Αντίθετοι στις προτάσεις Πικραμμένου για την Δικαιοσύνη και οι εισαγγελείς

Αντίθετοι στις προτάσεις Πικραμμένου για την Δικαιοσύνη και οι εισαγγελείς

Μετά τους δικαστές και οι εισαγγελείς εκφράζουν την αντίθεση τους στις προτάσεις Πικραμμένου για την Δικαιοσύνη, οι οποίες είναι εκτός των Συνταγματικών ορίων

20935958_15036798
Μετά την Ένωση Διοικητικών Δικαστών και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος εκφράζει με την σειρά της την απόλυτη αντίθεση της στις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Πικραμμένου, για αλλαγές στο χώρο της Δικαιοσύνης, οι οποίες είναι εκτός των Συνταγματικών ορίων.

Ειδικότερα, η ΕΕΕ σε σημερινή ανακοίνωσή της, αναφέρει:

«Με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Πικραμμένου, έτσι όπως δημοσιεύθηκαν στον Τύπο και αφορούν:

α) τον διαχωρισμό των δικαστικών λειτουργών σε τακτικούς και επί θητεία,

β) τη μονιμοποίηση των τακτικών δικαστικών λειτουργών σε οργανικές θέσεις μετά από δοκιμαστική υπηρεσία και αξιολόγηση και

γ) την προαγωγή των δικαστικών λειτουργών κατόπιν γραπτού διαγωνισμού, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος εκφράζει την απόλυτη αντίθεση της με τις ανωτέρω υπό σκέψη νομοθετικές παρεμβάσεις και τούτο διότι, δεν συνάδουν με τις διατάξεις των άρθρων 87 παρ. 1, 88 παρ. 1, 90 του Συντάγματος, στις οποίες ρητά προβλέπεται ισοβιότητα και όχι μονιμότητα των τακτικών δικαστικών λειτουργών και απαγορεύεται ο διορισμός ως δικαστικών λειτουργών άλλων προσώπων (εν προκειμένω καθηγητών ΑΕΙ ή δικηγόρων) και μάλιστα επί θητεία».

Περαιτέρω, συνεχίζει η Ένωση, «σχετικά με την αξιολόγηση των υπό διορισμό δικαστικών λειτουργών φρονούμε πως υφίσταται επαρκές νομοθετικό πλαίσιο δοκιμαστικής υπηρεσίας και αξιολόγησης αυτών στην Εθνική Σχολή Δικαστικών λειτουργών, το οποίο ενδεχομένως να χρειάζεται τροποποιήσεις και βελτιώσεις, στις οποίες η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος είναι πρόθυμη να συμβάλλει με προτάσεις της».

Τέλος, η ΕΕΕ υπογραμμίζει, ότι «οι προαγωγές των δικαστικών λειτουργών, διενεργούνται σύμφωνα με το άρθρο 90 του Συντάγματος, ήτοι με αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστικών Συμβουλίων, τα οποία πέραν της επετηρίδας λαμβάνουν υπόψη και άλλα στοιχεία, όπως την υπηρεσιακή απόδοση, την επιστημονική επάρκεια και το ήθος του δικαστικού λειτουργού».

Ειδήσεις σήμερα:

Ξεκινά διήμερο κακοκαιρίας με βροχές και καταιγίδες

Καιρός: Καλοκαιρινό μπουρίνι πλήττει Θεσσαλονίκη και Σίνδο

Πανελλαδικές 2020: Αυτά είναι τα θέματα σε Αρχαία και Μαθηματικά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης