Γενοκτονία Ποντίων: Πώς τα στημένα Δικαστήρια της Αμάσειας αφάνισαν την ελίτ του Ποντιακού Ελληνισμού

amaseia

Γενοκτονία Ποντίων: Κατηγορούμενοι χωρίς δικαίωμα υπεράσπισης -  Πολιτικοί, ιερωμένοι, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι στη λίστα των καταδικασθέντων και εκτελεσθέντων

Μετά το 1919 και την έναρξη της δεύτερης και σκληρότερης φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, οι Τούρκοι -με το «ΟΚ» του Μουσταφά Κεμάλ (μετέπειτα Ατατούρκ), ξεκινούν τις δίκες – παρωδία στην Αμάσεια με στόχο τον αφανισμό της ελληνικής ελίτ του Πόντου.  Η επιλογή της Αμάσειας στα βάθη της Ανατολίας για τη διεξαγωγή των δικών, είχε ως σκοπό αυτές να μείνουν μακριά από τα μάτια της κοινής γνώμης.

Με πρόσχημα τις υποτιθέμενες ενέργειες Ελλήνων του Πόντου για δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στην περιοχή, τέθηκαν σε ισχύ τα λεγόμενα «Δικαστήρια Ανεξαρτησίας» για τη νομιμοφανή εξόντωση -με συνοπτικές διαδικασίες- των πλέον σημαντικών προσωπικοτήτων του ποντιακού Ελληνισμού.

Τα ειδικά δικαστήρια των Τούρκων εθνικιστών, ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 1921, με βασικές κατηγορίες τη προσπάθεια δημιουργίας ανεξάρτητου ποντιακού κράτους ή τη βοήθεια στον Ρωσικό Στρατό στη διάρκεια του πρόσφατου ρωσοτουρκικού πολέμου. Το χρονικό διάστημα 20/8-21/9/1921 υπολογίζεται πως 177 Έλληνες του Πόντου καταδικάστηκαν σε θάνατο, από τον δικαστή Εμίν Μπέη Τσεβεσίογλου στη συντριπτική πλειοψηφία, και απαγχονίστηκαν σε αγχόνες που στήθηκαν στην κεντρική πλατεία της Αμάσειας. Πάντως ο αριθμός των Ελλήνων εκτελεσθέντων θεωρείται πως αγγίζει τα 500 άτομα, με πρόχειρες εκτιμήσεις.

Οι Έλληνες κατηγορούμενοι, απαγορευόταν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και, βέβαια, δεν είχαν δικηγόρους. Ενίοτε επιτρεπόταν μια τυπική απολογία, μετά την οποία ανακοίνωναν στους δικαζόμενους την απόφαση του στρατοδικείου, που ήταν ο «θάνατος δι’ απαγχονισμού».

Στη λίστα των καταδικασθέντων, και εκτελεσθέντων στη συνέχεια, περιλαμβάνονται πολιτικοί, ιερωμένοι, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, ακόμη και τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας «Πόντος» Μερζιφούντας, επειδή οι στολές του ήταν στα γαλάζια και λευκά χρώματα που παρέπεμπαν στην ελληνική σημαία. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο, να κρεμάσουν το άψυχο σώμα του Επισκόπου Ζήλων Ευθυμίου, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες είχε ήδη πεθάνει από τύφο μέσα στη φυλακή.

Μεταξύ άλλων καταδικάστηκαν και απαγχονίστηκαν:

Ματθαίος Κωφίδης, επιχειρηματίας και πολιτικός, πρώην μέλος του οθωμανικού κοινοβουλίου
Νικόλαος Καπετανίδης, δημοσιογράφος και εκδότης
Παύλος Παπαδόπουλος, διευθυντής της Οθωμανικής Τράπεζας της Σαμψούντας
Ιορδάνης Τοτομανίδης, διευθυντής του μονοπωλείου καπνού της Μπάφρας
Δημοσθένης Δημήτογλου, τραπεζίτης 
Δάσκαλοι και μαθητές του Κολλεγίου Ανατολή Μερτζηφούντος, ορισμένοι από τους οποίους αθλητές της ποδοσφαιρικής ομάδας του σχολείου «Πόντος Μερζιφούντα»
Ευθύμιος Ζήλων Αγριτέλης, επίσκοπος Ζήλων (ήταν ήδη νεκρός)
Πλάτων Αϊβαζίδης, πρωτοσύγγελος της μητρόπολης Αμάσειας
Αλέξανδρος Ακριτίδης, επιχειρηματίας στην Τραπεζούντα 

Η επιστολή του μελλοθάνατου Αλεξάνδρου Ακριτίδη, εμπόρου Τραπεζούντας (7/91921) προς τη σύζυγό του Κλειώ, συγκλονίζει: 

«Γλυκυτάτη μου Κλειώ
Σήμερον ετελέσθη εν τη φυλακή λειτουργία και εκοινωνήσαμε όλοι, περί τους 100 από διάφορα μέρη. Έχει αποφασισθεί ο δια της κρεμάλας θάνατος. Αύριον θα πηγαίνουν οι 60, μεταξύ αυτών οι 5 Τραπεζούντιοι και θα γίνει ο δι’ αγχόνης θάνατος.
Την Τρίτην δεν θα είμεθα εν ζωή, ο Θεός να μας αξιώσει τους ουρανούς και σε σας να δώσει ευλογίαν και υπομονήν και άλλο κακόν να μη δοκιμάσητε. Όταν θα μάθετε το λυπηρόν γεγονός να μη χαλάσετε τον κόσμον, να έχετε υπομονή. Τα παιδιά ας παίξουν και ας χορέψουν. Ας σε βλέπω να κανονίσης όλα όπως ξέρεις εσύ.
Ο αγαπητός μου Θεόδωρος ας αναλαμβάνει πατρικά καθήκοντα και να μην αδικήσει κανένα από τα παιδιά τον Γέργον να τελειώσει το σχολείον και να γίνει καλός πολίτης. Τον Γιάννην ας τον έχει μαζί του στη δουλειά. Από τα μικρά, τον Παναγιώτη να στείλεις στο σχολείο, την Βαλεντίνην να την μάθης ραπτικήν. Την Φωφών να μη χωρίζεσαι ενόσω ζεις. Εις τον Στάθιον τας ευχάς μου και την υποχρέωσιν όπως χωρίς αμοιβήν διεκπεραιώσει όλας τας οικογενειακάς μου υποθέσεις που θα του αναθέσητε.
Ο παπα Συμεών ας με μνημονεύσει ενόσω ζη. Να δώσης 5 λίρες στην Φιλόπτωχον, 5 λίρες στην Μέριμναν, 5 λίρες στου Λυκαστή το σχολείον. Και ας με συγχωρέσουν όλοι οι αδελφοί μου, οι νυφάδες και όλοι οι συγγενείς και φίλοι.
Αντίο βαίνω προς τον πατέρα και συγχωρήσατέ μου
ο υμέτερος
Αλ. Γ. Ακριτίδης»

(«Ζωντανές Μνήμες του Πόντου» της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, Θεσσαλονίκη 1988).

Οι θηριωδίες αυτές προκάλεσαν αντιδράσεις εντός και εκτός Τουρκίας. Ο απαγχονισμός του Ματθαίου Κωφίδη, πρώην μέλος του οθωμανικού κοινοβουλίου, και ένα από τα θύματα της Αμάσειας, ο οποίος μάλιστα ήταν ενάντιος σε κάθε μορφή ένοπλης αντίστασης κατά των Τούρκων, εξόργισε ακόμη και τους Μουσουλμάνους της Τραπεζούντας, που σιωπηρά αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τους Τούρκους εθνικιστές, και έτσι κατάφερε να διασωθεί ένας αριθμός ντόπιων Ελλήνων. 

Διαμαρτυρίες καταγράφτηκαν στην Ελλάδα και στην Αγγλία. Αλλά και σε χώρες που βρίσκονταν σε συμμαχία με το κεμαλικό κίνημα, όπως στη Γαλλία και στην Ιταλία, οι οποίες και καταδίκασαν τις αποτρόπαιες πράξεις. Το θέμα της εξολόθρευσης του Ποντιακού Ελληνισμού απασχόλησε και το Κογκρέσο των Η.Π.Α., στις 22 Δεκεμβρίου 1921, από τον γερουσιαστή Γουίλλιαμ Κινγκ
Οι τουρκικές ωμότητες εις βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού και ειδικά των εκτελέσεων από τις δίκες-παρωδίες της Αμάσειας, προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή. Ο σκοπός ωστόσο είχε επιτευχθεί. Το μεγαλύτερο μέρος του Ποντιακού Ελληνισμού είχε αφανιστεί και όσοι επέζησαν της Γενοκτονίας, ξεριζώθηκαν για πάντα από τις πατρογονικές τους εστίες, με την ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την υπογραφή της «Συνθήκης της Λωζάνης» το 1923.Ειδήσεις σήμερα:

Σάλος με την καταδίκη Γαλλοϊρανής ακαδημαϊκού σε κάθειρξη 5 ετών από το Ιράν

Ξεκινάει ο καύσωνας του Σαββατοκύριακου - Άνοιξαν με κανόνες οι οργανωμένες παραλίες

Δίκη Τοπαλούδη: «Αυλαία» με χειροκροτήματα για τα ισόβια και το αίτημα της μάνας της Ελένης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (29)

Γενοκτονια της αληθειας

Η ειδικοτητα των νεοελληνων "ιστορικων" για να δημιουργησουν ιστορικο υποβαθρο. Γελοιες προσπαθειες που δεν προσφερουν τιποτα στο δημιουργημενο με θρησκευτικο κριτηριο νεοελληνικο εθνος.Μυθοπλασιες και φαντασιωσεις που εχουν καταντησει να προκαλουν παντου θυμηδια και ανυποληψια.Ο αλβανοφωνος Κολοκοτρωνης με αρχαιοελληνικη.....περικεφαλαια, η νεοελληνικη (μα και αλβανικη συγχρονως) φουστανελα .....μινι-ζουπ για τους φουκαραδες τους ευζωνους της Προεδρικης φρουρας για να θυμιζει αρχαια Ελλαδα ,μεμονωμενα περιστατικα των πολεμων που στην ουσια προκαλεσαν οι ιδιοι οι νεοελληνες κυβερνητες βαφτιζονται.....γενοκτονιες οψιμα και κατοπιν εορτης ενω αποσιωπουνται συστηματικα τα γεγονοτα που προηγηθηκαν των "εγκληματων" (Κατηγορουν τον Κεμαλ για την καταστροφη της Σμυρνης αποσιωποντας την πραγματικη γενοκτονια σε βαρος του μουσουλμανικου στοιχειου της Σμυρνης που προεβη ο ελληνικος στρατος κατοχης απο το 1918 μεχρι το 1922 η "δειχνουν" τα εγκληματα του "χτηνους" Τοπαλ Οσμαν (που σημειωταιον δεν ηταν τουρκος, αλλα ποντιος) αποσιωποντας τις σφαγες που εκαναν σε βαρος των συμπατριωτων τους μουσουλμανων απο το 1914 οι χριστιανοι ποντιοι οργανωμενοι σε ανταρτικα σωματα απο τους νεοελληνες μεγαλοιδεατες πρακτορες (στην Αμασεια ενεργουσε τοτε ο γνωστος υπερεθνικιστης ιερωμενος Γερμανος Καραβαγγελης) Ολα αυτα για να "ντοπαρεται" ενα 30% χαμηλοτατου IQ εθνικια για να παιζουν τον ρολο των πραιτωριανων που κρατανε το νεοελληνικο λαμογιοσυστημα.

Λευθέρης

Πράγματι είσαι αλλού για αλλού. Ο Διωγμός των Ελλήνων ξεκίνησε το 1919 λίγο μετά την γενοκτονία των Αρμενίων . Το άρθρο αναφέρεται ΜΟΝΟ στις δίκες της Αμάσειας μετά το 1921 .Ο διωγμός το 1919 . Τα θύματα 300.000 . Εάν θέλεις στοιχεία , μπορώ να σε παραπέμψω....Αλλά δουλάκι της Πρεσβείας , ή ανθέλληνας αριστερός μου φαίνεσαι και μάλλον τα ξέρεις όλα αυτα αλλά τρολάρεις

ΤΟΥΡΚΌΣΠΟΡΕ

Ο Κολοκοτρώνης ένιωθε και πολέμησε σαν Έλληνας Ο ΧΕΙΡΌΤΕΡΟΣ ΕΦΙΆΛΤΗΣ ΤΩΝ ΤΟΎΡΚΩΝμαζί με άλλους οπλαρχηγούς και αγωνιστές ελευθέρωσε ελληνικά εδάφη. Η συνέχεια δόθηκε μερικές δεκαετίες αργότερα με αγώνες από πατριώτες μαχητές αγωνιστές του έθνους πού μεγάλωσανε την πατρίδα και ελευθερώσανε Ελληνικους πληθυσμούς που ζούσαν την καταπίεση την προσβολή των Οθωμανών με το μέγιστο την απόβαση στη μικρά Ασία δυστυχώς εκεί προδόθηκαν από μεγάλες δυνάμεις και από την λιποταξία των κομμουνιστών που είχαν στις τάξεις τους.

Σταμάτα την τουρκική προπαγάνδα

Οι Έλληνες όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Μ Ασία το 1060 ήταν 20 εκατομμύρια και οι Τούρκοι κάτι χιλιάδες . Βάλε τώρα πόσες γενιές χάθηκαν για να απομείνουν οι Έλληνες της Μ Ασίας το 1914 γύρω στα 3 εκατομμύρια και άρα μειονότητα και οι Τούρκοι η πλειοψηφία .όχι απλά γενοκτονία έκαναν αλλά ολοκαύτωμα μεγαλύτερο του εβραϊκού για χιλιετία σχεδόν.. τέλος η φουστανέλα είναι ρωμαϊκή λέξη λατινική και αποδίδει τη στρατιωτική φορεσιά με πιέτες που φορούσαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι και οι αρχαίοι Έλληνες στο στρατό. Οι Αλβανοί που κατατάχθηκαν στον βυζαντινό στρατο το μεσαίωνα φόρεσαν την βυζαντινή στρατιωτική φορεσιά που είχε φουστανέλα. Εξού και την διατήρησαν ως στα σήμερα μόνο στο νότο της Αλβανίας που ανήκε διοικητικά στην Βυζάντιο και μόνο οι τόσες φοράνε φουστανέλα οι υπόλοιποι Αλβανοι δεν φοράνε φουστανέλα. Η φουστανέλα είναι το αρχαίο ελληνικό και βυζαντινό στρατιωτικό ένδυμα Παρακαλώ να περάσει.

Κύριος

Κανένα βιβλίο και προπαγάνδα. παππούδες και γιαγιάδες είχαμε. Τα είδαν, τα έζησαν μας τα είπαν και η ιστορική μνήμη ταυτίζεται με τις ιστορίες πόνου που μας έλεγε το αίμα μας και πέρασαν στις επόμενες γενιές μέσα στα μικρά προσφυγικά καμαράκια τόσο στις αρχές όσο και στα μέσα του 20ου αιώνα.

Αδικα κοπιαζουν καποιοι

Ποτε δεν προκειται να αναγνωριστει σαν γενοκτονια η υποτιθεμενη γενοκτονια των ποντιων, γιατι απλουστατα δεν ειναι γενοκτονια αλλα 1)εμφυλιος πολεμος μεταξυ χριστιανων ποντιων και μουσουλμανων ποντιων οπως και η εξεγερση του 1821 κατεληξε σε εμφυλιο πολεμο μεταξθ χριστιανων αλβανων και μουσουλμανων αλβανων 2)ουτε καν σαν ξεριζωμος δεν μπορει να χαρακτηριστει, γιατι οπως ξεριζωθηκαν καποιες εκατονταδες χιλιαδες χριστιανοι, ετσι ξεριζωθηκαν επισης πολλες εκατονταδες χιλιαδες μουσουλμανοι, απο την Ηπειρο, την ελληνικη Μακεδονια, τα νησια του Αιγαιου και την Κρητη (Επιμελως αποσιωπειται απο την νεοελληνικη ψευδοιστορια)Κανονικα, οσοι υποδαυλιζουν τον ακραιο εθνικισμο με μονοπλευρα ψεμματα θα επρεπε να αντιμετωπιζουν ποινικοποιηση των πραξεων τους και να κλεινονται μεσα.

ενώ εσύ θα πρέπει να είσαι έξω νομίζεις

Για να συνεχίζεις το Ανθελληνικό όσο και τελείως ανιστόρητο πρελούδιο σου!!!

Μούλε το σκασμό

Άντε ρε προσκυνημένε Συριζαίε ανθέλληνα που μιλάς. Τράβα να μαζέψεις τους λάθρο να σε γλεντήσουν. Χαμένε...

Άλαλος

ως γνήσιος συριζαίος παίρνεις άριστα στην ιστορία!!!Εύγε παιδί μου...

Stamata tin tourkiki propaganda

Emfylios yparhei otan afora ton idia fyli. D'en itan Ena ethnos ellines kai tourkoi

Γεωμετρης

Πιάσε καμιά δουλειά ρε άπλυτε.... Θες και άποψη. Είσαι μειονότητα και το ξέρεις ανθέλληνα. Ξυδάκι αν δεν σου αρέσει.... Ο πόλεμος τελέιωσε στο Γράμμο και στο Βίτσι, και το ξέρεις καλά αυτό. Σε πονάει, αλλά μ'αρέσει!

Ο.Ε

εσύ πού ήσουν κρυμμένος τόσον καιρό? Οι γνώσεις σου, οι ιστορικές, πολύ ...χρήσιμες!. Να μας γράφεις συχνά, το ΠΘ αντέχει μαζί και η Αλήθεια...

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ !!!

Αυτά θα πρέπει να διδάσκονται στα ελληνικά σχολεία. Αυτά είναι η απάντηση στους πολιτικούς που προτάσσουν την ελληνοτουρκική "φιλία" για χάρη των μπιζναδόρων της ΕΕ. Όσο υπάρχει ελληνικό έθνος δεν θα υπάρξει ελληνοτουρκική ¨φιλία¨, όσο οι Τούρκοι δεν ζητάνε επίσημα "συγγνώμη" για τη γενοκτονία του ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

οταν

εχεις τετοιους γειτονες, μονο 2 ειναι οι εκβασεις: η εξοντωνεις η εξοντωνεσαι. αν προλαβεις να εξοντωσεις δεν θα εξοντωθεις. αν δεν προλαβεις η λυπηθεις να εξοντωσεις, θα εξοντωθεις. ολα τα αλλα ειναι μπουρδες

Δεν είμαι Πόντιος

Δεν κατάγομαι απο ποντιακή ή μικρασιατική ρίζα, αλλά ένα πράγμα έχω να πώ. Δεν ξεχνάμε ποτέ τον πόνο που έζησε το υπόλοιπο μισό σώμα του Ελληνισμού. Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ΠΟΤΕ όλοι οι Έλληνες τι περάσαμε απο αυτά τα τούρκικα τέρατα. Αθάνατοι. Δεν ξεχνάμε.

xm

και ο ΟΗΕ στις μερες μας διαμαρτυρηθηκε πολλακις για την Κυπρο ποσοι προσφυγες γυρισαν στην Βορεια Κυπρο; Ποσοι Πολιτες πηραν πισω τις περιουσιες τους ;

ΚΩΣΤΑΣ

Το πρόβλημα καποιων της ελληνικης ¨¨αριστερας '' ειναι το ότι δεν ειχε διαδοθεί ο κουμουνισμος απο το 1900 - 1930 στους ελληνες της Μ. Ασιας ( οι Τουρκοι ειναι ο κατακτητης των λαων της Μ.Ασιας ) για να στησουν αγαλματα για την γενοκτονια των Ποντίων .

kyriakos

Και κάτι άλλο αγαπητή σαβούρα. Το πιο πιθανό είναι να μην μπορείς να κάνεις αυτό τον υπολογισμό. Άκου. Πάρε το σύνολο των Ελλήνων του Πόντου και διαίρεσε το με το νούμερο της ελίτ. Μετά πολλαπλασιασε επί 100 για να βρεις το ποσοστό. Μετά κλάψε!!! Το κλάψε πάει στο ότι και δεν ξέρεις να κάνεις την πράξη αλλά και στο ότι θα καταλάβεις που ανήκεις!!!

kyriakos

Το άρθρο είναι ΧΡΥΣΟΣ!!! Ανοιχτή επιστολή προς την πλεμπα (70% των ελληνεπωνυμων): Αγαπητή σαβούρα, με μεγάλη μου χαρά διάβασα τα νούμερα της ελίτ του Ελληνισμού στον Πόντο. Εάν τώρα τα δείτε ως ποσοστό του συνόλου, θα καταλάβετε την κατάρα του να είσαι παρακατιανος!!! Ψοφιμια του αλβανοτσαμη!!!

Είναι

Να τα βλέπουν οι κκε κουτσουμπας γία τό ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΉ ΕΠΈΜΒΑΣΗ. ΠΡΟΔΌΤΕΣ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΈΣ. Σκουπίδια και ΣΚΟΥΛΉΚΙΑ οι αντί και αναρχικοί και το Αιγαίο στά ψάρια του. ΦΤΟΥ ΣΑΣ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης