Oruc Reis: Δεύτερη νύχτα «θρίλερ» με τους στόλους Ελλάδας και Τουρκίας γύρω από το πλοίο

Oruc Reis: Δεύτερη νύχτα «θρίλερ» με τους στόλους Ελλάδας και Τουρκίας γύρω από το πλοίο

Tο τουρκικό ερευνητικό σκάφος άλλαξε πορεία αφού έφτασε σχεδόν στο δυτικό όριο της παράνομης Navtex - Αμέσως μετά ανέστρεψε κάνοντας μια κίνηση σαν «κέντημα» -  Συνεδρίασε το συμβούλιο Άμυνας στο Πεντάγωνο - Δείτε χάρτη με την πορεία και τη θέση του Oruc Reis

oruc-reis-map-0
Στην προκλητική της στάση, με την οποία επιχειρεί να τεντώσει το σκοινί της αντιπαράθεσης με την Αθήνα, επέμεινε η Άγκυρα και την Τρίτη, με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να καλούνται να διαχειριστούν ακόμα μια δύσκολη νύχτα με το Oruc Reis και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος άλλαξε πορεία, έφτασε σχεδόν στο δυτικό όριο της παράνομα δεσμευμένης με Navtex περιοχής και αμέσως μετά ανέστρεψε κάνοντας μια κίνηση σαν «κέντημα».

Οι κινήσεις αυτές δεν είναι βέβαιο αν θα εξελιχθούν σε αλλαγή πορείας προς τα ανατολικά και για τον λόγο αυτό το ελληνικό πολεμικό ναυτικό συνέχιζε να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του και να εκπέμπει συνεχώς μηνύματα ειδοποιώντας το ότι βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλώντας το να αποχωρήσει από αυτή.

Δείτε την πορεία του
oruc-reis-map-1


Κλείσιμο
Αργά χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας (Σ.ΑΜ.) υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικολάου Παναγιωτόπουλου. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής και σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύγκληση του Συμβουλίου Άμυνας έγινε προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, να αξιολογηθούν οι διαθέσιμες πληροφορίες, να εξετασθούν ζητήματα τακτικής φύσεως και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

Σημειώνεται ότι ο πλους του Oruc Reis συνεχίζεται με κλοιό από τουρκικά πολεμικά πλοία, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες αλλά και το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ενώ σε απόσταση πίσω του ακολουθούν τα δύο συνοδευτικά πλοία και άλλα πλοία του τουρκικού στόλου.

oruc_new
Η πορεία του Oruc Reis στις 4 τα ξημερώματα


Περίπου την ώρα που μπήκε στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το απόγευμα της Δευτέρας προερχόμενο από την κυπριακή ΑΟΖ, το Oruc Reis έριξε καλώδια στη θάλασσα, έκανε δηλαδή την λεγόμενη διαδικασία «παρέασης» που αποτελεί προπαρασκευαστική ενέργεια πριν την έναρξη ερευνών. Ωστόσο στην Αθήνα, υπηρεσιακοί παράγοντες ανέφεραν ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν πραγματοποιεί έρευνες.

Το πλήρωμα του Oruc Reis, έπειτα από οδηγίες της Άγκυρας, έχει ανοίξει και πάλι τον πομπό του πλοίου και η πορεία του ερευνητικού καταγράφεται με μικρή χρονική καθυστέρηση σε ιστοσελίδες όπως το marinetraffic.

oruc_map_pos_new
Η θέση του Oruc Reis στις 4 τα ξημερώματα


Τι επιδιώκει η Αθήνα

Στόχος της Αθήνας σε αυτή τη φάση είναι η αποτροπή των παράνομων τουρκικών ενεργειών. Κόκκινη γραμμή είναι κατά πληροφορίες η έναρξη σεισμικών ερευνών σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σε περίπτωση που το Oruc Reis επιχειρήσει να ξεκινήσει σεισμικές εργασίες στην περιοχή που η Αθήνα θεωρεί ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα όπως προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο η ελληνική πλευρά θα αντιδράσει.

Σχετική συζήτηση έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Όλα καλά θα πάνε, όλα καλά» είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος που πήγε στο Μαξίμου με στολή παραλλαγής στέλνοντας προφανές μήνυμα ετοιμότητας.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε άλλες δυνάμεις οι οποίες είναι σε ενέργεια» εξήγησε στο protothema.gr ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος εξηγώντας ότι είναι η ώρα της διπλωματίας και των ισχυρών διεθνών παικτών που καταβάλλουν προσπάθειες να πείσουν την Τουρκία σε αναδίπλωση. «Δεν θέλουμε να εμφανιστούμε σαν να είμαστε οι τρελοί» πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος επισημαίνοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει να κάνει το πρώτο βήμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση.

Συνεχίζουν την προπαγάνδα

Βίντεο με το Oruc Reis και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Στο βίντεο που συνεχίζει την προπαγάνδα της Άγκυρας για τη Γαλάζια Πατρίδα, το τουρκικό υπουργείο σημειώνει μάλιστα ότι θα προστατεύσει μέχρι τέλους τα δικαιώματα της Τουρκίας!

Συγκεκριμένα στη λεζάντα που συνοδεύει την ανάρτηση σημειώνει τα εξής: «Εμπνευσμένοι από την ένδοξη ιστορία μας, την αγάπη και την εμπιστοσύνη του έθνους μας, είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατέψουμε όλων των ειδών τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Γαλάζιας μας Πατρίδας μέχρι τέλους».
Ειδήσεις σήμερα: 

Απειλές και από Ακάρ - «Η Τουρκία μπορεί να υπερασπιστεί τη Γαλάζια Πατρίδα της»

Σταθερή επιδίωξη Μητσοτάκη η συνεννόηση - Τι είπε με τους πολιτικούς αρχηγούς

«Ήταν ένα αγρίμι, δεν μπορούσαμε να τον απομακρύνουμε» λέει στο protothema.gr αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης στην Καλλιθέα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης