Lady Gaga: Η «μαύρη χήρα» του Μαουρίτσιο Γκούτσι

Lady Gaga: Η «μαύρη χήρα» του Μαουρίτσιο Γκούτσι

 Η διάσημη τραγουδίστρια και ηθοποιός θα ενσαρκώσει τη Lady Gucci, η οποία πριν από 22 χρόνια οργάνωσε τη δολοφονία του πρώην συζύγου της, αποφεύγοντας τη σύλληψη επί δύο χρόνια

gucci-gaga-arthro
H 33χρονη Στέφανι Τζερμανότα, βλ. Lady Gaga, μετά τον ρόλο της στην ταινία «A Star Is Born» έχει γίνει πολύφερνη νύφη για σκηνοθέτες και παραγωγούς στη βαριά βιομηχανία του κινηματογράφου. Ετσι, δεν αποτέλεσε έκπληξη το ότι θα υποδυθεί τη Lady Gucci στην ταινία που ετοιμάζει ο Ρίντλεϊ Σκοτ, η οποία είναι βασισμένη στο βιβλίο της Σάρα Γκέι Φόρντεν «The House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour, and Greed». Η ταινία βρίσκεται στο στάδιο της παραγωγής εδώ και μία δεκαετία και κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολύ δυνατά ονόματα για τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ανάμεσά τους η Αντζελίνα Τζολί, η οποία μάλιστα είχε φτάσει πολύ κοντά στην υπογραφή του συμβολαίου. Τελικά, όμως, ο ρόλος πήγε στη Lady Gaga.

Η «Μαύρη Χήρα», η Πατρίτσια Ρετζιάνι, γνωρίστηκε με τον Μαουρίτσιο Γκούτσι σε ένα πάρτυ. Εκείνος μαγεύτηκε και, παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειάς του και την εύλογη υπόθεση ότι η κόρη της σερβιτόρας τον ήθελε για την αμύθητη περιουσία του, αποφάσισε να την παντρευτεί. Το έκανε και έγιναν το πρώτο celebrity power couple. Φυσικά, όταν μετά από χρόνια την παράτησε για την ψηλή, ξανθιά και νεότερη ερωμένη του Πάολα Φράντσι κανείς δεν φανταζόταν ότι η Ρετζιάνι θα προσλάμβανε εκτελεστή -κάτι για το οποίο καταδικάστηκε με φυλάκιση- για να σκοτώσει τον Μαουρίτσιο, τον εγγονό του ιδρυτή της αυτοκρατορίας και τελευταίο διάδοχο της Gucci. Μετά από 16 χρόνια και δύο απόπειρες αυτοκτονίας στη φυλακή, αφέθηκε ελεύθερη. Μια μέρα, η κάμερα ενός trash τηλεοπτικού σόου εμφανίστηκε απροειδοποίητα στον χώρο εργασίας της, στο μιλανέζικο κατάστημα Bozart, έναν μικρό οίκο για τον οποίο σχεδιάζει τσάντες. Οταν ο δημοσιογράφος τη ρώτησε γιατί προσέλαβε εκτελεστή εκείνη ψυχρά απάντησε: «Η όρασή μου δεν είναι τόσο καλή και δεν ήθελα να αστοχήσω». Κατά τη διάρκεια της δίκης υποστήριζε ένθερμα την αθωότητά της και ισχυριζόταν ότι είχε πέσει θύμα πλεκτάνης, την οποία είχε στήσει η καλύτερή της φίλη. Αρχικά καταδικάστηκε σε 26 χρόνια φυλάκισης. Ασκησε έφεση. Οταν το 2011 ο δικηγόρος της την πληροφόρησε ότι θα μπορούσε να αποφυλακιστεί με την προϋπόθεση να βρει μια σταθερή δουλειά, του απάντησε ότι προτιμούσε να παραμείνει κρατούμενη παρά να συμβεί αυτό. «Δεν έχω δουλέψει ποτέ στη ζωή μου και ούτε σκοπεύω να το κάνω τώρα», είπε. Φυσικά αποφυλακίστηκε.

054_fara03458


Σε συνέντευξη που έδωσε στον «Guardian» μετά την περιπέτεια του 16χρονου εγκλεισμού της δεν χρησιμοποίησε ούτε μία φορά τη λέξη «φυλακή». «Η παραμονή μου στις εγκαταστάσεις Vittore μοιάζει με ένα κακό όνειρο», δήλωσε και συνέχισε με ιστορίες για τον μεγάλης ηλικίας επιχειρηματία πατέρα της που παντρεύτηκε μια μικρή σερβιτόρα και γέμιζε την κόρη του με μινκ γούνες και ακριβά αυτοκίνητα. Είχε οικονομική άνεση. Ετσι είχε μεγαλώσει. Αλλά δεν είχε πρόσβαση στην «καλή» κοινωνία. Την απέκτησε όμως κι αυτή με τον γάμο της, το 1972, με τον 24χρονο μοναχογιό και κληρονόμο της δυναστείας των Gucci, ο οποίος της υποσχέθηκε μια ζωή γεμάτη λάμψη και πολύ πλούτο. Ο Μαουρίτσιο είχε χάσει τη μητέρα του όταν ήταν 5 ετών και ο πατέρας του Ροντόλφο υπήρξε υπερπροστατευτικός μαζί του. Μετά τη γέννηση της πρώτης εγγονής του, της Αλεσάντρα, τους αγόρασε υπερπολυτελείς βίλες σε διάφορα μέρη του κόσμου και ένα ρετιρέ στη Νέα Υόρκη. Το ζευγάρι κυκλοφορούσε στο Μανχάταν με σοφέρ και λιμουζίνα με πινακίδες «Mauizia», ενώ έκανε στενή παρέα με την Τζάκι Ωνάση. Στην ιδιοκτησία τους ήταν ακόμα ένα σαλέ στο Σεντ Μόριτς, μια εξοχική κατοικία στο Ακαπούλκο και μια φάρμα στο Κονέκτικατ. Αμέσως μετά την αποφυλάκισή της -κυριολεκτικά μόλις έβγαλε τη στολή της φυλακής- κατευθύνθηκε στη διάσημη Via Monte Napoleone του Μιλάνου για να προμηθευτεί τα απαραίτητα τεράστια γυαλιά ηλίου και τα ογκώδη διαμάντια στα οποία ήταν συνηθισμένη, με τη συνοδεία ενός τεράστιου παπαγάλου στον ώμο της. Οι παπαράτσι δεν μπορούσαν να πιστέψουν τα μάτια -και την τύχη- τους. Η Lady Gucci είχε βγει παγανιά. Αν και τα χρήματα που παίρνει μέχρι να λήξει η επιτήρησή της δεν ξεπερνούν τα 900 ευρώ, οι δύο κόρες της, Αλεσάντρα και Αλέγκρα, μετά τον θάνατο του πατέρα τους είναι πολυεκατομμυριούχες. Και έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στη μητέρα τους.

054_fara03459


Η δολοφονία του 46χρονου Μαουρίτσιο Γκούτσι, το 1995, με τέσσερις σφαίρες στην είσοδο του γραφείου του με το κατακόκκινο χαλί ήταν το θέμα που μονοπώλησε τα ιταλικά μίντια στο τέλος του περασμένου αιώνα. Η Ρετζιάνι ήταν ο πρώτος ύποπτος. Είχε, άλλωστε, απειλήσει δημοσίως τη ζωή του πρώην συζύγου της πολλάκις μετά τον χωρισμό τους. Οταν εκείνος αρνιόταν να απαντήσει στις κλήσεις της, εκείνη του έστελνε κασέτες με ηχογραφημένες απειλές, που έληγαν με το εύγλωττο «Σε θέλω νεκρό». Την επομένη κιόλας της δολοφονίας η Ρετζιάνι έστειλε κλήτευση για έξωση στην ερωμένη του από το σπίτι όπου η τελευταία ζούσε με τον Μαουρίτσιο επί πέντε χρόνια. Τα χαρτιά είχαν συνταχθεί τρεις ώρες μετά τη δολοφονία. Ωστόσο, ελλείψει αποδείξεων το έγκλημα παρέμενε άλυτο επί δύο ολόκληρα χρόνια. Μια ανώνυμη πηγή έδωσε το 1997 στις Αρχές στοιχεία που οδήγησαν στη σύλληψή της μαζί με άλλα τέσσερα άτομα, ανάμεσά τους και τον εκτελεστή. Μεταξύ των αποδεικτικών στοιχείων της υπόθεσης που είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν και το ημερολόγιο της Πατρίτσια. Στη σελίδα με την ημερομηνία 27 Μαρτίου 1995, ημέρα της δολοφονίας του Γκούτσι, αναγραφόταν μια λέξη στα ελληνικά: «Παράδεισος». Τα Μέσα έστησαν πάρτυ γύρω από τους λόγους που οδήγησαν τη «Μαύρη Χήρα» στο συμβόλαιο θανάτου. Ζήλευε την ερωμένη του Μαουρίτσιο την οποία ο διάσημος πρώην σύζυγός της επρόκειτο να παντρευτεί; Ηθελε τα χρήματα της κληρονομιάς του αποκλειστικά δικά της; Ηταν πικραμένη; Ή απλώς θεότρελη; Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν εξαγριωμένη με τον Μαουρίτσιο Γκούτσι επειδή είχε ξεπουλήσει την οικογενειακή κληρονομιά και παράλληλα της είχε στερήσει την ιδιότητα της Lady Gucci, ένα όνομα που ήθελε διακαώς να κρατήσει και μετά το διαζύγιο. Οι κόρες της υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι έχει το ακαταλόγιστο, καθώς ένας όγκος στον εγκέφαλο ευθυνόταν για τη συμπεριφορά της. To 2014 σε συνέντευξή της στη «Repubblica» η Ρετζιάνι επέμενε: «Ημουν η πιο Γκούτσι από όλους τους».

Κλείσιμο
054_fara03457


Στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, ο οίκος πέρασε μαύρες μέρες. Ο γιος του Αλvτο Γκούτσι, Πάολο, μη αντέχοντας τον αυταρχικό πατέρα του, τον κάρφωσε στον Ρούντι Τζουλιάνι για φοροδιαφυγή και έστησε ολόκληρη συνωμοσία για να πάρει τον έλεγχο της εταιρείας από τον ξάδελφό του Μαουρίτσιο. Ο 80χρονος γιος του δημιουργού του οίκου φυλακίστηκε στη Φλόριντα. Τα ξαδέλφια μοίρασαν τις μετοχές, δεν μπόρεσαν όμως να διαχειριστούν σωστά την εταιρεία. Ο κόσμος σταμάτησε να αγοράζει Gucci. Ο Μαουρίτσιο χρωστούσε σε ολόκληρη την αγορά και αναγκάστηκε να πουλήσει όλες τις μετοχές του. Μετά από 72 χρόνια ο οίκος Gucci δεν ήταν πλέον οικογενειακή επιχείρηση. Ακολούθησε ο θάνατος του Αλντο από καρκίνο. Η δολοφονία συνέπεσε, δε, με την ανάληψη της θέσης του δημιουργικού διευθυντή στον οίκο που διαχειριζόταν τότε ο Ντομένικο Ντε Σόλε από τον νεαρό Τομ Φορντ. Σε μία από τις πρόσφατες συνεντεύξεις της στον «Observer», πάντως, η Ρετζιάνι απάντησε στο τι θα έλεγε στον Μαουρίτσιο αν ζούσε. «Οτι τον αγαπώ και ήταν ο άνθρωπος που σήμαινε τα πάντα για μένα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ