Διεθνής Τύπος: Τόπος διακοπών η Ελλάδα από την 1η Ιουλίου

Διεθνής Τύπος: Τόπος διακοπών η Ελλάδα από την 1η Ιουλίου

Νέα «βροχή» δημοσιευμάτων στον ξένο Τύπο για την επιτυχία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και το - πιθανό - «άνοιγμα» της χώρας στην υποδοχή τουριστών από την 1η Ιουλίου - Τι αναφέρουν Μέσα από την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ

beach1-0
Επίκεντρο δημοσιευμάτων του ξένου Τύπου αποτελεί για άλλη μια μέρα η χώρα μας, καθώς μετά τους επαίνους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, η προ ημερών συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο CNN, έδωσε τη δυνατότητα σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης να παρουσιάσουν την Ελλάδα σαν προορισμό διακοπών από την 1η Ιουλίου και μετά.

Spiegel: Σταδιακή επανέναρξη εστιάσης και ξενοδοχείων στην Ελλάδα από τον Ιούνιο

Στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Spiegel και στη στήλη «Ταξίδια» φιλοξενείται εκτενές ρεπορτάζ που επιχειρεί να σκιαγραφήσει την κατάσταση σε δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς για τους Γερμανούς τουρίστες, όπως αυτή διαμορφώνεται με τη σταδιακή υποχώρηση των περιορισμών για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού.Κλείσιμο
Το δημοσίευμα χωρίζεται σε σύντομες υποενότητες που αναφέρονται ξεχωριστά στη χαλάρωση των μέτρων και στις προσπάθειες αναθέρμανσης της τουριστικής κίνησης στις ακόλουθες χώρες: Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία, Ελλάδα, Δανία, Κάτω Χώρες, Κροατία και Τουρκία. Αναφορικά με την Ελλάδα, το ρεπορτάζ παραθέτει συνοπτικά τα ανακοινωθέντα, πρώτα βήματα χαλάρωσης των περιορισμών από την ελληνική κυβέρνηση, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 4 Μαΐου, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στους ισχύοντες περιορισμούς για τα εσωτερικά ταξίδια.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι, με βάση όλες τις ενδείξεις, η σταδιακή επανέναρξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης και των ξενοδοχείων αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Ιουνίου.

Τέλος, το δημοσίευμα σημειώνει πως σε ό, τι αφορά τη δυνατότητα που θα έχουν οι Γερμανοί τουρίστες να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, παραμένουν προς το παρόν οι ισχύοντες περιορισμοί, ενώ παρατίθεται η δήλωση του Έλληνα Υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, για το «άνοιγμα» της χώρας την 1η Ιουλίου, προκειμένου να δεχθεί τουρίστες από το εξωτερικό. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι ασαφές παραμένει το πότε θα αποκατασταθούν οι αεροπορικές συνδέσεις εντός Ευρώπης.

CNN: Success story η Ελλάδα

Το CNN επανήλθε σήμερα με νέες αναφορές στην Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, αναφέροντας, μεταξύ άλλων πως... «η Ελλάδα αποτελεί τουριστικό θέλγητρο κι αυτό δεν είναι μυστικό, ωστόσο με τον περισσότερο κόσμο να βιώνει την πανδημία του κορωνοϊού, η ιδέα καλοκαιρινών διακοπών εκεί, αποτελεί μακρινό όνειρο. Ίσως, όμως, και όχι, όπως λένε Έλληνες αξιωματούχοι. Το κράτος της Μεσογείου εμφανίζεται σαν ένα σπάνιο success story αναφορικά με την αντιμετώπιση του ιού. Η επιβολή σκληρού και έγκαιρου lockdown, επέτρεψε στη χώρα να κρατήσει πολύ χαμηλά τους θανάτους, ενώ από αυτή την εβδομάδα ορισμένες επιχειρήσεις άνοιξαν εκ νέου για πρώτη φορά. Και ο ρεαλιστής πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει πως, αν και επιφυλακτικός, αυτό είναι ένα μοντέλο για να καλωσορίσει ορισμένους τουρίστες το φετινό καλοκαίρι».


Το άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό αναπόφευκτα συνεπιφέρει την έκθεσή της σε πιθανούς φορείς του κορωνοϊού, ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης ελπίζει πως η εντατικοποίηση των τεστ θα μειώσει τον κίνδυνο. Προς το παρόν, όλοι οι ξένοι ταξιδιώτες υποβάλλονται σε τεστ μόλις αφιχθούν στην Αθήνα. Όπως έγινε και με το συνεργείο του CNN, όπου κατά τη διάρκεια της πτήσης συμπλήρωσαν ειδική φόρμα προσωπικών πληροφοριών, ακόμη και τον αριθμό θέσης στο αεροσκάφος, ώστε να καταστεί ευκολότερη η ανεύρεσή τους αν διαπιστωθεί ότι κάποιος είναι φορέας του ιού. Όταν αφίχθησαν στο αεροδρόμιο, υποβλήθηκαν όλοι σε τεστ και τα αποτελέσματα τους δόθηκαν μετά από 12 ώρες (ευτυχώς αρνητικά, σημειώνουν οι αρθρογράφοι).

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει το δημοσίευμα, ελπίζει σε μία πολύ περισσότερο συνεκτική διαδικασία. Επιθυμεί διεθνή, ή τουλάχιστον Ευρωπαϊκά (κοινά αποδεκτά) μέτρα/ πρότυπα, με τα οποία θα τίθενται σε ισχύ τα ίδια πρωτόκολλα για όλες τις χώρες. “Υποθέτω ότι οι ταξιδιώτες θα υποβάλλονται σε τεστ πριν από την επιβίβασή τους στο αεροσκάφος και όχι μετά την άφιξή τους εδώ, στο αεροδρόμιο. Θα τους επιτρέπεται η επιβίβαση μόνο αν το τεστ είναι αρνητικό ή το τεστ αντισωμάτων θετικό” δήλωσε, προσθέτοντας ότι αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η χώρα θα μπορεί από την 1η Ιουλίου να καλωσορίσει τους τουρίστες. Δεδομένων των δυσκολιών ταξιδιών λόγω αναστολής πολλών πτήσεων, ο κ. Μητσοτάκης υπολογίζει στους “υψηλού επιπέδου” τουρίστες. “Η κρουαζιέρα ιστιοπλοΐας (Yachting) για παράδειγμα, όπου ένας μικρότερος αριθμός ατόμων επιβιβάζεται σε ένα σκάφος και βγαίνει στη στεριά για φαγητό ή για προμήθειες. Ο αγροτουρισμός, ο τουρισμός σε μικρά ξενοδοχεία, φαίνεται να ταιριάζει καλύτερα σε αυτό το νέο μετα-πανδημικό κόσμο”, επισήμανε.

To ερώτημα πότε και πως θα ανοίξει η χώρα στον τουρισμό δεν είναι ασήμαντο για ένα έθνος που έχει στροβιλιστεί στην ύφεση και την οικονομική αναταραχή για περισσότερο από μια δεκαετία. Ο τουρισμός συνεισφέρει στο 20% του ΑΕΠ της χώρας, διπλάσιο ποσοστό από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Το 2019 η χώρα φιλοξένησε 31 εκατομμύρια τουρίστες, τρεις φορές όσο ο πληθυσμός της, ενώ ένας στους τέσσερις Έλληνες απασχολείται σε τουριστικές υπηρεσίες ή σε δουλειές συναρτώμενες με αυτές.

Πολλοί επιχειρηματίες (όπως η Ειρήνη Πετράκου που διατηρεί ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας), λαμβάνοντας υπόψη τις προγενέστερες εκτιμήσεις για περαιτέρω αύξηση του τουρισμού κατά τη φετινή σεζόν, προέβησαν σε σχετικές επενδύσεις για ανακαινίσεις κ.λπ. και πλέον αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Σύμφωνα με έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, το 65% των ξενοδόχων εκφράζουν φόβους ότι θα οδηγηθούν σε χρεοκοπία. Τα ξενοδοχεία της πόλης θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου και τα εποχιακά την 1η Ιουλίου. Όμως, δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιο βαθμό θα αποκατασταθούν οι διεθνείς πτήσεις που μεταφέρουν το 90% των τουριστών στην Ελλάδα. Οι επιχειρηματίες θεωρούν το πρώτο τμήμα της τουριστικής σεζόν χαμένο ενώ για το υπόλοιπο οι πελάτες που έχουν κάνει κρατήσεις τηρούν μια στάση αναμονής. Θεωρούν επίσης ότι η επιτυχία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού είναι το κλειδί για την επιβίωση του τουρισμού.

Die Zeit: Η Ελλάδα διεκδικεί τώρα τουρίστες

Η Ελλάδα, με κάποια από τα αυστηρότερα μέτρα στην Ευρώπη, περιόρισε μέχρι τώρα με επιτυχία την πανδημία και διεκδικεί ήδη τώρα τουρίστες, αναφέρει η εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», επισημαίνοντας ότι τα ξενοδοχεία θα είναι ανοιχτά από τον Ιούλιο, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέχρι τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

«Στην Ελλάδα τα κρούσματα είναι λιγότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για αυτό η ελληνική κυβέρνηση θέλει να βάλει μπροστά τον τουρισμό όσο το δυνατόν συντομότερα. Συζητούμε για το πώς θα διασφαλιστούν οι τουρίστες σε κάθε ξενοδοχείο, για το πώς θα φροντίσουν τους φιλοξενούμενους - ακόμη και κατά την περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα», δηλώνει ο επικεφαλής της TUΙ Γερμανίας Μάρεκ 'Αντριουστσακ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι προηγουμένως θα πρέπει να επιτραπεί στους Γερμανούς να βγουν από την πατρίδα τους χωρίς ταξιδιωτική οδηγία.

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συστήσει Ομάδα Δράσης, η οποία διαπραγματεύεται με τουριστικούς ομίλους όπως η TUI και η DER Touristik τις λεπτομέρειες σχεδίου ασφάλειας, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων τον εξοπλισμό των ξενοδοχείων με αντισηπτικό και την αποτροπή μεγάλων συναθροίσεων, τόσο σε παραλίες όσο και σε πισίνες. Η εφημερίδα φιλοξενεί και σχετικές δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη.

Αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την δυνατότητα ταξιδιών στο εξωτερικό φέτος το καλοκαίρι εμφανίζεται και ο διακεκριμένος λοιμωξιολόγος, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιατρικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Χάλε, Αλεξάντερ Κεκουλέ. «Θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι το καλοκαίρι, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ο αριθμός των κρουσμάτων θα υποχωρήσει παγκοσμίως», εκτιμά ο καθηγητής, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι για αυτή του την πρόβλεψη δέχεται επικρίσεις συναδέλφων του, αλλά εμμένει στην άποψή του. «Όταν προτρέπουμε τον κόσμο να μην σχεδιάσει φέτος ταξίδια στο εξωτερικό και αργότερα διαπιστώσουμε ότι τα κρούσματα είναι πλέον ελάχιστα, τότε θα αρθούν οι ταξιδιωτικές οδηγίες, θα ανοίξουν τα σύνορα, αλλά ούτε οι αεροπορικές εταιρίες ούτε τα ξενοδοχεία θα έχουν πραγματικά προετοιμαστεί», προειδοποιεί.


The Sun: Επιστροφή στην Ελλάδα από τον Ιούλιο

Η βρετανική Sun, από την πλευρά της, σε θέμα με τίτλο «Πότε θα μπορέσω να ταξιδέψω στην Ελλάδα;» επισημαίνει πως «ορισμένα ελληνικά νησία, όπως η Σαντορίνη, η Κρήτη και η Κως δεν έχουν αναφέρει κρούσματα κορωνοϊού. Παρ' όλα αυτά, ο τουρισμός δεν θα επιστρέψει άμεσα στη χώρα, με την απαγόρευση πτήσεων να έχει ισχύ ως τα μέσα Μαΐου. Οι τουρίστες χάρηκαν, ακούγοντας πως τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν από την 1η Ιουνίου, αν και αυτό θα εξυπηρετήσει αρχικά τον εγχώριο τουρισμό. Στα καλά νέα, ξεκίνησε η άρση των μέτρων του lockdown και οι τουρίστες θα μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα από τον Ιούλιο, αν η διασπορά του ιού παραμείνει χαμηλή».

Bild: Εφικτές οι διακοπές στη Μεσόγειο - Επιλογή η Ελλάδα

Μετά το χθεσινό της αφιέρωμα, που κυκλοφορούσε με τίτλο «Υπάρχει ελπίδα για τις διακοπές μας και λέγεται Ελλάδα», η γερμανική εφημερίδα Bild επανέρχεται σήμερα, επικεντρωμένη στον Armin Laschet, πολιτικό του CDU και πιθανό υποψήφιο για την Καγκελαρία, ο οποίος δήλωσε στη Bild Live ότι μπορεί να είναι εφικτές οι καλοκαιρινές διακοπές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκτός από το εσωτερικό της Γερμανίας. «Μεταξύ 11 και 15 Μαΐου θα δούμε για παράδειγμα να τερματίζεται το Lockdown στη Γαλλία». Θέλουμε να συνεννοηθούμε στο κοντινό μέλλον και με τη γειτονική Ολλανδία, καθώς «πολλοί πολίτες μας ταξιδεύουν εκεί ή στις ακτές του Βελγίου», δήλωσε ο Laschet. Ο Laschet θεωρεί εφικτές και τις διακοπές στη Μεσόγειο, αν και προς το παρόν δεν συμβουλεύει τους πολίτες να κάνουν κρατήσεις, με δεδομένο την παγκόσμια ταξιδιωτική προειδοποίηση της γερμανικής κυβέρνησης που ισχύει μέχρι τα μέσα Ιουνίου.


Η Μαγιόρκα και η Ιταλία είναι μια επιλογή, κατά την άποψη του Laschet

«Η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση σχετικά καλά, με λίγα κρούσματα, όπως και η Μαγιόρκα. Πρέπει να δει κανείς τη συνολική πρόοδο της Ευρώπης. Σε ποια χρονική στιγμή θα σταματήσουμε το κλείσιμο των συνόρων;», δήλωσε ο Laschet.

Ο ίδιος έχει την αίσθηση ότι οι άνθρωποι θα προτιμήσουν να κάνουν διακοπές σε μια ευρωπαϊκή χώρα φέτος. Για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία όλα εξαρτώνται «από την εξέλιξη» του αριθμού των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον Laschet. «Δύσκολα μπορώ να φανταστώ την επιλογή των μακρινών ταξιδιών», πρόσθεσε σχετικά.

Σημειώνεται ότι εξαιτίας των περιορισμών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, οι πολίτες ακύρωσαν τα σχέδια τους να επισκεφθούν την περιοχή της Βόρειας Θάλασσας στην Ολλανδία. Εξάλλου, ο Laschet ανακοίνωσε ότι τα καταλύματα θα ανοίξουν στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία στις 11 Μαΐου και τα ξενοδοχεία συγκεκριμένα από τις 21 Μαΐου.

Süddeutsche Zeitung: «Τεστ πριν την αναχώρηση της πτήσης;»

Για τις προσπάθειες της Ελλάδας στο τουριστικό κομμάτι, κάνει λόγο και η Süddeutsche Zeitung στο ρεπορτάζ του συντάκτη θεμάτων εξωτερικής πολιτικής Tobias Zick. Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα ακόλουθα: «Είναι άδικο: Η Ελλάδα τα κατάφερε πολύ καλύτερα από άλλες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά οι οικονομικές συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρότερες για τη χώρα. Ενώ άλλες κυβερνήσεις ήταν ακόμα διστακτικές, η Αθήνα έκλεισε νωρίς σχολεία και εστιατόρια, επέβαλε περιορισμούς κυκλοφορίας και έβαζε τους ταξιδιώτες σε καραντίνα. Με αυτό τον τρόπο, μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί λιγότερα κρούσματα στη χώρα από τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ. Παρόλα αυτά, τα 2/3 των ξενοδόχων φοβούνται τη χρεοκοπία, εάν δεν έρθουν τουρίστες αυτό το καλοκαίρι.

Η κυβέρνηση προγραμματίζει τώρα να ανοίξει σταδιακά τον τουριστικό τομέα, με σαφείς κανόνες για την τήρηση αποστάσεων και τακτικά τεστ για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία. Έτσι ελπίζει ότι οι ξένοι τουρίστες θα μπορέσουν να έρθουν πάλι από τον Ιούλιο, με την προϋπόθεση ότι θα συμφωνηθούν κανόνες προστασίας για τον κορωνοϊό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως για παράδειγμα έλεγχος των ταξιδιωτών για κορωνοϊό ήδη στην πατρίδα τους, πριν από την πτήση τους. Αντιθέτως, εάν άλλες κυβερνήσεις «βάζουν σε καραντίνα, όποιον επιστρέφει από τη χώρα μας», κανείς δεν θα έρθει, δηλώνει ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

FAZ - Θεοχάρης: «Τον τελευταίο λόγο έχουν οι λοιμωξιολόγοι»

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung φιλοξενεί συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη σχετικά με τα μέτρα που σχεδιάζει να λάβει η Ελλάδα για να σώσει, όπως γράφει η εφημερίδα, την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο. Ο υπουργός Τουρισμού ανακοινώνει «την παρουσίαση ενός σχεδίου για τη στήριξη του τουρισμού μέσα στις επόμενες μέρες, το οποίο περιλαμβάνει υγειονομικούς κανόνες για παραλίες, ξενοδοχεία και μεταφορές, αλλά και μειώσεις φόρων για τον τουριστικό κλάδο».

Εν αναμονή της τελικής απόφασης των ειδικών ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρει ότι η ιδέα της ελληνικής κυβέρνησης είναι «τα υποχρεωτικά τεστ για κορωνοϊό να γίνονται στη χώρα προέλευσης, έτσι ώστε οι τουρίστες να αισθάνονται ασφαλείς ήδη κατά την επιβίβαση στο αεροσκάφος».

Σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας ο έλληνας υπουργός Τουρισμού διαβεβαιώνει ότι τον τελευταίο λόγο για την φετινή σεζόν τον έχουν οι επιδημιολόγοι: «Αποστολή μου είναι να προετοιμάσω τα πάντα για την ημέρα που θα επιτραπούν και πάλι οι διεθνείς μετακινήσεις. Αν όμως οι ειδικοί μάς πουν ότι πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω θα το πράξουμε. Σε περίπτωση που, για παράδειγμα, ξανακλείσουν κομμωτήρια και κουρεία τότε δεν θα έχει πια νόημα να μιλάμε για τουρισμό. Όλες οι δηλώσεις μου γίνονται με επιφύλαξη. Σχεδιάζουμε την καλοκαιρινή περίοδο υπό την προϋπόθεση ότι η κατάσταση συνεχίζει να βρίσκεται υπό έλεγχο. Δεν πρόκειται να πάρουμε παράλογα ρίσκα».

Tagesschau: «Η Ελλάδα τα έχει βγάλει πέρα, σύντομα και θα αφήσει τους τουρίστες να επιστρέψουν»

Η γερμανική tagesschau αφιερώνει χώρο, επίσης, στην τουριστική Ελλάδα και στις δηλώσεις του Κυριπακου Μητσοτάκη στο CNN για «άνοιγμα» της χώρας από τον Ιούλιο. «Η Ελλάδα τα έχει βγάλει πέρα/ έχει γλιτώσει μέχρι στιγμής την κρίση και σύντομα και θα αφήσει τους τουρίστες να επιστρέψουν στη χώρα. Για να αποφευχθούν οι πολυσύχναστες παραλίες, η Αθήνα επιβάλλει όρους - και ελπίζει για ένα ευρωπαϊκόχρονοδιάγραμμα. Η Ελλάδα επιστρέφει αργά στο φυσιολογικό μετά την πρώτη χαλάρωση των μέτρων» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Και συνεχίζει: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ήδη ορίσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία θα ήθελε να καλωσορίσει ξανά ξένους τουρίστες στην Ελλάδα. "Στο καλύτερο σενάριο, θα ανοίξουμε ξανά την 1η Ιουλίου", είπε σε συνέντευξή του στο CNN. "Εργαζόμαστε προς αυτό." Η Αθήνα ελπίζει για μια ευρωπαϊκή λύση. Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι οι χώρες της ΕΕ θα συμφωνήσουν σύντομα σε έναν κοινό οδικό χάρτη».

ABC: «Έναρξη της τουριστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου»

Στην ηλεκτρονική έκδοση της ισπανικής εφημερίδας ABC δημοσιεύεται ρεπορτάζ της ανταποκρίτριάς της στην Αθήνα, Begoña Castiella, με τίτλο: «Έναρξη της τουριστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου» και υπότιτλο: «Η έγκαιρη λήψη μέτρων κατά της πανδημίας και η τήρησή τους από τους Έλληνες, δημιουργούν σχετικά αισιόδοξο κλίμα».


Στην Ελλάδα, οι ξενοδόχοι, οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα και τα ταξιδιωτικά γραφεία άκουσαν με κάποια ανακούφιση τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να λέει στη διάρκεια συνέντευξης την περασμένη Δευτέρα, ότι η τουριστική δραστηριότητα θα αρχίσει από την 1η Ιουλίου. Ο Μητσοτάκης αναφερόταν στη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, τα οποία προετοίμασε η επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο πρόσθεσε ότι «θα είναι ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι. Ελπίζουμε ότι το χειρότερο έχει περάσει». Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία των ερχόμενων εβδομάδων, τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τους ταξιδιώτες και τις πτήσεις, δεδομένου ότι οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες (οι επτά στους δέκα) φθάνουν στη χώρα αεροπορικώς.

Έγκαιρη λήψη μέτρων

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει μέτρα μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, χωρίς να έχει σημειωθεί ο πρώτος θάνατος, έφερε εκπληκτικά αποτελέσματα: σε μια χώρα 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν χάσει τη ζωή τους μόνον 146 άνθρωποι, μόνο 35 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 2.642 κρούσματα. Πρόκειται για ρεκόρ ταχύτητας στην εφαρμογή των μέτρων, τα οποία εκπονήθηκαν από μια επιτροπή επιδημιολόγων και εφαρμόστηκαν άμεσα από την ελληνική κυβέρνηση. (…)

Η κυβέρνηση έπεισε τους Έλληνες να βγαίνουν μόνον για ψώνια πρώτης ανάγκης και για να πάνε στο φαρμακείο, στο γιατρό, για δουλειά ή για λίγη άσκηση. Τώρα σταδιακά αρχίζει η πιο ελεύθερη κυκλοφορία σε κάθε πόλη, ανοίγουν κάθε εβδομάδα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, όλοι φορούν προστατευτικές μάσκες στους κλειστούς δημόσιους χώρους και σέβονται τις αποστάσεις ασφαλείας.

Προετοιμασμένα τα ξενοδοχεία

Τα ξενοδοχεία αναμένεται να ανοίξουν εκ νέου την 1η Ιουνίου. Ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, εκτιμά ότι ο «ο οδικός τουρισμός θα ανακάμψει πιο γρήγορα», ενώ ελπίζει ότι σύντομα θα πληρούνται οι απαραίτητες συνθήκες για το άνοιγμα των συνόρων. Αναφορικά με τις αεροπορικές πτήσεις και τις κρουαζιέρες, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα επανέλθει μια κάποια κανονικότητα, πάντα όμως με προληπτικά μέτρα.

Telegraph: «Πότε θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα;»

Ως ιδανικό προορισμό διακοπών παρουσιάζει την Ελλάδα η βρετανική «Telegraph», που σημειώνει ότι η χώρα μας «δεν έχει ανταγωνιστή». Στο ρεπορτάζ γίνεται αφιέρωμα στις ομορφιές της Ελλάδας, ενώ ο συντάκτης αναφέρεται σε όλα όσα πρέπει να αναζητήσει ένας ξένος τουρίστας στην Ελλάδα.


Οι διακοπές στο εξωτερικό έχουν απαγορευτεί για τους κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας εδώ και περίπου μία εβδομάδα. Ωστόσο για τον Oliver Smith το διάστημα φαντάζει μεγαλύτερο, αφού δεν έχει φύγει για ταξίδι εδώ και πολύ καιρό.

Η Telegraph φιλοξενεί δηλώσεις του Έλληνα υπουργού τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος επισημαίνει πως η Ελλάδα «θα κάνει ότι είναι δυνατόν» για να διασφαλίσει πως οι Βρετανοί θα είναι μεταξύ των πρώτων διεθνών επισκεπτών της χώρας το φετινό καλοκαίρι. Ωστόσο, αρκετά πράγματα παραμένουν εκτός του ελέγχου της, επισημαίνει το δημοσίευμα, καθώς ισχύουν ακόμη οι απαγορεύσεις του Foreign Office για τα ταξίδια στο εξωτερικό, όπως και η απαγόρευση πτήσεων μεταξύ κρατών της Ευρώπης. Ακόμη, στάθηκε και στο γεγονός πως πρέπει αρκετά ελληνικά ξενοδοχεία και εστιατόρια να ξεκινήσουν να λειτουργούν, για να ικανοποιήσουν τους επισκέπτες, ακόμα κι αν υπάρχουν περιοριστικά μέτρα, που αποτελούν «ανάθεμα για το κέρδος τους».

«Το αν οι Βρετανοί μπορέσουν να έρθουν στην Ελλάδα τον Ιούλιο, εξαρτάται από την επιθυμία του Ηνωμένου Βασιλείου να συζητήσει και συμφωνήσει σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Σε αυτά περιλαμβάνονται κάποιου τύπου έλεγχοι, από τη βρετανική κυβέρνηση. Ευτυχώς, η τεχνολογία προχωρά και θα επιστρέψει τη διεξαγωγή φθηνότερων και λεπτομερέστερων τεστ. Με αυτά τα δεδομένα θα μπορέσουμε να υποδεχτούμε Βρετανούς, αν όχι τον Ιούλιο, τότε ίσως τον Αύγουστο» πρόσθεσε ο Θεοχάρης, επισημαίνοντας πως οι σχετικές συζητήσεις με τους Βρετανούς αξιωματούχους δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα.

Στο θέμα, επισημαίνονται και οι ημερομηνίες σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, οι κανονισμοί που έχουν οριστεί για τη λειτουργία καταστημάτων, εστιατορίων και παραλιών με τον κ. Θεοχάρη να αναρωτιέται: «Πρόκειται για την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου: θα είναι αυτή η νέα πραγματικότητα ή θα βρούμε κάποιες άλλες λύσεις; Θα λειτουργήσουκε υπεύθυνα για όσο χρειαστεί, ωστόσο κάποιες αλλαγές ενδέχεται να μας συντροφεύουν για πάντα. Σκεφτείτε, απλά, πόσο άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε η 11η Σεπτεμβρίου...».


Ειδήσεις σήμερα:

Όλο το σχέδιο για την ακτοπλοΐα: Πώς θα ταξιδέψουμε φέτος το καλοκαίρι

Επιβιώνει ο κορωνοϊός στην άμμο; - Τι πρέπει να προσέχουμε στη θάλασσα


Κορωνοϊός: Σε 1,8 δισ. ευρώ ανέρχεται η ζημιά το πρώτο τρίμηνο για την Air France-KLM
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης