Κορωνοϊός - Υπουργείο Δικαιοσύνης: Καινοτόμο νομοσχέδιο για εξπρές δίκες

Κορωνοϊός - Υπουργείο Δικαιοσύνης: Καινοτόμο νομοσχέδιο για εξπρές δίκες

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, προβλέπεται η δυνατότητα οι διοικήσεις των Πρωτοδικείων και των Εφετείων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, εφόσον υπάρχει ανάγκη, να δημιουργήσουν Ειδικά Τμήματα για την εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, την ενέργεια και τα προσωπικά δεδομένα

eisaggelia-protodikon-dikastiria
Με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο Κωνσταντίνος Τσιάρας, προβλέπεται η σύσταση ειδικών Τμημάτων στα Πρωτοδικεία και Εφετεία της χώρας, η εξπρές εκδικάσεις υποθέσεων που αφορούν στην υλοποίηση σοβαρών αναπτυξιακών σχεδίων και παράλληλα θεσπίζεται ένα ενιαίο κείμενο δικονομίας για το Ελεγκτικό Συνέδριο με καινοτόμες ρυθμισεις.

Ειδικότερα, με το εν λόγω νομοσχέδιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, προβλέπεται η δυνατότητα οι διοικήσεις των Πρωτοδικείων και των Εφετείων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, εφόσον υπάρχει ανάγκη, να δημιουργήσουν Ειδικά Τμήματα για την εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, την ενέργεια και τα προσωπικά δεδομένα.

Τα Τμήματα αυτά θα έχουν διευρυμένη τοπική αρμοδιότητα και θα στελεχώνονται από εξειδικευμένους δικαστές έτσι ώστε οι συγκεκριμένες διαφορές, οι οποίες είναι κρίσιμες τόσο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και όσο και για τη διεθνή αξιολόγηση του δικαστικού μας συστήματος, να επιλύονται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.

Ακόμη, αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει και για τα Διοικητικά Δικαστήρια καθώς διευρύνεται η δυνατότητα σύστασης Ειδικών Τμημάτων με εξειδικευμένους δικαστές για την εκδίκαση όποιων κατηγοριών διοικητικών διαφορών κρίνεται κάθε φορά σκόπιμο από τους διοικούντες τα δικαστήρια.

Σύμφωνα με το εν λόγω νομοσχέδιο, προς τον σκοπό της επιτάχυνσης της εφαρμογής των αναπτυξιακών και μεταρρυθμιστικών πολιτικών, προβλέπεται η δυνατότητα της κατά προτεραιότητα εκδίκασης υποθέσεων που αφορούν στην υλοποίηση σοβαρών αναπτυξιακών σχεδίων ή στην εφαρμογή κρίσιμων δημόσιων πολιτικών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Η ταχεία επίλυση των διαφορών αυτών αποφασίζεται από το αρμόδιο όργανο του δικαστηρίου κατόπιν σχετικής ενημέρωσής του από τον αρμόδιο υπουργό.

Επίσης, συνιστάται στο υπουργείο Δικαιοσύνης νέα αυτοτελής υπηρεσία για τη συστηματική συλλογή και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων για τη Δικαιοσύνη.

Κλείσιμο
Με τον τρόπο αυτό δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στη διοίκηση της Δικαιοσύνης να λαμβάνει τις αποφάσεις της σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία των δικαστηρίων βάσει αντικειμενικών δεδομένων που αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί σε αυτά.

Ειδήσεις σήμερα:

Άρση μέτρων - Σχολεία: Μισοί-μισοί και μέρα παρά μέρα οι μαθητές πίσω στα θρανία


Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τις αποδείξεις του Μαρτίου

Κομμωτήρια - Καταστήματα: Μπάνιο μετά τη δοκιμή ρούχων - Προσοχή στο «πιστολάκι»



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης