Καραμανλής: Kλιματιστικά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

κλιμ12

O υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπενθύμισε ότι η σύσταση του ΕΟΔΥ είναι τα κλιματιστικά να λειτουργούν μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Για το άνοιγμα των αερομεταφορών μετά τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και για τη νέα κανονικότητα του κορωνοϊού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μίλησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97,8.

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι η Ελλάδα, διά του πρωθυπουργού, ήδη από τον Απρίλιο στη Σύνοδο Κορυφής, είχε ζητήσει κοινές κατευθυντήριες γραμμές για τα ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτίμησε ότι οι χθεσινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σε αυτήν τη λογική.

Επίσης, ανέφερε ότι έγινε δεκτό το αίτημα της χώρας μας να μην υπάρχει διάκριση μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πρέπει να γίνει ένα σταδιακό άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων της Ευρώπης μεταξύ χωρών που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση επιδημιολογική» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «θα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κρίνει εάν η χώρα Α είναι σε μία παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση με μία χώρα Β και να έρθει σε μία πιο στενή διμερή συμφωνία».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε, επιπλέον, ότι για λόγους πρακτικούς δεν «ακούμπησε» αυτήν τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ελληνική πρόταση σχετικά με τη διεξαγωγή τεστ στους επιβάτες 72 ώρες πριν την πτήση, συμπλήρωσε, όμως, πως αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει ορισμένα μέτρα, τα οποία θα τα δούμε μαζί με τους ειδικούς.

«Αυτά που ανακοινώθηκαν χθες δεν είναι θέσφατα, είναι κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες, μάλιστα, ανακοινώθηκαν μετά από πίεση του Έλληνα πρωθυπουργού. Δεν θα γινόταν έκτακτη συνέντευξη Τύπου για την ελεύθερη μετακίνηση για τον τουρισμό εάν δεν είχε πιέσει η Ελλάδα. Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής σε αυτό το πράγμα και εδώ δείχνει -αν θέλετε- και ένα επιπλέον πολιτικό κεφάλαιο που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός και η χώρα, διότι διαχειριστήκαμε αυτήν την πανδημία με έναν τρόπο -κατά κοινή ομολογία- επιτυχημένο. Το ζήτημα τώρα είναι η επόμενη μέρα», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Υποστήριξε, δε, ότι σε πρώτη φάση η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Ισραήλ, και προανήγγειλε πως η κυβέρνηση, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα ξεδιπλώσει το σχέδιό της για την τουριστική βιομηχανία.

Κλιμαστιστικά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Ερωτηθείς για τη χρήση κλιματισμού στις αστικές συγκοινωνίες εν αναμονή του μίνι καύσωνα, ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι η σύσταση του ΕΟΔΥ είναι τα κλιματιστικά να λειτουργούν μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. «Επομένως, θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τη χρήση των κλιματιστικών, διότι αυτή είναι η σύσταση των ειδικών», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι κατανοεί τα προβλήματα, όμως η χώρα πήγε καλά στην αντιμετώπιση της κρίσης διότι οι πολιτικοί δεν έκαναν του κεφαλιού τους αλλά άκουγαν τους ειδικούς. «Όταν, λοιπόν, οι ειδικοί λένε "προσοχή στη χρήση των κλιματιστικών" αυτό θα κάνουμε», υπογράμμισε. Ο υπουργός εκτίμησε ότι η χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι σχεδόν καθολική, ενώ αναφερόμενος σε «αυτούς τους λίγους που αποτελούν εξαίρεση και δεν φορούν μάσκα», είπε: «Δεν μπορούμε να βάλουμε και έναν αστυνομικό πάνω σε κάθε λεωφορείο. Εδώ έρχεται και το στοιχείο της ατομικής ευθύνης».

Όσον αφορά τις αποστάσεις, ο κ. Καραμανλής σημείωσε: «Όσο θα μπαίνουμε σε μία κανονικότητα, και εδώ παρακαλώ σημειώστε ότι σήμερα έχει αυξηθεί η επιβατική κίνηση, αλλά δεν έχει φτάσει στα επίπεδα προ κορονοϊού. Βρισκόμαστε γύρω στο 35% της επιβατικής κίνησης σε σχέση με την προ-κορονοϊού εποχή. Βέβαια, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, που ήταν τα δύο στάδια άρσης των περιορισμών στις μετακινήσεις, είχαμε αύξηση 130%. Επομένως. αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Πρέπει να καταλάβουμε ότι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς φοράμε τη μάσκα, διότι πολλές φορές θα είναι σχεδόν αδύνατον να κρατήσουμε τις αποστάσεις. Εδώ, λοιπόν, χρειάζεται η επίκληση της κοινής λογικής και η ατομική ευθύνη. Υπάρχουν σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στους συρμούς του μετρό και στα λεωφορεία συγκεκριμένες σημάνσεις, που σου λένε πού πρέπει να κάτσεις και πού όχι. Από εκεί και πέρα, ας προσπαθήσουμε όλοι με τον κοινό νου να προστατεύσουμε πρώτα τον εαυτό μας και μετά τους ανθρώπους που είναι δίπλα μας».

Ο υπουργός προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι καταναλωτές που θα φέρουν ένα νέο ΙΧ από το εξωτερικό θα πληρώνουν λιγότερα σε σχέση με όσους αγοράσουν εισαγόμενο αυτοκίνητο 15ετίας. «Γιατί το κάνουμε αυτό; Διότι η Ελλάδα έχει έναν στόλο με μέσο όρο ηλικίας πάνω από 15 έτη και θέλουμε να δώσουμε κίνητρα, έτσι ώστε να μπορέσει κάποιος να πάρει ένα φθηνό και "καθαρό" αυτοκίνητο». Όσον αφορά, ειδικότερα, στην ηλεκτροκίνηση, τόνισε ότι αυτό είναι το μέλλον και εκεί θα πάμε σιγά σιγά. Τέλος, αναφέρθηκε στο προσωρινό ψηφιακό δίπλωμα, καθώς ξεκινούν οι εξετάσεις οδήγησης. Εξήγησε ότι όποιος επιτύχει στις εξετάσεις, μέσα σε 48 ώρες θα λαμβάνει ένα προσωρινό ψηφιακό δίπλωμα και δεν θα χρειάζεται να περιμένει τέσσερις μήνες μέχρι να έρθει το κανονικό δίπλωμα: «Η μεγάλη καινοτομία είναι ότι από τη στιγμή που πετύχεις στις εξετάσεις μπορείς να οδηγήσεις και να μην περιμένεις τέσσερις μήνες να σου έρθει ένα χαρτί», επισήμανε ο κ. Καραμανλής.

Ειδήσεις σήμερα:

Βρούτσης: «Περιμένουμε αύξηση της ανεργίας και αποκατάσταση το 2021

»
Μέχρι τρία αντισηπτικά και οινοπνεύματα μπορούν να αγοράζουν πλέον οι καταναλωτές


Κορωνοϊός: Κινέζοι ανακάλυψαν βιοδείκτες-κλειδιά που «βλέπουν» ποιος ασθενής κινδυνεύει να πεθάνει

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (8)

το εκαβ θα τρεχει και δε θα φτανει

Στα 3 εμφραγματα και 5 λιποθυμίες θα οριζεται η "εκτακτη αναγκη"?

ελεος πια!!!

Λογια απο ανθρωπους που μαλλον δεν εχουν μπει ποτε σε βαγονι μετρο η λεωφορειο καλοκαιρι για να πανε στη δουλεια τους..Κυκλοφορω με μεσα 15 χρονια σε καθημερινη βαση. Μαζευτε τους!!!Οποιος "επιστημονας" η ειδικος του εργαστηριου το προτεινε αυτο να ερθει μαζι μου να κανουμε μια διαδρομη στην Αθηνα και το Πειραια με 35 βαθμους σε ωρα αιχμης φορωντας μασκα και με το λεωφοριο γεματο κοσμο χωρις κλιματισμο!Να μετρησουμε ποσοι θα λιποθυμησουν..Δε θα παθουμε τιποτα απο το κορονοιο αλλα απο τη ζεστη και την ασχετοσυνη καποιων!

Ο κύριος

αυτός θα κυκλοφορεί με air contition στα αμάξι του. Είστε σοβαροί Ποιοι "ειδικοί" είναι αυτοί που λένε σ ανθρώπους με 35 και 40 βαθμούς να φοράνε μάσκα και τα κλιματιστικά να είναι κλειστά? Ο κόσμος θα πέφτει σαν τις μύγες, τα εμφράγματα θα αυξηθούν όπως και το άσθμα. Και να μη είχες, θα αποκτήσεις, σε τέτοιες συνθήκες. Την πλήρη ανικανότητα σας να ανταπεξέλθετε σε τέτοια σοβαρή κατάσταση, είναι να βάζετε τον κόσμο σε φούρνους μέσα και να πέφτουν σαν τις μύγες. Είστε για καρπαζιές αλλά και πλήρως επικίνδυνοι. Ήθελα να ήξερα ποιος "ειδικός" ή "ειδικοί" είναι αυτοί που είχαν αυτή την γελοία ιδέα, και πως το βασίζουν και επιστημονικά. Ας μπούνε οι ίδιοι σε τέτοια κατάσταση και να δούμε πόσο θα αντέξουν. Δεν θα πέφτουν μόνο οι ευπαθείς ομάδες, αλλά και αυτοί που είναι υγιείς, έτσι θ αποκτήσουν πρόβλημα. Να γλυτώσουμε από τον κορονοϊό, αλλά να πεθάνουμε από ασφυξία και δύσπνοια.

ManosG

Στις πόσες λιποθυμίες ορίζεται η 'έκτακτη ανάγκη'; Μπορεί να σταθεί άνθρωπος το καλοκαίρι σε ηλεκτρικό / λεωφορείο χωρίς κλιματισμό; Μάλλον αστεία προβλήματα για ανθρώπους που δε γνωρίζουν τίποτε άλλο από το clima control του υπουργικού τους αυτοκινήτου.

xenia

Τα είπες όλα! Αυτό ακριβώς. Ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες προβλέπω να πέφτουν σαν τις μύγες από τη ζέστη.

τριςχειροτερα

αεροπλανο που εισαι τοσο κολλητα που ακουμπας τον διπλα.. για ωρες, και απο αερα παιρνεις μονο απο κλιματισμο?..

Driver

Έχει μπει ποτέ ο Καραμανλής και οι άλλοι "ειδικοί ποτέ σε λεωφορείο καλοκαίρι; Αμφιβάλω! Ή στο μετρό με βαγόνια να βράζουν; Και μιλάμε για όλο το καλοκαίρι, όχι μόνο σε καυσωνα

χαχαχα

Τι λετε αγαπητοι?εχετε παρει ποτε λεωφορείο το καλοκαιρι στην Αθηνα?για μπειτε στο Α5 η στο 040 για μιση ωρα χωρις κλιματισμο τον ιουλιο να δω πως θα βγείτε..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης