Καιρός: Ψηλά ο υδράργυρος σήμερα στην Κρήτη - Έως και 30 βαθμοί σε κεντρική και δυτική Ελλάδα

Καιρός: Ψηλά ο υδράργυρος σήμερα στην Κρήτη - Έως και 30 βαθμοί σε κεντρική και δυτική Ελλάδα

Αυξημένες συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης και άνοδος της θερμοκρασίας από σήμερα, Δευτέρα 11 Μαΐου 2020 - Στους 29 βαθμούς σήμερα στην Αττική -  Πού και πότε θα «χτυπήσει» 40άρια ο υδράργυρος  - Καλλιάνος: Το Σαββατοκύριακο ίσως... να θυμίζει Ιούλιο

kairos_sun
Καλοκαίρι μυρίζει ο μήνας Μάιος με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν σημαντικά., όπως είχε προβλέψει και ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του γνωστού μετεωρολόγου και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Καλλιάνου, την νέα εβδομάδα, αναμένεται η πρώτη «θερμή εισβολή» για τα δεδομένα της εποχής.

Αναλυτικά στην πρόβλεψή του σημειώνει:

«Τρομερή εντύπωση μου προκαλεί το γεγονός ότι μετά τη θερμή εισβολή στις αρχές της νέας εβδομάδας (με 35°C την Τρίτη στα κεντρικά και νότια), επιμένουν τα προγνωστικά μοντέλα ότι έρχεται και 2η πιο ισχυρή θερμή εισβολή στα τέλη της ίδιας εβδομάδας, με τον υδράργυρο το επόμενο ΣΚ για παράδειγμα να προσεγγίζει και τους 39-40°C. Μέσα Μαΐου με 40άρια; Περίεργο δεν είναι; Έχω πολλά χρόνια να το δω!

Για να δούμε, θα λάβει χώρα τελικά αυτή η ακραία ζέστη για την εποχή στα τέλη της εβδομάδας που έρχεται ή θα τουμπάρουν τα προγνωστικά στοιχεία».

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά, η θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές της χώρας ενδέχεται να φτάσει ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Κλείσιμο
Η θερμοκρασία στην Αθήνα, παρουσιάζει σημαντική άνοδο τις επόμενες ημέρες, με την Παρασκευή να φτάνει τους 37 βαθμούς, ενώ το Σάββατο υποδεχόμαστε και τα πρώτα 40άρια. 
friday_thermokrasies_athina


kairos_savvato_kausonas

Σύμφωνα τώρα, με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, για τις επόμενες ημέρες, θα επικρατήσουν ευνοϊκότερες συνθήκες για την μεταφορά Αφρικανικής σκόνης προς τη χώρα.
kairos_imeras_deutera



Νοτιοδυτικό ρεύμα στην μέση τροπόσφαιρα θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη Μεσόγειο και τη Νότια Ευρώπη με αποτέλεσμά την αύξηση των συγκεντρώσεων σκόνης και την παράλληλη άνοδο της θερμοκρασίας.

Η στροφή των επιφανειακών ανέμων σε βόρειους κατά το μέσο της εβδομάδας, θα προκαλέσει μικρή πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας την Τετάρτη 13/05. Παράλληλα, τόσο η παρουσία σκόνης όσο και οι τοπικοί άνεμοι θα παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες. 

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η συγκέντρωση Αφρικανικής σκόνης που αναμένεται στην ατμόσφαιρα της χώρας μας από το πρωί της Δευτέρας 11/05 έως και το βράδυ της Παρασκευής 15/05.

Meteo.gr: Αφρικανική σκόνη 11-15/5/2020
Παρακολουθήστε τις επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης στο βίντεο που ακολουθεί
Η Αφρικανική Σκόνη και οι Επιπτώσεις της
Δείτε χάρτη με τις θερμοκρασίες σήμερα σε όλη τη χώρα
kairos_thermokrasies_ellada
Για σήμερα Δευτέρα προβλέπεται ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις βαθμιαία πυκνότερες στα ηπειρωτικά, τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, μέτριοι και τοπικά ισχυροί νότιοι άνεμοι, σταδιακά αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο.

Πιο αναλυτικά η πρόβλεψη του καιρού για σήμερα:

Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις σταδιακά πυκνότερες στα ηπειρωτικά, κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες και βαθμιαία από το μεσημέρι αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα περιμένουμε τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2020.

Η θερμοκρασία σε άνοδο θα κυμανθεί από 14 έως 27 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 15 έως 32 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 12 έως 30 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 15 έως 27 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 33 βαθμούς στην Κρήτη, 15 έως 28 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-5 μποφόρ και τοπικά μετά το μεσημέρι στο Κεντρικό Αιγαίο ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και πρόσκαιρα το μεσημέρι τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις, πυκνότερες τις απογευματινές ώρες περιμένουμε τη Δευτέρα στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και μετά το μεσημέρι μέτριοι 5 μποφόρ και τοπικά στο Νότιο Ευβοϊκό ισχυροί 6 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις περιμένουμε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς 3 μποφόρ και πρόσκαιρα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες από νοτιοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Σκόνη και 32 βαθμοί την Τρίτη

Την Τρίτη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο μέχρι το απόγευμα 7 μποφόρ. Βαθμιαία στα δυτικά θα εξασθενήσουν και μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και αναμένεται να φτάσει στα ανατολικά ηπειρωτικά κατά τόπους τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

kairiko_tue
Αίθριος καιρός την Τετάρτη

Την Τετάρτη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βορειοανατολικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά. Η ορατότητα στα δυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί ορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και μόνο στα βορειοανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Από το βράδυ στα δυτικά θα στραφούν σε νότιους 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.


kairiko_wen



Δεύτερο κύμα ζέστης από την Πέμπτη

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Καλλιάνο από την Πέμπτη αναμένεται ένα δεύτερο κύμα ζέστης που θα είναι ακόμη πιο έντονο και παρατεταμένο (διάρκειας 4-5 ημερών σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία) «το οποίο θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ως και ακραίο για την εποχή που βρισκόμαστε».

«Θα ανέβει σε τόσο υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία από την ερχόμενη Πέμπτη (και ιδιαιτέρως από την ερχόμενη Παρασκευή) που η μέση τιμή των θερμοκρασιών θα είναι κατά 13-14°C υψηλότερες από τις φυσιολογικές για την εποχή» σημειώνει ο κ. Καλλιάνος.

Βάσει των προγνωστικών μοντέλων φαίνεται ότι θα επηρεαστεί κυρίως η κεντρική και η νότια Ελλάδα, με τον υδράργυρο σε αυτές τις περιοχές να αγγίζει κατά τόπους τους 38-39°C και πιθανότατα ακόμη και τους 40°C.

Για παράδειγμα, εξηγεί ο κ. Καλλιάνος, ο Θεσσαλικός κάμπος, η Κωπαΐδα στη Βοιωτία, πεδινά τμήματα της Φθιώτιδας, περιοχές της Αττικής αλλά και της ανατολικής Πελοποννήσου θα θέσουν σοβαρή υποψηφιότητα για να φτάσει εκεί ο υδράργυρος σε τιμές που θα αγγίξουν τους 38-39°C και ίσως ακόμη και τους 40°C.

Λόγω του γεγονότος, όμως, ότι τα τσιμέντα στις πόλεις δεν έχουν ακόμη "ποτίσει" από την ακτινοβολία και τη ζέστη, τις βραδινές ώρες η κατάσταση θα είναι υποφερτή διότι ο υδράργυρος θα προλαβαίνει να υποχωρεί σε ανεκτά επίπεδα.

Ειδήσεις σήμερα: 

Από σήμερα το μεγάλο κρας τεστ στην αγορά - Τι έδειξε η περασμένη εβδομάδα

Μέρα «ορόσημο» για την επιστροφή στην κανονικότητα: Ανοίγουν σήμερα μαγαζιά, νησιά και σχολεία

Άφαντο το «τέρας του Κάβου» που επιτέθηκε στην 34χρονη Αλβανίδα - Πού τον ψάχνουν οι αστυνομικοί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης