Αναστασιάδης για έκρηξη στο Μαρί: Χρέος να μην ξανασυμβούν τέτοιες τραγωδίες

Αναστασιάδης για έκρηξη στο Μαρί: Χρέος να μην ξανασυμβούν τέτοιες τραγωδίες

Το νόημα της θυσίας των 13 αδικοχαμένων παλικαριών, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «συνδεδεμένο άρρηκτα με ένα από τα τραγικότερα συμβάντα στην ιστορία της Κύπρου, πέραν από τον απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπό τους, μας υποχρεώνει να αναλογιστούμε την ευθύνη που ως κράτος έχουμε έναντι του κάθε πολίτη»

mari1
Τρισάγιο πραγματοποιήθηκε σήμερα στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» εις μνήμη των 13 αξιωματικών, ναυτών και πυροσβεστών που σκοτώθηκαν κατά την έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011. Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του, κάνοντας έμμεση αναφορά στον Δημήτρη Χριστόφια, είπε πως «έχουμε ευθύνη ως πολιτειακοί άρχοντες να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά να επαναληφθούν ανάλογα λάθη και παραλείψεις που θα οδηγήσουν σε παρόμοιες τραγωδίες, όπως αυτή της φονικής έκρηξης που σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου 2011».

Είπε ακόμα ότι η υψηλή προσφορά των 13 ηρώων «διερμηνεύεται μέσα από το αίσθημα ευθύνης και την αυταπάρνηση που επέδειξαν, παραμένοντας πιστοί στο καθήκον και το χρέος τους, ως έταξαν να πράττουν μέσα από τον όρκο που έδωσε ο καθένας στη δική του Υπηρεσία. Ετσι ακριβώς έπραξαν και το πρωινό εκείνο της 11ης Ιουλίου του 2011, αναλαμβάνοντας πολιτικές και διοικητικές ευθύνες που δεν τους αναλογούσαν, θέτοντας υπεράνω όλων ακόμα και της δικής τους ζωής και της ζωής των οικογενειών και των παιδιών τους, το δημόσιο συμφέρον, την αγάπη προς την πατρίδα και τους συμπατριώτες μας».

Το νόημα της θυσίας των 13 αδικοχαμένων παλικαριών, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «συνδεδεμένο άρρηκτα με ένα από τα τραγικότερα συμβάντα στην ιστορία της Κύπρου, πέραν από τον απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπό τους, μας υποχρεώνει να αναλογιστούμε την ευθύνη που ως κράτος έχουμε έναντι του κάθε πολίτη. Ευθύνη που μας καθιστά υπεύθυνους ως πολιτειακούς άρχοντες, μέσα από τις αποφάσεις που λαμβάνουμε να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά να επαναληφθούν ανάλογα λάθη και παραλείψεις που θα οδηγήσουν σε παρόμοιες τραγωδίες, με τραγικότερες των συνεπειών την απώλεια ανθρώπινων ζωών».

Είπε ακόμα ότι «στην επιτέλεση του δικού μας ύψιστου αυτού χρέους προς την πατρίδα και τους πολίτες, καθοδηγητικός φάρος θα είναι η τόλμη, το απαράμιλλο σθένος και ο πατριωτισμός που επέδειξαν κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους οι 13 ήρωες της 11ης Ιουλίου, προστατεύοντας ως κόρη οφθαλμού, τα Σώματα Ασφαλείας, την Εθνική Φρουρά και το δημόσιο συμφέρον που τους εμπιστεύθηκε η Πολιτεία. Στάση, την οποία επέλεξαν συνειδητά, πέραν της όποιας κρατικής επιταγής και των όποιων επαγγελματικών υποχρεώσεων που απορρέουν από τα καθήκοντά τους».


mari2


Η στάση αυτή σημείωσε ο Πρόεδρος «περιποιεί τιμή πρωτίστως για τους ίδιους και η οποία δικαίως επιτρέπει στους συγγενείς τους, τους συναδέλφους, αλλά και όλους εμάς να αισθανόμαστε περήφανοι για το ήθος και το φρόνιμα που επέδειξαν και την ίδια στιγμή δέος για την αυταπάρνηση που επέδειξαν».

Απευθυνόμενος στους συγγενείς των 13 ηρώων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «συναισθανόμαστε απόλυτα ότι καμία τιμή, καμιά στήριξη δεν μπορεί να υποκαταστήσει την παρουσία των αγαπημένων σας προσώπων» και τόνισε για άλλη μια φορά πως «η πολιτεία, ως άλλωστε αποδεδειγμένα έχει πράξει μέχρι στιγμής, θα συνεχίσει να ευρίσκεται με κάθε τρόπο εμπράκτως στο πλευρό σας, ως ελάχιστη αναγνώριση, αλλά και υπέρτατη ευγνωμοσύνη προς τη θυσία των δικών σας ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα».

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε τους συγγενείς ότι η θυσία των 13 παλληκαριών «θα αποτελεί διαχρονικά τον δείκτη ευθύνης για την επιτέλεση του δημόσιου καθήκοντος που αναλογεί στον καθένα ξεχωριστά».


Κλείσιμο
mari3


Το τρισάγιο έγινε στο εκκλησάκι που κτίστηκε στο λόφο της Ναυτικής Βάσης, λίγα μέτρα πάνω από το τόπο της θυσίας των 13, έγινε προσκλητήριο πεσόντων και ρίψη τιμητικών βολών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης