Μεταναστευτικό: Στη Σάμο σήμερα ο Μηταράκης – Οι εντάσεις και το σχέδιο αποσυμφόρησης

Μεταναστευτικό: Στη Σάμο σήμερα ο Μηταράκης – Οι εντάσεις και το σχέδιο αποσυμφόρησης

Μετανάστες έκοβαν καλώδια ρεύματος που παρέχεται δωρεάν και ζητούσαν χρήματα από τους άλλους μετανάστες για να το συνδέσουν

samos3
Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, επισκιάζοντας την εύφλεκτη κατάσταση στο μέτωπο του μεταναστευτικού, που εδώ και δύο 24ωρα εκδηλώνεται στο κέντρο φιλοξενίας στη Σάμο. Μετά τις αλλεπάλληλες ταραχές που έχουν ξεσπάσει στη δομή προσφύγων και μεταναστών στο Βαθύ, μεταβαίνει εκτάκτως εκεί σήμερα Τρίτη ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης. Είχε προηγηθεί η Μόρια της Λέσβου και η Χίος. Ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι των νησιών επανέλαβαν το πάγιο αίτημά τους για αποσυμφόρηση και στην τηλεδιάσκεψη που είχαν χθες με τον υπουργό.

Το απόγευμα της Κυριακής ο καταυλισμός αιτούντων ασύλου τυλίχθηκε στις φλόγες. Κάηκαν σκηνές και 10 οικίσκοι, λόγω των συγκρούσεων μεταξύ μεταναστών. Αφρικανοί και Αφγανοί επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο. Το βράδυ ξεπήδησαν νέες εστίες φωτιάς με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να καταβάλουν τεράστια προσπάθεια για να τις θέσουν υπό έλεγχο. Το πρωί της Δευτέρας, ξέσπασε εκ νέου φωτιά, αυτή τη φορά στην πτέρυγα ανηλίκων στο κέντρο φιλοξενίας, ενώ συνεχίστηκαν τα επεισόδια.

Κατόπιν αστυνομικής παρέμβασης και έρευνας συνελήφθησαν οκτώ νεαροί αλλοδαποί (έξι Παλαιστίνιοι, ένας Ιρακινός και ένας Σύριος) με την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα, του εμπρησμού, της διατάραξης της κοινής ειρήνης, της πρόκλησης φθορών και του εκβιασμού. Οι προαναφερθέντες φαίνεται ότι προκάλεσαν τα επεισόδια και τον εμπρησμό, στο πλαίσιο της παραβατικής συμπεριφοράς τους, με αποκορύφωμα την πώληση ηλεκτρικού ρεύματος. Τί και αν αυτό είναι προσιτό δωρεάν σε όλους μέσα στις δομές, εκείνοι, εκβιάζοντας μία ομάδα Αφρικανών, έκοβαν τα καλώδια με την παροχή και δεν τους άφηναν να συνδεθούν αν δεν κατέβαλαν συγκεκριμένο χρηματικό ποσό.

Δεν πέρασαν και τόσες ημέρες από τα επεισόδια που αμαύρωσαν το Μεγάλο Σάββατο στη Χίο. Παρόμοια ήταν το σκηνικό και στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών της ΒΙΑΛ. Διάσπαρτες εστίες φωτιάς σε κοντέινερ, ενώ μετανάστες έκαψαν οχήματα και σκηνές, εμποδίζοντας μάλιστα την είσοδο των πυροσβεστικών οχημάτων.

Κλείσιμο
Δεκαπέντε μεγάλα φορτηγά χρειάστηκαν –σύμφωνα με τον δήμαρχο Χίου– για να μαζέψουν τα αποκαϊδια από σκηνές, κοντέινερς, αυτοκίνητα, από μία αστυνομική σκοπιά και μια καντίνα. Η αστυνομία ταυτοποίησε 16 άτομα ως υποκινητές των επεισοδίων και προχώρησε σε συλλήψεις. Οι καταστροφές στα γύρω κτήματα, περιμετρικά της ΒΙΑΛ, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Ο υπουργός Μετανάστευσης, ο οποίος σπεύδει στη Σάμο, πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον περιφερειάρχη Αιγαίου και τους δημάρχους. Επιβεβαίωσε την επικείμενη αποσυμφόρηση των νησιών και τη διαδικασία ασύλου. «Τους τελευταίους δύο μήνες υπήρξαν πυρκαγιές σε όλα τα Κ.Υ.Τ των νήσων του Βορείου Αιγαίου. Στην Σάμο σήμερα και εχθές, παρατηρείται το φαινόμενο συνεχών εμπρησμών εντός και πέριξ του Κ.Υ.Τ. Ως Περιφερειακή Αρχή απαιτούμε από τις αρμόδιες αρχές την αποτροπή άλλων, και την διερεύνηση των υποθέσεων εμπρησμών στα Κ.Υ.Τ των νησιών, ώστε να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι για τις καταστροφές που προκάλεσαν», δήλωσε ο Κώστας Μουτζούρης.

Τα αλλεπάλληλα επεισόδια σε κέντρα φιλοξενίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προκαλούν ερωτηματικά και ανησυχίες όχι μόνο στο επίπεδο της δημόσιας τάξης, αλλά και της εθνικής ασφάλειας. Οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες θεωρούν δεδομένο πως στα κέντρα αυτά υπάρχουν άνθρωποι που κατευθύνονται από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Μπορεί τα κατά καιρούς επεισόδια να προκαλούνται από παραβατικές συμπεριφορές και από αντιθέσεις εθνικών ομάδων, αλλά αυτά τα άτομα μπορούν να λειτουργήσουν σαν “πυροκροτητές” και να πυροδοτήσουν εκτεταμένα επεισόδια, εκμεταλλευόμενα τις υπαρκτές αντιθέσεις. Υπάρχουν, μάλιστα, υποψίες ότι μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή ένα τέτοιο σχέδιο σε περίπτωση που υπάρξει ελληνοτουρκική κρίση. Είναι σαφές πως σε μία τέτοια περίπτωση αυτού του είδους τα επεισόδια θα λειτουργούσαν πολύ αρνητικά για τη σταθερότητα του εσωτερικού μετώπου και ως εκ τούτου για την εθνική ασφάλεια.

Η Τουρκία, εξάλλου, συνεχίζει ακάθεκτη. Μετά από μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου, η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα «για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στα νησιά μας (εννοεί τουρκικά) που κατέλαβε στο Αιγαίο». Η Άγκυρα αναφέρεται στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Ψέριμο και στο Αγαθονήσι στο ανατολικό Αιγαίο!

Ο Νίκος Δένδιας δεν άργησε να απαντήσει: «Η Τουρκία να αντιληφθεί στο μέλλον ότι η οδός επίλυσης του όποιου προβλήματος είναι η συζήτηση επί τη βάση του διεθνούς δικαίου και όχι οι υπερπτήσεις ή η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Την προειδοποίησε, μάλιστα, να μην επαναλάβει το εγχείρημα του Έβρου, δηλαδή να δημιουργήσει μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Να θυμίσουμε ότι μετά τον Έβρο υπήρξε συγκέντρωση μεταναστών στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας. Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε μεγάλη ετοιμότητα για τα επόμενα βήματα της γείτονας χώρας, μετά την υποχώρηση της πανδημίας. Όλο αυτό το διάστημα, εξάλλου, το Λιμενικό αποτρέπει την είσοδο πλοιαρίων με μετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο υπουργείο Άμυνας στην Αθήνα παρακολουθούν με πολύ προσοχή τις τουρκικές κινήσεις. Θεωρούν πως το ενδεχόμενο ο Ταγίπ Ερντογάν να στείλει τον τουρκικό στόλο είτε στο Αιγαίο είτε στην Ανατολική Μεσόγειο με σκοπό να δημιουργήσει τετελεσμένο συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.

Ειδήσεις σήμερα

Επιστροφή στην κανονικότητα: Ποιοι υπουργοί θα «αποκωδικοποιήσουν» τα μέτρα - Τι ανοίγει και πότε

Τα μυστικά της μάσκας: Οι 5 κανόνες για την σωστή (και υποχρεωτική) χρήση της

Η επόμενη μέρα στην οικονομία και τον τουρισμό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης