Αναστασιάδης: Τα σχολεία θα ανοίξουν όταν πουν οι ειδικοί

Αναστασιάδης: Τα σχολεία θα ανοίξουν όταν πουν οι ειδικοί

«Δεν θα γίνω συνεργός σε οπισθοδρόμηση» τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

covid_nikos_anastasiadis
Την παρέμβαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκάλεσαν οι αντιδράσεις που υπήρξαν σε σχέση με την επαναλειτουργία των σχολείων σε ολόκληρη τη Κύπρου από τις 21 Μαϊου. Εκπαιδευτικοί, γονείς αλλά και μαθητές διατύπωσαν φόβους για την υγεία εκπαιδευτικών και μαθητών, θεωρώντας ότι η απόφαση ήταν πολιτική και δεν λήφθηκαν υπόψη οι οδηγίες και συστάσεις των επιστημόνων. Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως η απόφαση για τα σχολεία βασίστηκε στις συστάσεις των επιστημόνων, και ο ίδιος και η κυβέρνηση δεν θα ρίσκαραν σε καμία περίπτωση την αναστροφή της καλής εικόνας που έχει δημιουργηθεί σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ολόκληρη η δήλωση:

«Επειδή μετά την απόφαση της Κυβέρνησης για επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στις 21 Μαΐου, έχει δημιουργηθεί μία έντονη ανησυχία μεταξύ των πολιτών, των γονιών, των εκπαιδευτικών και των μαθητών, επιθυμώ να δηλώσω τα ακόλουθα:

α. Στο διάγγελμα της 29ης Απριλίου για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων είχα αναφέρει επί λέξει:«….οι αποφάσεις που περιλαμβάνουν τα μέτρα κατά την παρούσα ή τη δεύτερη φάση θα εξαρτηθούν απόλυτα από τους επιδημιολογικούς δείκτες και τις συστάσεις της επιστημονικής ομάδας», για να προσθέσω αμέσως μετά: «…..υπό την αίρεση των πιο πάνω τα μέτρα που αποφασίστηκαν».

Τα πιο πάνω, επανέλαβα σε άλλες οκτώ αναφορές στο ίδιο διάγγελμα.

β. Στον τομέα της παιδείας, πέραν της εξαγγελίας για επιστροφή των τελειόφοιτων στις σχολικές μονάδες από τις 11 Μαΐου, ανέφερα επί λέξει: «…σε σχετικές ανακοινώσεις καθώς και αναφορές για όλες τις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, θα προβεί ο Υπουργός Παιδείας».

γ. Λαμβάνοντας υπόψη τις κρατούσες επιδημιολογικές συνθήκες, τις συστάσεις της επιστημονικής ομάδας, του χρόνου που απαιτείται για προετοιμασία των σχολικών μονάδων, των εκπαιδευτικών, των γονιών και όλων των άλλων εμπλεκομένων, η Κυβέρνηση αποφάσισε όπως επαναλειτουργήσουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης από την 21η Μαΐου, ημερομηνία έναρξης της 2ης φάσης άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Θέλω να είμαι σαφής: Απαραίτητες προϋποθέσεις υλοποίησης της πιο πάνω απόφασης, όπως και όλων των άλλων μέτρων που έχουν εξαγγελθεί, παραμένουν η επιδημιολογική κατάσταση, οι τελικές απόψεις των επιστημονικών συμβούλων και η αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων υγειονομικής προστασίας των εκπαιδευτικών, των παιδιών και όσων ευρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον τους.

δ. Είναι απόλυτα κατανοητές οι ανησυχίες που εκφράζονται, πλην όμως δεν δικαιολογούνται αφού τα πάντα, και θέλω να το επαναλάβω με έμφαση, εξαρτώνται από τις κρατούσες κατά την υλοποίηση της απόφασης επιδημιολογικές συνθήκες και πάντα στη βάση των συμβουλών της επιστημονικής ομάδας.

ε. Θέλω με έμφαση να τονίσω πως η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά, δεν θα επιτρέψουμε να καταστραφούν τα όσα μέσα από τις έγκαιρες αποφάσεις, τις θυσίες σας, αλλά και το κλίμα ενότητας που επικράτησε, συνέβαλαν στις καταγραφόμενες επιτυχίες.

Επιθυμώ για άλλη μια φορά να τονίσω πως προτεραιότητα μας ήταν και παραμένει η διασφάλιση της υγείας, της ζωής και της ευημερίας των πολιτών.

Η Κυβέρνηση δεν θα γίνει ποτέ συνεργός στην οπισθοδρόμηση».

Ειδήσεις σήμερα:

Θύμα κλοπής «επικήρυξε» με αφίσες τους διαρρήκτες του σπιτιού του στο Κολωνάκι

Διπλό φονικό στα Ανώγεια: Ολοκληρώθηκε η βαλλιστική εξέταση στα όπλα

Συγκέντρωση εκπαιδευτικών έξω από τη Βουλή: Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης