Λαϊκό: Πρωτοποριακή μέθοδος για τη διόρθωση οστικών παραμορφώσεων

Λαϊκό: Πρωτοποριακή μέθοδος για τη διόρθωση οστικών παραμορφώσεων

Η επέμβαση διενεργήθηκε με βάση ειδικό προεγχειρητικό χειρουργικό πλάνο από την Ορθοπαιδικό Χειρουργό Ανδρονίκη Δράκου

laiko_arthrooo1
Ενώ η ματιά όλων είναι στραμμένη στην αντιμετώπιση της Πανδημίας, κάποιοι άλλοι επιστήμονες συνεχίζουν να σχεδιάζουν με αισιοδοξία, ευθύνη και πειθαρχία το μέλλον των ασθενών .

Χθες στο Λαϊκό Νοσοκομείο διενεργήθηκε με απόλυτη επιτυχία η πρώτη προσομοιωμένη επέμβαση για την διόρθωση μεγάλης παραμόρφωσης του μηριαίου οστού σε ασθενή με Σπάνιο Νόσημα των Οστών.

Η επέμβαση διενεργήθηκε με βάση ειδικό προεγχειρητικό χειρουργικό πλάνο από την Ορθοπαιδικό Χειρουργό Ανδρονίκη Δράκου, ως προσομοίωση, με την χρήση ειδικού λογισμικού και με εξατομικευμένους οδηγούς κοπής του οστού.

drakou33

Πιο συγκεκριμένα αρχικά κατασκευάστηκε ένα πρόπλασμα του πραγματικού οστού του ασθενούς και πάνω σ’ αυτό αποτυπώθηκαν όλες οι σχετικές με την επέμβαση “πληροφορίες”.
Στη συνέχεια η προσομοίωση χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία ειδικών εξατομικευμένων οδηγών κοπής που κατασκευάστηκαν με τεχνική 3D planning και 3D printing.
Αυτή η διαδικασία βοηθά ώστε όλες οι παράμετροι μιάς σύνθετης παραμόρφωσης σαν και αυτήν να αποτυπωθούν με απόλυτη ακρίβεια και να αναδειχθεί το ακριβές σημείο της χειρουργικής παρέμβασης στο οστό.
 
Η επέμβαση κατ’αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζει πέρα από την ακρίβεια της διόρθωσης, ελάχιστη παρεμβατικότητα, περιορισμό της απώλειας αίματος και ελαχιστοποίηση του χειρουργικού χρόνου.
Κλείσιμο
 
Η εφαρμογή αυτής της επιτυχημένης χειρουργικής μεθόδου είναι προϊόν δουλειάς μιας ομάδας Ερευνητών, Μηχανικών και Ορθοπαιδικών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Balgrist της Ζυρίχης και της Ορθοπαιδικής Ομάδας του ΓΝΑ Λαϊκού, υπό την διεύθυνση της Ορθοπαιδικού Α. Δράκου. Αποτέλεσμα της στενής αυτής συνεργασίας είναι η εκπόνηση ενός φιλόδοξου σχεδίου που βελτιστοποιεί τις τεχνικές αποκατάστασης  των Σκελετικών Παραμορφώσεων με την χρήση της Τεχνολογίας 3D printing. Είναι ένα εγχείρημα που αποτελεί μέρος του χειρουργικού σχεδιασμού υψηλής ακριβείας και είναι μία εφαρμογή της Ιατρικής Ακριβείας στην Ορθοπαιδική.
 
Το Λαϊκό Νοσοκομείο, το οποίο  αποτελεί Κέντρο αναφοράς για την αντιμετώπιση των  Σκελετικών Παραμορφώσεων των μακρών οστών έχει εξασφαλίσει στη φαρέτρα του αυτή τη καινοτόμο χειρουργική τεχνολογική εφαρμογή .

 Η Ορθοπαιδική Κλινική αποτελεί Κέντρο αναφοράς στα Σπάνια Νοσήματα των Οστών (Αχονδροπλασία, Ατελής Οστεογένεση, Οστική Ινώδης Δυσπλασία, Επιφυσιακές Δυσπλασίες και λοιπές διαταραχές ανάπτυξης των Μακρών Οστών).

Οι Ασθενείς με διαγνωσμένο ή αδιάγνωστο Σπάνιο Σκελετικό Νόσημα μπορούν να επικοινωνούν με την Ορθοπαιδική Κλινική μέσω μέηλ (orthopaedics@laiko.gr).

ΥΣ. Η σύνθεση της Ορθοπαιδικής Ομάδας: Α. Δράκου, Α. Μήτρου, Ν. Αντωνόπουλος


Προεγχειρητικός σχεδιασμός



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης