Άνοιγμα Σχολείων: Μαθήματα με αντισηπτικά, προαιρετικά μάσκες και με απόσταση στα θρανία

Άνοιγμα Σχολείων: Μαθήματα με αντισηπτικά, προαιρετικά μάσκες και με απόσταση στα θρανία

'Ολα τα μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια των μαθητών με το άνοιγμα των σχολείων - Μαθήματα εκ περιτροπής - Πιθανή η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς από την 1η Σεπτεμβρίου

kerameos-arthro
Με συγκεκριμένους κανόνες για την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού θα λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες από τις 11 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία επιστρέφουν στις τάξεις -με τμήματα χωρισμένα στα δύο, όμως, ώστε οι μαθητές να μην ξεπερνούν τους 15 ανά τάξη. Τα τμήματα θα λειτουργούν σε δύο ζώνες, εκ περιτροπής, ενώ η χρήση μάσκας θα είναι προαιρετική τόσο μέσα στις τάξεις όσο και στα σχολικά λεωφορεία.

Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά και οι τάξεις θα αερίζονται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, ενώ θα υπάρχει αναμετάδοση του μαθήματος για τους μαθητές εκείνους που θα έχουν ειδικό λόγο να μην βρίσκονται στην αίθουσα. Προ της έναρξης των μαθημάτων η εκπαιδευτική κοινότητα στο σύνολό της θα λάβει οδηγίες για την υγιεινή και την ασφάλεια από τον ΕΟΔΥ.  

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως:

Ανακοινώσεις Νίκης Κεραμέως 29/04/2020
Κλείσιμο


- Προβλέπεται η επέκταση του διδακτικού έτους για Γυμνάσια και Λύκεια μέχρι τις 12 Ιουνίου.
- Η νέα διδακτική χρονιά θα αρχίσει πιθανότατα νωρίτερα για όλους, από την 1η Σεπτεμβρίου.

Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

- Παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας.
- Εξετάζεται το ενδεχόμενο ανοίγματος την 1η Ιουνίου, μόνο αν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά.
- Αν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία επαναλειτουργήσουν φέτος, εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του διδακτικού έτους ως τις 30 Ιουνίου.

Θα υπάρξουν δύο ζώνες λειτουργίας του σχολείου:

- Οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολεία σε εκ περιτροπής υπο-τμήματα (που θα προκύψουν από τη διαίρεση του τμήματος στα δύο) με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού εντός της ίδιας αίθουσας. Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μ. και απώτατος αριθμός μαθητών εντός τάξης τα 15 άτομα.
- Εκ περιτροπής διδασκαλία στα δύο υπο-τμήματα. Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα πηγαίνει σχολείο το μισό τμήμα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.
- Θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα είναι σχολείο.
- Συνεχίζονται οι άδειες ειδικού σκοπού και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για γονείς με παιδιά σε εκπαιδευτικές δομές που παραμένουν σε αναστολή.

- Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός. Προβλέπεται καθαρισμός 2 φορές την ημέρα.

- Θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές.
- Θα απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων.
- Θα είναι προαιρετική χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
- Προ της έναρξης, θα σταλούν στους Διευθυντές των σχολείων οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου, οι οποίες θα γνωστοποιηθούν σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, σχετικά με αναγκαία μέτρα προστασίας.

-Θα υπάρχει Ιδιαίτερη μέριμνα (πρόβλεψη άδειας) για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ.
- Θα υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή περίπτωση ατόμου που νοσεί).
- Θα προβλέπεται ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο.
- Θα υπάρχει πρωτόκολλο ΕΟΔΥ για τη διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας – Διαδικασία ιχνηλάτησης με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό.

- Δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.
- Έμφαση θα δοθεί στην κάλυψη της ύλης, κατόπιν οδηγιών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
- Η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.

Λειτουργία φροντιστηρίων

o Τα φροντιστήρια θα ακολουθήσουν τη σταδιακή επαναλειτουργία της αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας, δηλαδή τα τμήματα της Γ’ Λυκείου ξεκινούν στις 11 Μαΐου, ενώ τα τμήματα της Α’, Β’ Λυκείου και Γυμνασίου καθώς και τα μαθήματα ξένων γλωσσών επανεκκινούν στις 18 Μαΐου.

o Υπάρχει ωστόσο ισχυρή σύσταση για τηλεκπαίδευση.

o Θα ισχύουν και στα φροντιστήρια τα μέτρα πρόληψης, δηλαδή η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ μαθητών, και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα.

Για τα ειδικά σχολεία και τις δομές ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού

o Για τα ειδικά σχολεία παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας.

o Η επαναλειτουργία των δομών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού θα πραγματοποιείται βάσει απόφασης του συντονιστή εκπαίδευσης, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες της κάθε χώρας.


pp01
pp02
pp03
pp04
pp05
pp06
pp07
pp08
pp09
pp10
pp11
pp12
pp13
pp14
pp15
pp16
pp17
pp18
pp19
pp20
pp21
pp22


Ειδήσεις σήμερα:

Άρση μέτρων - Σχολεία: Μισοί-μισοί και μέρα παρά μέρα οι μαθητές πίσω στα θρανία


Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τις αποδείξεις του Μαρτίου

Κομμωτήρια - Καταστήματα: Μπάνιο μετά τη δοκιμή ρούχων - Προσοχή στο «πιστολάκι»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης