Πολύτιμοι λίθοι και μυθικές συλλογές

Πολύτιμοι λίθοι και μυθικές συλλογές

Από τους αρχαίους Ελληνες μέχρι τους αστέρες του Χόλιγουντ, από τους ερωτευμένους έως τους μονάρχες, τα διαμάντια αποτελούν το über alles σύμβολο αξίας και λάμψης και οι συλλογές κοσμημάτων με πολύτιμους λίθους την καλύτερη οικονομική επένδυση

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
polytimoi-lithoi-arthrou0
Oι αρχαίοι Ελληνες πίστευαν ότι η λάμψη του διαμαντιού αντανακλά την άσβεστη φλόγα της αιώνιας αγάπης. Ο Κομφούκιος πρέσβευε ότι σε αυτή τη ζωή είναι καλύτερο να έχεις «ένα διαμάντι με ελάττωμα, παρά ένα βότσαλο χωρίς ψεγάδι», ενώ έως τον 15ο αιώνα μόνο οι βασιλείς επιτρεπόταν να φορούν διαμάντια, ως σύμβολο εξουσίας, πλούτου αλλά και ανδρείας.

Στη σύγχρονη εποχή, η Μόνικα Μπελούτσι διατρανώνει: «Αγαπώ τα διαμαντένια κοσμήματα. Είμαι γυναίκα!», η αιώνια θηλυκότητα της Μέριλιν επιμένει «Diamonds are a girl’s best friend», η Σίρλεϊ Μπάσεϊ τραγουδά «Diamonds are forever» και η Λιζ Τέιλορ σε κάθε επανασύνδεσή της με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον δεχόταν ένα πανάκριβο κόσμημα ως δώρο. Ο δε οίκος Tiffany & Co γίνεται διαχρονικό σύμβολο glamour μέσα από την ταινία «Breakfast at Tiffany’s», με την Οντρεϊ Χέπμπορν να είναι η καλύτερη ambassador ανά τους αιώνες.

po1
Eντυπωσιακή καρφίτσα του οίκου Chanel από τη συλλογή Blé Maria με λευκά και κίτρινα διαμάντια και τουρμαλίνες
Στα παραμυθένια ταξίδια του Γκιούλιβερ, ο πυθμένας της ιπτάμενης νήσου Λαπούτα ήταν φτιαγμένος από διαμάντι. Στην τριλογία «Ο Αρχοντας των Δαχτυλιδιών» του J. R. R. Tolkien, το δαχτυλίδι Νένια της Γκαλάντριελ αναφέρεται ως «Δαχτυλίδι Αδάμαντα».

H Kάρλα Μπρούνι στα 45 της έγινε μούσα του οίκου κοσμημάτων Βvlgari, με την ίδια να δηλώνει: «Ο οίκος Bvlgari συμβολίζει για μένα το πάθος. Το κόσμημα είναι κάτι πολύ προσωπικό για κάθε γυναίκα. Αγκαλιάζει το σώμα, αγγίζει την καρδιά, αφηγείται μια προσωπική ιστορία».

Οι πολύτιμοι λίθοι είναι η καλύτερη επένδυση μετά τη συλλογή έργων τέχνης. Με ένα πολύτιμο κόσμημα εκφράζεται μια υπόσχεση αγάπης, μια «συγγνώμη», μια επέτειος ή κάποια επιβράβευση. Με ένα μονόπετρο δένεται με υπόσχεση δέσμευσης ο έρωτας. Το διαμάντι είναι το ισχυρότερο και σκληρότερο ορυκτό, γι’ αυτό και αποτελεί αιώνιο σύμβολο δέσμευσης.

Κλείσιμο
po2
Η Οντρεϊ Χέπμπορν από την ταινία «Breakfast at Tiffany’s» με τα κοσμήματα που έκαναν διάσημο τον αμερικανικό οίκο, ο οποίος πρόσφατα πωλήθηκε για 16,2 εκατ. δολάρια στον Μπερνάρ Αρνό
Ενα κόσμημα διάσημο όχι μόνο για τον εντυπωσιακό αριθμό των πολύτιμων λίθων του αλλά και για το σχήμα του είναι το βραχιόλι Panther της Γουόλις Σίμπσον. Δημοπρατήθηκε για 12,4 εκατ. δολάρια και φημολογείται ότι το αγόρασε η Μαντόνα. Η Σοράγια του Ιράν, η Εβίτα Περόν, η Σοφία Λόρεν, η Ινγκριντ Μπέργκμαν, η Αννα Μανιάνι, η Αντζελίνα Τζολί και η Νικόλ Κίντμαν είναι μερικές από τις σταρ που δηλώνουν φανατικές του οίκου Bvlgari, ενώ στην ταινία «Casino» η Σάρον Στόουν φροντίζει να χαλαρώνει ξαπλωμένη μπροστά στην κοσμηματοθήκη της από την οποία ξεχειλίζουν πολύτιμα κοσμήματα Bvlgari.

po3
Γκρέις Κέλι: Με ένα σμαραγδένιο διαμάντι 10,47 καρατίων πάνω σε πλατίνα ο πρίγκιπας Ρενιέ αρραβωνιάστηκε την Γκρέις Κέλι το 1955. Σήμερα η αξία του αποτιμάται στα 4 εκατ. δολάρια. Η Γκρέις Κέλι το φορούσε παντού, ακόμη και στην ταινία «Υψηλή Κοινωνία» του 1956.
Η Σοφία Λόρεν διαθέτει μια εντυπωσιακή συλλογή με κλασικά περιδέραια, δαχτυλίδια, καρφίτσες, μενταγιόν και σκουλαρίκια, ανάμεσά τους το Class Haute Joaillerie από λευκό χρυσό και διαφανή διαμάντια 81 καρατίων, αλλά και το μαργαριταρένιο κολιέ με διαυγή διαμάντια κομμένα σε σχήμα καταρράκτη δεμένο από ροζ χρυσό. Τα περισσότερα είναι του κλασικού ιταλικού οίκου κοσμημάτων Damiani.

po4
Αγαπημένος οίκος κοσμημάτων για τη Σοφία Λόρεν είναι ο ιταλικός οίκος Damiani
Ο διάσημος οίκος Cartier έχει συνδέσει το όνομά του με την πολυτέλεια και την υψηλή ποιότητα στην κοσμηματοποιία και την ωρολογοποιία. Ισχυρές βασιλικές οικογένειες και billionaires από όλο τον κόσμο έχουν συνάψει συμβόλαια αποκλειστικότητας με τον επονομαζόμενο και «βασιλιά των κοσμημάτων».

Ο κλασικός Harry Winston με τα υπερπολυτελή καταστήματα στην 5th Avenue και την Avenue Montaigne ήταν ο αγαπημένος της Χριστίνας Ωνάση. Η Καρολίνα του Μονακό έδειχνε ιδιαίτερη αδυναμία στα κοσμήματα με αρχαιοελληνικές αναφορές, η οποία μάλιστα υπήρξε σημαντική πελάτισσα στη διάρκεια των νεανικών της χρόνων του οίκου Zolotas. Κοσμήματα των οίκων Zolotas και Lalaounis, ολόχρυσα και ογκώδη επέλεγε και η Τζάκι Κένεντι-Ωνάση, όπως και η αδελφή της Λι Ράτζβιλ, ενώ το μονόπετρο που χάρισε ο πρόεδρος Κένεντι στην Τζάκι για τον αρραβώνα τους ήταν ένα Van Cleef & Arpels, με ένα σμαράγδι 2,84 καρατίων και ένα στεφάνι από εκπληκτικής ποιότητας διαμάντια. Ο οίκος Λαλαούνης επίσης έχει τους λάτρεις του ανά τον κόσμο, ενώ τόσο η Ευγενία Νιάρχου όσο και η Μαριάννα Γουλανδρή-Βαρδινογιάννη σχεδιάζουν πλέον τα δικά τους κοσμήματα με έμπνευση την Ελλάδα.

po5
Λαίδη Νταϊάνα: Με μπλε ζαφείρι 12 καρατίων και 14 διαμάντια δεμένα σε λευκόχρυσο του οίκου Garrad, το δαχτυλίδι αρραβώνων της Νταϊάνας δεν ήταν ποτέ κάτι το μοναδικό - γεγονός που είχε προκαλέσει και τη δυσαρέσκεια της Ελισάβετ, η οποία το βρήκε... κοινότοπο. Μετά τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνας περιήλθε στην κατοχή των δύο γιων της. Το 2010, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ το χάρισε στην Kέιτ Μίντλετον για τους δικούς τους αρραβώνες, ενώ το δαχτυλίδι έχει αντιγραφεί σχεδόν όσο κανένα άλλο.
po6
Ελίζαμπεθ Τέιλορ: Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ θα μείνει στην ιστορία των κοσμημάτων ως η γυναίκα με την ακριβότερη συλλογή αλλά και την εμμονή στους πολύτιμους λίθους. «Τα μεγάλα κορίτσια χρειάζονται μεγάλα διαμάντια», έλεγε η ίδια. «Η μοναδική λέξη που ξέρει στα ιταλικά είναι Bulgari» είχε πει γι' αυτήν ο τέταρτος σύζυγός της Εντι Φίσερ, ενώ ο μεγάλος έρωτας της ζωής της και δύο φορές σύζυγός της Ρίτσαρντ Μπάρτον αγόρασε για τη σταρ με τα βιολετί μάτια τη δεκαετία του 1960 ένα σμαραγδένιο δαχτυλίδι δηλώνοντας στις κάμερες: « Εγώ έμαθα στην Ελίζαμπεθ την μπίρα. Αυτή μου έμαθε τον οίκο Βulgari». Ανυπολόγιστης αξίας σκουλαρίκια, δαχτυλίδια, περιδέραια και τιάρες αποτελούσαν κομμάτια της συλλογής της. Ανάμεσά τους και ένα 69,42 καρατίων Cartier diamond σε σχήμα αχλαδιού, το πλέον ακριβό διαμάντι στον κόσμο για τη δεκαετία του 1960. Μετά το διαζύγιο του ζευγαριού, η Τέιλορ δημοπράτησε το διαμάντι και με τα 5 εκατ. δολάρια που έπιασε, έχτισε ένα νοσοκομείο στην Μποτσουάνα
po7
Yπέροχο Cartier περιδέραιο με πέρλες, διαμάντια και το padparadscha ζαφείρι, μείγμα ρουμπινιού και κίτρινου ζαφειριού
po8
Μέγκαν Μαρκλ: Η δούκισσα του Σάσεξ Μέγκαν Μαρκλ, μετά τον γάμο της με τον πρίγκιπα Χάρι, τους τελευταίους 18 μήνες έχει φορέσει κοσμήματα που ξεπερνούν τα 700.000 ευρώ. Από την τιάρα του γάμου της, που προέρχεται από τη συλλογή κοσμημάτων της Βασίλισσας Ελισάβετ, το δαχτυλίδι από κόσμημα της πριγκίπισσας Νταϊάνας με τη χαρακτηριστική ακουαμαρίνα, ένα ζευγάρι σκουλαρίκια με πέρλες και διαμάντια που της χάρισε η Βασίλισσα, έως τα κρεμαστά σκουλαρίκια Cartier των 67.000 ευρώ, υπολογίζεται ότι η συλλογή κοσμημάτων της Μέγκαν Μαρκλ περιλαμβάνει 91 κομμάτια, εκ των οποίων 7 περιδέραια, 23 βραχιόλια, 26 δαχτυλίδια και 35 ζευγάρια σκουλαρίκια, ανάμεσά τους και πολλά κοσμήματα από τη συλλογή της Νταϊάνας, την οποία μοιράστηκαν οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι. Βέβαια η Μέγκαν δεν παραλείπει πολλές φορές να φορά και κοσμήματα από ανακυκλώσιμα υλικά ή faux bijoux.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AFP / VISUALHELLAS.GR, GETTY IMAGES / IDEAL IMAGE
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ