Τζον Βαρβάτος: Ο ροκ σταρ της ανδρικής υψηλής ραπτικής

«Δεν θα βρισκόμουν στο σημείο που βρίσκομαι σήμερα αν δεν υπήρχε η μουσική στη ζωή μου» λέει ο Τζον Βαρβάτος

Στο αριστοκρατικό penthouse του ξενοδοχείου «King George» κάποιες λεπτομέρειες μαρτυρούν την παρουσία του. Οπως το coffee table book «John Varvatos: Rock in Fashion» πάνω στο τραπέζι του σαλονιού. Λεπτός και στυλάτος, με υποδέχεται με χαμόγελο. «Γεια σου» μου λέει στα ελληνικά και ο πάγος σπάει αμέσως. Ο Τζον Βαρβάτος, ως Ελληνας δεύτερης γενιάς, καταλαβαίνει τη γλώσσα μας, αλλά τη μιλάει ελάχιστα.

Τον ρωτώ αν γνωρίζει τι σημαίνει βαρβάτος και γελάει. «A strongman, isn’t it?» απαντά και αμέσως παραγγέλνουμε καφέ. Ο σχεδιαστής που αντλεί έμπνευση από τη ροκ μουσική σκηνή ήρθε στην Ελλάδα για να παρουσιάσει στα πολυκαταστήματα attica τη συλλογή του «Led Zeppelin x John Varvatos», με την οποία γιορτάζει τα 50 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ του θρυλικού συγκροτήματος. «Τα attica διατηρούν συνεργασία μαζί του από το 2006, προβάλλοντας το brand σε δύο ολοκληρωμένα corner στο City Link και το Golden Hall, στα οποία υπάρχουν οι συλλογές που δημιουργεί βάσει των αποκλειστικών συνεργασιών του όπως αυτή με τους Led Zeppelin», αναφέρει στο «Gala» η Εύη Κλαουδάτου, διευθύντρια Marketing των καταστημάτων attica.

«Δεν θα βρισκόμουν στο σημείο που βρίσκομαι σήμερα αν δεν υπήρχε η μουσική στη ζωή μου. Ανακάλυψα τη ροκ τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Υπάρχει εμφανής επιρροή τόσο στον τρόπο που ντύνομαι όσο και στο ύφος των ανδρικών συλλογών που σχεδιάζω. Ημουν έφηβος όταν πήγα για πρώτη φορά σε συναυλία. Ιούλιο του 1973 είδα τους Led Zeppelin. Είκοσι χιλιάδες κόσμου ήταν σε παραλήρημα. Παρόλο που καθόμουν στον εξώστη, έβλεπα τα εκκεντρικά ρούχα των πρωταγωνιστών, του Τζίμι Πέιτζ και του Ρόμπερτ Πλαντ. Το έχω ξαναπεί, αυτή η συναυλία μού άλλαξε τη ζωή. Υπήρχε διάχυτη μια ασύλληπτη ενέργεια. Εκτοτε αισθάνομαι ότι η μουσική κυλάει στο αίμα μου, στο DNA μου, είναι το μεγάλο μου πάθος. Οταν ήμουν μικρός και μέναμε επτά άτομα σ’ ένα μικρό σπίτι με ένα μπάνιο η μουσική ήταν η διέξοδός μου», μας λέει ο σχεδιαστής.

Αναφέρεται στους ροκ σταρ με ενθουσιασμό: «Εχω καλές σχέσεις με πολλούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, είναι και φίλοι μου. Προτιμώ όμως στις καμπάνιες μου να χρησιμοποιώ ανθρώπους της μουσικής. Οι ροκ σταρ έχουν ένα ιδιαίτερο, δικό τους στυλ που είναι κόντρα στο ρεύμα. Είναι οι απόλυτοι influencers. Κάποτε ερχόντουσαν πελάτες στο κατάστημά μου και τους άκουγα να μου λένε: “Ο τάδε μουσικός είναι fan σου, ο δείνα θέλει να σε γνωρίσει”. Ετσι ξεκίνησε η σχέση μου με τους μουσικούς. Μερικοί μάλιστα από αυτούς δεν ήταν και τα καλύτερα παιδιά και όλο αυτό με ιντρίγκαρε». Η κουβέντα μας πάει αναπόφευκτα στο βιβλίο του «John Varvatos: Rock in Fashion», το οποίο κυκλοφόρησε πριν από περίπου έξι χρόνια. Η έκδοση περιλαμβάνει πάνω από 250 εικόνες, επιλεγμένες προσωπικά από τον καταξιωμένο σχεδιαστή, πολλές από τις οποίες αποτελούν τις πιο τολμηρές λήψεις φωτογράφων της ροκ σκηνής από τα τέλη του ’60 μέχρι σήμερα. Μέσα από τις φωτογραφίες τουΤζίμι Χέντριξ, των Led Zeppelin, των Rolling Stones, της Τζάνις Τζόπλιν που βλέπουν το φως της δημοσιότητας διερευνάται η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη μόδα και τη ροκ μουσική. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αναδεικνύεται η σημασία του προσωπικού ύφους και οι τρόποι με τους οποίους οι μουσικοί επανεφευρίσκουν κατά καιρούς τον εαυτό τους χτίζοντας πάνω σε παλιότερα στυλ. To βιβλίο, πέρα από την εκτενή παρουσίαση εμφανίσεων, προσφέρει επίσης έμπνευση για το πώς μπορεί κάποιος να ενσωματώσει το ροκ στοιχείο στο προσωπικό του ύφος. «Η μόδα και η μουσική αναμφισβήτητα συναντιούνται. Κατά βάθος, πολλοί μουσικοί θα ήθελαν να είναι σχεδιαστές μόδας και σχεδιαστές μόδας να είναι μουσικοί», υποστηρίζει.

Ο Ιγκι Ποπ
Ο Τζον Βαρβάτος στην παρουσίαση της συλλογής του


Ο Τζον Βαρβάτος συγκαταλέγεται στους πιο γνωστούς σχεδιαστές ανδρικών ρούχων ανά τον κόσμο. Η επαγγελματική του πορεία ξεκίνησε όταν μαζί με κάποιους φίλους του άνοιξαν ένα κατάστημα που εμπορευόταν επώνυμα brands, ανάμεσα στα οποία και Ralph Lauren, οίκος με τον οποίο αργότερα συνεργάστηκε. Αποφοίτησε από το φημισμένο Fashion Institute of Technology, όπου έχουν φοιτήσει πολλοί γνωστοί σχεδιαστές, και ξεκινά να σχεδιάζει ρούχα. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 εργάζεται ως υπεύθυνος των ανδρικών Calvin Klein. «Hμουν ο άνθρωπος που καθιέρωσα το λογότυπο CK και τα boxer briefs εσώρουχα που δεν υπήρχαν έως τότε», είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Το 2000 λάνσαρε την πρώτη του συλλογή στη Νέα Υόρκη και βραβεύτηκε με το Perry Ellis Award ως Nέος Σχεδιαστής Ανδρικών Ρούχων από το Συμβούλιο Σχεδιαστών μόδας της Αμερικής. Εκτοτε έχει αποσπάσει πολλά βραβεία, ενώ θεωρείται ένας από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της ανδρικής μόδας. Το δημιουργικό πνεύμα, η ηλεκτρισμένη ενέργεια onstage και η έμφυτη τόλμη που χαρακτηρίζει το προσωπικό στυλ θρυλικών μουσικών όπως οι Led Zeppelin, o Αλις Κούπερ και o Ιγκι Ποπ επηρέασαν την έμπνευση και τη σχεδιαστική του φιλοσοφία. Η συλλογή του διατίθεται στις ομώνυμες boutique των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης και της φημισμένης στο 315 της Bowery Street στο Μανχάταν, όπου κάποτε βρισκόταν το θρυλικό club της underground μουσικής σκηνής CBGB. «Από την εποχή της εφηβείας μου εμπνεόμουν και σχεδίαζα τα ρούχα μου. Πηγή έμπνευσης ήταν το κασκόλ του Κιθ Ρίτσαρντς, οι μπότες του Τζίμι Χέντριξ ή το τζάκετ κάποιου άλλου αντισυμβατικού μουσικού. Εκτοτε διαμόρφωσα τον δικό μου τύπο στον τρόπο που ντύνομαι και μια ιδιότυπη ταυτότητα στο design μου», μας λέει.

Μιλά για τη μόδα αλλά και για τη μουσική με το ίδιο πάθος. Είναι πράος, ευγενής, χαλαρός. Ωστόσο οι ροκ νότες και οι σταρ που τις αγάπησαν τον κάνουν να ανεβάζει τους τόνους στην κίνηση και τη φωνή του. Καθώς ξεφυλλίζω το βιβλίο του, σταματώ στον Τζίμι Χέντριξ. «Κανένας δεν έμοιαζε με εκείνον. Οταν τον πρωτοείδα, είχα την αίσθηση ότι προσγειώθηκε από άλλον πλανήτη. Δεν είχα ξαναδεί κανέναν σαν αυτόν. Εναν Αφροαμερικανό με μακριά μαλλιά να παίζει κιθάρα από τη λάθος πλευρά, τόσο απίστευτα παθιασμένο που μετέδιδε στο κοινό μια ενέργεια σχεδόν ηλεκτρική. Αμέσως πήρε στη συνείδησή μου τη θέση του icon». Η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από το ακριβότερο κομμάτι που έχει ποτέ σχεδιάσει. «Τα ακριβότερα είναι αυτά που αφορούν τις limited edition συλλογές. Πρόκειται για περιορισμένο αριθμό κομματιών που φτάνουν τα 5.000-6.000 δολάρια. Υψηλού κόστους είναι εξάλλου και τα κοσμήματα που φτιάχνουμε, ειδικά όταν αυτά είναι διακοσμημένα με διαμάντια».



Ελληνική καταγωγή και ταμπεραμέντο
«Ο παππούς μου, το όνομα του οποίου έχω, καταγόταν από μια μικρή πόλη που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετανάστευσε στην Αμερική το 1920 και αμέσως κατατάχθηκε στον Στρατό για να πάρει την υπηκοότητα. Η γιαγιά μου ήταν από τη Σπάρτη. Αγαπώ την Ελλάδα και χαίρομαι όταν βρίσκομαι εδώ, όπως πέρυσι που επισκέφθηκα τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Μαγεία».

Τον ρωτώ για τα παιδικά του χρόνια και απαντά δίχως να επιχειρεί να εξωραΐσει μνήμες και καταστάσεις: «Ηταν δύσκολα, αλλά υπήρχε δέσιμο, αλληλοϋποστήριξη και ένα όραμα να διαπρέψουμε στη ζωή μας, να επιτύχουμε κάτι καλύτερο από τους γονείς μας. Ζούσαμε επτά άτομα σε ένα μικρό σπίτι, χωρίς ανέσεις. Το σπίτι της γιαγιάς, ωστόσο, ήταν ένα σπίτι που μοσχομύριζε. Εχω ακόμη στη μνήμη μου αποτυπωμένη τη μυρωδιά της ζεστής σπανακόπιτας».

Παρά την έντονη επαγγελματική του δραστηριότητα, η οικογένειά του αποτελεί το λιμάνι του. Δεν διστάζει, άλλωστε, να δηλώσει ότι επιθυμεί να περνά όλο και περισσότερο χρόνο με τη σύζυγο και την 11χρονη κόρη του. Πόσο σημαντική είναι όμως γι’ αυτόν η επίσκεψή του στην Ελλάδα με αφορμή την παρουσίαση της συλλογής «Led Zeppelin x John Varvatos» στα πολυκαταστήματα attica; «H σύμπραξη με τους Led Zeppelin ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Hταν απίστευτη εμπειρία ο σχεδιασμός αυτής της συλλογής με ρούχα που αντιπροσωπεύουν το στυλ τους, παραμένοντας ταυτόχρονα εξαιρετικά σύγχρονα. Είμαι ευτυχής που ήρθα στην Ελλάδα αφενός γιατί είναι ο τόπος καταγωγής μου και αφετέρου γιατί εδώ έχω ένα δυνατό ανδρικό κοινό. Η συνεργασία μου με τα καταστήματα attica με βοήθησε να έρθω σε επαφή με εκείνους που δηλώνουν φαν των ρούχων μου» 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr