Απολύθηκε ζευγάρι καθηγητών του ΑΠΘ - Καταχράστηκε ευρωπαϊκά ερευνητικά κονδύλια 352.555 ευρώ

apth-0

Το ποσό που οικειοποιήθηκαν παράνομα το διέθεσαν για την αγορά αυτοκινήτων, οικιακού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, επισκέψεις σε κέντρα ομορφιάς, εξόφληση φόρων, λογαριασμών - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) - Το ζεύγος προσέφυγε στο ΣτΕ και ζητάει να ακυρωθεί η πειθαρχική απόφαση της οριστικής απόλυσής τους

Ζευγάρι καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) απολύθηκε οριστικά, καθώς μετά από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) διαπιστώθηκε ότι καταχράστηκαν 352.555 ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια έρευνας και το ποσό αυτό, το διέθεσαν για την αγορά αυτοκινήτων, οικιακού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, επισκέψεις σε κέντρα ομορφιάς, εξόφληση φόρων, λογαριασμών κ.λπ.

Παρ’ όλα αυτά, κατέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου των μελών του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού των ΑΕΙ, με την οποία παύθηκαν οριστικά από τα πανεπιστημιακά τους καθήκοντα και τέθηκαν εκτός του ΑΠΘ.

Σε βάρος του ζεύγους στην Ποινική Δικαιοσύνη εκκρεμεί βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης για κακουργηματική υπεξαίρεση, σε βάρος των συμφερόντων της Ε.Ε., χρηματικού ποσού ιδιαίτερα μεγάλης αξίας (352.555,65 ευρώ), κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών, καθώς το ποσό υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ, «ποσό το οποίο τους το είχαν εμπιστευτεί λόγω της ιδιότητάς τους ως εντολοδόχων και διαχειριστών ξένης περιουσίας».

Μετά από καταγγελίες στην OLAF για παρατυπίες στο πλαίσιο της διαχείρισης των χρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. έργων του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επικεφαλής Αρχιτεκτονικών Σχολών (ENHSA) διενεργήθηκε έλεγχος από τον Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού (EACEA) και την OLAF. Στην συνέχεια συντάχθηκε έκθεση, η οποία απεστάλη και στον Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με όλα τα ευρήματα των ερευνών, το ζεύγος των πανεπιστημιακών διδασκάλων, με την ιδιότητά τους ως αναπληρωτές καθηγητές Τμήματος Σχολής του ΑΠΘ, είχαν οριστεί ο σύζυγος συντονιστής του προγράμματος ENHSA II και η γυναίκα του συντονίστρια του προγράμματος ENHSA III.

Τα προγράμματα αυτά, που χρηματοδοτούνταν από πιστώσεις του προϋπολογισμού της Ε.Ε., προέβλεπαν συνέδρια, έρευνες, μελέτες, δημοσιεύσεις και διακίνηση πληροφοριών σχετικών με την εκπαίδευση των αρχιτεκτόνων στις χώρες της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε., μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) του ΑΠΘ μετέφερε σταδιακά προκαταβολές στους κοινούς λογαριασμούς του ζεύγους που τηρούσαν στην Τράπεζα Πειραιώς. Με τα κονδύλια αυτά το ζεύγος θα κάλυπτε τα έξοδα των συνεδρίων, της αποζημίωσης των συμμετεχόντων σε αυτά για έξοδα μετακίνησης, διαμονής, διαβίωσης κ.λπ. και θα απέδιδε λογαριασμό μαζί με τα σχετικά παραστατικά (δικαιολογητικά έγγραφα για τα έξοδα).

Κάποια στιγμή, από τον Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επικεφαλής Αρχιτεκτονικών Σχολών κατατέθηκε στον κοινό τραπεζικό λογαριασμό που είχε το ζεύγος στη Eurobank τα ποσά των 337.355 και 580.855 ευρώ τα οποία αντιστοιχούσαν στα τέλη συμμετοχής που κατέβαλαν οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις των έργων ENHSA II και ENHSA III.

Ωστόσο, από τα χρήματα αυτά, όπως αναφέρει η πειθαρχική απόφαση, αντί να πληρωθούν οι δαπάνες των συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων, το ζεύγος δαπάνησε 99.035,65 ευρώ για να καλύψει «προσωπικές τους δαπάνες ή δαπάνες συγγενικών τους προσώπων όπως έξοδα κατοικίας, μεταφορές σε τραπεζικούς λογαριασμούς οικείων προσώπων, εξόφληση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ασφαλιστικών δαπανών, φόρου οχημάτων, φόρου εισοδήματος και λοιπών φόρων, δαπανών τέκνων, αγορά αυτοκινήτων, εξόφληση πιστωτικών καρτών για αγορά οικιακού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, νοσοκομειακής περίθαλψης, υπηρεσιών ομορφιάς και εξόδων ασφάλισης».

Παράλληλα, παρακράτησαν «ως δικό τους το ποσό των 53.520 ευρώ, χωρίς να το αποδώσουν, όπως όφειλαν, στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Κατόπιν αυτών, παραπέμφθηκαν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ τόσο για την κατάχρηση του ποσού των 352.555 ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια όσο και για: 1) παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα, 2) απόκτηση οικονομικού οφέλους ή ανταλλάγματος προς όφελος των ιδίων ή τρίτων προσώπων και αναξιοπρεπή ή ανάρμοστη ή ανάξια για πανεπιστημιακό λειτουργό συμπεριφορά.

Ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου, που απαρτίζεται από δικαστές του ΣτΕ, του Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά και πρυτάνεις, το ζεύγος υποστήριξε ότι τα χρήματα που δαπάνησαν για προσωπική χρήση τους και συγγενών τους δεν προέρχονται από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά από προσωπικές αποταμιεύσεις, αποζημιώσεις που έλαβαν για συμμετοχή τους σε έργα ή προγράμματα της Ε.Ε. κ.λπ.

Σύμφωνα όμως με τους πειθαρχικούς δικαστές (με πρόεδρο τον πρόεδρο του ΣτΕ Αθανάσιο Ράντο), τα στοιχεία που προσκόμισε το ζεύγος είναι γενικά και αόριστα, χωρίς πλήρη αριθμητική αντιστοίχιση με τα ελλείποντα ποσά και κατέληξαν ότι τα στοιχεία αυτά δεν κρίνονται επαρκή και ικανά να ανατρέψουν τα τεκμηριωμένα πορίσματα του ελέγχου της OLAF και του αρμόδιου οικονομικού πραγματογνώμονα, «από τα οποία προκύπτει τέλεση των αποδιδόμενων πράξεων» στο ζεύγος των καθηγητών.

Τελικά, το Πειθαρχικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη του «το μέγεθος της ζημίας που προκάλεσαν στην περιουσία της Ε.Ε. αλλά και στο κύρος και την αξιοπρέπεια του ΑΠΘ και των πανεπιστημιακών λειτουργών του», έκρινε ότι η προσήκουσα και ανάλογη ποινή είναι αυτή της οριστικής παύσης.

Ειδήσεις σήμερα:

Στις 9 Ιουλίου η πληρωμή αναδρομικών για τις επικουρικές 250.000 συνταξιούχων

Τι αλλάζει στις οικοδομές μετά την υποχρέωση για φορτιστές ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Εμπρηστικός ο Τραμπ στην πρώτη προεκλογική συγκέντρωση - Kung flu ο κορωνοϊός, «φρενάρετε» τα τεστ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (129)

To βασικό είναι να μην χαθεί το κρατικό μονοπώλιο στα ΑΕΙ

Για φανταστείτε να μειωθεί η μάσα κρατικού χρήματος έστω και λίγο. Αδιανόητο, κινδυνεύει η δημοκρατία μας (κυριολεκτικά δική μας όμως).

Στέφανος

Αυτά είναι για ψιλικατζηδες. Αν ήξερε ο κόσμος τι εκατομμύρια ευρώ έχουν φαγωθει στους δήμους με συναυλίες επωνύμων καλλιτεχνών τόσα χρόνια θα του έπεφτε και η τελευταία τρίχα. Όσοι είναι στη μουσική και έχουν δουλέψει μαζί τους ξέρουν. Οι περισσότεροι δήμοι της Ελλάδας έχουν εκατομμύρια μαύρες τρύπες από τέτοιες και μόνο συναυλίες. Και κάποιοι έχουν χτίσει βιλαρες και κυκλοφορούν με cherokee και βγάζουν γούστα στην υγεία του κροίσου Έλληνα φορολογούμενου. Άλλες δέκα φυλακές θα χρειάζονταν μόνο για αυτούς που έβγαλαν χρημα από όλα αυτά. Μια είναι η λύση. Λογιστικός έλεγχος του χρέους από μηδενική βαση. Που πήγαν τα λεφτα, ποιος τα εφαγε και όποιος είναι ακόμα εν ζωή φυλακα. Τα υπόλοιπα είναι ευχολόγια

Γιώργος Τσομπανίδης δίμετρος

Το ζεύγος προσέφυγε στο ΣτΕ και ζητάει να ακυρωθεί η πειθαρχική απόφαση της οριστικής απόλυσής τους !!!!!!!!!!!! Με μιά λέξη : Ξεδιάντροποι .

Μαρία

Όταν πρόκειται για νεοδημοκράτες δεν πρέπει να βάζουμε ημερομηνίες ούτε ποιοι το ανέσυραν το θέμα. Πρέπει το κόμμα της ΝΔ να φαίνεται μακριά από όλα αυτά. Έστω και τα 350 χιλιάδες είναι κατά τι λιγότερο από τα 350 εκατομμύρια που έχει καταχραστεί το κόμμα του Κούλη.

ΟΝΝΕΔίτης

To xρέος μας είναι 280.000.000 ευρώ και δεν τα έχουμε καταχραστεί, δάνεια έχουμε πάρει και σε 250 με 300 χρόνια θα τα εξοφλήσουμε!

;

Σε άλλα πανεπιστήμια σε περνάνε δέκα κοσκινα για να κάνεις παραγγελία αναλώσιμων ύψους.... τριών χιλιάδων ευρώ!!! Επιπλέον τα χρήματα είναι παντα σε κεντρικό λογαριασμό του ιδρύματος. Σε αυτους ποιος υπεγραψε να πανε τοσα χρηματα στους λογαριασμούς τους χωρις παραστατικα;

ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

46 χρόνια φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, ανοίξανε τα σύνορα και μας κάνανε ΧΑΛΙΦΑΤΟ , φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε, φάγανε

97%... έτσι, βεντούζα βεντούζα

'Oλα στο όνομα της δημοκρατίας, αγαπητέ μου. Μπορεί η σούμα να έβγαλε 400 δις ευρώ χρέος και 3 εκατομμύρια παράτυπους αλλά πάντα φταίνε οι άλλοι και ποτέ εμείς!

Ελληνας

Όταν κλέβουν στο δημόσιο, δεν επιστρέφουν τα χρήματα, δεν πάνε φυλακή?

Joanna Pippi

Αρκεί μια βόλτα σε οποιοδήποτε ελληνικό πανεπιστήμιο και η φάση βρωμάει διαφθορά . Πραγματικά τα πανεπιστήμιά μας είναι η ντροπή της έννοιας . Θύματα όλοι οι Έλληνες αλλά με τόσο χαμηλό μορφωτικό επίπεδο που έχουμε μας αρκεί το τσάμπα φαγητό της λέσχης και τα δωρεάν βιβλία . Κατά τ´άλλα δεν μας προβληματίζει η βρώμα και δυσωδία, η αναρχία και ανομία μέσα στα πανεπιστήμια, η τραγική εξυπηρέτηση από τους εκάστοτε γραμματείς και φαρισαίους .

Φαίη

Αυτά είναι τα λεφτά που βρήκανε - γιατί σίγουρα θα υπάρχουν και άλλα που δεν βρέθηκαν στον έλεγχο. Αλλά το θράσος τους είναι απύθμενο.... Μόνο σε αυτή τη χώρα κλέβεις και ζητάς και τα ρέστα από πάνω. Και μία ηλίθια ερώτηση - φυλακή γιατί δεν είναι????? αν εγώ χρωστάω από φόρους 10-20 χιλιάρικα θα με πάνε μέσα - αυτούς που έκλεψαν 350 χιλιάρικα τους έχουν έξω να γλεντάνε τρώγοντας τα κλοπιμαία?????????

Σύριζα και ΚΚΕ

ντροπή της ελληνικής δικαιοσύνης να γίνονται απολύσεις με το έτσι θέλω. ΟΛΟΙ μαζί σε αγώνα συμπαράστασης των συντρόφων καθηγητών.

Αχαχα

Χαχαχαχχα αριστεία αριστεία

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης