Χοακίν Φίνιξ: Τo σκοτεινό πρόσωπο του Τζόκερ

Χοακίν Φίνιξ: Τo σκοτεινό πρόσωπο του Τζόκερ

Ο πιο διάσημος κακός της ποπ κουλτούρας απέκτησε ψυχολογικό προφίλ στην πολυαναμενόμενη ταινία του Τοντ Φίλιπς. Ο Χοακίν Φίνιξ θα υποδυθεί τον διαβόητο τραυματισμένο ήρωα στο μεγαλύτερο blockbuster της φετινής κινηματογραφικής σεζόν και ήδη προβάρει ευχαριστήριους λόγους για βραβεύσεις. O Joker θα γελάσει τελευταίος.

joaquin_phoenix-arhtro
Πόσο εύκολο είναι να υποδυθεί κανείς τον κοινωνιοπαθή κλόουν τον οποίο πρώτος ζωντάνεψε από τα κόμικς στη μεγάλη οθόνη ο Τζακ Νίκολσον, στη συνέχεια ο αδικοχαμένος Χιθ Λέτζερ, και πριν καν η ταινία κυκλοφορήσει επίσημα στις αίθουσες να βραβεύεται με Χρυσό Λέοντα; Αν είσαι ο 44χρονος Χοακίν Φίνιξ, γνωστός για τις ερμηνείες μοναχικών ηρώων με κατάθλιψη και δολοφόνων με διαπεραστικό βλέμμα, ίσως όχι και τόσο δύσκολο. Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς την ικανότητα του Χολιγουντιανού ηθοποιού στις μεταμορφώσεις ανατρέχοντας στον ρόλο του ως Τζόνι Κας και Ιησού από τη Ναζαρέτ.

phoenix-1


Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Joker», ο 48χρονος Τοντ Φίλιπς, επισκεπτόταν καθημερινά το σπίτι του Φίνιξ στο Λος Αντζελες επί τρεις μήνες μέχρι να τον πείσει να υποδυθεί τον κακό της DC. Κυρίως έπρεπε να απαντά με λεπτομέρεια στις πολυάριθμες ερωτήσεις του Χοακίν σχετικά με την ταινία και το ψυχογράφημα του σκηνοθέτη πάνω στη συμπεριφορά του «Joker». «Περίμενα με αγωνία το ‘‘ναι’’, το ‘‘ΟΚ, πάμε’’. Και λάμβανα μόνο ερωτήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης στους «New York Times». Ηταν δύσκολο να πείσει τον Χοακίν να χάσει και τα 23 κιλά που έπρεπε για να υποδυθεί τον Joker. Για τις ανάγκες του ρόλου ο Φίνιξ έκανε εξαντλητικές πρόβες με διάσημο χορογράφο και έμαθε να μεταμορφώνεται σε κλόουν κάνοντας μόνος του το μακιγιάζ. Η τέταρτη υποψηφιότητα για τον Χοακίν Φίνιξ θεωρείται δεδομένη και οι στοιχηματζήδες ποντάρουν ήδη στο όνομά του για τον α’ ανδρικό ρόλο.

phoenix-2
Με τις αδελφές του Ρέιν και Σάμερ
phoenix-3
Ο Χοακίν βρισκόταν με τον Ρίβερ στις 31 Οκτωβρίου του 1993, όταν εκείνος έχασε τη ζωή του από υπερβολική δόση ναρκωτικών
phoenix-4
Με τη μητέρα του Αρλίν


Ο Χοακίν Φίνιξ είναι μια ξεχωριστή περίπτωση στο roster των πρωτοκλασάτων ηθοποιών. Δεν τον αφορούν το είδος, το budget και το μέγεθος της παραγωγής μιας ταινίας. Τον ενδιαφέρει μόνο η σκηνοθετική ματιά και φωνή. Εχει δηλώσει ότι μπορεί με μεγάλη ευκολία να μείνει εκτός της βιομηχανίας αν θεωρήσει ότι έχει εκτεθεί περισσότερο απ’ όσο αντέχει. «Υπάρχει μια στιγμή που βλέπεις μια τεράστια αφίσα με το πρόσωπό σου οδηγώντας σε μια λεωφόρο και λες: "ΑΡΚΕΤΑ!"» λέει με ωμότητα στους «New York Times». «Αν δεν νιώθω ότι πιέζω τον εαυτό μου σε μια ταινία, θα βαρεθώ. Ή θα με βαρεθεί το κοινό. Δεν είμαι σίγουρος ποιος θα βαρεθεί ποιον πρώτος», καταλήγει.

Κλείσιμο
Στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο μίλησε για τον αδελφό του Ρίβερ αγγίζοντας κάπως ένα θέμα που προφανώς τον τραυμάτισε και σφράγισε τη μοίρα ολόκληρης της οικογένειας Φίνιξ: τον χαμό του ταλαντούχου Ρίβερ Φίνιξ το 1993, σε ηλικία 23 ετών, από υπερβολική δόση ναρκωτικών. «Οταν ήμουν 15, ο Ρίβερ με ανάγκασε να δω και να ξαναδώ το "Οργισμένο είδωλο" του Μάρτιν Σκορσέζε με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο για να με κάνει να αγαπήσω την υποκριτική ξανά.

Με ξυπνούσε κάθε πρωί και τη βλέπαμε μαζί για να με κάνει να ξαναπαίξω». Προφανώς ο μεγάλος του αδελφός ήξερε ότι ο Χοακίν έκρυβε το τεράστιο ταλέντο που είδαμε στις ταινίες «Walk The Line», «The Master» και «Gladiator», χάρη στις οποίες ήταν τρεις φορές υποψήφιος για Οσκαρ.

phoenix-5
Είναι αρραβωνιασμένος με την ηθοποιό Ρούνι Μάρα
phoenix-6
Με τη Σκάρλετ Γιόχανσον στην πρεμιέρα της ταινίας «Her»
phoenix-7
Με τη συμπρωταγωνίστριά του Εύα Μέντες στην ταινία «Η νύχτα μάς ανήκει»


Δεν του αρέσουν οι συνεντεύξεις και σιχαίνεται τη δημοσιότητα. Ισως επειδή όταν τηλεφώνησε στο 911 ζητώντας ασθενοφόρο και βοήθεια καθώς ο αδελφός του ξεψυχούσε στα χέρια του τρεις ημέρες μετά τα 19α του γενέθλιά του, η κλήση που είχε καταγραφεί έπαιζε για χρόνια σε όλα τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις παγκοσμίως. Ακόμη, είναι πολύ δύσκολο να ξεχάσει κάποιος τη συνέντευξή του στον καναπέ του Ντέιβιντ Λέτερμαν πριν από μία δεκαετία, όταν -στο πλαίσιο του mockumentary «I’m Still Here», που σκηνοθέτησε ο τότε γαμπρός του Κέισι Αφλεκ- ανακοίνωνε ότι παρατάει την υποκριτική για να γίνει ράπερ θέλοντας να σατιρίσει τη σελέμπριτι κουλτούρα. Ευτυχώς, επέστρεψε με το αριστούργημα του Πολ Τόμας Αντερσον «The Master» και το «Her» του Σπάικ Τζονζ.

phoenix-8
Η ταινία «The Master» έχρισε τον Χοακίν υποψήφιο για Οσκαρ Α' αντρικού ρόλου και τον αδικοχαμένο Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν για Β'


Σε παλαιότερη συνέντευξή του στο περιοδικό «Playboy» μίλησε για την εμπειρία της οικογένειάς του σχετικά με την αίρεση Children of God. Η μητέρα του γνώρισε τον πατέρα του κάνοντας οτοστόπ, παντρεύτηκαν το 1969 και μπήκαν στην παραθρησκευτική οργάνωση με την οποία ταξίδευαν στη Νότια Αμερική. Αποφάσισαν να την εγκαταλείψουν το 1978 (ο Χοακίν ήταν μόλις 4 και θυμάται ελάχιστα πράγματα από εκείνα τα χρόνια). Με την επιστροφή τους στις ΗΠΑ οι γονείς του άλλαξαν το επώνυμό τους σε Φίνιξ (εμπνεόμενοι από τον φοίνικα, το πουλί που αναγεννιέται από τις στάχτες του) για να σηματοδοτήσουν το νέο τους ξεκίνημα. Ολα τα αδέλφια του έχουν ονόματα που συμβολίζουν την ένωσή τους με τη φύση: ο Ρίβερ (ποτάμι), η Ρέιν (βροχή), η Λίμπερτι (ελευθερία) και η Σάμερ (καλοκαίρι). Μέχρι τα 15 του ήθελε να τον φωνάζουν Λιφ (φύλλο). Οι γονείς του έβαζαν τα πέντε παιδιά τους να παίζουν μουσική και να τραγουδούν στον δρόμο για να συνεισφέρουν οικονομικά στα έξοδα του σπιτιού. Ολα τα παιδιά ασχολήθηκαν με την υποκριτική από μικρή ηλικία.

Τον Χοακίν Φίνιξ οι σκηνοθέτες και τα στούντιο άρχισαν να τον προσέχουν το 1995, όταν η ταινία του Γκας Βαν Σαντ «To Die For» παίχτηκε στις Κάννες και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Τότε και μέχρι το 1998 έβγαινε με τη Λιβ Τάιλερ. Το 2005 ο ηθοποιός μπήκε σε κέντρο αποτοξίνωσης για αλκοολισμό. Είχε μόλις χωρίσει ύστερα από τετράχρονη σχέση με το μοντέλο Τόπαζ Πέιτζ-Γκριν. Το 2016 στα γυρίσματα της ταινίας «Μαρία Μαγδαληνή» ξεκίνησε να βγαίνει με την ηθοποιό Ρούνι Μάρα. Αρραβωνιάστηκαν το 2019 και πρόσφατα έκλεισε τον λόγο του στο Φεστιβάλ του Τορόντο λέγοντας: «Ανάμεσά σας είναι και ο δράκος μου. Θέλω να του κόψω τα φτερά, να τον τυλίξω σε μια κουβέρτα και να κοιμάμαι μαζί του για πάντα. Σε αγαπώ. Σε ευχαριστώ» ◆

phoenix-9
phoenix-13
Ο Χοακίν έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες στην βιομηχανία του κινηματογράφου: Στο «Εμφυτο ελάττωμα» και το «The Master» με τον Πολ Τόμας Αντερσον,
phoenix-10
στον «Μονομάχο» με τον Ρίντλεϊ Σκοτ,
phoenix-11
στον «Οιωνό» με τον Μ. Νάιτ Σιάμαλαν
phoenix-12
και στο «Irrational Man» με τον Γούντι Αλεν


INFO
Η ταινία «Joker» βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες στις 3 Οκτωβρίου από την Tanweer.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ