Yπουργείο Υγείας: Ξεκινούν οι μεταμοσχεύσεις νεφρού σε παιδιά

Yπουργείο Υγείας: Ξεκινούν οι μεταμοσχεύσεις νεφρού σε παιδιά

Το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων νεφρού είχε ανασταλεί για περίπου τρεις μήνες λόγω της πανδημίας - Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, 12 παιδιά αναμένουν μεταμόσχευση από αποβιώσαντα δότη στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

dwrea-organon
Την επανεκκίνηση του προγράμματος μεταμοσχεύσεων νεφρού σε παιδιά ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Το πρόγραμμα είχε ανασταλεί για περίπου τρεις μήνες λόγω της πανδημίας, ωστόσο πλέον με τη συνεργασία του υπουργείου και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) ενεργοποιείται και πάλι και συγκεκριμένα προγραμματίζονται μεταμοσχεύσεις νεφρού σε παιδιά και από αποβιώσαντα δότη.

Μεταμοσχεύσεις νεφρού σε παιδιά από ζώντα δότη διενεργούνταν ήδη. Μάλιστα, μέχρι τις αρχές του περασμένου Μαρτίου έγιναν με επιτυχία τρεις μεταμοσχεύσεις νεφρού σε παιδιά από ζώντα δότη. Άλλες έξι παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις από ζώντα δότη έχουν προγραμματιστεί εντός του 2020.

Συγκεκριμένα, και όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, 12 παιδιά αναμένουν μεταμόσχευση από αποβιώσαντα δότη στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Τα πέντε από αυτά που διαμένουν στη νότιο Ελλάδα θα μεταφερθούν στη λίστα του νοσοκομείου Λαϊκό, το οποίο συνεργάζεται με το παιδιατρικό νοσοκομείο «Αγλαϊα Κυριακού».

Η επέκταση του προγράμματος μεταμοσχεύσεων νεφρού του Λαϊκού και για μεταμοσχεύσεις νεφρού σε παιδιά έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο οπότε δόθηκε η σχετική άδεια από τον ΕΟΜ και το υπουργείο Υγείας.

«Μέσα στην πανδημία, αποδείξαμε ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πέρα και πάνω από όλα. Οι αποφάσεις του υπουργείου Υγείας έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού» ανέφερε σχετικά ο υπουργός, κ. Κικίλιας.

Κλείσιμο
Προς την κατεύθυνση αυτή και προκειμένου να καλυφθούν ελλείψεις που προϋπήρχαν σε μηχανικά μέσα στο Λαϊκό Νοσοκομείο, ο υπουργός ζήτησε από τον Διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας και τη Διοίκηση του Λαϊκού να προχωρήσουν άμεσα σε διαγωνισμό για τις σχετικές.

Ειδήσεις σήμερα

Επίθεση με βιτριόλι- Δείτε βίντεο: Στον εισαγγελέα η 35χρονη - Τα ευρήματα που την «καίνε»

20 νέα κρούσματα κορωνοϊού - Τα 15 στην περιοχή της Ξάνθης

«Αυτόνομη ζώνη» έξι τετραγώνων στο Σιάτλ - Οργή Τραμπ για τους «άσχημους αναρχικούς»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης