Εκθεση Πισσαρίδη: Τι προτείνει για μείωση εισφορών, αναλογικότερες συντάξεις και νέο επικουρικό

Εκθεση Πισσαρίδη: Τι προτείνει για μείωση εισφορών, αναλογικότερες συντάξεις και νέο επικουρικό

Aνατροπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και αλλαγές στη δομή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης εισηγείται, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή τεχνοκρατών, υπό τον Χριστόφορο Πισσαρίδη

pisa23
Η μείωση του βάρους στη μισθωτή εργασία αποτελεί ένα από τους βασικούς άξονες της έκθεσης της Επιτροπής Πισσαρίδη για την ανάπτυξη της οικονομίας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα για διαβούλευση.

Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνονται είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (για παράδειγμα μέσω ενός σταθερού ποσού εισφορών υγείας για όλους τους εργαζόμενους), η απάλειψη της «εισφοράς αλληλεγγύης», η μείωση του ανώτατου ορίου ασφαλιστέου εισοδήματος καθώς και μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης και την ενθάρρυνση

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά περίπου 1,2 ποσοστιαίες μονάδες εντός του 2020, εκτός της μείωσης που έγινε τον περασμένο Ιούνιο κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες με αποτέλεσμα την ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους κατά 2,21 μονάδες. Ωστόσο η δραματική συρρίκνωση των εσόδων του ΕΦΚΑ εξαιτίας του κορωνοϊού, δεν επέτρεψε την εφαρμογή του μέτρου. Στη θέση της η επιτροπή Πισσαρίδη πρότεινε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μέσω της θεσμοθέτησης ενιαίων εισφορών υγείας, ίδιου ύψους για όλους, ανεξάρτητα από το εισόδημα.

Το υπουργείο εργασίας επεξεργάζεται ήδη το «μοντέλο» για σταθερές εισφορές υγείας για περίπου 2 εκατομμύρια μισθωτούς στα πρότυπα των εισφορών που θεσπίστηκαν για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Μείωση του ανωτάτου ορίου ασφαλιστέου εισοδήματος. Η επιτροπή προτείνει επίσης τη μείωση του ανώτατου ορίου ασφαλιστέου εισοδήματος καθώς σήμερα, εκτιμάται ότι το ανώτατο όριο των ασφαλιστέων αποδοχών ύψους 6.500 ευρώ τον μήνα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ανώτατο όριο αναμένεται να μειωθεί κατά 50%, παρέμβαση που θα ωφελήσει τους εργοδότες αλλά και τα υψηλόμισθα στελέχη των επιχειρήσεων.

Νέο επικουρικό με καθαρά κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα. Η επιτροπή επαναφέρει το σχέδιο Μηταράκη για δημιουργία νέου επικουρικού με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Εθελοντικά, θα μπορούν να εντάσσονται στο νέο σύστημα και όσοι άλλοι εργαζόμενοι το επιθυμούν. Συνοπτικά το σχέδιο Μηταράκη προέβλεπε υποχρεωτική ένταξη όλων των πρωτοασφαλισμένων από την 01.01.2021 στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα ασφάλισης. Το ύψος της νέας σύνταξης δεν θα εξαρτάται αποκλειστικά από τα έτη της ασφάλισής του εργαζόμενου και τις αποδοχές του, αλλά και από την απόδοση του χαρτοφυλακίου του ατομικού του λογαριασμού. Τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων θα μπορούσαν να αναλάβουν επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα.

Μεγαλύτερη αναλογικότητα εισφορών παροχών. Στην τελική ευθεία για την εφαρμογή της βρίσκεται η διάταξη του ασφαλιστικού Βρούτση (ν.4670/2020) που προέβλεπε βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων για όσους έχουν διανύσει ασφαλιστικό βίο πάνω από 30 έτη. Ωστόσο η επιτροπή του καθηγητή Χριστόφορου Πισσαρίδη προτείνει περαιτέρω αύξηση της αναλογικότητας των κύριων συντάξεων προκειμένου να δοθεί ισχυρό κίνητρο στους ασφαλισμένους να παραμείνουν περισσότερα χρόνια στην ενεργό δράση.

Κλείσιμο
Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Στο μέτωπο του εργασιακού , η επιτροπή προτείνει ριζική αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης για ανέργους και εργαζόμενους, αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ, με στροφή προς ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης καθώς και η υποστήριξη των γυναικών, προκειμένου να αυξηθούν τόσο οι αμοιβές των εργαζόμενων, όσο και η συμμετοχή των υπολοίπων γυναικών στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα προτείνεται η κυβέρνηση να προωθήσει την έννοια της κοινωνικής ευθύνης για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να υποστηρίζουν τις γυναίκες κατά την περίοδο τεκνοποίησης θεωρώντας το διάστημα αυτό ως μέρος της κανονικής σταδιοδρομίας των υπαλλήλων τους και όχι ως εμπόδιο στην πρόοδό τους.

Επίσης προτείνεται η θέσπιση νόμου κατά των διακρίσεων στην αγορά εργασίας. Η ισότητα των φύλων και γενικότερα η καταπολέμηση των διακρίσεων με βάση το φύλο, τη φυλή, την εθνικότητα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ηλικία πρέπει να κατοχυρώνονται ρητά νομικά και να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα.

Οι βασικοί άξονες των παρεμβάσεων που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση θα παρουσιαστούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και ένα πρώτο αναπτυξιακό σχέδιο θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες έως τις 15 Οκτωβρίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Στον εισαγγελέα με εντολή Χρυσοχοϊδη οι συνωμοσιολόγοι που σπέρνουν fake news για τον κορωνοϊό

Σαρωτικοί οι έλεγχοι στα νησιά - Οι παραβάσεις σε Ίο και Σύρο

Σύψας στον ΘΕΜΑ 104,6: «Ακόμη και το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε συνθήκες ανάλογες με το φετινό»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης