Φίλης (Θέμα 104.6): «Πάγωμα» των κινήσεών της επέλεξε η Τουρκία

Φίλης (Θέμα 104.6): «Πάγωμα» των κινήσεών της επέλεξε η Τουρκία

«Η Ελλάδα δεν είναι σε πίεση, για να δεχθεί την τουρκική ατζέντα», σημείωσε ο  Κωνσταντίνος Φίλης

filiess
Για «πάγωμα» της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και της κινητικότητας που αυτή προκάλεσε αντανακλαστικά στην Ελλάδα και την Ευρώπη έκανε λόγο ο Κωνσταντίνος Φίλης, Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΔΙΣ.

«Από την αρχή μου φάνηκε υπερβολικό ότι η καγκελάριος Μέρκελ παρενέβη και αποσόβησε έναν πόλεμο», ανέφερε ο κ. Φίλης με φόντο τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου και εξήγησε ότι η αποκλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας το τελευταίο εικοσιτετράωρο οφείλεται αφενός στο ότι «η ελληνική πλευρά κινήθηκε με αποτελεσματικότητα και στο πεδίο της επιχειρησιακής ετοιμότητας” και αφετέρου στο ότι “στο διπλωματικό πεδίο και εμείς με την επιχειρηματολογία μας και η Τουρκία με την προκλητικότητά της» ανέδειξαν ως «αναγκαιότητα» την λήψη μέτρων κατά της παραβατικότητας.

«Η Τουρκία δεν αφήνει περιθώριο», για το αντίθετο υπογράμμισε ο κ. Φίλης, υπογραμμίζοντας ότι «το Βερολίνο δεν θέλει μια ελληνοτουρκική διένεξη να σκάει στην περίπτωση της Προεδρίας της». Στην ίδια κατεύθυνση, «σε καμιά περίπτωση η καγκελάριος Μέρκελ δεν θα ήθελε να αφήσει ως παρακαταθήκη μια κατάσταση σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» τόνισε ο ίδιος, επισημαίνοντας παράλληλα πως “η Γαλλία είναι για εμάς σημαντική γιατί θέλει να ηγεμονεύσει στη Μεσόγειο».

Ειδικότερα, «το Παρίσι πιέζει με τον τρόπο του και στο ευρωπαϊκό πεδίο και προς την κατεύθυνση που εμείς θα θέλαμε» υποστήριξε ο κ. Φίλης, εκτιμώντας ταυτόχρονα πως «η στάση των Γάλλων δεν πρόκειται να αλλάξει στο προβλεπτό μέλλον γιατί ο Πρόεδρος Μακρόν δεν θέλει να δει την Τουρκία να ηγεμονεύει στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΔΙΣ εξήγησε πως «το γεγονός ότι διέρρευσε η τριμερής από τους Τούρκους δεν έκανε καλό στην Τουρκία, αφού έχασε κομμάτι της εμπιστοσύνης των Γερμανών δημοσιοποιώντας τη συνάντηση».

Στον αντίποδα, “η Ελλάδα δεν είναι σε πίεση, για να δεχθεί την τουρκική ατζέντα” σημείωσε ο κ. Φίλης, επισημαίνοντας ότι “ακόμη και οι πιο κοντινοί του σύμμαχοι δυσκολεύονται να υποστηρίξουν” την παραβατική συμπεριφορά του Ερντογάν. “Όλα αυτά στο τέλος της ημέρας αθροίζονται. Οι δυτικοί μπορεί να είναι αργοί, αλλά το αποτέλεσμα αυτού του αθροίσματος δεν είναι θετικό για την Άγκυρα”, κατέληξε ο κ. Φίλης.

Ειδήσεις σήμερα

Θεσσαλονίκη: Στον ανακριτή ο 63χρονος που κατηγορείται για απόπειρα αρπαγής ανηλίκου

Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Μέγκαν: Το «τυφλό» ραντεβού που συγκλόνισε το παλάτι

Ανησυχία για τα κρούσματα κορωνοϊού: Τι θα γίνει αν «κοκκινίσει» η Αττική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης