Σχολεία - Σύψας: «Η καταλληλότερη στιγμή να ανοίξουν τα δημοτικά»

Σχολεία - Σύψας: «Η καταλληλότερη στιγμή να ανοίξουν τα δημοτικά»

«Να μάθουμε να ζούμε έτσι για τα επόμενα δύο χρόνια» τονίζει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας

sxoleia
Αύριο αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την επαναλειτουργία των σχολείων, σύμφωνα με όσα είπε ο Νίκος Σύψας στην πρωινή εκπομπή του Open, τονίζοντας ότι ο ίδιος θεωρεί πως είναι η κατάλληλη εποχή να ανοίξουν τώρα.

«Την Κυριακή, 24 Μαΐου, θα γίνει η τελική σύσκεψη της επιτροπής με την οριστική σύσταση για τα σχολεία. Θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη εποχή τώρα αν θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία και να μην τα κρατήσουμε δυο χρόνια κλειστά. Τώρα έχει ζέστη, ανοιχτά παράθυρα παντού και στα σχολεία. Να μάθουν τα παιδιά, οι γονείς και οι δάσκαλοι πώς να λειτουργούν με τις συνθήκες αυτές», υπογράμμισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Αναφερόμενος στα εισαγόμενα κρούσματα και στους τουρίστες που αναμένονται να επισκεφθούν τη χώρα μας, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, ανέφερε πως ο κίνδυνος είναι υπαρκτός «μιας και δεν θα γίνονται τεστ κορωνοϊού στους τουρίστες πριν έρθουν στη χώρα μας, ωστόσο θεωρώ ότι θα περάσουμε το καλοκαίρι χωρίς κρούσματα, θα αντιμετωπίσουμε σποραδικά κρούσματα, αλλά θα τα αντιμετωπίσουμε επαρκώς».

Και πρόσθεσε ότι «αν έρχεται ο επισκέπτης από ενδημική χώρα θα κάνουμε περισσότερα τεστ. Οταν μεταβεί στον τόπο που θα κάνει διακοπές, θα υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης σε περίπτωση που εμφανίζει ύποπτα συμπτώματα. Θα γίνεται άμεσα τεστ αν υπάρχουν ύποπτα συμπτώματα και θα απομονώνεται αμέσως. Στη συνέχεια θα ακολουθεί η ιχνηλάτηση».

«Κανόνας απαράβατος, θα είναι η απόσταση», επεσήμανε και τόνισε ότι θα τηρούμε αποστάσεις «ανεξαρτήτως προελεύσεως. Η απόσταση θα γίνει ο μεγάλος κανόνας. Οχι να πούμε, είναι φίλος μου, τον ξέρω, τον βλέπω καλά. Μεγάλο λάθος. Οπως τηρούμε απόσταση από τον τουρίστα, θα τηρούμε και από τον Ελληνα που γνωρίζουμε».

Για τις πισίνες είπε: «Με τα μέτρα που έχουν παρθεί εξασφαλίζεται η απόσταση των δύο μέτρων. Δεν μας ενδιαφέρει το νερό. Τα τετραγωνικά μας ενδιαφέρουν. Η επίβλεψη θα επαφίεται στον ιδιοκτήτη της πισίνας. Η οδηγία είναι να υπάρχει υπάλληλος που θα επιβλέπει τον αριθμό των ατόμων που εισέρχονται στην πισίνα. Ο ιός δεν ταξιδεύει στο νερό είτε είναι χλωριωμένο είτε είναι της θάλασσας». Αναφερόμενος προς πάσα κατεύθυνση για μία ακόμα φορά επανέλαβε ότι «για ένα με δύο χρόνια θα τηρούμε αποστάσεις. Να το συνηθίσουμε...».

Κλείσιμο
Για τους υπαλλήλους των ξενοδοχείων τόνισε: «Το προσωπικό θα εκπαιδευτεί πλήρως από τον γιατρό του ξενοδοχείου για το πώς θα φέρεται αλλά και για το πώς θα εντοπίζει κρούσματα. Σκοπός είναι να μην έχουμε προσωπικό που θα μπαινοβγαίνει στο δωμάτιο συνεχώς».

Ο κ. Σύψας τόνισε ότι αν υπάρξει έξαρση «δεν θα διστάσουμε ακόμα και να σταματήσουμε τον τουρισμό. Τα σποραδικά κρούσματα θα τα αντιμετωπίσουμε με επάρκεια. Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε, βέβαια, σε αυτό το σημείο. Ωστόσο, κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια έξαρση της πανδημίας το καλοκαίρι. Κάθε μέρα του καλοκαιριού θα υπάρχει σκληρή και καθημερινή επιτήρηση για να μην έχουμε κρούσματα».

Τέλος, όσον αφορά το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, για το οποίο υπάρχει ανησυχία, ανέφερε: «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Είναι ο έβδομος κορονοϊός που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Περιμένουμε δεύτερο κύμα όταν κλείσουν τα παράθυρα και ανοίξουν τα σχολεία. Η Υγεία θα είναι καλύτερη, το φάρμακο θα το έχουμε και θα έχουμε μάθει να ζούμε με τον ιό. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε καραντίνα ξανά».

Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας για τουρισμό και τον κίνδυνο του κορωνοϊού -Τώρα ό,τι συμβαίνει |OPEN TV


Ειδήσεις σήμερα: 

Δείτε βίντεο: Απίστευτος συνωστισμός και ξύλο για ένα take away ποτό στη Θεσσαλονίκη

Κατέληξε 91χρονη - Στους 170 οι νεκροί από κορωνοϊό

Σοκ στην Κύπρο: Νεκρός 21χρονος μετά από ολονύκτιο πάρτι με ναρκωτικά και κολύμπι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης