Μειώθηκε η αδήλωτη εργασία - Ρεκόρ ελέγχων για παραβατικότητα το 2019

Μειώθηκε η αδήλωτη εργασία - Ρεκόρ ελέγχων για παραβατικότητα το 2019

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργήθηκαν σε επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας όπως είναι εστιατόρια ταβέρνες, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης κομμωτήρια και πρατήρια βενζίνης

ergas1
Ρεκόρ ελέγχων στην αγορά εργασίας πραγματοποιήθηκε το έτος 2019, σύμφωνα με την έκθεση του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» που δημοσιοποιεί σήμερα το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΣΕΠΕ διενεργήθηκαν στοχευμένα σε επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας όπως είναι εστιατόρια ταβέρνες, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης κομμωτήρια, πρατήρια βενζίνης, συνεργία αυτοκινήτων , Λιανικό εμπόριο, καθαριότητα, κατασκευές, εταιρίες σεκούριτι και άλλες.

Τα 2 βασικά συμπεράσματα που συνάγονται μέσα από την έκθεση είναι τα εξής:

1ον: Από την στιγμή που επιβλήθηκε το υψηλό πρόστιμο των 10.500 ευρώ και εφαρμόστηκε το σχέδιο «ΑΡΤΕΜΙΣ» η αδήλωτη εργασία από το 40,47% που ήταν τον Μάρτιο του 2013 έπεσε στο 12% τον Αύγουστο του 2014 και τον Δεκέμβριο του 2019 έπεσε στο μονοψήφιο 5,11%. Αυτό σημαίνει ότι οι συνεκτικές δέσμες των πολιτικών μας που περιγράψαμε παραπάνω έφεραν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

2ον: Το έτος 2019 και ειδικότερα το δεύτερο εξάμηνο του έτους (επί σημερινής κυβέρνησης), οι έλεγχοι στην αγορά εργασίας για αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία έσπασαν κάθε ρεκόρ και υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Συγκεκριμένα κατά το διάστημα από 01.01.2019 έως 31.12.2019 στο πλαίσιο εντατικοποίησης των ελέγχων, έγινε έλεγχος σε 67.572 επιχειρήσεις . Από αυτές οι 3.852, απασχολούσαν αδήλωτους εργαζόμενους σε ποσοστό 5,70%. Σε σύνολο 152.622 εργαζόμενων διαπιστώθηκε ότι οι 5.196 ήταν αδήλωτοι (ποσοστό 3,40%) και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 54.531.234 €.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου εργασίας, το σχέδιο «ΑΡΤΕΜΙΣ» εγκαινιάστηκε το 2013 και ήταν ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης των ελεγκτικών σωμάτων του Υπουργείου Εργασίας, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης του e-EΦΚΑ για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης και της αδήλωτης εργασίας.

Κλείσιμο
Σημεία αναφοράς του συνεκτικού επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» ήταν:

1. Η πολιτική του υψηλού προστίμου σύμφωνα με την οποία επιβλήθηκε για πρώτη φορά το πολύ αυστηρό πρόστιμο των 10.500 ευρώ για την αδήλωτη εργασία.

2. Η πολιτική μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις και συγκεκριμένα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 6 μονάδες που υλοποιήθηκε το 2013-2014. Η πολιτική αυτή συνεχίστηκε και από την σημερινή κυβέρνηση με την ψήφιση του ν.4670/2020 τον Φεβρουάριο του 2020 νέας μείωσης κατά 0.90 ποσ. μονάδες ενώ επίκεινται και νέα περαιτέρω ελάφρυνση το επόμενο διάστημα.

3. Η δημιουργία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» το οποίο χαρτογράφησε για πρώτη φορά την αγορά εργασίας και λειτούργησε σαν ασπίδα προστασίας για εργαζόμενους και συνεπείς επιχειρήσεις. Η αξιοποίησή του από τα ελεγκτικά σώματα του Υπουργείου Εργασίας είχε ως αποτέλεσμα πιο στοχευμένους και αποτελεσματικούς ελέγχους.

4. Ο εκσυγχρονισμός και η συνεχής βελτίωση του πλαισίου προστίμων για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία με την δημιουργία του ηλεκτρονικού μητρώου παραβατών που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη με το νόμο 4635/2019 αλλά και την θέσπιση του νέου κώδικα ποινών και κυρώσεων τον Δεκέμβριο του 2019, που εφαρμόζουν τα ελεγκτικά σώματα του Υπουργείου.

5. Η συνεχής αναβάθμιση και η ενδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και σε έμψυχο δυναμικό αλλά και σε τεχνικά μέσα και η παράλληλα θεσμική θωράκισή του με Προεδρικό Διάταγμα που εγγυήθηκε την λειτουργική και επιχειρησιακή του αυτονομία.

Ειδήσεις σήμερα:

Be-live: Το πρόγραμμα που κάνει πράξη το όνειρο υπογόνιμων ζευγαριών να αποκτήσουν παιδί

Καιρός: Ισχυρή καταιγίδα με κεραυνούς χτυπά την Αττική

Σφοδρή σύγκρουση ΙΧ με φορτηγό στη Λάρισα: Νεκρός ο οδηγός του αυτοκινήτου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης