Έκλεισε η υπόθεση Novartis στις ΗΠΑ χωρίς αναφορά σε εμπλοκή πολιτικών προσώπων

novartis_ar

Με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η Novartis καλείται να καταβάλλει συνολικά 345 εκατ. δολάρια - Η συμφωνία δεν περιέχει ισχυρισμούς σχετικά με φερόμενη δωροδοκία πολιτικών στην Ελλάδα - Όλη η ανακοίνωση της Novartis - ΝΔ: Τίτλοι τέλους σε μια σκευωρία που έχει καταρρεύσει από καιρό

Η εταιρεία Novartis συμφώνησε να πληρώσει το ποσό των 345 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να διευθετήσει τις ποινικές και αστικές υποσθέσεις που αφορούσαν κατηγορίες για δωροδοκίες γιατρών, νοσοκομείων και κλινικών προκειμένου να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά της και να χρησιμοποιήσουν τα χειρουργικά της προϊόντα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η  Novartis Hellas, ειδικότερα, θα πληρώσει το ποσό των  225 εκατ. δολαρίων. Η  Alcon Pte, μια πρώην μονάδα της Novartis που είναι πλέον μέλος της Alcon AG, θα πληρώσει ποινική ποινή 8,9 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εδώ η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Η Novartis θα πληρώσει επίσης 112,8 εκατ. δολάρια για το διακανονισμό σχετικών αστικών χρεώσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

H ανακοίνωση της Novartis

«Η Novartis έχει καταλήξει σε εξωδικαστική συμφωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ) και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) για την επίλυση όλων των εκκρεμών υποθέσεων της εταιρίας και θυγατρικών της που σχετίζονται με τη νομοθεσία περί Πρακτικών Διαφθοράς Εξωτερικού (FCPA). Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Novartis και ορισμένες από τις τρέχουσες και πρώην θυγατρικές της θα καταβάλουν 233.9 εκ. δολάρια στο DOJ και 112.8 εκ. δολάρια στην SEC.

Για την περαίωση της έρευνας του DOJ, η Novartis Hellas έχει συνάψει μια συμφωνία αναβολής δίωξης (“Novartis DPA”) για τις πρακτικές που έχουν αμφισβητηθεί και αφορούν την παροχή ανάρμοστων οικονομικών οφελών σε Έλληνες επαγγελματίες υγείας μεταξύ των ετών 2012 και 2015 σχετιζόμενων με το οφθαλμολογικό προϊόν ρανιμπιζουμάμπη (Lucentis), παραβιάσεις βιβλίων και στοιχείων για το ίδιο προϊόν κατά τους όρους του δικαίου των ΗΠΑ καθώς και για μία επιδημιολογική μελέτη του 2009.

Υπογραμμίζεται ότι η σημερινή συμφωνία δεν περιλαμβάνει ισχυρισμούς σχετικά με φερόμενη δωροδοκία πολιτικών στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό συμβαδίζει με την εσωτερική έρευνα της Novartis.

Με τη σημερινή συμφωνία όλες οι εκκρεμείς έρευνες FCPA για τη Novartis έχουν πλέον κλείσει.

Η Alcon Pte Ltd, πρώην θυγατρική της Novartis, έχει συνάψει χωριστή συμφωνία αναβολής δίωξης με το DOJ ("Alcon DPA") για ανάρμοστα οικονομικά οφέλη που παρέχονταν σε επαγγελματίες υγείας στο Βιετνάμ, καθώς επίσης για παραβιάσεις βιβλίων και στοιχείων από το 2011 έως το 2014, σχετικά με ένα συμβουλευτικό πρόγραμμα από έναν προμηθευτή στο Βιετνάμ.

Για την περαίωση της έρευνας της SEC, η Novartis AG κατέληξε σε συμφωνία που επικεντρώνεται σε θέματα εσωτερικού ελέγχου, παραβιάσεις βιβλίων και στοιχείων, σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ, στην Ελλάδα, στο Βιετνάμ και στη Νότια Κορέα. Οι πρακτικές στην Ελλάδα σχετίζονται με το ανωτέρω οφθαλμολογικό προϊόν και καλύπτονται από τη Novartis DPA καθώς και ζητήματα ελέγχου με δύο μετεγκριτικές μελέτες της Novartis Hellas, τα οποία εντοπίστηκαν από εσωτερικό έλεγχο το 2012 και επιλύθηκαν έως το 2013. Τα ζητήματα στο Βιετνάμ σχετίζονται με τις δραστηριότητες διανομέων της Alcon και αποτελούν αντικείμενο της Alcon DPA. Για τις πρακτικές στη Νότια Κορέα η Novartis έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη και βρίσκεται στο τελικό στάδιο επίλυσής τους με τις τοπικές αρχές. Τέλος, η συμφωνία SEC εξετάζει ορισμένα ζητήματα εσωτερικού ελέγχου και παραβιάσεις βιβλίων και στοιχείων σχετικά με την τοποθέτηση χειρουργικών συσκευών από την Alcon στην Κίνα.

Όπως αναγνωρίζεται από τo DOJ και την SEC, η Novartis και οι θυγατρικές της, τρέχουσες και πρώην, συνεργάστηκαν πλήρως με τις αρχές για αυτές τις έρευνες και έχουν ήδη λάβει τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα.

H Shannon Thyme Klinger, General Counsel της Novartis, δήλωσε:

«Είμαστε ικανοποιημένοι που όλες οι εκκρεμείς έρευνες FCPA για την εταιρεία έχουν πλέον κλείσει. Η σημερινή συμφωνία αποτελεί ορόσημο στη δέσμευσή μας να επιλύσουμε παρελθοντικά ζητήματα συμμόρφωσης και να παραμείνουμε συνεπείς στις αξίες μας. Έχουμε εφαρμόσει και συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε πρωτοβουλίες για να διασφαλίσουμε ότι λειτουργούμε με υψηλές ηθικές αξίες παγκοσμίως, και παραμένουμε επικεντρωμένοι στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης με την κοινωνία.»

Από τη χρονική περίοδο των εν λόγω υποθέσεων, η Novartis έχει πραγματοποιήσει σημαντικές αλλαγές για να ενισχύσει την προσέγγισή της στα θέματα επαγγελματικής δεοντολογίας, διαχείρισης κινδύνων και συμμόρφωσης. Συγκεκριμένα, η εταιρία έχει υιοθετήσει πολιτικές συμμόρφωσης βάσει κατευθυντήριων αρχών και ισχυροποίησε τη διαδικασία αναφοράς γεγονότων για πιθανές ανάρμοστες πρακτικές. Τέλος ενοποίησε τα τμήματα Risk Management & Compliance για να καταστήσει πιο αποτελεσματική τη διαδικασία διαχείρισης και μετριασμού των κινδύνων.»

Παύλος Σαράκης: Δικαίωση για εμάς ο εξωδικαστικός συμβιβασμός

Για δικαίωση του «τιτάνιου αγώνα που έδωσε ενώπιον ενώπιον της Αμερικανικής Δικαιοσύνης για τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis στην πατρίδα μας», κάνει λόγο σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης με αφορμή τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας και των αμερικανικών αρχών.

Όπως μάλιστα, αναφέρει ο κ. Σαράκης, σύμφωνα με το συμβιβασμό η Novartis AG καλείται να καταβάλλει συνολικά 345.000.000 δολάρια για αθέμιτες πρακτικές στην Ελλάδα – Ν. Κορέα – Βιετνάμ, «ενα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που επεβλήθησαν βάσει του Ομοσπονδιακού νόμου FCPA για αθέμιτες πρακτικές εκτός ΗΠΑ».

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του ο κ. Σαράκης αναφέρει τα εξής: «To Δικηγορικό μας Γραφείο ανακοινώνει με υπηρηφάνεια ότι επιτεύχθη εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας Νovartis και των Αμερικανικών Αρχών (SEC – DοJ). H Novartis AG καλείται να καταβάλλει συνολικά 345.000.000 $ για αθέμιτες πρακτικές στην Ελλάδα – Ν. Κορέα – Βιετνάμ. Ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που επεβλήθησαν βάσει του Ομοσπονδιακού νόμου FCPA για αθέμιτες πρακτικές εκτός ΗΠΑ. Τα 310.000.000 $ αφορούν τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis Hellas. (Το υπόλοιπο πρόστιμο αφορά Ν. Κορέα – Βιετνάμ).

Το Δικηγορικό μας Γραφείο με αυτή την εξέλιξη αισθάνεται πλήρη δικαίωση για το τιτάνιο αγώνα που έδωσε ενώπιον της Αμερικανικής Δικαιοσύνης για τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis στην πατρίδα μας. Είναι μια μεγάλη νίκη υπέρ της διαφάνειας και κατά της διαφθοράς. Την αφιερώνουμε σε όλους του Έλληνες πολίτες που πλήρωσαν ακριβά την διαφθορά στο χώρο της υγείας στην πατρίδα μας και βλέπουν τους ενόχους να κυκλοφορούν ακόμη ελεύθεροι και να προκαλούν την λογική και την Δικαιοσύνη».

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ

«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε σήμερα ότι η Novartis AG, η παγκόσμια εταιρεία φαρμακευτικής και υγειονομικής περίθαλψης που εδρεύει στη Βασιλεία της Ελβετίας, συμφώνησε να πληρώσει πάνω από 112 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τις κατηγορίες ότι παραβίασε τις διατάξεις του FCPA σχετικά με τα βιβλία και τα αρχεία και τους εσωτερικούς λογιστικούς ελέγχους.

Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι οι τοπικές θυγατρικές ή οι θυγατρικές της Novartis ή της πρώην θυγατρικής της Alcon Inc. συμμετέχουν σε σχέδια για την πραγματοποίηση καταχρηστικών πληρωμών ή την παροχή προνομίων σε δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υγείας στη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και την Ελλάδα σε αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση ή τη χρήση προϊόντων Novartis ή Alcon. Σύμφωνα με τη διαταγή, αυτά τα σχέδια πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2012 και 2016 και ήταν γνωστά μεταξύ ορισμένων διαχειριστών των τοπικών θυγατρικών ή συνεργατών.

Η εντολή διαπιστώνει επίσης ότι η Novartis δεν διέθετε επαρκείς εσωτερικούς λογιστικούς ελέγχους στην πρώην επιχείρηση της Alcon στην Κίνα από το 2013 έως το 2015, οι οποίες χρησιμοποίησαν πλαστά συμβόλαια ως μέρος τοπικών χρηματοδοτικών συμφωνιών που προκάλεσαν μεγάλες απώλειες και είχαν ως αποτέλεσμα η Novartis και η Alcon να διαγράψουν περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια σε "κακό" χρέος».

«Ελλιπή ελεγκτικά περιβάλλοντα αποτελούν πρόσφορο έδαφος αδικοπραγίας» αναφέρει ο επικεφαλής της Κεφαιλαιαγοράς, Τσαρλς Κέιν. «Όπως φαίνεται από την ανάρμοστη συμπεριφορά της Novartis, οι αδυναμίες σε ένα μέρος της επιχείρησης, μπορούν συχνά να υπηρετήσουν ως προάγγελος μεγαλύτερων μη αντιμετωπίσιμων προβλημάτων» σημειώνει.

Η Novartis συναίνεσε στη διαταγή που επιβάλει στην εταιρεία να άρει και να παύσει να διαπράττει παραβιάσεις στα βιβλία και τα αρχεία και τις διατάξεις περί εσωτερικών λογιστικών ελέγχων του FCPA. Η Novartis συμφώνησε να επιστρέψει εντόκως 92,3 εκατ. δολαρίων και 20,5 εκατ. δολάρια σε διαφυγόντα κέρδη και να συμμορφωθεί με τριετή αναφορά της κατάστασης των μέτρων συμμόρφωσης.

Επιπλέον, οι θυγατρικές της Novartis και της Alcon συμφώνησαν σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και αποδέχτηκαν να πληρώσουν περισσότερα από 233 εκατ. δολάρια σε πρόστιμα.»

ΝΔ: Τίτλοι τέλους σε μια σκευωρία που έχει καταρρεύσει από καιρό

Η σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, για κλείσιμο της υπόθεσης Novartis με την επιβολή προστίμου 112 εκατομμυρίων δολαρίων, δίχως να προκύψουν αποδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων, ρίχνει τίτλους τέλους σε μια σκευωρία που έχει καταρρεύσει εδω και καιρό.

Κλείνει ως προς το ένα μέρος της μια δυσώδη υπόθεση, που στήθηκε στο "μαγαζί" του ΣΥΡΙΖΑ. Δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων δύο πρώην Πρωθυπουργοί, διασύρθηκαν επί χρόνια δίχως να προκύψει το παραμικρό στοιχείο εις βάρος τους, από τις έρευνες τόσο των ελληνικών, όσο και των αμερικανικών αρχών.

Τι έχουν να πουν τώρα, οι "μαγαζάτορες" του ΣΥΡΙΖΑ και οι πλασιέ των δήθεν αποκλειστικών για τις έρευνες του FBI;
Θα ζητήσουν συγγνώμη;
Το σκάνδαλο Novartis ως προς το ιατρικό σκέλος, υπήρχε όπως από την αρχή υποστήριζε η ΝΔ.
Oμως ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε στην άκρη το πραγματικό σκάνδαλο για να στήσει μια πολιτική σκευωρία.
Οι ευθύνες όσως εξύφαναν την πολιτική σκευωρία διερευνώνται.
Η Δικαιοσύνη οφείλει απερίσπαστη να συνεχίσει τη δουλειά της ώστε να τιμωρηθούν όσοι ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο.


Ειδήσεις σήμερα: 

Φορολοταρία: Δείτε αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ

Μόσιαλος (ΘΕΜΑ 104,6): Το 99% του πλανήτη θα ήθελε να είναι στην Ελλάδα - Τι να προσέξουμε με τον τουρισμό

Καιρός: Ζέστη με 35άρια το Σάββατο - Δείτε σε χάρτες τις περιοχές
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (51)

η πιο μεγάλη ηδονή

τα κλάματα και τα σκουξίματα των πονεμένων συριζαίων

χαχαχα

Ευτυχώς που δεν προέκυψε να παίρνουν δωράκια, Έλληνες πολιτικοί ... χαχα Εξωδικαστικό συμβιβασμό σημαίνει ρίχνω κουβέρτα να καλύψω μεγάλα κεφάλια.

Βλαξ

Εγω δεν πιστευω τι λενε οι Αμερικανοι , εγω πιστευω το τι λεει ο ΣΥΡΙΖΑ !

gim

Όπως θέλει ο καθένας κάνει τη μετάφραση.... τόση ζημιά στο ελληνικό δημόσιο έγινε από τούς γιατρούς και τίς κλινικές και όχι από Έλληνες αξιωματούχους ...το άσπρο μαύρο στα καλύτερά του.

Τεο7

Χαχαχα τώρα σας πιστέψαμε

Ελληνας

Ναι δεν λεει ονοματα, απλα λεει κυβερνητικοι αξιωματουχοι , χαχαχαχα εχετε πλακα ρε δεξιουληδες, πατε να κουκουλωσετε αυτους που σας κλεβανε τα φαρμακα.

Tangerine

Το πόρισμα αναφέρει foreign officials και οχι government officials. Μάθετε Αγγλικά επιτέλους ζαιοι και λοιποί υποστηρικτές τους

Μαρία

Κ το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε.. ομολογησαν ότι δωροδοκησαν Έλληνες αξιωματούχος,, δεν ενοουν φυσικά σερβιτόρουσ κ εργάτες.. αλλα πολιτικά πρόσωπα κ αξιωματούχους..μεγαλο σκάνδαλο τελικά.. πολλά λεφτά φάγανε.. μια, ζωή διαπλοκή η νδ

Όλοι λάδι

Και ζησανε αυτοί καλά κι εμείς χειρότερα!

Ωραία

Οι Αμερικάνοι συμφώνησαν σε αποζημίωση. Οι Έλληνες αναλύουν ακόμα το θέμα στην βουλή !! Φυσικά και δεν θα πάρουμε τίποτα. Μας αρκεί που βγάλαμε εξωδικαστικά αθώους τους πολιτικούς μας !!

///////////////////

Τα κακομαθημένα γουρούνια οι συριζαίοι να το βουλώσουν τώρα, το θέμα Τελείωσε, δέν εμπλέκονται πολιτικοί στην υπόθεση, αλλά εδώ έχουμε το μεγαλύτερο σκάνδαλο σκευωρίας από το ΣΥΡΙΖΑ!!! σκάνδαλο σκευωρίας και αποτέλεσμα για τα ταμεία του κράτους μηδέν!!! Οι Αμερικάνοι θα πάρουν 250 εκατομμύρια κι εμείς μηδέν, τίποτε γιατί οι συριζαίοι κυνηγούσαν τους πολιτικούς αντιπάλους και όχι το ιατρικό κύκλωμα που τα έπαιρνε, οπότε άντε γεια!!!!

Γ.Π.

Όλοι τα πέρνανε κανονικά, βγάλε τις παρωπίδες. Πολιτικοί Διοικητικοί, Γιατροί κλπ. Άμα δεν λαδώσεις όλα τα γρανάζια της μηχανής θα κολλήσει.

Αφού..

..την έκλεισες εσύ την υπόθεση, είμαστε οκ.

Άγγελος

Οπως τα λετε. Τιποα απο αυτα δεν θα γινονταν, αν δεν υπηρχε ενα ανευθυνος λαος που λαιικιζει. Οι πολιτικοι τυχοδιωκτες Συριζαιοι γνωριζουν σε ποιους απευθυνονται.

Γιατί

Γιατί οι γιατροί, στην πλειοψηφία τους, ήταν του δημοσίου. Άρα : 1. Κόρακας κορακου μάτι δεν βγάζει 2. Θα κατέρρεε ΌΛΟ το αφήγημα του άντρακλα Πολακη περί εξυγίανσης του ΕΣΥ. 3. Μην ξεχνάμε την ανικανότητα τους.

...

Μάλλον κάποιος πρέπει να σου εξηγήσει τι είναι ο "εξωδικαστικός συμβιβασμός" και τι σημαίνει αυτός για τις κατηγορίες μίας υπόθεσης.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης