωρεάν μάσκες στους τουρίστες της Σαντορίνης από τον Δήμο Θήρας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης